«Προσπαθήσαμε πάρα πολύ…»

31/10/20 | 0 | 0 | 100 εμφανίσεις

«Αλλος “παρτάρει”, άλλος πληρώνει», λένε οι επαγγελματίες της εστίασης αλλά και του λιανεμπορίου στις τρεις περιοχές –Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα– όπου επιβλήθηκε από χθες lockdown. «Ας μη γελιόμαστε, ποιος θα πάει να ψωνίσει πουκάμισο αν δεν βγει πριν ή μετά για καφεδάκι; Αν χρειαστείς κάτι, υπάρχει το Ιντερνετ. Τα καταστήματα λιανικής θα είναι ανοικτά, αλλά δεν θα έχουν πελάτες», λέει η Θεσσαλονικιά κ. Αλεξάνδρα Ανθίδου, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του κρασιού και της εστίασης.

«Είναι πάρα πολύ απογοητευτικό», λέει ο κ. Μανώλης Παπουτσάκης, ιδιοκτήτης δύο εστιατορίων στη Θεσσαλονίκη και ακόμα ενός εντός του Κέντρου Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θέρμη. «Προσπαθήσαμε πάρα πολύ για να πάνε όλα καλά. Τηρούμε τα μέτρα με ευλάβεια. Τα εστιατόρια είναι τα πιο ασφαλή περιβάλλοντα για να είσαι έξω και όμως θα κλείσουν. Είναι εντελώς παράλογο», προσθέτει, τονίζοντας ότι δεν ευθύνεται η συμπεριφορά ιδιοκτητών αλλά και πελατών σε εστιατόρια και μπαρ. «Εμείς φορούσαμε μάσκες και στις πλατείες έπιναν μπίρες αγκαλιά, και στο ΑΠΘ έκαναν πάρτι, χωρίς βέβαια μέτρα προστασίας. Στο λεωφορείο ο κόσμος είναι σαν τις σαρδέλες. Αυτά δεν θα έπρεπε να είχε βρει τρόπο η κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει ώστε να μη φτάσουμε ώς εδώ;», καταλήγει.

Μπροστά βέβαια στα εκατοντάδες καθημερινά νέα κρούσματα όλοι δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται. Ομως, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος της πόλης Κωνταντίνος Ζέρβας, χρειάζεται να γίνει προσπάθεια από όλους για να μη χαθούν τα Χριστούγεννα, διότι τότε «θα έχουμε οικονομικά ερείπια».

Η έλευση των φοιτητών έφερε και τον κορωνοϊό, υποστηρίζουν οι κάτοικοι της Ροδόπης. «Τον Σεπτέμβριο δεν είχαμε κανένα κρούσμα, στις αρχές Οκτωβρίου ήμασταν στο κίτρινο και τώρα φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν νέα άτομα. Τα μπαρ και τα κλαμπ ήταν γεμάτα και βέβαια δεν τηρούνταν τα μέτρα», λέει ο δήμαρχος Κομοτηνής Ιωάννης Γκαράνης. «Μούδιασμα, προβληματισμό και άγχος» προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης. «Και τα άλλα μαγαζιά που θα μείνουν ανοικτά δεν θα κάνουν τζίρους και δεν θα συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης. Είναι απαραίτητο να μειωθούν τα ενοίκια υποχρεωτικά», εξηγεί.

Ουρές σε τράπεζες

Στη Λάρισα προχθές το πρωί σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών, καθώς πολλοί έσπευσαν να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους πριν «κλείσουν τα πάντα»…

kathimerini.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    1/12/20 | (1 σχόλια)
    Νίκος Χ. Βαρσακέλης Καθηγητής Βιομηχανικής Πολιτικής Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης barsak@econ.auth.gr Μετα το καλοκαίρι, και ειδικά μετά τον Οκτώβριο, η δημόσια συζήτηση και η συμπεριφορά πολιτών, πολιτικών και κομμάτων μου έφερε στον νου το ποίημα του αείμνηστου συνάδελφου Μελέτη Θεοφίλου: Λέω να ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας