Προειδοποίηση Μπούντεσμπανγκ: H χαλαρή νομισματική πολιτική στην ΕΕ δεν πρέπει να διαρκέσει για πολύ καιρό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το κτίριο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη – Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Michael Probst
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Μπούντεσμπανγκ), Γενς Βάιντμαν, τάχθηκε ξανά υπέρ της διακοπής της πολιτικής του φθηνού χρήματος.

«Η πρόσφατη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ για τα επόμενα χρόνια ήταν σαφώς χαμηλότερη (2%) της σημερινής (3% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Eurostat). Ως εκ τούτου, η επεκτατική νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι η κατάλληλη», είπε ο Βάιντμαν, μιλώντας σε συμπόσιο της Μπούντεσμπανκ.

«Αλλά δεν πρέπει να αγνοήσουμε τον κίνδυνο ενός υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού. Eξαιτίας της υπάρχουσας αβεβαιότητας, δεν πρέπει να διατηρήσουμε την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική για πολύ καιρό», τόνισε.

Αυξάνονται οι φωνές εντός του ευρώ για εξομάλυνση
Λόγω της καλής εξέλιξης της οικονομίας, αυξάνονται οι φωνές για εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

Την Πέμπτη της επόμενης εβδομάδας (9 Σεπτεμβρίου) το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του οποίου είναι μέλος ο Βάιντμαν, θα αποφασίσει, μεταξύ άλλων, πώς θα προχωρήσει με τις αγορές ομολόγων, ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι επικριτές της πολιτικής της Ένωσης κατηγορούν την ΕΚΤ ότι με το πολύ φθηνό χρήμα τροφοδοτείται ο πληθωρισμός, τον οποίο στην πραγματικότητα θέλει να διατηρήσει υπό έλεγχο.

Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ δεσμεύθηκε να συνεχίσει την πολιτική αυτή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.

Το πρόγραμμα της ΕΚΤ για την πανδημία
Στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, η ΕΚΤ ξεκίνησε ένα ιδιαίτερα ευέλικτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων έκτακτης ανάγκης ενόψει της πανδημίας, το λεγόμενο «Pandemic Emergency Purchase Programme» (PEPP), το οποίο ανέρχεται εν τω μεταξύ σε 1,85 τρισ. ευρώ. Σύμφωνα πάντως με τον τρέχοντα προγραμματισμό της ΕΚΤ, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022.

Οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ βοηθούν τόσο τα κράτη όσο και τις επιχειρήσεις, διότι δεν χρειάζεται να προσφέρουν υψηλά επιτόκια για τους τίτλους τους εάν μια κεντρική τράπεζα εμφανίζεται στην αγορά ως μεγάλος αγοραστής.

«Το PEPP είναι στενά συνδεδεμένο με την πανδημία και πρέπει να τερματιστεί μόλις ξεπεραστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε ο Βάιντμαν, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες δηλώσεις του.

«Εύλογα, το πρώτο P στο PEPP σημαίνει πανδημικό και όχι μόνιμο (permanent)» πρόσθεσε, κάνοντας ένα λογοπαίγνιο. «Η αυξημένη ευελιξία του προγράμματος πρέπει να προορίζεται για εξαιρετικές καταστάσεις, όπως η πανδημία», όπως τόνισε.

iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα