Προς λαϊκές εξεγέρσεις στην Ευρώπη

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Τι συμβαίνει σε βασικές ευρωπαϊκές χώρες και συμβαίνει παρά το τρομακτικό μπαράζ φιλονατοϊκής και αντιρωσικής προπαγάνδας;

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Στις 23 Αυγούστου, πολύ πριν μπει ο χειμώνας της πείνας και του κρύου στην Ευρώπη, ο βρετανικός Γκάρντιαν, ο πιο έξυπνος εκπρόσωπος της εκπορνευμένης αριστεράς αυτής της χώρας, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου:

Όταν εκατομμύρια Βρετανών πιστεύουν ότι οι ταραχές δικαιολογούνται από το αυξανόμενο κόστος της ζωής, δεν είναι υπερβολή να περιγράψουμε τη χώρα ως πυριτιδαποθήκη. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της ComRes που παρήγγειλε ο Independent, το 29% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι οι βίαιες ταραχές είναι κατάλληλη μορφή διαμαρτυρίας δεδομένων των συνθηκών. Οι μισοί νέοι 18 έως 24 ετών, θεωρεί δικαιολογημένες τις βίαιες ταραχές, ποσοστό που εξακολουθεί να μην πέφτει κάτω από 40% στους νέους 35 έως 44 ετών. Αν ένα τόσο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θεωρεί δικαιολογημένο να τα κάνει γυαλιά καρφιά για να διαμαρτυρηθεί, προτού καν έρθουν οι αυξήσεις, τι θα συμβεί, πόση οργή θα εμφανιστεί όταν οι αυξήσεις έρθουν και οδηγήσουν εκατομμύρια νοικοκυριά κάτω από το νερό αυτόν τον χειμώνα;

Σε προηγούμενο άρθρο μας, αναφερθήκαμε στις μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν στην Τσεχία εναντίον της πολιτικής κυρώσεων του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας. Αναφερθήκαμε επίσης στα πολιτικά ζητήματα που θέτουν αυτά τα κινήματα και στη συγχυσμένη συνύπαρξη στους κόλπους τους της ριζοσπαστικής δεξιάς και της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Αλλά δεν είναι μόνο η Τσεχία. Σε αρκετές ακόμα ευρωπαϊκές (και όχι μόνο) χώρες οι άνθρωποι αρχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους, καθώς αντιμετωπίζουν την προοπτική της σημαντικότερης πτώσης του βιοτικού επιπέδου των ευρωπαϊκών λαών μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, περιλαμβανομένου του κινδύνου πείνας και ενεργειακής στέρησης.

Αλλού διαμαρτύρονται εναντίον της επιδείνωσης της οικονομικής, κοινωνικής κατάστασης και πολιτικής και ζητάνε ενίσχυση του εισοδήματος και μέτρα ελέγχου των τιμών. Αλλού, εκεί που υπάρχουν ριζοσπαστικές δυνάμεις με λίγο θάρρος και μη εξαρτημένες απόλυτα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, κάνουν ένα βήμα παραπάνω, καταγγέλλοντας την πολιτική κυρώσεων του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.

Οι κυρώσεις αυτές, που στην πραγματικότητα είναι κυρώσεις κατά της Ευρώπης, συνιστούν σήμερα την πιο βασική (αν και δεν είναι η μόνη) αιτία του επερχόμενου Οικονομικού και Κοινωνικού Ολοκαυτώματος της Ευρώπης, ενώ βοηθάνε και στην επιτάχυνση της παγκόσμιας κλιματικής καταστροφής.

Ας δούμε όμως επιλεκτικά και όχι εξαντλητικά τι συμβαίνει ήδη σε βασικές ευρωπαϊκές χώρες και συμβαίνει παρά το τρομακτικό μπαράζ φιλονατοϊκής και αντιρωσικής προπαγάνδας, ανάλογης έντασης με εκείνο που δέχτηκαν οι ευρωπαϊκοί λαοί κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων.

Διαδήλωση στη Λειψία

Στη Γερμανία είχαμε μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την ασκούμενη πολιτική, μεταξύ άλλων στην Κολωνία, τη Λειψία και το Βερολίνο. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για το κόστος της ενέργειας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Κολωνία στις 4 Σεπτεμβρίου, υποστήριζαν τη Ρωσία και ήταν εναντίον της παροχής όπλων στο Κίεβο.

Ο Μάρκους Κούρτσε, βουλευτής στη βουλή του κρατιδίου Σαξονίας-Άνχαλτ, από τη CDU, λέει στο σάιτ Worldcrunch ότι η ένταση είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο.

Οι άνθρωποι μας λένε ότι δεν βλέπουν καμιά προσπάθεια να γίνουν ειρηνευτικές συνομιλίες και όλο για αποστολή όπλων γίνεται λόγος. Αυτή η ιδεολογικά κινούμενη κυβέρνηση αναγκάζεται να απαντήσει στις αυξήσεις των τιμών αερίου και ηλεκτρικού. Μέχρι να γίνει αυτό πολλοί άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν ανεργία και πολλές εταιρείες θα χρεοκοπήσουν. 

Ήδη πριν από την επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και στην ενέργεια είχε προκαλέσει εντονότατες διαμαρτυρίες σε όλη τη Βρετανία. Η ιδέα συνδυασμένων απεργιών ή και μιας γενικής απεργίας συζητήθηκε ήδη στο συμβούλιο των Συνδικάτων (TUC), ορισμένα μέλη του οποίου άρχισαν μια αντικυβερνητική καμπάνια για τον πληθωρισμό με το σύνθημα «Αρκετά» (Enough is enough). H καμπάνια οργάνωσε ήδη δεκάδες συγκλίνουσες απεργίες που η χώρα είχε να δει δεκαετίες.

Στην Ιταλία άνθρωποι καίνε τους λογαριασμούς, ενώ τα συνδικάτα των λιμενεργατών σταμάτησαν την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Λογαριασμοί ρεύματος κάηκαν στη Ρώμη, στη Νάπολη, στο Μιλάνο και στην Μπολόνια

Η Γαλλία κατάφερε να κρατήσει τον πληθωρισμό κάτω από το 6%, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. με την εισαγωγή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας που -πληρώνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Ούτως ή άλλως όμως ασταθής, έχοντας ήδη δει τον «χάρο με τα μάτια της», κατά τη διάρκεια της επαναστατικής εξέγερσης των Κίτρινων Γιλέκων, η κυβέρνηση Μακρόν τρέμει και τον ίσκιο της και ετοιμάζεται για μεγάλες ταραχές μέσα στο χειμώνα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, μόνο ένα στα 20 νοικοκυριά θα μπορέσει να καλύψει άνετα το αυξημένο κόστος ζωής. Οι περισσότεροι θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι βαθειά στις αποταμιεύσεις, αλλά δεν έχουν όλοι αποταμιεύσεις! Το 40% όσων απάντησαν στην έρευνα δήλωσε ότι επιθυμεί την επιστροφή των Κίτρινων Γιλέκων στους δρόμους..

Κίτρινα Γιλέκα-Γαλλία

Ο Μακρόν κάλεσε του Γάλλους να προετοιμαστούν για ένα τέρμα στην «αφθονία και την ξένοιαστη ζωή». Φυσικά το μόνο αποτέλεσμα ήταν να ξεσηκωθεί ένα τσουνάμι υποστήριξης προς την «αφθονία και την ξένοιαστη ζωή» στα social media.

 

Άλλωστε, τα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, των τραπεζών, των κερδοσκόπων στα τρόφιμα δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο.

Η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν κάλεσε σε μεγάλες κινητοποιήσεις στις 16 Οκτωβρίου. Η γαλλική αριστερά έχει βάλει υποψηφιότητα να πρωταγωνιστήσει στις κοινωνικές εξεγέρσεις των Γάλλων, είναι πιθανότερο όμως τα κέρδη τελικά να τα κεφαλαιοποιήσει η ακροδεξιά Λεπέν.

Ο λόγος που κατά τη γνώμη μας θα συμβεί αυτό είναι ότι ο Μελανσόν έχει ταυτισθεί, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της ευρωπαϊκής αριστεράς, με την πολιτική πολέμου του ΝΑΤΟ, έστω και με κάποιους αστερίσκους.

Λόγω και της σημασίας που έχει η Γαλλία στην ευρωπαϊκή πολιτική, αυτή η καθαρά καιροσκοπική στάση της «Ανυπότακτης Γαλλίας» κινδυνεύει στο τέλος να ευνοήσει την άνοδο του ευρωπαϊκού Φασισμού, που είναι ένας προφανής υποψήφιος να εκμεταλλευθεί μια τόσο βαθειά κρίση. Αυτό ακριβώς έγινε και στο παρελθόν. Η υποστήριξη από τη γερμανική Σοσιαλδημοκρατία, με την εξαίρεση ορισμένων λαμπρών ηγετών της, όπως η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Καρλ Λίμπκνεχτ της πολεμικής προσπάθειας του Κάιζερ δεν οδήγησε τελικά παρά στην άνοδο του Χίτλερ.

Διαδήλωση στο Τσιτσινάου της Μολδαβίας

Στη Μολδαβία δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Τσιτσινάου, απαιτώντας την παραίτηση της φιλοδυτικής προέδρου της Μολδαβίας Μάια Σάντου, που υποσχέθηκε την ένταξη της Μολδαβίας στην Ε.Ε.. Πολλοί διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει έξω από το γραφείο της απαιτώντας να φύγει. Το κόστος ζωής στην πάμφτωχη αυτή χώρα, που λεηλάτησε πλήρως μια μαφιόζικη φιλοδυτική ολιγαρχία μετά την πτώση του «κομμουνισμού» (το ένα τρίτο του πληθυσμού της έχει  μεταναστεύσει) ανέβηκε κατά 50% τον Αύγουστο και κατά 29% τον Σεπτέμβριο! Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τη Σάντου ότι απέτυχε να διαπραγματευθεί μια καλύτερη τιμή αερίου με τη Μόσχα.

Στο Βέλγιο το σύνθημα που δονεί τις Βρυξέλλες είναι τώρα: «Παγώστε τις τιμές, όχι τους ανθρώπους». ‘Άλλα συνθήματα:

Η ζωή είναι πάρα πολύ ακριβή, θέλουμε λύσεις τώρα», «Όλα ανεβαίνουν εκτός από τους μισθούς μας.

Όπως ο Μακρόν στη Γαλλία και ο Γεωργιάδης στην Ελλάδα πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί χρησιμοποιούν την «εργαλειοθήκη» του δόγματος του σοκ. Κάνουν φοβερές προβλέψεις, εμφανίζοντας το τι γίνεται και πρόκειται να γίνει ως φυσικό φαινόμενο και όχι αποτέλεσμα ασκούμενων πολιτικών που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, το παγκόσμιο Χρηματιστικό Κεφάλαιο και το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη δια των οργάνων τους.

Διαδήλωση μπροστά στην Όπερα των Βρυξελλών

Επιχειρούν να τρομάξουν και να παραλύσουν έτσι τους πολίτες. Στην περίπτωση του Βελγίου είχαμε τον Πρωθυπουργό Αλεξάντερ ντε Κρο να υποστηρίζει ότι «οι επόμενοι πέντε με δέκα χειμώνες θα είναι δύσκολοι», λόγω των τιμών της ενέργειας.

Τα περισσότερα κόμματα της ευρωπαϊκής «αριστεράς», με τις ηγεσίες τους εντελώς τρομοκρατημένες ή εξαρτημένες ή εξαγορασμένες, αρνούνται να μπούνε μπροστά σε τέτοιες κινητοποιήσεις. Η πλειοψηφία τους μάλιστα πήγε και ψήφισε προχτές ένα τερατώδες, πολεμοχαρές ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ενισχύεται η ροπή προς τις νεοφασιστικές τάσεις σε όλη την Ευρώπη, έστω και αν σπανίως οι ακροδεξιοί παίρνουν σαφή θέση κατά της πολιτικής του ΝΑΤΟ. Αλλά οι φασίστες γίνονται αντιληπτοί ως αντισυστημικοί, ενώ οι «αριστεροί» ως συστημικοί! Όπως το ακροδεξιό κόμμα των Δημοκρατών στη Σουηδία που ίδρυσαν Ναζί και λέει ότι οι μετανάστες είναι υπεύθυνοι για την κρίση και το οποίο απέσπασε 22% στις τελευταίες εκλογές. (Φυσικά δεν λέει τίποτα για τους πολέμους και τις άλλες πολιτικές που εφαρμόζει η Δύση έναντι των τρίτων κρατών, συχνά ξεθεμελιώνοντας αυτά τα κράτη).

Πηγή: kosmodromio.gr

spot_img

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κι είναι φορές που περνούν από την σκέψη μου εφιαλτικά σενάρια ότι με τον φρενήρη ρυθμό που εξελίσσονται τα γεγονότα , η Γηραιά Ήπειρος , θα μετατραπεί σύντομα σε ένα απέραντο Ευρωσαχελ.
  Εικόνες Τριτοκοσμικές, σουλατσάρουν από καιρού εις καιρόν στο μυαλό μου…

  Οι λαοί έχουν αρχίσει να αφυπνίζονται.
  Όμως δίχως πνευματική καθοδήγηση και με ελίτ κάτω του μετρίου, χωρίς όραμα για το μέλλον κι άνευ πρωτοτυπίας , αντιδρούν ασύντακτα.

  Κι είναι θαρρείς οι παλιές κοσμοθεωρίες πως άρχισαν και πάλι να μαγεύουν τις ομάδες και τις μονάδες.
  Σαν να αποτελούν “μια κάποια λύση”, για όσους γεννήθηκαν χωρίς να τις δοκιμάσουν και δεν υπήρξαν ποτέ μύστες της παταγώδους αποτυχίας τους, που οδήγησε στο παρελθόν στο αιματοκυλισμα του κόσμου.

  Τα ζόμπι κι οι σκελετοί βγήκαν από τους τάφους τους κι άρχισαν να κυκλοφορούν για ακόμα μια φορά στους δρόμους ..
  Οι λέξεις χάνουν σε νόημα, οι έννοιες απογυμνώνονται από την ουσία .

  Οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές ηγεσίες , άβουλες , ελλειπείς ,άχρωμες , άγευστες και νωθρές, μέσα στην καχεξία τους , αλήθεια λείψανα ποτέ επίγνωση σε τι κατάσταση οδήγησαν τα πράγματα , αντιλαμβάνονται την κατεύθυνση που σήμερα τα οδηγούν ??

  Στην Ελλάδα, θα ξυπνήσουμε κάπως αργά κι ανώμαλα. Μάλλον όταν θα πάψουν οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό.
  Τα πάντα στην Ελλάδα συμβαίνουν σε δεύτερο χρόνο.
  Ουραγοί των εξελίξεων , θα κοιμόμαστε ακόμα τον ύπνο του δικαίου , όταν οι άλλοι θα σφάζονται στους δρόμους.
  Στα βήματα της παντομίμας , θα ‘ρθει η ώρα μας να τους αντιγράψουμε, κακην κακώς ,σαν θα έχουν πια αυτοί τελειώσει!

  Ένα πολιτικό σύστημα που το μόνο που το νοιάζει είναι η βολή του και πως θα ρίξει τις ευθύνες που του αναλογούν στον επόμενο.

  Έχει κι ένα καλό το πράγμα, όταν θα μείνουμε μόνοι, αυτοί δεν θα είναι πια δίπλα μας, εδώ !

  Όσοι θα μείνουν στο τέλος από εμάς, οι επιζώντες ,ας είναι έτοιμοι ,σαν θα τελειώσει η αντάρα, να μην τους ξανανοίξουνε την πόρτα !
  Στο παρελθόν ήμασταν τόσο ηλίθιοι κι επανειλημμένα ανεπίδεκτοι μαθήσεως που τους υποδεχθήκαμε μετά βαϊων και κλάδων!
  Καιρός να πάρουμε το μάθημα μας !

 2. Διόρθωση :

  …αλήθεια είχαν ποτέ επίγνωση..

  Παρόλα αυτά η λέξη “λείψανα” ταιριάζει απόλυτα στο περιεχόμενο !

 3. Μην φοβάστε το κρύο, είναι υγιεινό. Άλλωστε, ο πολύς Σόιμπλε έχει την λύση: Αν κρυώνετε, βάλτε κανένα πουλόβερ. Πάντα έσταζε μέλι το στοματάκι του. Γεμάτος κατανόηση για τον κόσμο.

 4. Μαρία,
  “Οι λαοί έχουν αρχίσει να αφυπνίζονται”. Μέχρις εκεί καλά το πήγαινες. Τα παρακάτω με τις κοσμοθεωρίες και τα ζόμπι το χάλασαν. Και το χάλασαν, διότι δεν είναι σαφές πού ακριβώς αναφέρεσαι. Βέβαια, εγώ έχω κάποιαν υπόνοια, αλλά δεν μπορώ να κάνω κριτική με εικασίες. Εγώ θα μείνω στην σωστή διαπίστωση τής αφύπνισης των λαών, εύχομαι να συνεχιστεί και να καταλάβουν πού τους οδηγούν, πριν είναι αργά.

  Kαι βέβαια ξέρουν οι ηγεσίες πού μάς οδηγούν. Αυτό που δεν ξέρουν, ή ξορκίζουν, είναι αυτό που κατάφεραν, να αφυπνίσουν τους λαούς. Δεν υπολόγισαν στα ενστικτώδη αντανακλαστικά των. Περισσότερο πόνταραν στον κοπαδισμό, τον οποίο κι εγώ φοβόμουν, αλλά να που συμβαίνει κάποια απροσδόκητη στιγμή (τι λέγαμε κάπου άλλού;) το αναπάντεχο. Η Ελλάδα θα ακολουθήσει καθυστερημένα (συμφωνώ σ’ αυτό), επειδή ο λαός της έχει παρακοιμηθεί με το ευρωπαϊκό “αφήγημα” (άντε να το πω κι εγώ, μη με που οπισθοδρομικό!).

 5. @Επισκεπτης

  Την μια μου μιλάς για τον Σόιμπλε και την άλλη δεν ξέρεις που αναφερόμουν!

  Στα ολοκληρωτικά συστήματα και καθεστώτα που κρύφτηκαν πίσω από φασιστικές, ναζιστικές και κομμουνιστικές κοσμοθεωρίες.
  Να σου θυμίσω τον Σεπτέμβριο του 1939 που Χίτλερ και Στάλιν εισέβαλαν στην Πολωνία?
  Σάμπως δεν ήταν αυτή η αρχή του Β’ΠΠ που αοματοκυλησε τότε τον κόσμο ?

  • Αυτό υπέθεσα κι εγώ και φυσικά διαφωνώ. Οι λαοί κάνουν στροφή προς πατριωτικά/εθνικιστικά κόμματα, όπως οι “Ιταλοί Αδελφοί”, ή το κόμμα τής Λε Πεν (δεν θυμούμαι πώς το λένε) και όχι φυσικά προς αυτούσιες φασιστικές, ναζιστικές και κομμουνιστικές κοσμοθεωρίες. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Οι μέθοδοι υποταγής των εθνών δια τής διαλύσεως και μετατροπής σε άβουλα άτομα χωρίς ιστορικές μνήμες, συνείδηση και ταυτότητα, δεν έχουν σχέση με τον φασισμό. Μην μπλέκομε με ταμπέλες και ονόματα, διότι ο άλλος θα σού πει “μα κι αυτό φασισμός δεν είναι;” Είναι ένα είδος ολοκληρωτισμού, αλλά εντελώς άσχετο με τον φασισμό τού Μεσοπολέμου. Πού κολλά εδώ ο Χίτλερ, ο Στάλιν και η αρχή τού Β’ΠΠ;

 6. “Κι είναι θαρρείς οι παλιές κοσμοθεωρίες πως άρχισαν και πάλι να μαγεύουν τις ομάδες και τις μονάδες.
  Σαν να αποτελούν “μια κάποια λύση”, για όσους γεννήθηκαν χωρίς να τις δοκιμάσουν και δεν υπήρξαν ποτέ μύστες της παταγώδους αποτυχίας τους, που οδήγησε στο παρελθόν στο αιματοκυλισμα του κόσμου.”

  Εδώ κολλάει , στο αιματοκυλισμα.

  Επέτρεψε μου να διαφωνήσω.

  Για τον κομμουνισμό είναι η αλήθεια ότι δεν έχει τύχη στις μέρες μας, τουλάχιστον στο δυτικό ημισφαίριο .
  Στο ανατολικό όμως ζει και βασιλεύει.

  Για τον φασισμό και τον ναζισμό όμως , αυτοι μια χαρά ζουν κι εκκολάπτονται στο δυτικό ημισφαίριο και δη στην Ευρώπη που στο παρελθόν “μεγαλούργησαν”.

  Στις αρχές του Μεσοπολέμου, εκεί στα 1919-1920 οι άνθρωποι άρχισαν να στρέφονται σε κάποια κινήματα που τα έβλεπαν ως πατριωτικά κι εθνικά.

  Ο Μουσολίνι, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας του ιταλικού σοσιαλιστικού κόμματος, όταν το 1922 ανέβηκε στην εξουσία έμπαινε στα εργοστάσια σήκωνε τα μανίκια και δούλευε δίπλα στους “συντρόφους εργάτες” κι υποσχόταν ισότητα κι ευημερία στον ιταλικό λαό και πράγματι στην αρχή του την προσέφερε..

  Ο Χίτλερ , αρχηγός του Εθνικοσοσιαλιστικού Κομματος των Γερμανών Εργατών πριν ανέβει στην εξουσία περασε 5 χρόνια στην φυλακή για την βοήθεια που παρείχε στους σοσιαλιστές επαναστάτες της Βαυαρίας και του Μονάχου και τις διασυνδέσεις του με τους μπολσεβίκους.
  Στα 1933 όταν ανέβηκε στην εξουσία, χάιδευε τα αυτιά των ταπεινωμενων από τον Α’ΠΠ Γερμανών δίνοντας τους πρώτος αυτός σε όλους φθηνά οχήματα (σκαραβαίος) την ώρα που κανείς άλλος δεν είχε στην Ευρώπη.Ο λαός του ένιωσε ,μετά από πολύ καιρό εθνική πατριωτική δικαίωση και ανάταση , θεώρησε ότι ανακτά την πληγωμένη του εθνική αξιοπρέπεια και τον λάτρεψε σαν Θεό.

  Και οι δυό αυτά τα πατριωτικά -εθνικα αισθήματα των λαών τους εκμεταλλεύτηκαν για να αναρριχηθούν στην εξουσία. Υπόσχονταν να βγάλουν τον λαό τους από τα αδιέξοδα , την ανασφάλεια και την ακαταστασία που τους είχε ενσπείρει ο Α’ΠΠ κι επένδυσαν στα γνήσια πατριωτικά του αισθήματα. .
  Σε λιγότερο από 20χρονια ο πρώτος και λιγότερο από 6 χρόνια ο δεύτερος οδήγησαν τελικά σε αιματοκυλισμα ολον τον κόσμο, μαζί και τον λαό τους…

  Όταν τα πατριωτικά κι εθνικά αισθήματα κυριαρχούν στους λαούς ,η ανάγκη είναι αδηριτή να υφίσταται ταυτόχρονα σοβαρή πνευματική ελίτ που να τα καθοδηγήσει προς γνησια δημοκρατικές αξίες , αποτρέποντας να εκδηλωθούν ασύντακτα . Αυτό είπα.
  Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να ξεπηδήσουν λαοπλανοι και εκμεταλλευόμενοι ακριβώς τις τάσεις αυτές των λαών στο τέλος να στείλουν τον κόσμο στο επόμενο αιματοκυλισμα.

  Η ιστορία συνήθως έχει την τάση να επαναλαμβάνεται..

  Κάποιοι σήμερα αρχίζουν πάλι να μαγεύουν τους δυτικούς λαούς την ώρα που αυτοί συσπειρώνονται εθνικά και ψάχνουν λύσεις στα αδιέξοδα που τους έχουν φέρει…
  Αυτό είπα.

  • Κατάλαβα τι έγραψες, αλλά σού έγραψα κι εγώ γιατί δεν συμφωνώ. Δεν ζούμε επανάληψη συνθηκών τού Μεσοπολέμου, αλλά μία εντελώς διαφορετική κατάσταση. Οι Μουσολίνι και Χίτλερ δεν επεδίωξαν να στερήσουν από τούς λαούς των την εθνική ταυτότητα (αντιθέτως μάλιστα!), όπως κάνει σήμερα η ΝΤΠ, πιλοτικό πρόγραμμα τής οποίας είναι η ΕΕ.

   Ιστορική διόρθωση:

   α) Ο Χίτλερ κάθισε στην φυλακή από 1/4/24 έως 20/12/24 και όχι πέντε χρόνια, όπως είχε καταδικαστεί για το “Πραξικόπημα τής Μπυραρίας”, το οποίο δεν είχε καμμία σχέση μ’ αυτά που γράφεις. Επιπλέον, ήταν ήδη αρχηγός τού NSDAP από 29/7/21, τού οποίου την αρχηγία ασκούσε ο Alfred Rosenberg εν τη απουσία του.

 7. Στην Ευρώπη σήμερα οι άνθρωποι υποδέχονται τις συνέπειες ενός Παγκόσμιου Πολέμου δίχως αυτός καν να έχει συμβεί.
  Η ανασφάλεια θεριευει κι οδηγεί στο καταφύγιο του έθνους και της πατρίδος ώστε να αντισταθμιστούν οι συνέπειες.
  Αυτή καθ’ αυτή η ανάγκη για αντίστοιχη συσπείρωση δεν είναι αναγκαία αξίας μομφής.
  Τα πρόσωπα όμως που είναι εύκαιρα να την εκφράσουν εκμεταλλευόμενη την ανάγκη των λαών , είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.
  Εκτός εάν θεωρείς ότι στην Ευρώπη υπάρχουν αυτή την στιγμή που μιλάμε πεφωτισμένοι εναλλακτικοί ηγέτες που θα οδηγήσουν την κατάσταση σε αρμονικά δημοκρατική εξέλιξη και διακατέχονται οι ίδιοι συνειδητά από δημοκρατικά αισθήματα .

  Εγώ προσωπικά δεν το θεωρώ .

  Πολύ εύκολα η ανάγκη για εθνική συσπείρωση μπορεί ως λύση να λάβει τον χαρακτήρα εθνικής ανωτερότητας εάν δεν βρεθούν οι κατάλληλοι να οδηγήσουν ισορροπημένα και με μέτρο τους λαούς προς την διέξοδο.
  Προς νέες κοσμοθεωρίες…
  Προς το παρόν έχω την πεποίθηση πως ότι αντλείται, αντλείται από τις παλιές.
  Κανείς δεν δίνει μια νέα εναλλακτική λύση που την στηρίζει σε ολοκαίνουργιες συνταγές..

  • Προφανέστατα δεν κατάλαβες τι έχω γράψει. Από πού βγάζεις το συμπέρασμα ότι “Στην Ευρώπη σήμερα οι άνθρωποι υποδέχονται τις συνέπειες ενός Παγκόσμιου Πολέμου δίχως αυτός καν να έχει συμβεί”;

   Η εθνική ταυτότητα, ιδιοπροσωπία και υπερηφάνεια είναι έμφυτη στα έθνη και είναι ο χειρότερος εχθρός τής ΝΤΠ. Γι’ αυτό προσπαθεί να την εξαλείψει. Αυτό δημιουργεί την αντίδραση και οι ευρωπαϊκοί λαοί προσφεύγουν προς τούς πολιτικούς εκείνους, που ενσαρκώνουν την αντίδρασή των κατά τού ιερατείου των Βρυξελλών και τής γερμανικής κηδεμονίας. Το δεν καταλαβαίνεις; Το αν οι πολιτικοί αυτοί είναι ικανοί ή όχι, θα το δούμε στην πράξη. “Αρχή άνδρα δείκνυσι” (σήμερα και γυναίκα). Δεν ξέρω αν διακατέχονται αυτοί από δημοκρατικά αισθήματα. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι βρυξελίνοι δεν διακατέχονται από τέτοια. Και στην τελική, ο κοινοβουλευτισμός δεν είναι “δημοκρατία” ούτως ή άλλως.

 8. Διορθώσεις
  1-.. δεν είναι αναγκαία άξια μομφής….
  2- ..Τα πρόσωπα όμως που είναι εύκαιρα να την εκφράσουν εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των λαών…

 9. @Επισκεοτης

  Κάπου δεν συνεννοούμαστε μεταξύ μας

  Συμφωνώ στο εξής :

  Η Νέα Τάξη Πραγμάτων -ΝΠΤ , όπως την αναφέρεις – , τα δοτά Ιερατεία των Βρυξελλών και κάποια εξωθεσμικα Διευθυντήρια, που δρούσαν μέσω μιας Γερμανοκρατούμενης Ευρώπης, είναι αυτά που οδήγησαν πλέον τους λαούς να συσπειρώνονται μέσα από εθνικοστροφα και πατριωτικά κινήματα.

  Αυτό δεν είναι κακό , το να προσπαθεί δηλαδή κάποιος να βρει σανίδα σωτηρίας μέσα από την εθνική του ταυτότητα , τα ήθη και τα έθιμα του , επιστρέφοντας στις αρχικές κοινωνικο- οικονομικό -πολιτικές του ρίζες και συστήματα αξιών.

  Ο κίνδυνος εμφιλλοχωρεί όταν κάποιοι, ξεπηδωντας μέσα από την μάζα , αρχίζουν και χρησιμοποιούν αυτές τις ανάγκες των λαών για εθνική συσπείρωση ώστε να ανέλθουν στην εξουσία, δημιουργώντας τους ένα αίσθημα εθνικής ανωτερότητας συγκριτικά με άλλους λαούς ,υπερπροβαλλοντας την εθνική ιδιαιτερότητα τους κι εμποδίζοντας την αποδοχή τους ως προς άλλους λαούς, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ του, στην συνέχεια την αντιπαλότητα κι αποθαρρύνοντας την συνεργασία μεταξύ των λαών , ώστε να μπορούν οι ίδιοι να ελέγχουν αποκλειστικά και μόνον αυτοί ολοκληρωτικά το εθνικό ακροατήριο τους.

  Ο κίνδυνος αυτός έχει επιβεβαιωθεί πλείστες όσες φορές στο παρελθόν .
  Σου έφερα το παράδειγμα Χίτλερ, Μουσολίνι. Δεν σου είπα ότι θα επαναληφθεί πανομοιότυπο κι ακριβώς το ίδιο.
  Ωστόσο το γεγονός ότι στην βαλίτσα μας δεν έχουμε τίποτα παραπάνω από τις παλιές θεωρίες κοσμοσυστηματων και δεν υπάρχουν εναλλακτικές να εφαρμόσουμε , αυτό ως συνθήκη ενέχει τον κίνδυνο επανάληψης των ίδιων με το παρελθόν αποτελεσμάτων .

  Πως να στο πω για να το καταλάβεις ?
  Πχ έχουμε μια αρχική παρτιτούρα , πχ την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν .
  Την παίρνει ο άλλος και την διασκευάζει σε ρυθμο χιπ-χοπ. Τώρα ακούγεται ένας εντελώς διαφορετικός ήχος -ισως όταν το ακούς να μην μπορείς καν να καταλάβεις ότι είναι η 9η Συμφωνία του Μπετόβεν – αλλά στην ουσία είναι η ίδια παρτιτούρα.
  Αυτό κινδυνεύουμε να συμβεί.
  Χρειαζόμαστε κάποιον που αυτή την φορά να μας δώσει μια εντελώς νέα σύνθεση.
  Αυτός ο κάποιος είναι οι πνευματικές ελίτ , που προσωπικά βλέπω να απουσιάζουν .
  Μοιραία θα πάρουμε την ίδια παρτιτούραν και θα την επαναλάβουμε , ασχέτως πως θα την διασκευάσουμε .

  Δεν αντιλέγω.στους λόγους που οι λαοί αντιδρούν. Τουναντίον. Το θεωρώ απόλυτα δικαιολογημένο.
  Βλέπω όμως ότι τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους (βλ. πχ στην Γαλλία , Λεπέν) να εμπνέονται από τους παλιούς ρυθμούς και να γοητεύουν το ακροατήριο τους – ιδιαίτερα αυτό που δεν γνωρίζει καν την “παρτιτούρα”- με άμεσο κίνδυνο μια επικείμενη επανάληψη της.

  Εσύ , μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί θεωρείς ότι διασκευασμένη ή μη , τα ίδια φαινόμενα με το παρελθόν δεν υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθούν ?
  Βλέπεις καμία καινούργια “παρτιτούρα” εν εξελίξει ?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα