Πράσινο φως για τον αγωγό EastMed

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πράσινο φως για τον αγωγό EastMed

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η κυβέρνηση του Ισραήλ έδωσαν σήμερα Δευτέρα τη στήριξή τους για να προχωρήσει το έργο ενός αγωγού στη Μεσόγειο που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη, στοχεύοντας στην ολοκλήρωσή του έως το 2025.

Ο σχεδιαζόμενος αγωγός των 2.000 χιλιομέτρων θα συνδέσει τα κοιτάσματα αερίου κοντά στο Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και πιθανόν με την Ιταλία, με κόστος έως 6 δισεκ. ευρώ.
«Είναι ένα φιλόδοξο έργο, το οποίο ως Κομισιόν στηρίζουμε ξεκάθαρα, καθώς θα έχει υψηλή αξία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της παροχής και τον στόχο της διαφοροποίησης», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.
 Το Ισραήλ ανακάλυψε ένα υπεράκτιο κοίτασμα άνω των 900 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου, ενώ κάποιες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει ένα ακόμα κοίτασμα 2.200 δισεκ. κυβικών μέτρων που παραμένει ανεκμετάλλευτο. Παράλληλα με την ευρωπαϊκή αγορά, διευρευνά τις επιλογές για εξαγωγές στην Τουρκία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
 Ύστερα από συνάντηση στο Τελ Αβίβ μεταξύ των υπουργών Ενέργειας από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία, ο Κανιέτε δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως το έργο «θα πληροί όλες τις σχετικές προϋποθέσεις» προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρηματοοικονομική δέσμευση.
 Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς δήλωσε ότι ο αγωγός μπορεί να ολοκληρωθεί το 2025. «Αλλά θα προσπαθήσουμε να επισπεύσουμε και να μικρύνουμε το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε.
 Η μελέτη βιωσιμότητας έχει ολοκληρωθεί και τα επόμενα λίγα χρόνια το βάρος θα δοθεί στις «κατάλληλες αναπτυξιακές δραστηριότητες», με την τελική επενδυτική απόφαση να αναμένεται έως το 2020, δήλωσε ο Έλιο Ρουτζέρι, διευθύνων σύμβουλος της IGI Poseidon, των ιδιοκτητών του έργου. Η IGI Poseidon είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της ελληνικής ΔΕΠΑ και του ιταλικού ενεργειακού ομίλου Edison.
 «Η εκτίμησή μας σήμερα είναι ότι θα κοστίσει 5 δισεκ. ευρώ (για να φθάσει) ο αγωγός στο ελληνικό σύστημα και 6 δισεκ. ευρώ (για να φθάσει) στο ιταλικό σύστημα», δήλωσε ο Ρουτζέρι στο Reuters. Οι υπουργοί Ενέργειας δήλωσαν ότι θα συναντηθούν στην Κύπρο σε έξι μήνες για να προχωρήσουν περαιτέρω το έργο.
 O Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης προέβη στην ακόλουθη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter:

View image on TwitterView image on Twitter

Ministers of  of  &  agree to initiate discussions on EastMed Pipeline Intergovernmental Agreement.
Πηγή: kathimerini.gr
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα