Προελαύνουν οι Αζέροι στην Αρμενία με τουρκική βοήθεια: Κατέλαβαν έξι αρμενικά χωριά στο Ναγκόρνο! 

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει κηρύξει γενική επιστράτευση – Ο Καύκασος «καζάνι που βράζει»

Ανανέωση 14:32 «Απελευθερώσαμε έξι χωριά, πέντε στο Φιζούλι, ένα στο Τζεμπράιλ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν. Χωριά που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Αρμενίας, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων κατά μήκος της γραμμής των συνόρων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το πιο σημαντικό είναι ότι απολαμβάνουν της τουρκικής βοήθειας όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χ.Ακάρ που είπε σήμερα νωρίτερα ότι η Άγκυρα θα στηρίξει το Αζερμπαϊτζάν «με όλα της τα μέσα» και κάλεσε την Αρμενία «να εγκαταλείψει την εχθρικότητά της», στον απόηχο των βίαιων συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Θα στηρίξουμε τους αδελφούς μας από το Αζερμπαϊτζάν με όλα μας τα μέσα στη μάχη τους να προστατεύσουν την εδαφική ακεραιότητά τους», δηλώνει ο Χουλουσί Ακάρ σε ένα δελτίο τύπου.

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στον Καύκασο είναι η εχθρική στάση της Αρμενίας και πρέπει αμέσως να εγκαταλείψει αυτήν την εχθρικότητα που θα βάλει φωτιά στην περιοχή», συμπλήρωσε ο Ακάρ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ απηύθυνε σήμερα έκκληση για παύση των εχθροπραξιών και την «άμεση επιστροφή στις διαπραγματεύσεις».

«Οι πληροφορίες που αφορούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι πηγή σοβαρότατων ανησυχιών», έγραψε ο Σαρλ Μισέλ σε μήνυμά του στο Twitter. «Η στρατιωτική δράση πρέπει να σταματήσει, επειγόντως, για να αποτραπεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της βίας. Μια άμεση επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, χωρίς προαπαιτούμενα, είναι ο μοναδικός δυνατός δρόμος».

Την ίδια ώρα, η Γαλλία κάλεσε το Γερεβάν και το Μπακού να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να ξαναρχίσουν αμέσως τον διάλογο.

«Η Γαλλία ανησυχεί πολύ για την αντιπαράθεση», επισημαίνει η εκπρόσωπος τύπου του γαλλικού ΥΠΕΞ Ανιές μπον ντε Μουλ, σε μια ανακοίνωση.


Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κήρυξε σήμερα γενική επιστράτευση και στρατιωτικό νόμο στη χώρα και κάλεσε τον πληθυσμό να «είναι έτοιμος να υπερασπισθεί την ιερή πατρίδα», την ώρα που φονικές μάχες φέρνουν αντιμέτωπες τις αρμενικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με τις δυνάμεις του γειτονικού Αζερμπαϊτζάν.

«Ας υποστηρίξουμε σθεναρά το κράτος μας, τον στρατό μας (…) και θα νικήσουμε. Ζήτω ο ένδοξος αρμενικός στρατός!», έγραψε στο Facebook.

Την ίδια στιγμή στην Αρμενία χιλιάδες πολίτες έτρεξαν να καταταχθούν κάτι που οδήγησε το Υπουργείο Άμυνας της χώρας να ανακοινώσει ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ζήτημα περαιτέρω στρατιωτικής ενίσχυσης.

Μια γυναίκα και ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Άμυνας.

Δύο αζερινά ελικόπτερα καταρρίφθηκαν, είχε ανακοινώσει νωρίτερα το υπουργείο αυτό, που υποστηρίζει τους αυτονομιστές, προσθέτοντας πως οι αρμενικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης τρία άρματα μάχης και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, απαντώντας σε μια επίθεση εναντίον μη στρατιωτικών στόχων στους οποίους περιλαμβάνεται η περιφερειακή πρωτεύουσα Στεπανακέρτ.

«Η απάντησή μας θα είναι αναλογική και η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν φέρει πλήρη την ευθύνη για την κατάσταση», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση που εξέδωσε.

«Νεκροί και τραυματίες έχουν αναφερθεί μεταξύ των αμάχων και των στρατιωτικών», ανακοινώθηκε από την αζερινή προεδρία, ενώ ο δημόσιος μεσολαβητής του Καραμπάχ δήλωσε πως υπάρχουν «θύματα μεταξύ των αμάχων» στον πληθυσμό της περιοχής.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι μια περιφέρεια του Αζερμπαϊτζάν που έχει αποσχισθεί από την υπόλοιπη χώρα, κατοικείται κυρίως από Αρμενίους και υποστηρίζεται από την Αρμενία.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που παρουσιάζουν δυνάμεις τεθωρακισμένων του Αζερμπαϊτζάν να βάλλονται, καθώς οι ένοπλες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονται. Το σύντομο βιντεοσκοπημένο στιγμιότυπο ανέβηκε στο YouTube με τίτλο: «Ο εκμηδενισμός τανκ και στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν» και δείχνει τουλάχιστον δύο άρματα να δέχονται πυρά και να εκρήγνυνται, ενώ δίπλα τους βαδίζουν αρκετοί στρατιώτες.

Τις πληροφορίες επιστράτευσης και της γενικά έκρυθμης κατάστασης στον Καύκασο όπως, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολίασε η Ρωσία που από την πλευρά της, απηύθυνε έκκληση για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Καλούμε τα μέρη να παύσουν αμέσως το πυρ και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη σταθεροποίηση της κατάστασης», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του διευκρινίζοντας ότι «σφοδροί βομβαρδισμοί λαμβάνουν χώρα κατά μήκος της γραμμής επαφής και από τις δύο πλευρές».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ υποσχέθηκε σε σημερινή τηλεοπτική ομιλία του τη νίκη στις μάχες ανάμεσα στον στρατό του και τις δυνάμεις της Αρμενίας και των αυτονομιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Ο αζέρικος στρατός μάχεται σήμερα στο έδαφός του, υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητά του, καταφέρει συντριπτικά πλήγματα στον εχθρό. Η υπόθεσή μας είναι δίκαιη και θα νικήσουμε», δήλωσε.

Στην Άγκυρα, η τουρκική προεδρία έγραψε στο Twitter πως καταδικάζει «αυστηρά την επίθεση της Αρμενίας εναντίον του Αζερμπαϊτζάν» και διαβεβαίωσε πως το Αζερμπαϊτζάν έχει «την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας».

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/918969_ena-vima-prin-tin-sygkroysi-o-kaykasos-i-armenia-kiryxe
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα