Προειδοποίηση ΕΕ για εμπορικό πόλεμο με ΗΠΑ

14/2/17 | 0 | 0 | 418 εμφανίσεις

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ είναι έτοιμοι να προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) στην περίπτωση που η κυβέρνηση Τραμπ εφαρμόσει τον αμφιλεγόμενο δασμό στις εισαγωγές, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. κ. Γίρκι Κάταϊνεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times».

Ενδεχόμενη επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την πλευρά των ΗΠΑ θα αποτελούσε την μεγαλύτερη ανατροπή στο παγκόσμιο εμπόριο τα τελευταία 100 χρόνια και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μέτρα αντιποίνων ύψους 385 δισ. ευρώ κατά των ΗΠΑ. Ο κ. Κάταϊνεν είπε στους “FT” ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί να αποφύγει έναν “καταστροφικό” για την παγκόσμια οικονομία εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Ωστόσο προειδοποίησε πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και την ισχύ των διεθνών εμπορικών συμφωνιών.

«Αν κάποιοσ ενεργεί κατά των συμφερόντων μας ή κατά των διεθνών κανόνων στο εμπόριο, τότε εμείς διαθέτουμε τους μηχανισμούς ώστε να αντιδράσουμε», είπε ο κ. Κάταϊνεν, επίτροπος που είναι αρμόδιος για το διεθνές εμπόριο. «Διαθέτουμε το νομικό μηχανισμό εντός της Ε.Ε. αλλά επίσης συμμετέχουμε σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΠΟΕ και θέλουμε να σεβαστούμε τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες», προσέθεσε ο κ. Κάταϊνεν. Στην περίπτωση που η Ε.Ε. έχανε την προσφυγή κατά των αμερικανικών δασμών, ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή εμπορικών αντιποίνων ύψους 385 δισ. δολαρίων το χρόνο εις βάρος αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών, προειδοποιεί ο κ. Τσαντ Μπράουν, ειδικός σε εμπορικές διενέξεις εντός του ΠΟΕ στο Peterson Institute for International Economics.

Στην περίπτωση που η απόφαση του ΠΟΕ ήταν καταδικαστική για τις ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τραμπ επέλεγε να την αγνοήσει, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, τότε απειλούμαστε με κατάρρευση του διεθνούς συστήματος που έχει σχεδιαστεί ακριβώς για να αποτρέπει εμπορικούς πολέμους. Οι Ρεπουμπλικάνοι εξετάζουν πρόταση που περιλαμβάνει την φορολόγηση των εισαγωγών στις ΗΠΑ και την μη φορολόγηση αμερικανικών εξαγωγών.

“Καθημερινή”

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    19/9/20 | (3 σχόλια)
    Το δίλημμα «οικονομία ή υγεία» επανήλθε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο, καθώς ο αόρατος εχθρός όχι μόνο δεν υποχώρησε το καλοκαίρι, αλλά επανήλθε δριμύτερος. Ηχώρα βρίσκεται και πάλι μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Το δίλημμα «οικονομία ή υγεία» επανήλθε με δραματικό ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας