Προειδοποίηση σοκ του πρώην υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας από την Ουάσινγκτον: «Ερχεται η καταστροφή της χώρας μας»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 Έχουμε σειρά μετά από Ιράκ και Συρία”

«Στο τέλος αυτής της διαδρομής έρχεται η σειρά της Τουρκίας. Αυτό το λέω εκ βάθους καρδίας. Και είμαι πολύ λυπημένος γι’ αυτό. Ολα τα κράτη που είναι εχθρικά προς το Ισραήλ έχουν καταστραφεί. Οι S-400 είναι απλά μια “βιτρίνα”, τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα» τόνισε ο Τούρκος απόστρατος στρατηγός Σαϋγκούν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Turkish Heritage Organization στην Ουάσιγκτον.

Ο στρατηγός Σαϋγκούν δεν είναι μια απλή περίπτωση. Διετέλεσε Διοικητής της 1ης Στρατιάς και υπηρέτησε ως Β΄Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, ο οποίος είναι πιο ισχυρός από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αφού αυτός είναι που κρατάει τα σχέδια ενώ ελέγχει και τους μηχανισμούς του βαθέος κράτους. Δηλαδή, οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις του στηρίζονται σε στοιχεία και απόρρητες πληροφορίες.

Ο  Τούρκος στρατηγός , με αφορμή την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είπε ότι οι S-400 είναι ένα μικρό πρόβλημα και ότι υπάρχουν άλλα θέματα που πρέπει να δοθεί προσοχή.

Έφερε ως παράειγμα το Ιράκ και τη Συρία και είπε ότι τα κράτη που είναι εχθρικά προς το Ισραήλ έχουν καταστραφεί και ότι «στο τέλος αυτής της διαδρομής έρχεται η σειρά της Τουρκίας. Αυτό το λέω εκ βάθους καρδίας. Και είμαι πολύ λυπημένος γι’ αυτό».

Ο Σαϋγκούν μίλησε στο πάνελ που αφορούσε τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Turkish Heritage Organization, στην Ουάσιγκτον.

Αναφερόμενος στο θέμα των S-400, ο Σαϋγκούν είπε ότι «φοβάμαι ότι τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ είναι πολύ περισσότερα από τους S-400. Κατά την άποψή μου οι S-400 είναι ένα μικρό πρόβλημα».

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν την Τουρκία να γίνεται περιφερειακή δύναμη

Ο απόστρατος αντιστράτηγος είπε ότι το πρόβλημα στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ δεν περιορίζεται στο αν η Τουρκία πάρει ή δεν πάρει τους S-400 ή τα F-35 και συνέχισε:

«Αν δεχτούμε να τελειώσουμε το πρόβλημα των S-400, τότε είμαι σίγουρος ότι θα μπουν στο τραπέζι άλλες απαιτήσεις. Θα μας πουν «μην κάνεις συμφωνίες με το Ιράν», αν πούμε κι εδώ ναι, μετά θα μας πουν «εντάξει, τώρα δεχτείτε το κουρδικό κράτος που κάνουμε στη Β. Συρία». Αν πούμε όχι σ’ αυτό, τότε θα μας πούνε «δεν έχετε το δικαίωμα να κάνετε έρευνες στην Αν, Μεσόγειο». Γι’ αυτό λέω ότι για μένα το πρόβλημα δεν είναι οι S-400 και τα F-35. Οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και δεν θέλουν να γίνουμε περιφερειακή δύναμη».

Κατά τον Σαϋγκούν το πιο μεγάλο θέμα είναι η ασφάλεια του Ισραήλ

Ο Τούρκος αντιστράτηγος  είπε για τα F-35:

«Η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 συζητήθηκε δέκα χρόνια πριν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας του Κογκρέσου. Κι αυτό γιατί αν η Τουρκία παραλάβει τα F-35, θα ανατραπούν οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ θα χάσει την αεροπορική υπεροχή που έχει τώρα.

Για τις ΗΠΑ και τη Δύση στη Μέση Ανατολή υπάρχουν δύο σοβαρά ζητήματα. Το ένα είναι το Ισραήλ και το άλλο οι ενεργειακές πηγές. Στη Μέση Ανατολή δεν υπάρχει κράτος φιλικό προς το Ισραήλ. Μπορούν όμως να δημιουργήσουν ένα. Το ανεξάρτητο κουρδικό κράτος. Αυτό είναι αρκετό; Όχι, πρέπει να καταστρέψεις τους εχθρούς».

Ο Σαϋγκούν, αφού είπε ότι ήδη έχουν καταστραφεί το Ιράκ και η Συρία, υπογράμμισε ότι τώρα έρχεται η σειρά της Τουρκίας.

Μπορούν να κλειδώσουν όλα τα όπλα που διαθέτουμε

Τέλος ο Σαϋγκούν είπε:

«Στο τέλος θα έλθει η σειρά της Τουρκίας. Αυτό το λέω εκ βάθους καρδίας. Και λυπάμαι γι’ αυτό. Όμως αυτή είναι η αλήθεια. Αν οι ΗΠΑ μας βλέπουν ως εχθρούς, εγώ ως στρατιωτικός, ως στρατός πρέπει να αμυνθώ.

Όμως μην περιμένετε να αμυνθώ κατά των ΗΠΑ με αμερικανικά όπλα. Αν πάρετε ένα οπλικό σύστημα από τις ΗΠΑ, δεν σας δίνουν τους πηγαίους κωδικούς. Οι ΗΠΑ τους κρατάει κρυφούς. Αυτό σημαίνει ότι όποτε θέλει μπορεί να κλειδώσει αυτά τα όπλα».

Δείτε φωτό και βίντεο από την ομιλία


 

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη internethaber.com

 


www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/791310_proeidopoiisi-sok-toy-proin-yparhigoy-geetha-tis-toyrkias-apo-tin

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τοσο επικαιρη η συζητηση και οι δηλωσεις σαυτην του Τουρκου στρατηγου ,με φωτρογραφια του Προεδρου Ομπαμα , που επαυσε να ειναι Προεδρος των ΗΠΑ απο 20-1-2017.
    Ας ειναι. Ποτε δεν ειναι αργα , αλλα γιατι τωρα η δημοσιευση αυτης της συζητησεως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα