Που συμφωνούν και που διαφωνούν κυβέρνηση και δανειστές: Τα αγκάθια παραμένουν

3/3/17 | 0 | 0 | 382 εμφανίσεις

Του Θανάση Κουκάκη, CNN Greece

Τα βήματα προσέγγισης που διαπιστώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου με τους Ντέλια Βελκουλέσου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών δεν στάθηκαν ικανά για να καλύψουν όλες τις διαφορές.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είπε πως «υπάρχουν δυο-τρία σημεία που χρειάζονται περαιτέρω τεχνικής επεξεργασίας» και απαρίθμησε σε αυτά τη συμπερίληψη του ΦΠΑ και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών στις προς διαγραφή οφειλές.

Η κυβέρνηση δεν δέχεται τη διαγραφή των οφειλών αυτών, κάτι που όμως ζητούν επίμονα οι δανειστές. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που έχει δοθεί σε διαβούλευση ο μηχανισμός ρύθμισης οφειλών αφορά σε ατομικές, μικρές, μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και σε χρέη που δημιουργήθηκαν ως το τέλος του 2016, ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ, παρουσιάζουν τουλάχιστον τρίμηνη καθυστέρηση και το 85% από αυτά οφείλονται σε περισσότερους από έναν πιστωτές.

Σήμερα από τα χρέη που μπορούν να ρυθμιστούν μέσω του μηχανισμού εξαιρούνται ο ΦΠΑ και ο ΦΜΥ. Πάντως σε σχέση με το πλαφόν των 20.000 ευρώ που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση ως όριο χρεών για την υπαγωγή στον εν λόγω μηχανισμό, το ίδιο στέλεχος άφησε να εννοηθεί πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ήτοι ότι οι θεσμοί υπαναχωρούν από την αρχική αξίωση το κατώφλι να τοποθετηθεί στις 50.000 ευρώ και άνω.

Έτσι, φαίνεται πως ένα σημαντικό εμπόδιο αφαιρέθηκε από τις διαπραγματεύσεις. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή έως το τέλος του μήνα. Ωστόσο, αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι πως το σχέδιο νομού δεν θα έχει τη μορφή με την οποία κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση.

Πηγή: Που συμφωνούν και που διαφωνούν κυβέρνηση και δανειστές: Τα αγκάθια παραμένουν http://mignatiou.com/2017/03/pou-simfonoun-ke-pou-diafonoun-kivernisi-ke-danistes-ta-agkathia-paramenoun/

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    21/9/20 | (0 σχόλια)
    euro2day.gr/Financial Times Του Chris Giles Ποιες είναι οι διαφορές στα προγράμματα στήριξης που εφάρμοσε η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. Τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής προσέγγισης και η ανάγκη για στροφή στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Δημοσιεύθηκε: 21 Σεπτεμβρίου 2020 - 08:04 Tι πρέπει να προστατεύσουμε ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας