«Προσάρτηση» των Δωδεκανήσων και όχι ένωση με την Ελλάδα;

21/1/21 | 2 | 2 | 498 εμφανίσεις

Εντύπωση προκάλεσε η ρήση του πρωθυπουργού σήμερα στη Βουλή αναφορικά με τα Δωδεκάνησα, λέγοντας ότι η Ελλάδα τα «προσάρτησε» το 1947, αποφεύγοντας να πει τα ενσωμάτωσε στον εθνικό κορμό.

Πιο συγκεκριμένα είπε ο Κ.Μητσοτάκης:

«Διπλασιάζουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο. Για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση Δωδεκανήσων το 1947 η ελληνική επικράτεια μεγεθύνεται κατά 10%, όχι με απόσπαση εδαφών ή ισοβαρώς άλλων χωρών. Με διαδικασίες απόλυτα θεμελιωμένες στους Κανόνες Διεθνούς Δικαίου.»

Απλώς να θυμίσουμε ότι προσάρτηση εδαφών (Annexation) είναι η »μονομερής και πολλές φορές βίαιη πράξη ενός κράτους, με την οποία υπάγει στην εδαφική του κυριαρχία εδάφη που διατελούσαν υπό άλλο καθεστώς ή εδαφών που δεν ανήκουν απαραίτητα ή αποτελούσαν κάποτε μέρος του κράτους που πραγματοποιεί την προσάρτηση».

Αφενός η πράξη της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων δεν ήταν μονομερής, αφού έγινε βάσει της συνθήκης του 1947, αφετέρου δε, η προσάρτηση έχει το χαρακτήρα της «αρπαγής» ξένων εδαφών.

Για παράδειγμα η προσάρτηση της Αυστρίας από την Γερμανία ή η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Άλλωστε στην σχετική βιβλιογραφία η πράξη αναφέρεται ως «ένωση με την Ελλάδα»  και όχι «προσάρτηση από την Ελλάδα».

Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν επρόκειτο για κάτι τέτοιο: Ήταν απλά επιστροφή ελληνικού εδάφους στον εθνικό κορμό. Κατά αυτόν τον τρόπο και λογική, θα ήταν προτιμότερο να είχε μιλήσει για ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων ή  ένωση με την Ελλάδα και όχι προσάρτηση.

https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/provocateur/955856_prosartisi-ton-dodekanison-kai-ohi-ensomatosi

Category: Ειδησεις, Κυριο Θεμα

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Ο Λούμπεν says:

  Ο όρος προσάρτηση είναι ακριβής, διότι τα Δωδεκάνησα ανήκαν στην Ιταλία και αποδόθηκαν στην χώρα μας ως λεία πολέμου (όπως πολύ σωστά είχε προβλέψει ο Μεταξάς αναφερόμενος στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Τσώρτσιλ “μαζί θα μοιρασθούμε την νίκη”) από τους νικητές συμμάχους.

  Η περίπτωση ωστόσο παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα, διότι επρόκειτο για νησιά με ελληνικό πληθυσμό. Οπότε εξίσου θεμιτό είναι να μιλάμε για απελευθέρωση των Δωδεκανήσων, εάν λάβουμε υπόψη, ότι η χώρα μας κέρδισε ουσιαστικά την απευθείας αναμέτρηση με την Ιταλία και μόνο η επέμβαση της Γερμανίας απέτρεψε την πλήρη επικράτησή μας στο Αιγαίο.

  Η διατύπωση “επιστροφή στον εθνικό κορμό” είναι από άποψη του διεθνούς δικαίου αθέμιτη και ιστορικά λανθασμένη αφού ο ελλαδικός χώρος αποτελεί μόνο τμήμα του εθνικού κορμού (Ελλάδα, Ιωνία, ανατολική Ρωμυλία, Πόντος, Κύπρος) και εξάλλου η Ιταλία δεν τα αφαίρεσε ποτέ από την χώρα μας για να της επιστραφούν.

  Είναι εξάλλου ενδεικτικό το γεγονός, ότι η χώρα μας, όταν τα Δωδεκάνησα αμφισβητήθηκαν από τους τούρκους, ζήτησαν από την Ιταλία πιστοποίηση, ότι αυτά όντως παραχωρήθηκαν.

  • 1.1
   Επισκέπτης says:

   Προσάρτηση (Anschluss) ήταν αυτό που έκαμε η Γερμανία στην Αυστρία το 1938. Η ένωση τής Κρήτης με την Ελλάδα (1913) και αυτή των Δωδεκανήσων (1947) ήταν ενσωμάτωση, ή απλώς (επαν)ένωση.

   Το ίδιο λάθος κάνουν και όσοι λένε ότι η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία. Δεν την προσάρτησε, διότι μέχρι το 1954 τής ανήκε και τής την είχαν (Χρουτσώφ) αποσπάσει και “δωρήσει” στην Ουκρανία.

   Συμφωνώ με τον Α.Δ.Δ. (2).

   • 1.1.1
    Α.Δ.Δ. says:

    Έτσι ακριβώς αγαπητέ Επισκέπτη.

    Σε επίπεδο διεθνούς διπλωματίας οι όροι έρχονται, παρέχονται, ερμηνεύονται και παρερμηνεύονται κατά τα συμφέροντα των ισχυρών.
    Αλλά από ιστορικής καθαρά απόψεως τα ελληνικά εδάφη απελευθερώθηκαν -έτσι ένοιωθε τότε και έτσι το προσλαμβάνει και τώρα ο ελληνικός λαός.

    (“Ολα τα Δωδεκάνησα θα ελευθερωθούνε/ κι οι Ιταλοί στα μάτια τους δε θα τα ξαναδούνε” έλεγε ένα ρεμπέτικο τραγούδι του 1940)

    Δυστυχώς σταδιακά, καθώς η οργανική διανόηση του τόπου αποπροσανατολίζει τον λαό, θα ξεχάσουμε μέχρι και τον όρο “απελευθέρωση” και θα μιλάμε για απόσχιση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κλπ, λες και το κράτος μας δεν προήλθε από Επανάσταση, αλλά από…δημοψήφισμα.

    Και για την Ρωσία επίσης σωστή η παρατήρησή σου, πολλώ δε μάλλον αν αναλογιστούμε ότι γενικότερα οι Ουκρανοί δεν αποτελούν μία ξεκάθαρα διακριτή εθνική οντότητα, ώστε να κατοχυρώνουν ιστορική ανάγκη κράτους έστω και με την δυτική λογική της “αρχής των εθνοτήτων”: στα μεσαιωνικά χρόνια και επί αιώνες η πρωτεύουσα των Ρώσων ήταν το Κίεβο, ας μην ξεχνάμε…

 2. 2
  Α.Δ.Δ. says:

  Αυτή είναι η ορολογία της σύγχρονης εθνομηδενιστικής ή ανεθνικής προπαγάνδας: “προσάρτηση” της Μακεδονίας το ’12, των Ιωαννίνων το ’13, των Δωδεκανήσων το ’47 και πάει λέγοντας. Γιατί κατά αυτήν την θεώρηση, το κρατίδιο του 1830 έκανε απλώς ιμπεριαλισμό σε ξένα εδάφη -δεν συνέχιζε διά της Μεγάλης Ιδέας την μεγάλη μας Επανάσταση του ’21, με απώτερο σκοπό την ανασύσταση του παλαιολόγειου κράτους, εκεί όπου οι ελληνικοί πληθυσμοί ήταν κυρίαρχοι στις πανάρχαιες κοιτίδες τους (Θράκη, Μακεδονία, Ιωνία, Καππαδοκία, Πόντος, Βαλκάνια, Μαύρη θάλασσα, Κύπρος κλπ).
  Ο ανθελληνισμός των πολιτικών, των οργανικών διανοουμένων και μίας μερίδας πανεπιστημιακών -σε αγαστή συνεργασία με ένα κατεστημένο κομμάτι του τύπου- έχει σπάσει κάθε ρεκόρ προσβολής του εθνικού και λαϊκού αισθήματος.
  Τι λιγότερο λέει ο Μητσοτάκης τελικά (που ποζάρει με το ανθελληνικό βιβλίο του Μπήτον) σε σχέση με τον μακαρίτη τον Κρεμμυδά, όλως τυχαίως στην εφημερίδα LIFO, ναυαρχίδα του κοσμοπολιτισμού και της ξενομανίας:

  https://www.lifo.gr/articles/book_articles/93091/o-vasilis-kremmydas-katarriptei-enan-enan-toys-mythoys-toy-1821-ki-oxi-mono-to-kryfo-sxoleio

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  24/2/21 | (4 σχόλια)
  Όταν αγανακτισμένοι από την κακιά μας μοίρα θέλουμε να ρίξουμε τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας κάπου, λέμε ότι φταίει το Σύστημα. Το ίδιο όταν βλέπουμε να χειραγωγείται η κοινωνία και η πολιτική ζωή. Τι είναι το Σύστημα; Είναι, μάλλον, ένα ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας