ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ “ΤΥΠΟΥ ΊΜΙΑ” ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

 

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

Η πρωτοφανής κλιμάκωση της ρητορικής από πλευράς Άγκυρας την περίοδο αυτή, προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με το «πόσο μπορεί να τραβήξει το σχοινί» στρατιωτικοποιώντας την κατάσταση, με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Η Τουρκία δείχνει πολύ διστακτική για ανάληψη επιθετικής ενέργειας με καθαρά στρατιωτικούς όρους, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει μία μεγάλου εύρους στρατιωτική επιχείρηση ενώ ταυτόχρονα δεν είναι ευνοϊκές για την ίδια και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, αφού ειδικά τώρα απαιτείται από το ΝΑΤΟ συμπαγές συμμαχικό πνεύμα έναντι της Ρωσίας και θα είναι κατακριτέα κάθε ενέργεια διάσπασης της Συμμαχίας σε ένα ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης μεταξύ δύο μελών της.

Η Άγκυρα επικαλείται το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου προκειμένου να εκθέσει την πλευρά μας και να προκαλέσει μία μικρού εύρους στρατιωτική εμπλοκή, η οποία όμως θα της εξασφαλίσει μία γρήγορη νίκη την οποία θα χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν για να «καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τη Χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα θα την εκμεταλλευτεί και ψηφοθηρικά ενόψει των εκλογών. Φαίνεται ότι η Άγκυρα απεργάζεται και άλλο σενάριο «παλιάς συνταγής» το οποίο οδηγεί μαθηματικά σε εμπλοκή με την Ελλάδα.

Προβοκάτσια με συνταγή τύπου Ίμια

Η παρεμπόδιση – απαγόρευση με τουρκικά πολεμικά σκάφη της μετακίνησης στρατιωτικού υλικού σε ελληνικό νησί το οποίο υπόκειται κατά την Άγκυρα σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, θα μπορούσε να προκαλέσει κορύφωση της έντασης. Στη συνέχεια ή ταυτόχρονα η τουρκική πλευρά θα μπορούσε να προβοκάρει για πρόκληση σύγκρουσης εκμεταλλευόμενη και την εμπειρία από συμβάντα του παρελθόντος τα οποία «είχαν μπει στο συρτάρι», ώστε να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας και να βάλει πόδι σε ελληνικό έδαφος χωρίς χρήση στρατιωτικής βίας.

Τον Απρίλιο του 2018, ο τότε Τούρκος Πρωθυπουργός Μ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ότι άνδρες της Τουρκικής Διοίκησης Ασφάλειας Ακτών, αφαίρεσαν ελληνική σημαία από τη νησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» στους Φούρνους/Ικαρίας. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε τότε ότι, η σημαία αφαιρέθηκε από Τούρκους κομάντος κάτι το οποίο θα συνεχίσουν να πράττουν και στο μέλλον. Σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα της εποχής του συμβάντος, η ελληνική σημαία είχε τοποθετηθεί από νεαρούς Έλληνες. Η ελληνική πλευρά αμφισβήτησε το θέμα το οποίο θεωρήθηκε τότε λήξαν αφού στη νησίδα δεν παρέμεινε ούτε η τουρκική σημαία. Σημειώνεται ότι, εν λόγω ακατοίκητη νησίδα περιλαμβάνεται στη λίστα του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών με τα 152 «αμφισβητούμενης κυριότητας» ελληνικά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες.

Το συμβάν αυτό συζητήθηκε πρόσφατα σε εκπομπή τουρκικού τηλεοπτικού καναλιού, στην οποία Τούρκος αναλυτής (του προεδρικού περιβάλλοντος) που έδειχνε ότι γνώριζε από πιθανά σενάρια τα οποία εξετάζονται την περίοδο αυτή στην Άγκυρα για ενέργεια εναντίον της Ελλάδας, «φωτογράφισε» την τότε τουρκική αντίδραση αφαίρεσης της ελληνικής σημαίας ως το πιθανότερο σενάριο για πρόκληση επεισοδίου. Ο ίδιος μάλιστα στην ίδια εκπομπή στοχοποίησε τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες την ελληνική κυριότητα των οποίων αμφισβητεί η Άγκυρα.

Τοποθέτηση ελληνικών σημαιών με σκοπό την προβοκάτσια

Ερμηνεύοντας τα λόγια του Τούρκου αναλυτή, η Τουρκία για να προκαλέσει τη δική μας αντίδραση, θα μπορούσε να «αναλάβει» η ίδια το έργο αυτό. Προφανώς σύμφωνα με τους τουρκικούς σχεδιασμούς, η προβοκατόρικη τοποθέτηση ελληνικών σημαιών από «τουρκικά στοιχεία» σε ακατοίκητες ελληνικές νησίδες/βραχονησίδες την κυριότητα των οποίων αμφισβητεί η Τουρκία και στη συνέχεια η αντικατάσταση αυτών με τουρκικές σημαίες από άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Τουρκίας αποσκοπώντας σε ελληνική αντίδραση, θα μπορούσε να αποφέρει στην Τουρκία τη «φασαρία» που επιθυμεί. Πρόκειται για ενέργεια τύπου Ίμια χωρίς πυρά, η οποία στο παρελθόν δοκιμάστηκε από την Άγκυρα και αποτελεί αντικείμενο που εκτιμάται ότι εξετάζεται την περίοδο αυτή από το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

Μία τέτοια ενέργεια σε ακατοίκητη/ες νησίδα/βραχονησίδα/ες καθιστά ευκολότερο το τουρκικό εγχείρημα, αφού μειώνεται σε μηδενικό βαθμό η απώλεια ζωής πολιτών και αποκαθίσταται το τουρκικό σύμβολο (σημαία) επί «αμφισβητούμενης κυριότητας» κατά την Τουρκία νησιωτικού εδάφους, σε απάντηση προηγούμενης «προκλητικής ελληνικής ενέργειας», την οποία θα έχει «στήσει» η Άγκυρα. Σε συνέχεια τούτου, η ελληνική πλευρά θα κληθεί να απαντήσει προκαλώντας στρατιωτική εμπλοκή εμφανιζόμενη ως η επιτιθέμενη.

Οι δυνατότητες των ΤΕΔ να εξασφαλίζουν ημέρα και νύχτα φωτογραφίες και βίντεο από το χώρο του Αιγαίου και ιδιαίτερα από νησιωτικές περιοχές με Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ), τους παρέχει τη δυνατότητα να παρουσιάσουν σχετικό εποπτικό υλικό που θα απαιτείτο σε μία τέτοια επιχείρηση, παρουσιάζοντας την εικόνα που επιθυμεί η Άγκυρα ώστε να εκθέσει τη Χώρα μας.

Συμπεράσματα:

Συμπερασματικά, διαφαίνεται ότι η τουρκική πλευρά εκπαιδεύεται στο σενάριο αυτό, με το οποίο δημιουργούνται συνθήκες πρόκλησης ενός μικρού επεισοδίου χωρίς χρήση πυρών, θέτοντας τη Χώρα μας προ του διλήμματος να ενεργήσει στρατιωτικά απέναντι στο τουρκικό εθνικό σύμβολο το οποίο ενώνει όλους τους Τούρκους, σενάριο που παραπέμπει στην κρίση των Ίμια.

Δεν αποκλείεται η προβοκάτσια αυτή όπως προαναφέρθηκε, να συνδυαστεί και με την παρεμπόδιση ελληνικού πλοίου μεταφοράς στρατιωτικού υλικού σε νησί – μικρόνησο το οποίο η Άγκυρα θεωρεί ότι υπόκειται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, καθώς και με τη χρησιμοποίηση μεταναστευτικών ροών στις στοχοποιημένες από την τουρκική πλευρά νησίδες/βραχονησίδες, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την ελληνική ενέργεια.

 • Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής»

*Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.

 

 

 

spot_img

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η Τουρκία δεν είναι εξασφαλισμένη ότι έστω κι ένα μικρό επεισόδιο δεν θα εξελιχθεί σε μεγάλο πόλεμο.

  Ούτε θα πρέπει να εκλαμβάνει εκ προοιμίου ότι εξαιτίας ενός μικροεπεισοδιου θα δεχτεί η Ελλάδα να κάτσει στο τραπέζι.

  Όλα αυτά αποτελούν φαντασιώσεις των Τούρκων που μπορεί να διαψευσθούν επί του πεδίου οικτρά.

  Σημασία έχει που γέρνει η πλάστιγγα της διεθνούς υποστήριξης.
  Με την υποστήριξη αυτή η Ουκρανία αντιστέκεται σθεναρά σε μια μεγάλη, συγκριτικά με αυτήν δύναμη, όπως η Ρωσία εδώ και 9 μήνες.

  Οι αναλογίες Ουκρανίας-Ρωσιας και Ελλάδας Τουρκίας είναι κάτι παραπάνω από προφανείς.
  Η Τουρκία αντέχει έναν πόλεμο με την Ελλάδα που θα διαρκέσει π.χ. 9 μήνες.
  Στον στρατό της μπορεί ίσως να επενδύει, μπορεί όμως να επενδύσει στην οικονομία της και στα ενεργειακά αποθέματα που διαθέτει για να κερδίσει έναν τέτοιο πόλεμο ?
  Θα βρει πετρέλαιο και βενζίνη για να κινήσει την πολεμική της μηχανή και να μετακινεί τους στρατιώτες της και το πολεμικό της υλικό δηλαδή ??

  Στην Ουκρανία νωρίτερα ακόμα κι από το 2014 ,την πρώτη τουφεκιά την έριξαν οι Ουκρανοί. Αυτό συνέβαινε σταθερά μέχρι και λίγες πριν την εισβολή της Ρωσίας στις 24.2.2022.
  Κι όμως αυτες οι τουφεκιές δεν κατέστησαν την Ουκρανία λιγότερο αμυνόμενη.

  Η επιχειρηματολογία ότι η Ελλάδα θα φανεί ως η επιτιθέμενη αν ρίξει εναντίον της Τουρκίας την πρώτη τουφεκιά , κάπου πάσχει και προσωπικά δεν με πείθει.
  Ιδιαίτερα όταν όλοι οι διεθνείς παράγοντες έχουν δηλώσει απερίφραστα ότι τα νησιά είναι. Ελληνικά.
  Περισσότερο για εγχώρια κατανάλωση μου ακούγεται προκειμένου να δικαιολογηθεί ο ντόπιος ενδοτισμος..

  Σε έναν αμυντικό πόλεμο της Ελλάδας , που γνωρίζει βράχο ,βράχο το Αιγαίο και σπιθαμή προς σπιθαμή το κάθε νησί , η Τουρκία θα τα βρει πράγματι σκούρα.

  Τα νησιά μας θα έπρεπε όλα τους, εδώ και πολύ καιρό να είχαν πάνω τους τις Ελληνικές σημαίες
  Δεν μας τιμά να τα “γκρίζαρουμε” μόνοι μας κι να στηριζόμαστε στα σενάρια προβολατορικων ενεργειών της Τουρκίας

 2. “Ούτε θα πρέπει να εκλαμβάνει εκ προοιμίου ότι εξαιτίας ενός μικροεπεισοδιου θα δεχτεί η Ελλάδα να κάτσει στο τραπέζι”

  Η μέχρι τώρα εμπειρία της (βλέπε Ίμια και όχι μόνο) αυτό την δίδαξε. Γι αυτό ο ενδοτισμός, όπως απεδείχθη και την δεκαετία τού ’30 με τον Χίτλερ, είναι μία πολύ επικίνδυνη πολιτική. Δυστυχώς, στα 92 χρόνια που την εφαρμόζομε, δεν διδαχτήκαμε τίποτε από την αποτυχία της. Να είσαι βέβαιη, Μαρία, ότι αυτό θα το βρούμε μπροστά μας.

 3. @Επισκέπτης

  Αν συνεχίσουμε έτσι , με αυτά τα μυαλά αγαπητέ Επισκέπτα , τότε έχεις δίκιο. Ότι σπείραμε μόνοι μας τόσα χρόνια, αυτό θα θερίσουμε.

  Καμιά φορά όμως συμβαίνουν και ανατροπές .
  Και τότε η πολλή σιγουριά τρώει τον Εφέντη….

  • Δεν βλέπω να μεσολάβησε κάτι ώστε ν’ αλλάξομε μυαλά μετά από 92 χρόνια. Ανατροπή ναι, αλλά από πού; Σίγουρα όχι από τούς εθνομηδενιστές, που μάς κυβερνούν.

 4. @Επισκέπτης

  Οι ανατροπές,αν είναι να συμβούν, έρχονται πάντα καλέ μου Επισκέπτα από εκεί που δεν τις περιμένεις κι απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας τους είναι το απρόβλεπτο.
  Αν είναι να έρθουν, σαν θα έρθουν , θα μας λυθούν οι τωρινές απορίες.

  Οι προβλέψιμοι πάντως μας προετοιμάζουν , όπως θα έχεις αντιληφθεί,.για υποχωρήσεις τις οποίες μας τις πασάρουν ως ήδη δεδομένες , επενδύοντας πως με την επανάληψη, θα μας τις υποβάλλουν υποσυνείδητα.
  Το σενάριο τους προϋποθέτει ότι ο Έλληνας πρέπει απαξάπαντως να νιώθει στριμωγμένος με την πλάτη στον τοίχο, ψάχνοντας να βρει από πού θα του φέρει ο Τούρκος.
  Κάπου εκεί ανάμεσα ανερυθριάστως κονιορτοποιουνται ακόμα κι οι σημαίες και τα σύμβολα..

  Τι κι αν επαναλαμβάνει ο ΓΕΕΘΑ ότι μια έστω.αποπειρα θερμού επεισοδίου συνεπάγεται γενικευμένη σύρραξη κι ότι πρώτα θα εξαφανιστεί από τον χάρτη η βραχονησίδα πριν ασχοληθούμε καν με την ταυτότητα αυτού που πάτησε επάνω της …

  Κάποιοι αυτές τις δηλώσεις τις έχουν ήδη διαγράψει από την μνήμη τους !! Τους βλέπεις εκ προοιμίου να καταθέτουν τα όπλα και να σου πουλούν συμβιβασμούς και συζητήσεις από το πρώτο πυροτέχνημα !!!
  Μάλλον περισσότερη σημασία στην Ελληνική Σημαία δίνουν οι Τούρκοι παρά εμείς.
  Τουλάχιστον για αυτούς έχει κάποια αξία, αφού η χρήση της εντάσσεται μέσα στα σενάρια τους !!!
  Αυτά είναι τα λυπηρά σημεία των καιρών.
  Τρέχουν να αποκαλυφθούν πρώτα !
  Μην τους πάρει κανείς άλλος την σειρά !!

  Η ζωή όμως , όπως και να το κάνεις, είναι αλλού κι αλλού η πραγματικότητα της.
  Κι ίσως όσοι σήμερα κάνουν όνειρα να έρθει η μέρα που θα ξυπνήσουν ανώμαλα από αυτά.
  Το καλό σε αυτήν την ζωή είναι ότι κρύβει εκπλήξεις.
  Όσα σενάρια κι αν κάνεις, στην πραγματικότητα ποτέ δεν ξέρεις τι σε περιμένει στην επόμενη στροφή του δρόμου…

  • Σωστό το σχόλιό σου, Μαρία. Στο μόνο που μπορούμε να ελπίζομε είναι το απρόβλεπτο. Το ορατό, αυτό (προ)βλέπομε είναι αποκαρδιωτικό.

 5. @Επισκεπτης

  Μυστικό που διαρρέει και φτάνει μέχρι την Σουηδία, παύει να είναι μυστικό.
  Περνάει στο Twilight zone ως αποτυχημένο σχέδιο.

  Πόσες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας γίνονται από τουρκικά μαχητικά και πόσες από τουρκικά drones ?
  Το έψαξες ποτέ?

  Ποιος θέλει την συνέχιση Ερντογάν στην εξουσία για να του επιτρέψει να ευοδωθούν τέτοια σχέδια-πυροτεχνηματα και μάλιστα στο παραπέντε των Τουρκικών εκλογών ?

  Οι Τούρκοι , αυτό τους το αναγνωρίζω προσωπικά, έχουν μεγάλη φαντασία. Να δεις εσύ στα τουρκοσηριαλ τι δολοπλοκα σχέδια κάνουν!!! Πάνε κι έρχονται !!!

  Αλλά η πραγματική ζωή δεν είναι μυθοπλασία !

  Αν ποτέ τους περάσει, θα είναι γιατί το επιτρέψαμε εμείς. Τίποτα άλλο.

  Υστ: Ειλικρινά, δεν βλέπω τουρκοσηριαλ.
  Βαριέμαι αφάνταστα τις δολοπλοκίες.
  Για όσους όμως αποσκοπούν στο clickbait, καλές είναι.

  • Νομίζω ότι υπάρχουν μυστικά που διαρρέουν. Όταν τον Φεβρουάριο η Ουάσιγκτων έλεγε ότι η Ρωσσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, ο Πούτιν έκανε αστεία κοιτάζοντας τάχα το ρολόι του και ρωτώντας τον Λαβρώφ “τι ώρα είπαμε πως είναι αύριο η εισβολή;” Κι όμως ξάφνου εισέβαλε.

   Δεν είμαι σε θέση να το κρίνω αυτό. Απλώς το αναφέρω.

 6. @Επισκέπτης

  Καμία σχέση το παράδειγμα.
  Δεν θα ασχοληθώ καν να σου πω ότι δεν ξέρουμε τι συζήτησαν Μπάιντεν – Πούτιν στις 16.6.2021 δια ζώσης και στις 8.12.2021 σε τηλεδιάσκεψη…

  Θα σου απαντήσω όμως ότι δεν ήταν δύσκολο για κάποιον, όπως οι ΗΠΑ, που διαθέτει δορυφόρους και βλέπει μαζικές κινήσεις στρατευμάτων προς συγκεκριμένη κατεύθυνση να κάνει λογικούς υπολογισμούς που το πάει ο άλλος.
  Ακόμα και να υπολογίσει τα χρονικά περιθώρια του για να επιτεθεί, καθώς από την άνοιξη που λιώνουν τα χιόνια και πλημμυρίζουν τα ποτάμια η Ουκρανία γίνεται ένας τεράστιος βαλτοτοπος που δεν ευνοεί στρατιωτικές επιχειρήσεις .
  (*Για να είμαστε ειλικρινείς εάν κατέλαβαν, υπό αυτές τις συνθήκες, οι Ρώσοι τις περιοχές που κατέχουν σήμερα, δεν το λες και λίγο.)

  Εν πάσει περίπτωση , για τις ΗΠΑ ήταν εύκολη μια τέτοια πρόβλεψη (*άσχετα εάν οι Ευρωπαϊοι πίστευαν πως ήταν πολύ έξυπνοι για να το σταματήσουν).
  Κι οι ΗΠΑ ποτέ δεν έδωσαν λεπτομέρειες σχετικές με τα επιχειρησιακά σχέδια των Ρώσων.

  Εδώ όμως στην διεύθυνση που με έστειλες ξετυλίγεται σε όλες του τις λεπτομέρειες ο σχεδιασμός.!

  Καμιά φορά οι “διαρροές” , ξέρεις, γίνονται κι εσκεμμένα για να σπείρουν την ανασφάλεια κι αυτή να παράξει τα αποτελέσματα της, όταν δεν είναι τόσο εφικτή η εφαρμογή τους επί του πεδίου.

  Περισσότερο να φοβάσαι μια παμφθηνη τζιχαντιστικού τύπου επίθεση, παρά κάτι άλλο..
  Όμως και πάλι το επιδιωκόμενο δεν πετυχαίνεται με αυτήν.
  Δεν πρόκειται ο Ελληνικός λαός να τους χαρίσει σπιθαμή γης , την κάνουν δεν την κάνουν.

  Οι προπαππούδες μας στα 1912-1913 στους Βαλκανικούς που προήλθαν στην κατοχή μας τα νησιά Βορείου κι Ανατολικού Αιγαίου-Κρητη και στα 1917-1918 , οπότε συμμετείχαμε στον Α’ΠΠ για να τα διατηρήσουμε, έχυσαν το αίμα τους για να βρεθούν στους νικητές την ώρα που οι Τούρκοι συγκαταλέγονταν στους ηττημένους.

  Οι παππούδες μας για τα Δωδεκάνησα-Καστελοριζο στα 1940-1945 στον Β’ΠΠ έφαγαν τα κοκαλακια τους πάνω στα Αλβανικά βουνά και έπεφταν κατόπιν σε μαζικούς τάφους από τις σφαγές των Γερμανών , την ίδια ώρα που οι Τούρκοι πουλούσαν ατσάλι στον Χίτλερ .

  Δεν θα μας τρομάξουν τώρα με τα τουρκοσηριαλ που διαδίδουν ούτε με καμία άλλη ύπουλη κίνηση τους οι μπατιρολέδες.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,749ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα