Προσλήψεις 1000 ΟΒΑ στις Ένοπλες Δυνάμεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του κ. Γιώργου Μουρουζίδη, ταξίαρχου ε.α.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση  που υπέγραψαν οι  κ.κ  Καμμένος και  Χουλιαράκης στις 20 Φεβ 2017, ανευρέθηκαν οι  κωδικοί χρηματοδότησης και  άνοιξε ο δρόμος για την πρόσληψη 1000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) από  τις  Ένοπλες Δυνάμεις. Σκοπός  των προσλήψεων είναι προφανώς η ενίσχυση μονάδων και υπηρεσιών των συνόρων, που όπως συχνά λέγεται και μάλιστα από επίσημα χείλη, αντιμετωπίζουν ζήτημα επάνδρωσης.

Από τους 1000 ΟΒΑ, οι 600 θα καταταγούν στον Στρατό Ξηράς, οι 200 στο ΠΝ και οι 200 στην ΠΑ.  Οι προσλήψεις θα αφορούν κατά προτεραιότητα οπλίτες που υπηρετούν και η  χρονική διάρκεια θα είναι δύο συν ένα έτη.

Για τις προσλήψεις θα ληφθεί υπόψη  η :  https://www.e-nomothesia.gr/kat-enoples-dynameis/upourgike-apophase-415-2-280734-s-1477-2016.html

Οι προσλήψεις αυτές, που θα δώσουν δουλειά σε 1000 νέους, έστω και με τους προαναφερόμενους όρους, ευελπιστούμε  ότι  θα γίνουν πρώτα από όλα με δίκαια και αξιοκρατικά κριτήρια, και επιπλέον θα συμβάλουν  ουσιαστικά στην άμυνα της χώρας, ως ανταπόδοση στον δοκιμαζόμενο λαό  που  θα επωμισθεί το κόστος.

Για την Άμυνα  όχι  για τα Ρουσφέτια

Τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2015, περίπου  1000  στρατιώτες  οι οποίοι είχαν μετατεθεί  παράτυπα από κέντρα κατάταξης νεοσυλλέκτων  σε μονάδες  της  Αττικής – Πελοποννήσου – Στερεάς Ελλάδας – κλπ, πήραν Φύλλο Πορείας για την Θράκη ή τα νησιά του Αιγαίου, διότι  δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για κατ’ εξαίρεση  τοποθετήσεις,  για κοινωνικούς λόγους, σε φρουρές συμφερόντων τους (σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν. 3421/2005, Περί Στρατολογίας των Ελλήνων ).

Εκτιμάται ότι πολλή  σωστά ενήργησε τότε το ΥΠΕΘΑ, διότι  οι ΕΔ έχουν ως αποστολή να υπερασπίζονται την ασφάλεια της χώρας, που ευτυχώς ακόμα  για την Ελλάδα τοποθετείται  στον γεωγραφικό χώρο των συνόρων της.  Δυστυχώς  όμως σήμερα, δύο χρόνια μετά την θαρραλέα εκείνη απόφαση του ΥΠΕΘΑ, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Μονάδες του εσωτερικού, δέχονται πάλι παράτυπα στρατιώτες απευθείας από τα κέντρα κατάταξης, χωρίς να πληρούνται  τα προβλεπόμενα κοινωνικά κριτήρια, ωσάν να έχει λυθεί το πρόβλημα της επάνδρωσης των συνόρων.

Υπάρχει  επίσης ένας σημαντικός αριθμός στρατιωτών  που υπηρετούν σε μη επιχειρησιακές θέσεις του Στρατού, εκτελώντας καθήκοντα έξω από κάθε στρατιωτική ειδικότητα (πχ. σερβιτόρου, λαντζιέρη κλπ, ). Το ζήτημα αυτό αποτελεί μια διαχρονική παρατυπία και επιπλέον αποστερεί την εφεδρεία από εκπαιδευμένο προσωπικό.

Εάν αθροίσουμε των αριθμό των παραπάνω δύο κατηγοριών,  εκτιμούμε ότι θα αγγίξουμε τον απαιτούμενο αριθμό οπλιτών θητείας για την επάνδρωση μιας Ταξιαρχίας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με την εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση, το συνολικό κόστος της δαπάνης για την πρόσληψη των 1000 ΟΒΑ θα ανέλθει μέχρι του ποσού των 47 εκατομμυρίων ευρώ, γεννάται το ρητορικό ερώτημα, για το  πόσο είναι το κόστος της έκπτωσης της συνεισφοράς στην άμυνα της χώρας των οπλιτών θητείας, που λόγω οργάνωσης και  παρεμβάσεων, υπηρετούν σε μη μάχιμες  θέσεις.

Στην αρχαία Αθήνα ο φιλόσοφος Σωκράτης συμμετείχε σε τρείς στρατιωτικές εκστρατείες, τις Ποτίδαιας, του Δηλίου  και της Αμφίπολης. Τότε η στρατιωτική υπηρεσία και η πολεμική συμμετοχή,  ήταν τιμή και καθήκον προς την πατρίδα.  Στα χρόνια μας ο πόλεμος μεταφέρθηκε στα κάθε είδους γραφεία  ΄΄εξυπηρέτησης΄΄ και  ίσως  να αποτελεί το μοναδικό  πλέον  πεδίο ΄΄δόξης΄΄ και  υπαρξιακής  δικαίωσης  ορισμένων πολιτικών και όχι μόνο παραγόντων.  Τι έκανε παραδείγματος χάρη για  το θέμα αυτό ο πρώην Α΄ΓΕΣ ;

Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, είναι η ποιότητα των μέσων μας και του προσωπικού μας, και οι καιροί επιβάλουν την πλήρη αξιοποίηση τους.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα