Προοδευτική Συμμαχία: εκλογικό μέτωπο ή νέο κόμμα;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Έναν ακόμη συμβολισμό που παραπέμπει στο παλαιό καλό ΠΑΣΟΚ επέλεξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Τρίτη: την δημιουργία επιτροπών στήριξης που θα εντάσσονται στην Προοδευτική Συμμαχία, η ιδρυτική πράξη της οποίας έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο. Βέβαια τότε, το 1974 και μετά οι πολίτες αυτενεργούσαν, προκειμένου να συμμετάσχουν στις πολιτικές εξελίξεις και δημιουργούσαν τοπικούς πυρήνες που στην συνέχεια ήταν οι τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ. Τώρα επιχειρείται να γίνει με συστάσεις από την κορυφή.

Η Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να πάρει σάρκα και οστά, είπε ο κ. Τσίπρας, σε κάθε γωνιά της χώρας και να γίνει ο χώρος συνάντησης των μελών του ΣΥΡΙΖΑ με τους προοδευτικούς πολίτες που μοιράζονται το ίδιο όραμα για τον μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα με την Κεντρική Επιτροπή Εκλογών, ο κ. Τσίπρας σίγουρα θέλει μία μετωπική οργάνωση ευρύτερη από τον περιορισμένο ΣΥΡΙΖΑ για να κατέβει στις εκλογές.

Το ερώτημα είναι εάν η πρόθεσή του εξαντλείται στην εκλογική μεθόδευση, ή εάν οι επιτροπές στήριξης σε κάθε γωνιά της χώρας, μαζί με τις οργανώσεις, όπου υπάρχουν, θα αποτελέσουν το πρόπλασμα του νέου -οργανωτικά τουλάχιστον- κόμματος. Το αν θα έχει επιτυχία το εγχείρημα είναι ζητούμενο και καθόλου δεδομένο. Οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν, ή τουλάχιστον δεν έβλεπαν μέχρι πρότινος, με καθόλου καλό μάτι τον “κίνδυνο” της διεύρυνσής τους με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Προτιμούν να παραμένουν φτωχοί πλην τίμιοι με την επίκληση της ιδεολογικής καθαρότητας και της ηθικής υπεροχής και να διατηρούν μέσω του οργανωμένου 1% τον έλεγχο των κομματικών δραστηριοτήτων. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής έλεγε: «όταν το 2012 στελέχη και οπαδοί του ΠΑΣΟΚ προσήλθαν κυριολεκτικά κατά χιλιάδες προς τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν πόρτες ερμητικά κλειστές και απογοητεύθηκαν. Τώρα μένει να δούμε εάν επανέλθουν και εάν ο πρόεδρος του κόμματος επιβάλλει την θέλησή του στις εσωστρεφείς οργανώσεις».

Πάντως είναι αρκετοί που έχουν προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ακόμη και με επιστολές, ότι δεν θα ανεχθούν αυτή την κατάσταση του μικρού κόμματος που κάνει αποκλεισμούς και ότι μετά τις ευρωεκλογές θα θέσουν το θέμα στα όργανα. Στο εσωτερικό του κόμματος σοβεί και η δυσαρέσκεια για την “ομάδα των 53”, ενώ τείνει να διαμορφωθεί μία αντιπαράθεση μεταξύ αυτής της ομάδας και της Κίνησης Μελών που φιλοδοξούν να αποτελέσουν τον έτερο εσωκομματικό πόλο και που θέτουν επισήμως την κατάργηση των τάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά μετά τις ευρωεκλογές, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν ενδιαφέρον.

για την συνέχεια slpress.gr/politiki/proodeytiki-symmachia-eklogiko-metopo-i-neo-komma/

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα