Προς διάσπαση το κόμμα του Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Του Νίκου Στέλγια

Δεύτερο πλήγμα για τον Τούρκο Πρόεδρο μέσα σε λίγες ώρες 
«Το ΑΚΡ, αδυνατώντας να κατανοήσει την σοβαρότητα της κατάστασης και τα νέα δεδομένα στην τουρκική πολιτική σκηνή, θα εξακολουθήσει να κάνει σοβαρά λάθη στο άμεσο μέλλον. Τότε θα ξεκινήσει και η σταδιακή αποχώρηση των μελών από το κυβερνών κόμμα».
Η παραπάνω, βαρυσήμαντη τοποθέτηση έρχεται λίγο μετά τις επαναληπτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, από έναν πρώην συνοδοιπόρο του Προέδρου της Τουρκίας και στενού φίλου του τέως Προέδρου, Αμντουλλάχ Γκιουλ. Μιλώντας στο αντιπολιτευόμενο Τ24, ο δημοσιογράφος Φεχμί Κορού ανακοινώνει την επικείμενη ίδρυση ενός νέου κεντρώου πολιτικού φορέα, στον οποίο εκτός από την ομάδα του κ. Γκιουλ θα λάβουν μέρος πολιτικοί με κεντρώο προφίλ, οι οποίοι διαφωνούν με την πολιτική γραμμή του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Κορού, ο οποίος διατηρεί φιλία με τον κ. Γκιουλ, από τα χρόνια των πανεπιστημιακών σπουδών του, προβάλλει την άποψη ότι στην μεγάλη επιτυχία του Εκρέμ Ιμάμογλου, αξιοσημείωτο ρόλο διαδραμάτισε η απογοήτευση των πρώην ψηφοφόρων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), οι οποίοι δίχως καμία εναλλακτική λύση, οδηγήθηκαν στο να στηρίξουν την υποψηφιότητα του φιλόδοξου Πόντιου πολιτικού.
Έρχεται νέο κόμμα
Ο κ. Κορού αναφέρει τα εξής: «Θα δημιουργηθεί ένα κίνημα, στο οποίο θα λάβει μέρος ο Αμντουλλάχ Γκιουλ. Παρακολούθησα τις επαναληπτικές εκλογές μαζί με ανθρώπους του Γκιουλ. Διαπίστωσα ότι καταβάλλουν προσπάθεια αυτό το διάστημα για να συγκεντρωθούν γύρω από συγκεκριμένες αρχές. Δεν πρόκειται για ένα κίνημα που απευθύνεται αποκλειστικά σε πρώην στελέχη του ΑΚΡ αλλά θα στοχεύσει και σε άτομα από τον κεντρώο χώρο».
Σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή αυτήν την στιγμή δεν έχει ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα ίδρυσης του νέου πολιτικού φορέα. Ο κ. Κορού, στην συνέχεια της τοποθέτησης του, θεωρεί ότι πλέον το μέλλον της συμμαχίας του κ. Ερντογάν με τους Γκρίζους Λύκους δεν είναι δεδομένο. Και αυτό διότι, αργά ή γρήγορα το ΑΚΡ θα κληθεί να κατανοήσει ότι αυτή η συμμαχία έχει ως αποτέλεσμα την σμίκρυνση της εκλογικής βάσης του.
Η επιβεβαίωση
Παρόμοιες απόψεις προβάλλει και ένα άλλο, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΑΚΡ, ο πρώην βουλευτής Σελτσιούκ Όζνταγ. Ο κύριος Όζνταγ τόνισε ότι στις χθεσινές εκλογές ο τουρκικός λαός τάχθηκε υπέρ της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και γύρισε την πλάτη του στον αυταρχισμό της κυβέρνησης του κ. Ερντογάν. Προειδοποίησε επίσης ότι οι επιπτώσεις της μεγάλης ήττας στην Κωνσταντινούπολη επιφυλάσσουν μεγάλο αντίκτυπο για το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας.
Ο κ. Όζνταγ τονίζει τα εξής: «Οι πολίτες κουρδικής καταγωγής ήδη απέδειξαν ότι οι ψήφοι τους δεν βρίσκονται υπό καθεστώς κηδεμονίας. Οι εκλογές έδειξαν ότι οι παλαιές πολιτικές στρατηγικές δεν βρίσκουν αντίκτυπο στον λαό. Από σήμερα και μετά λοιπόν, θα λάβει χώρα ένα νέο ανακάτεμα της τράπουλας στην τουρκική πολιτική σκηνή και θα αναδυθούν νέοι πολιτικοί φορείς».
Σύμφωνα με τον κ. Όζνταγ, στην νέα περίοδο, οι πολιτικοί στην Τουρκία δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να εστιάσουν στην κριτική, να αποφύγουν την πολιτική πόλωση και τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης και να σεβαστούν την ουδετερότητα της δικαιοσύνης και τις αρχές της διαύγειας στον δημόσιο τομέα και της διάκρισης των εξουσιών. Παράλληλα, καλούνται να εστιάσουν άμεσα στα κρίσιμα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα.
Τον Ιούλιο οι κρίσιμες αποφάσεις του Ερντογάν
Ποια είναι η αντίδραση του ΑΚΡ στην μεγάλη εκλογική ήττα και στο ενδεχόμενο της άμεσης διάσπασης της κυβερνητικής παράταξης;
 
Σε συνθήκες μεγάλης σύγχυσης και προβληματισμού, δίχως να υποβαθμίζουν την σοβαρότητα της όλης κατάστασης, οι πηγές μας στην Άγκυρα μας παραπέμπουν στην νέα, λιτή ανακοίνωση του Προέδρου της Τουρκίας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες αργά την νύχτα.
Στέλνοντας τα συγχαρητήρια του στον κ. Ιμάμογλου, μέσω twitter, ο κ. Ερντογάν δήλωσε τα εξής: «Ξεκινώντας με την Σύνοδο των G20, την επίσκεψη στην Κίνα και στην συνέχεια στην Σύνοδο Νότιας Ευρώπης και Βαλκανίων, θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε με προσοχή σε όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας με βάση τα εθνικά συμφέροντα μας».
Πως θα πρέπει λοιπόν, να αποκρυπτογραφήσουμε το νέο μήνυμα του Τούρκου Προέδρου; Καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι ο κ. Ερντογάν αναβάλλει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της κυβέρνησης και του κόμματος του μετά τις σημαντικές επαφές του στο εξωτερικό. Μετά το τέλος αυτών των συναντήσεων, ο κ. Ερντογάν θα επιστρέψει στην χώρα και θα κληθεί να λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις για να τερματίσει την καθοδική πορεία του κόμματος του. Εν τω μεταξύ, τα βλέμματα στο ΑΚΡ θα είναι στραμμένα στις κινήσεις του κ. Γκιουλ και των συντρόφων του.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή Κύπρου
spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,746ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα