Προσέγγιση Άγκυρας για αποκλιμάκωση σε Ανατ. Μεσόγειο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μισέλ και φον ντερ Λάιεν θέτουν ως βασική προϋπόθεση την μόνιμη αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή για την επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

    
Μισέλ και φον ντερ Λάιεν

Τον τρόπο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα ξεκινήσει μια διαδικασία αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας παρουσιάζουν σήμερα στην Άγκυρα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στις 25 Μαρτίου οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε μια κοινή θέση, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε μια θετική ατζέντα προς την Τουρκία, που περνάει σε πρώτη φάση από τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης μεταξύ των δύο πλευρών και από μια νέα συμφωνία στο μεταναστευτικό.

Προϋποθέσεις και προειδοποιήσεις στην Άγκυρα

ΕρντογάνΜισέλ και φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσουν επίσημα τη θέση την ΕΕ στον τούρκο πρόεδρο

Ωστόσο, για τη σταδιακή επανεκκίνηση των σχέσεων, η ΕΕ θέτει ως βασική προϋπόθεση στην τουρκική πλευρά την μόνιμη αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ προειδοποιείται η Άγκυρα ότι σε περίπτωση επανάληψης των προκλήσεων, η Ευρώπη θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που διαθέτει προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κρατών μελών της.

Όπως διευκρινίζουν κοινοτικές πηγές στην βελγική πρωτεύουσα, στη σημερινή συνάντηση οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν πρόκειται να διαπραγματευθούν με την τουρκική πλευρά, αλλά σε αυτή τη φάση θα παρουσιάσουν επίσημα τη θέση την ΕΕ στον τούρκο πρόεδρο. Σε περίπτωση που η Άγκυρα ανταποκριθεί θετικά, τότε θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις της ΕΕ κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής, στις 24 και 25 Ιουνίου.

Νικόλαος Μπέλλος, Βρυξέλλες

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα