ΠΟΥ ΠΑΜΕ; ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ.

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
του Παντελή Σαββίδη
Σε ένα ενδιαφέρον κείμενό του ο Γιώργος Καραμπελιάς αναλύει τις πολιτικές προτιμήσεις της ελληνικής κοινωνίας βασιζόμενος σε μια δημοσκόπηση της Metron Analysis στις 23 Απριλίου.
Τα συμπεράσματα είναι ενδιαφέροντα:
Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αυτοχαρακτηρίζεται ως μεσαία τάξη, δηλαδή 51%, ενώ στην εργατική τάξη θεωρούν ότι ανήκουν μόλις το 8%, έναντι 27% των «μικρομεσαίων».
Ο Καραμπελιάς σχολιάζει το στοιχείο αυτό εκτιμώντας ότι η ελληνική κοινωνία στην πλειοψηφία της αρνείται την κοινωνική πόλωση και γι’ αυτό η σχετική ταξική φρασεολογία εκπορεύεται μάλλον από υψηλότερα κοινωνικά και εισοδηματικά στρώματα της διανοούμενης Αριστεράς.
Νομίζω πως κοινωνική πόλωση στους δρόμους δεν έχει εμφανιστεί. Οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες σε σχέση με το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Η εισοδηματική πόλωση είναι εμφανής χωρίς να εκδηλώνεται σε διαδηλώσεις και αυτό έχει τη σημασία του.
Το αδιέξοδο και η κατάληξη των “αγανακτισμέων” επηρέασε την κοινωνική συμπεριφορά.
Η κρίση, κατά κοινή διαπίστωση επηρέασε, κυρίως, την μεσαία τάξη. Ο αυτοπροσδιορισμός του 51% ως μεσαίας τάξης πρέπει να γίνει αποδεκτός με επιφύλαξη. Ποια είναι τα κριτήρια τοποθέτησης στο ταξικό φάσμα;
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο του Καραμπελιά είναι η διαπίστωσή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τα υψηλότερα ποσοστά του, 25,5%% στην ανώτερη τάξη –που εκπροσωπεί το 6% των ψηφοφόρων– και πλησιάζει το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, που θεωρείται το κατεξοχήν αστικό κόμμα και έχει το 32%.
Εάν προσθέσουμε- λέει ο Καραμπελιάς- και το 9,9% του ΠΑΣΟΚ και το 4,4% του ΜέΡΑ25, βλέπουμε ότι σχεδόν το 40% της αυτοχαρακτηριζομένης «ανώτερης τάξης», υποστηρίζει τα τρία κόμματα της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς, έναντι 32% του «αστικού κόμματος» Νέα Δημοκρατία!
Το δικό μου σχόλιο στο σημείο αυτό είναι πως, πλέον, σε επίπεδο κοινωνίας και όχι αναλυτών έχει ξεπερασθεί το χάσμα αριστεράς-δεξιάς. Εννοώ το χάσμα με βάση την οικονομική προσέγγιση.
Η “ανώτερη” τάξη δεν ανησυχεί μήπως χάσει το εισόδημά της απο ένα κόμμα όπως ο Συριζα στην εξουσία. Αντιθέτως, πιστεύει πως σε ορισμένες περιπτώσεις εν ονόματι του αριστερού άλλοθι, ο Συριζα μπορεί να ελέγξει καλύτερα τον κοινωνικό ριζοσπαστισμό, όπως έγινε την περίοδο των μνημονίων.
Η “ανώτερη” αυτή τάξη δεν προσδοκά ιδιαίτερα οφέλη απο την αξιοποίηση, ας πούμε, των υδρογοναναθράκων στην ελληνική ΑΟΖ γι αυτό μπορεί να βλέπει θετικά την θέση του Συριζα για παραίτηση απο την διεκδίκηση εξορύξεων για να ηρεμήσει η αντιπαράθεση με την Τουρκία και η “ανώτερη” αυτή τάξη να έχει το κεφάλι της ήσυχο.
Δεν ανησυχεί, επίσης, για ζητήματα φύλου, φυλής και ιστορικής ταυτότητας. Έχει τη δυνατότητα να είναι κινητική σε διεθνές επίπεδο και θεωρεί ξεπερασμένες τις θεωρίες περί εθνικής ταυτότητας.
Αυτά δικαιολογούν την θέση της υπερ των κομμάτων της λεγόμενης αριστεράς, τα οποία χαρακτηρίζονται απο την ιδεολογία που προαναφέρθηκε.
Το 32% που δίνει στην ΝΔ είναι απο μια υποσυνείδητη αίσθηση ότι το κόμμα αυτό εκφράζει την “ανώτερη” τάξη διαχρονικά και απο την αποδοχή και απο την ίδια (τη ΝΔ) των παραπάνω θέσεων. Η σημερινή “ανώτερη” τάξη έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά απο την αστική τάξη της εποχής της βιομηχανικής επανάστασης. Οι αστοί, τότε, είχαν μια εθνική ιδεολογία που εξυπηρετούσε την κοινωνική άνοδό τους, την κατάληψη της εξουσίας και την διαχείριση της κοινωνίας.
Σήμερα τα διακυβεύματα είναι διαφορετικά. Κυρίως, δεν περιορίζονται στο εθνικό πλαίσιο. Γι αυτό και οι εθνικές ιδεολογίες αναπαράγονται απο κοινωνικά στρώματα τα οποία αναζητούν την ασφάλεια στο εθνικό κράτος και την ιδεολογική αναπαραγωγή τους στα όριά τους. Οι κυρίαρχες δυνάμεις, όμως, των εθνικών κρατών αμφισβητούν αυτήν την προσέγγιση. Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση απο το παλιό στο νέο χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί η εξέλιξη. Πάντως, καταλύτης θα είναι η τεχνητή νοημοσύνη.
Ενδιαφέρον, επίσης, στοιχείο είναι ότι τα εργατικά στρώματα (8%) δεν υποστηρίζουν το ΚΚΕ στην πλειοψηφία τους αλλά κόμματα της καλούμενης ακροδεξιάς,
Συμπέρασμα του Καραμπελιά είναι ότι η παλιά ταξική αντιπαράθεση Αριστεράς-Δεξιάς έχει πλέον εξαντληθεί. Το κατεξοχήν αστικό κόμμα η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα της μεσαίας τάξης από την άποψη της κοινωνικής στήριξης ενώ και τα αριστερά κόμματα είναι εξίσου ή περισσότερο «μεγαλο-αστικά» με τη Νέα Δημοκρατία.
Όσο για τη νέα γενιά-λέει ο Καραμπελιάς- αυτή μοιάζει σε ένα μεγάλο μέρος της να πελαγοδρομεί: μεταξύ της μηδενιστικής Αριστεράς του ΜέΡΑ25 και των πολυάριθμων γκρουπούσκουλων της Άκρας Αριστεράς.
Η δική μου  προσέγγιση είναι ότι το ΚΚΕ έχει επιρροή στην μικρομεσαία τάξη, σε σχετικά μορφωμένα στρώματα και σε ηλικιακή κατηγορία μεγάλη (που σημαίνει βίωσε την μεταπολίτευση) και μνημονιακή.
Η αντίφαση στο ΚΚΕ είναι ότι ενώ το κόμμα θέλει να αυτοχαρακτηρίζεται επαναστατικό τα κοινωνικά στρώματα που του δίνουν πολιτική παρουσία δεν είναι οι προλετάριοι, που εκμηδενίστηκαν αριθμητικά, αλλά μικρομεσαία στρώματα τα οποία είναι ρεφορμιστικά.
Συνεπώς, η επανάσταση μπορεί να περιμένει. Μέχρι, τότε, το ΚΚΕ απολαμβάνει τα αγαθά της αστικής δημοκρατίας.
Ένα τέτοιο πολιτικό φάσμα δεν θα μπορέσει να εκτονώσει τις κοινωνικές εντάσεις που, κατά την εκτίμησή μου, θα εμφανισθούν, καθώς ο καταλύτης των νέων τεχνολογιών θα περιθωριοποιήσει κοινωνικά στρώματα και θα επιβάλλει νέα πολτισμικά πρότυπα.
Σε πρακτικό επίπεδο η Νέα Δημοκρατία έχει κοινωνικό χώρο αναφοράς και θα τον κρατήσει. Στον, τύποις, αντίπαλο πολιτικό χώρο φαίνεται να εδραιώνεται ο Συριζα, χωρίς αυτήν την στιγμή να μπορεί να προσδιορισθεί η αντοχή του στην μετά Τσίπρα εποχή, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να δώσει σαφές στίγμα της διαφοροποίησής του ώστε να κάνει διακριτή την αναγκαιότητα της παρουσίας του.
Αξιοσημείωτο, είναι, επίσης ότι τα ψήγματα ολιγαρχίας που διάθετει η χώρα( μιλώ για ολιγαρχία και όχι αστική τάξη) την κρίσιμη στιγμή που χρειάστηκε, όταν, δηλαδή, η ΝΔ έφθασε στο 18% επενέβησαν και την διέσωσαν ενώ άφησαν το ΠΑΣΟΚ να κατακρημνιστεί.
Μιλώντας με όρους απολύτως αναλυτικούς- και όχι ηθικούς ή ιδεολογικούς, φαινόμενα τύπου Τσοζατζόπουλου υπήρξαν σε όλα τα κόμματα. Απο κοινωνικής πλευράς καλώς αποκαλύφθηκαν, αλλά απο πολιτικής ήταν αυτοκαταστροφική η διόγκωσή τους λόγω των πολιτικών έριδων στο ΠΑΣΟΚ το οποίο και οδήγησαν στην εξαφάνιση.
Η νέα γενιά κινείται περισσότερο ριζοσπαστικά απο ό,τι έχουμε συνηθίσει ως σήμερα.
Στην ηλικία απο 17 έως 26 ετών –η οποία αντιπροσωπεύει το 12% των ψηφοφόρων–, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει μόλις το 13%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 19,5%, το ΠΑΣΟΚ-Κιναλ το 11,1%, και ο Κασιδιάρης 4,8%.
Όπως σημειώνει ο Καραμπελιάς η ΝΔ έχει τεράστιο πρόβλημα στους νέους, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με ότι πιστεύεται, παίρνει το μικρότερο ποσοστό του συγκριτικά με όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες, ενώ και το ΚΚΕ υστερεί με 4,5%.
Οι νέοι αναζητούν κάτι άλλο το οποίο δεν βλέπουν να τους παρέχεται.
Πιστεύω πως το σημερινό σύστημα συγκεντρωτικής και αυταρχικής διακυβέρνησης με καταπάτηση των διαχρονικών δημοκρατικών αξιών (κράτος δικαίου, διάκριση εξουσιών, θεσμικά αντίβαρα) θα αμφισβητηθεί έντονα απο τη νέα γενιά η οποία δεν έχει τους περιορισμούς των παλαιοτέρων.
Σ αυτήν τη νέα γενιά περιλαμβάνονται άτομα απο διάφορες περιοχές του κόσμου χωρίς τις παλιές αγκυλώσεις συνύπαρξης.
Σε μια εκπομπή της διαδικτυακής τηλεόραση Ανιχνεύσεις web tv εμφανίσθηκαν χθες τέσσερις νέοι Αλβανικής καταγωγής που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα και αποτελούν την δεύτερη γενιά των αλβανών μεταναστών. Σπουδαγμένοι σε ελληνικά πανεπιστήμια, τα ελληνικά τους ήταν άψογα και οι ορίζοντες της σκέψης τους πολύ ευρείς. Όταν επισκέπτονται τους παπούδες και τις γιαγιάδες τους στην Αλβανία δυσκολεύονται να συνεννοηθούν μαζί τους ενώ μια απο τις νέες κοπέλες που μίλησαν είπε πως τις ζητούσαν να προφέρει δύσκολες αλβανικές λέξεις χάριν παιδιάς.
Οι νέοι αυτοί έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία και αυτό ήταν αναπόφευκτο. Απο την οπτική μου γωνία είναι θετικό σε μια κοινωνία, όπως η ελληνική, που αντιμετωπίζει το φάσμα του δημογραφικού αφανισμού.
Το πρόβλημα με τις αφίξεις και τις ενσωματώσεις μεταναστών δεν αφορά καθόλου τους Αλβανούς οι οποίοι και μορφολογικά και πολιτισμικά ταυτίζονται με τους Έλληνες και πρέπει να τους παρασχεθούν οι δυνατότητες βίωσης της πολιτιστικής τους παράδοσης.
Το πρόβλημα εντοπίζεται σε μακρυνούς λαούς, πολύ διαφορετικούς, που στο όνομα της θρησκείας τους έλκονται απο έναν θρησκευτικό φανατισμό.
Γενικώς η ελληνική κοινωνία αφομοίωνε το διαφορετικό αλλά όταν είχε κάποιο όριο. Στις μέρες μας, η πολιτική τάξη δεν μπορεί, ίσως και δεν θέλει, να διασφαλίσει αυτό το όριο.
spot_img

40 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σημαντικότατη η ανάλυση του Καραμπελιά και η δική σας κ. Σαββίδη.
  Πολλά μπορούν να ειπωθούν, αλλά όσον αφορά την ριζοσπαστικότητα των νέων ας ληφθεί υπόψιν το εξής, το οποίο παρατηρείται:
  Έχει ήδη αρχίσει μία τάση “αλβανικής υπερηφάνειας” κινούμενη μέχρι και τις παρυφές του σωβινισμού σε ένα μικρό αλλά φανερό τμήμα των παιδιών αλβανικής καταγωγής, που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Είναι μειοψηφικό αυτό το ρεύμα, αλλά όχι αόρατο.
  Κυκλοφορούν νέα κορίτσια με μεταλλικό μενταγιόν τον αλβανικό δικέφαλο αετό. Βλέπουμε σε τοίχους γκράφιτι με τον αλβανικό δικέφαλο και υποσημείωση “Fuck Serbia” (συγγνώμη για την αθυροστομία, αλλά δεν μπορώ να κρύβω λόγια). Είχαμε και το περιστατικό επί υπουργίας Καμμένου με τους στρατιώτες που αυτοφωτογραφήθηκαν κάνοντας την γνωστό ουτσεκάδικη χειρονομία (με τους αντίχειρες μπλεγμένους και τα υπόλοιπα δάκτυλα ανοικτά στο σχήμα του αετού).
  Πολύ φοβάμαι ότι στην δεύτερη ή στην τρίτη γενιά μεταναστών γεννώνται τάσεις ετεροπρσοδιορισμού και μίσους έναντι της κοινωνίας που τους φιλοξενεί.Το βλέπουμε και στην Γαλλία και αλλού, όπου οι νέοι στην ηλικία μουσουλμάνοι τείνουν στο ριζοσπαστικό Ισλάμ ή και στην τρομοκρατία, πολύ περισσότερο από τους γονείς ή τους παππούδες τους.
  Κινδυνολογώ; Ίσως. Πάντως ας έχουμε τα μάτια ανοιχτά.

  • Συμφωνώ απολύτως. Αυτό που θα δούμε στο τέλος είναι ένα αλβανικό κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο, να μάχεται για την “Τσαμουριά” και να διεκδικεί αναγνώριση αλβανικής εθνικής μειονότητας.

    • Και θα έχουν και την Τουρκία να τούς στηρίζει, καθ’ ότι ο πιστότερος σύμμαχός της. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι οι Αλβανοί μόνο προβλήματα μπορούν να μάς δημιουργήσουν. Περισσότερα ακόμη, απ’ όσα μάς έχουν δημιουργήσει μέχρι τώρα.

 2. Οι Αλβανοί είναι οι πρώτοι λαθρομετανάστες που ήλθαν στην χώρα μας, πάνε τώρα και 33 χρόνια, κουβαλώντας μαζί των βαρύ οπλισμό, κλεμμένο από τις λεηλατημένες αποθήκες τού Χότζα και βαριά εγκληματικότητα, διότι οι περισσότεροι ήσαν τρόφιμοι των φυλακών, τούς οποίους αποφυλάκισε ο Ραμίζ Αλία, υπό την προϋπόθεση να εγκαταλείψουν την Αλβανία εντός 48 ωρών. Τότε κι εξ αιτίας των άρχισε ν’ αλλάζει και η ζωή στην χώρα μας, ασφαλώς όχι προς το καλύτερο. Όχι, κ. Σαββίδη, δεν άλλαξαν οι Αλβανοί, επειδή κάποιοι από δαύτους φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία και ίσως ΑΕΙ. Διαβάστε το αστυνομικό δελτίο και θα διαπιστώσετε ότι το ποσοστό συμμετοχής των Αλβανών στο βαρύ έγκλημα είναι πολύ μεγάλο.

  Και παλαιότερα μάς συστήνατε την Αλβανία σαν τον καταλληλότερο σύμμαχο στα Βαλκάνια, για να κάνουμε κάποια βαλκανική πολιτική. Εγώ πάντα πρότεινα την Σερβία, την οποία έχομε κυριολεκτικά πουλήσει.

  Διαφωνώ με την άποψή σας ότι ταυτίζονται μαζί μας μορφολογικά και … πολιτισμικά (από πού κι ως πού;) και ότι πρέπει να τούς προτιμήσομε για να λύσομε το δημογραφικό πρόβλημά μας. Δεν έπεται ότι επειδή οι Αφροασιάτες είναι εντελώς ξένοι, οι Αλβανοί, ένας λαός ιστορικά εχθρικά διακείμενος προς την Ελλάδα, είναι οι κατάλληλοι. Αυτοί εξοντώνουν τούς αδελφούς μας στην Β. Ήπειρο, που είναι το σπίτι των, η πατρογονική των εστία, δεν είναι “ομογενείς”, όπως τούς αποκαλούν κάποιοι ανεγκέφαλοι, κι εμείς θα δώσομε γην και ύδωρ στους Αλβανούς; Έλεος!

  Να δώσει το κράτος κίνητρα στους Έλληνες να κάνουν παιδιά και όχι να ζητούμε λύση στους λαθρομετανάστες!

  • Η άρνηση σε οτιδήποτε κατατίθεται είναι μια εύκολη μέθοδος να ξεκαθαρίζεις λογαριασμούς με τον εαυτό σου (εννοώ γενικά και όχι εσάς). Στο τέλος με την άρνηση του ενός και του άλλου θα εκλείψουμε αριθμητικά. Τι τέλος των κλειστών συστημάτων είναι προδιαγεγραμμένο. Να συγκλίνουμε με τους Σέρβους, ναι. υπάρχει το στοιχείο της απόστασης και της μεσολάβησης ενός άλλου λαού και υπάρχει και το στοιχείο της βούλησης των Σέρβων αν θέλουν να συγκλίνουν με εμάς. Είστε σίγουρος ότι το θέλουν;

   • Ναι, οι Σέρβοι το ήθελαν και το θέλουν. Εξέφρασαν την απογοήτευσή των, που η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία για την ένταξη τού Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο τής Ευρώπης, ενώ η Κύπρος τούς στήριξε καταψηφίζοντας.

    Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να αντιμετωπισθεί η υπογεννητικότητα. Τι κάνει η Ουγγαρία, για παράδειγμα; Υπάρχουν τρόποι, κ. Σαββίδη. Ο χειρότερος όλων είναι να βλέπομε σαν λύση τούς λαθρομετανάστες. Μα εσείς αγωνιάτε αν και πώς θα διατηρήσομε την εθνική μας ταυτότητα, την ιδιοπροσωπία, ή κάνω λάθος;

    Δεν αρνούμαι για την άρνηση, αλλά δεν δέχομαι μία κάκιστη λύση.

    • Έπρεπε να τους στηρίξουμε. Αφού έχουμε την θέση μη αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου. Η πολιτική υποστήρξη, όμως, δεν διαμορφώνει κοινωνική δυναμική. Με την Αλβανία έχουμε μικρότερη πολιτική σύγκλιση αλλά πολύ μεγαλύτερη κοινωνική. Και εκεί παίζεται το παιχνίδι της ώσμωσης. Θυμηθείτε, όμως ποια ήταν, και είναι, η θέση της Σερβίας στο Μακεδονικό. Και πόσο εύκολα θα συνέκλινε στρατηγικά με την Τουρκία αν το ευνοήσουν οι περιστάσεις. Σε ό,τι αφορά την ελληνική ταυτότητα και ιδιοπροσωπία. Ναι το πιστεύω, διότι πιστεύω στα χαρακτηριστικά του ελληνικού πολιτισμού. Ακόμη και στην επαφή και σύμιξή του με την ορθοδοξία. Αλλά δεν έχω ψευδαισθήσεις. Πιστεύω πως υπάρχουν θύλακες ελληνικής συνέχειας. Πιστεύω, όμως πως η σχέση της σύνολης σημερινής Ελλάδας με την ιστορία είναι πολιτισμική. Σε αυτήν θα προστεθούν και όσοι εκ των μεταναστών σήμερα απο γειτονικές βαλκανικές χώρες δεχθούν να γίνουν Έλληνες και αφομοιωθούν.Και κάτι τελευταίο. Ούτε και εγώ προτείνω το μεταναστευτικό για να λύσουμε το δημογραφικό. Το μεταναστευτικό, όμως, προκύπτει. Δημιουργεί τετελεσμένα τα οποία δεν φαίνεται να μπορεί η χώρα να αντιμετωπίσει. επι των τετελεσμένων μιλάω. Δεν ζητώ να ανοίξουν οι πόρτες, όπως κακώς, αφήνετε να εννοηθεί.Και εξακολουθώ να επιμένω πως προτάσεις δεν έχετε. Η αντίδραση δεν συνιστά πρόταση. Αντιθέτως, εγώ καθημερινά διακινδυνεύω προτάσεις σε έναν κοινό που πιστεύει πως μπορεί να κάνει πράξη τα θέλω του. Αυτό λέγεται βολονταρισμός. Συνεχίζω. Οι κίνδυνοι που επισημαίνετε είναι πραγματικοί. Και υπάρχει και ιστορικό φορτίο που επιβαρύνει τις σχέσεις με την Αλβανία. Αλλά, μόνο, στον παράδεισο δεν υπάρχουν δυσκολίες. Οι κίνδυνοι αναδύθηκαν μέσα απο μια διαδικασία που ακολούθησε την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και δεν νομίζω πως δυσκολεύθηκε να τους διαγνώσει το πολιτικό σύστημα. Αλλά κανείς δεν μπορούσε να σταματήσει τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που έβγαιναν απο το αλβανικό γκουλάγκ. Έπρεπε να παρατάξεις μεραρχίες τεθωρακισμένων. Και πάλι θα έφευγαν απο τα βουνά. Σας μιλώ με άμεση εμπειρία. Σε εκείνους προστέθηκαν και άλλοι. Παρουσιασζόταν, δηλαδή, το φαινόμενο μιας μαζικής ανθρώπινης ροής το οποίο δεν ήταν δυνατον να σταματήσεις και οι πολιτικές σχέσεις με την χώρα προέλευσης ήταν κάκιστες. Ειδικά με την άνοδο του άθλιου Μπερίσα. Τα σημερινά παιδιά είναι απόγονοι εκείνων των ανθρώπων. Μιλούν άψογα ελληνικά, έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα και παρά την κριτική που της κάνουν, δικαιολογημένη μερικές φορές, την νοιώθουν δεύτερη πατρίδα τους. Θεωρούνται, δε, και έλληνες πολίτες. Εδώ βρισκόμαστε. Σε αυτό το φαινόμενο ποια είναι η πρότασή σας;

     • Εύχομαι να μην απογοητευθείτε, διότι με τούς Αλβανούς θα έχομε τεράστιο πρόβλημα οσονούπω. Θα το επιταχύνομε με την πολιτική ώσμωσης. Τρεις και τέσσερεις γενιές Αράβων από το Μαγκρέμπ, όπως έγραψε και ο Α.Δ.Δ., δεν κατάφεραν να ενσωματωθούν στην γαλλική κοινωνία και κουλτούρα.

      Δεν έχω προτάσεις για την υπογεννητικότητα; Μα τις είπα. Ενίσχυση (όχι ψευτοεπιδόματα) από το κράτος, απαλλαγή από φόρους κλπ. Σάς έφερα παράδειγμα την Ουγγαρία.

      Σχετικά με την Σερβία, δεν ξεχνώ ότι ανεγνώρισαν τα Σκόπια με το τότε συνταγματικό όνομά των, αφού δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν με τον Μητσοτάκη, ο οποίος, ως απεδείχθη, ήθελε να το πουλήσει άρον-άρον, διατεινόμενος ότι σε 10 χρόνια κανείς δεν θα το θυμάται πια. Αφού βλέπουν οι Σέρβοι ότι τούς έχομε εγκαταλείψει, ενώ η ΕΕ τούς εκβιάζει, είναι φυσικό να στραφούν κι αυτοί προς την Τουρκία. Οι Αλβανοί είναι πλέον δεδομένοι για την γείτονα.

      Το τι σύγκληση έχομε με την Αλβανία, που μάς μισούσε και μισεί θανάσιμα, θα το δείτε όταν θα απαιτήσουν αναγνώριση αλβανικής μειονότητας με το δικό των κόμμα. Ελπίζω να κάνω λάθος.

 3. Δεν ελπίζω σε κάτι για να απογοητευτώ. Αντιμετωπίζετε με πολιτικούς όρους τον διάλογο. Προσπαθείτε να ταιριάξετε τα σχόλιά μου στην απάντησή σας. Τα σχόλιά σας δείχνουν άνθρωπο ευφυή γι αυτό δεν πιστεύω ότι δεν καταλάβατε την θέση μου. Η θέση μου είναι ότι το μεταναστευτικό σε ό,τι αφορά την πρώτη γενιά των Αλβανών προέκυψε αναγκαστικά όπως το περιέγραψα. Η δεύτερη γενιά είναι Έλληνες πολίτες. Με ίσα δικαιώματα με εσάς και εμένα. Επ αυτού ποια είναι η θέση σας; Πολίτες δύο κατηγοριών; Και στο πολιτικό επίπεδο σας είπα πως οι σχέσεις Ελλάδας Αλβανίας είναι κακές και δεν θα βελτιωθούν. Η περιγραφή της πραγματικότητας είναι κοινός μας τόπος. Απο δω και πέρα τι κάνουμε; Εγώ προτείνω την αφομοίωση. Εσείς; Δεύτερον: με τους Σέρβους έχω πολύ καλή σχέση. Μάλιστα επι πολλά χρόνια και όσο τα πολεμικά μέτωπα ήταν ανοικτά βρισκόμουν μονίμως στις περιοχές τους και κάλυπτα τις εξελίξεις. Στην Αθήνα με κατηρογούσαν για φιλοσερβισμό. Σε κοινωνικό επίπεδο υπήρξε ταύτιση που δεν αντανακλούνταν και στο πολιτικό. Εξακολουθώ να έχω φιλικά αισθήματα απέναντι στους Σέρβους και την χώρα τους και πιστεύω πως όσο μπορούμε πρέπει να βοηθήσουμε. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί την σχέση μας με τους Σέρβους και τη Σερβία πρέπει να την εξαρτούμε απο την σχέση μας με τους Αλβανούς και, μάλιστα, τους αλβανικής καταγωγής Έλληνες πολίτες. Όταν μιλάω για σύγκλιση με τους Αλβανούς εννοώ την σχέση καθημερινότητας που διοαμορφώθηκε. Και ότι πολλοί απο αυτούς είναι Έλληνες πολίτες. Δεν εννοώ πολιτική σύγκλιση.

  • Αν μου επιτρέπετε μία παρέμβαση στον εξαιρετικά ενδιαφέροντα διάλογο, θέλω να υποδείξω μία κατεύθυνση. Επειδή αρκετοί από τους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα, πέραν των αναγνωρισμένων Ελλήνων βορειοηπειρωτών, είναι ελληνικής καταγωγής* (βλαχόφωνοι, αλβανόφωνοι ή και ελληνόφωνοι) το σχολείο θα πρέπει να προβάλει έξυπνα και συστηματικά την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής της Βορείου Ηπείρου, με έμφαση στην Χειμάρρα ως προς την συμμετοχή της στους εθνικούς αγώνες και στην Μοσχόπολη ως προς την οικονομική και πνευματική της άνθιση. Συγχρόνως να τονιστεί ότι οι βίαιοι εξισλαμισμοί απέσπασαν τμήματα του ελληνισμού της περιοχής από τον εθνικό κορμό και ότι οι Τουρκαλβανοί λειτούργησαν λεηλατικά και καταστρεπτικά στις ελληνικές χώρες. Ίσως έτσι κάποιοι εξ αυτών των νέων να αναζητήσουν τις ελληνικές τους ρίζες και να ανακτήσουν την πραγματική εθνική τους ταυτότητα. Μπορεί να υπάρξουν και αντιδράσεις, αλλά αξίζει με πλάγιο τρόπο να το προσπαθήσουμε.
   Σίγουρα πάντως δεν μπορούμε να περιμένουμε την αφομοίωση διά της συνήθους απραξίας που χαρακτηρίζει το ελληνικό ( ; ) κράτος. Να μην αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη για μία ακόμα φορά.

   *Ως γνωστόν ακόμα και ο Ράμα πιθανολογείται ότι έχει εν μέρει ελληνικές ρίζες, απόγονος του κομμουνιστή Σπύρου Κολέκα.

   • Ο Ράμα απο την πλευρά της μητέρας του δεν αμφισβητείται απο κανέναν ότι είναι ελληνικής καταγωγής. Ορθόδοξος αμφισβήτησε ότι είναι. Είναι-είπε-καθολικός.

    • Ένας λόγος παραπάνω τότε, για να αναζητήσουν τις ελληνικές τους ρίζες όσοι Αλβανοί είναι στην πραγματικότητα εξαλβανισμένοι Έλληνες. Έχουν διατυπωθεί αντίστοιχοι προβληματισμοί για τους ελληνόφωνους Πόντιους μουσουλμάνους της Τουρκίας, αλλά και για διαφόρους τουρκόφωνους (βλ. σχετικές τοποθετήσεις Σάββα Καλεντερίδη ή και Μελέτη Μελετόπουλου αντιστοίχως). Γιατί να μην σκεφτόμαστε έτσι και για τους κατοίκους της νοτίου Αλβανίας (ευρύτερης Βορείου Ηπείρου), όπως και για τους εδώ μετανάστες; Καθολική ανάνηψή τους στον ελληνισμό δεν θα υπάρξει, αλλά τελικά κάποιο κέρδος μπορεί να αποκομίσουμε. Μπορεί το ελληνικό σχολείο και οι λοιποί ελλαδικοί πολιτιστικοί φορείς να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση;
     Κάτι πήγαινε να κάνει το Αρσάκειο στα Τίρανα, αλλά ομολογώ ότι δεν το πολυεμπιστεύομαι.

     • “Ένας λόγος παραπάνω τότε, για να αναζητήσουν τις ελληνικές τους ρίζες όσοι Αλβανοί είναι στην πραγματικότητα εξαλβανισμένοι Έλληνες”

      Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι τούς ενδιαφέρει να το κάμουν. Ούτε οι Τουρκοκρήτες (εξισλαμισμένοι Κρητικοί) το έκαμαν ποτέ. Ούτε οι Τ/κύπριοι κλπ. Πολλώ μάλλον όταν τα μυαλά των είναι γεμάτα φούμαρα για μία “Μεγάλη” Αλβανία, στην οποία θέλουν κατά βάθος να συμμετάχουν και οι Αλβανοί των Σκοπίων.

  • Αντιμετωοίζω τον διάλογο ΚΑΙ με πολιτικούς, αλλά όχι μόνον, όρους. Δεν προσπαθώ να ταιριάξω τα σχόλιά σας στα δικά μου. Απλώς εκφράζω κι εγώ τις αντιρρήσεις μου. Απί την δεύτερη γενιά Αλβανών, πολλοί έχουν πάρει ελληνική υπηκοότητα, όχι όλοι, αλλά αυτό δεν τούς εμποδίζει να αισθάνονται Αλβανοί. Το παράδειγμα των στρατευμένων που σχημάτιζαν με τα χέρια των τον αετό, σύμβολο τής “Μεγάλης” Αλβανίας και τα μενταγιόν που φοράνε, αυτό δέιχνουν. Μήπως εσείς δεν θέλετε να παραδεχτείτε κάποια πράγματα, τα οποία, όμως, είναι αδιάψευστα; Ως Έλληνες πολίτες, με ίσα δικαιώματα μ’ εμάς, μπορούν να δημιουργήσουν αλβανικό κόμμα, το οποίο θα μπεί στην Βουλή (είναι αριθμητικά αρκετοί γι αυτό) και θα διεκδικεί τα “δίκαια” τής Αλβανίας κι ενδεχομένως τής συμμάχου της Τουρκίας. Είμαι βέβαιος ότι θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν ανεγνωρισμένη αλβανική μειονότητα εν Ελλάδι, τόσον οι έχοντες την ελληνική υπηκοότητα, όσο και οι μη έχοντες (ακόμη;). Δείτε τι γίνεται με τούς Τούρκους τής Βουλγαρίας. Βλέπω αδύνατη την αφομοίωση, τοσούτω μάλλον όσον υποκινούνται από τα Τίρανα και ίσως, μέσω αυτών, την Άγκυρα. Ποια η πρότασή μου; Ν’ αλλάξει ο νόμος απονομής υπηκοότητος και να μην δωθούν άλλες. Είμαστε λίγοι, κ. Σαββίδη, και δεν μπορούμε να τούς αφομοιώσουμε, όταν μάλιστα, όπως δείχνουν με την συμπεριφορά των, δεν θέλουν ν’ αφομοιωθούν. Δεν καταλαβαίνετε την διαφορά στις σχέσεις μας μεταξύ Αλβανών και Σέρβων; Διεκδικούν τίποτε οι τελευταίοι από εμάς; Μάς μισούν διαχρονικά; Ιστορικά, από την Τουρκοκρατία και όχι μόνο, ποιοι ήσαν σύμμαχοί μας, ή έστω φιλικά διακείμενοι προς εμάς, οι Αλβανοί υπηρέτες των Τούρκων, ή οι Σέρβοι; Με ποιους συμμάχους κάμαμε τούς Βαλκανικούς Πολέμους; Ποιοι μπήκαν εμπόδιο στους Γερμανούς, όταν το 1941 κατερχόταν προς την Ελλάδα; Ακόμη και από θρησκευτικής πλευράς, με ποιους είμαστε κοντά, με τούς Σέρβους, ή τούς Αλβανούς; Συνεχώς επαναλαμβάνετε το Αλβανοί Έλληνες πολίτες. Έλληνας πολίτης, κ. Σαββίδη, εμφορούμενος από αλβανικά αισθήματα και κυρίως τον αλβανικό μαγαλοϊδεατισμό. Υπάρχει στους Σέρβους κάτι τέτοιο; Για να μην πω αν εξανδραποδίζουν οι Σέρβοι το εν Σερβία ελληνικό στοιχείο, αν υπάρχει, έχοντάς μας κλέψει έδαφος, όπως οι Αλβανοί την Β. Ήπειρο, λόγω μη εφαρμογής τού Πρωτοκόλλου Κερκύρας 1914. Αβυσσαλέα διαφορά.

  • Μία συμπληρωματική παρατήρηση, σχετική με την αφομοίωση: Οι Τσιγγάνοι ζουν στον ελληνικό χώρο για πάνω από 500 χρόνια, είναι Έλληνες υπήκοοι και στην μεγάλη πλειονότητά των δεν έχουν ενταχθεί κοινωνικά, πολλώ μάλλον αφομοιωθεί, χωρίς να υπάρχει κάποιο κράτος που να τούς στηρίζει/καθοδηγεί. Πώς θα αφομοιωθούν οι Αλβανοί, οι οποίοι έχουν αλβανική εθνική συνείδηση και κράτος, εχθρικό προς την Ελλάδα, που τούς στηρίζει/καθοδηγεί;

 4. Είδατε τι κάνατε αγαπητέ κ. Σαββίδη ;;;.
  Αναρτήσατε το άρθρο του κ. Καραμπελιά , ο οποίος μας επεξηγεί τις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων και ”σας πήραν στο φαλάγγι΄΄ οι αγαπητοί σχολιαστές , γιατί εκφραστήκατε στο άρθρο σας ρεαλιστικά , σχολιαστές και αναγνώστες οι οποίοι δεν αποκλείεται να χρησιμοποιούν εργαζόμενους Αλβανούς ,με τους οποίους μπορεί να τα ”κουτσοπίνουν” και να τους πληρώνουν με μαύρα.
  Φυσικά και αποκλείουν αυτοί -όλοι- ότι οι Αλβανοί -και οι μετά το 2019 ”Βορειομακεδόνες” -μπορεί στο τέλος της 10ετίας αυτής- να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και να μπαινοβγαίνουν στην Ελλάδα με ταυτότητες -όπως οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι-, καθώς κάνουμε και εμείς το ίδιο (προσωπικά το αποφεύγω). Αυτοί δεν ζουν στα σύνορα με αυτές τις χώρες γιαυτό και ”τσιτώνονται” και στο άκουσμα των ονομασιών τους. Μια ζωή φοβούνται και τους ετερόχθονες Έλληνες .
  Τώρα πως και γιατί εμείς οι Έλληνες ιδρύουμε μετά το 1993 και επιχειρήσεις στην Αλβανία ,έχουμε Έλληνα Αρχιεπίσκοπο στα Τίρανα με πολλούς δασκαλοπαπάδες που διδάσκουν σε εκκλησίες και σχολεία την ελληνική γλώσσα και γινόμαστε αποδεκτοί από τους ”κρεμασμένους από το στόμα των κυβερνητών μας” Αλβανούς επισήμους και μόνο με την λεγόμενη Τσαμουριά -την γηρασμένη πια από την δόξα της στην Κατοχή- έχουμε να κάνουμε το παραλείπουμε ή το υπερτιμούμε .
  Σε χώρες του ΝΑΤΟ -που είναι οι δύο αυτές ”γειτόνισσες” – (αυτό γράφει η Γεωγραφία) ,τον εναέριο χώρο των οποίων καλύπτουμε στρατιωτικά εμείς είναι ανέκδοτο να τις φοβόμαστε.
  Θα τις φοβηθούμε όταν τις χρησιμοποιήσουν -ποτέ μη λες ποτέ στην γεωπολιτική οι Μεγάλοι – αλλά αυτό θα συμβεί αν διαλυθούν ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε τον Γ΄ Παγκόσμιο πόλεμο , ο οποίος στον δικό μας ιστορικό χρόνο δεν θα συμβεί.
  Θα τελειώσω με τις διαπιστώσεις του κ. Καραμπελιά από τις δημοσκοπήσεις.
  ΠΡΩΤΟΝ . Όλα -πλην του ΚΚΕ- τα κόμματα δεν δέχονται τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων .Ο κ. Καραμπελιάς ”τα πήρε στα σοβαρά ” ,τα επεξηγεί και καταλήγει με βεβαιότητα ότι ισχύουν κιόλας σε μια ευμετάβολη καθημερινώς ελληνική κοινή γνώμη και απαντήσεις στις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις παραπλανητικές ή και για πλάκα καθώς λένε τα ”οργισμένα” νιάτα.
  Στην κοινωνία των Ελλήνων σε ηλικίες άνω των 55 ετών υπερτερούν οι αυτοαποκαλούμενοι δημοκράτες και προοδευτικοί ανεξαρτήτως οικονομικής και κοινωνικής θέσεως τους .
  Είναι οι ”σαλόν σοσιαλίστ ” επιχειρηματίες και ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί ,που συνέδεσαν την όλη ζωή τους με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα και κυρίως από το 1985 με αντιδεξιά-αντικαραμανλικά ,αλλά ιδίως αντιμητσοτακικά ( ο Κων/νος είναι ο εφιάλτης της Δημοκρατίας από το 1965) αισθήματα και συναισθήματα , που κατέστησαν θρησκευτική πίστη . Εδώ που τα λέμε ήταν ωραία εκείνα τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ ,για όλους τους μια ζωή πεινασμένους ,που για τα χρήματα προδίδουν και την μάνα τους .
  Για την Ελλάδα θα μιλάμε τώρα ;;;.
  Σαυτούς ποντάρουν τώρα ο κ. Τσίπρας και κυρίως ο κ. Ανδρουλάκης μήπως θυμηθούν τις καλές ημέρες και ξαναγυρίσουν στα μαντριά τους ί .
  Οι καλούμενοι Δεξιοί-μια ζωή αδιόρθωτοι και ανιδιοτελείς πατριώτες , που θυσιάζονται για την Πατρίδα από το 1946 -στους οποίους περιλαμβάνονται και αρκετοί μη αριστεροί-κομμουνιστές-κυμαίνονται στην Μεταπολίτευση γύρω στο 35% για να κυβερνήσουν ”μπολιάζονται ” και από άλλους καιροσκόπους κυρίως , οι οποίοι ”την κάνουν” πρώτοι στις επόμενες εκλογές. Αυτά έχει η Δημοκρατία και η παγκοσμιοποίηση που έκανε όλον τον κόσμο ένα χωριό και εμάς -και άλλους φυσικά- χωριάτες με τα κινητά και το διαδίκτυο των πολλών εκφάνσεων.
  ΠΑΝΤΩΣ τείχη ούτε τώρα μπήκαν ούτε θα μπουν στην ελληνική κοινωνία ,αλλά είναι καιρός αφού οι μύθοι δοκιμάστηκαν και απέτυχαν ξανά και ξανά να υπάρξει συναίνεση στα προφανή. Οι ακραίες και παράλογες υποσχέσεις για μαγικές λύσεις χωρίς προσπάθεια στην εκπαίδευση (τα γράμματα είναι παίδεμα) ,χωρίς εργασία με αξιολόγηση και περιορισμό της σπατάλης σε νοικοκυριά και κράτος δεν θα προοδεύσουμε οικονομικά και κοινωνικά . Φυσικά εκ των άνευ και η πατριωτική μας συνοχή και γνώση της ένδοξης Ιστορίας μας των 3000 ετών.
  ΑΣ ΜΗ ΤΡΕΦΟΥΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ.
  Υ.Γ Εκτιμώ πως θα εκπλαγούμε σαυτές τις εκλογές από την πατριωτική στάση της νεολαίας. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ.

  • “.. σχολιαστές και αναγνώστες οι οποίοι δεν αποκλείεται να χρησιμοποιούν εργαζόμενους Αλβανούς ,με τους οποίους μπορεί να τα ”κουτσοπίνουν” και να τους πληρώνουν με μαύρα.”

   Παρντόν; Σε ποιους σχολιαστές αναφέρεσθε; Εξηγήστε παρακαλώ, διότι δύο μέχρι στιγμής ήταν οι σχολιαστές. Τους κατηγορείτε για παρανομία (φοροδιαφυγή) και αυτό είναι πολύ βαρύ.

   “…Αυτοί δεν ζουν στα σύνορα με αυτές τις χώρες γιαυτό και ”τσιτώνονται” και στο άκουσμα των ονομασιών τους. Μια ζωή φοβούνται και τους ετερόχθονες Έλληνες .”

   Παρομοίως, σε ποιους αναφέρεσθε; Ποιος φοβάται τους ετερόχθονες Έλληνες; Αυτό που λέτε συνιστά βαριά ηθική μομφή.

   Αναμένω σαφή απάντηση.

   • Έγραψα ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να χρησιμοποιούν εργαζόμενους Αλβανούς-εσείς αποκλείεστε- και φυσικά κύριε Α.Δ.Δ το 1844 στην Παλιά Ελλάδα είπαν ετερόχθονες τους Έλληνες , που κατάγονταν από τόπους που δεν είχαν απελευθερωθεί ,για να μη διορίζονται στο Δημόσιο.
    Αργότερα τους αποκαλούσαν με άλλα προσωνύμια και βρήκαν άλλους τρόπους να μη διορίζονται στο ”δοβλέτι” τους .
    Κάπως διαφορετικά τους αντιμετώπισαν μετά το 1955 όταν έγινε πρωθυπουργός ο αείμνηστος Μακεδών Καραμανλής και πια τείνει να καταργηθεί ο τοπικισμός η εθνική αίρεση, όπως τον χαρακτηρίζω.
    ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ .

    • Πάτε να τα μπαλώσετε, αλλά τα κάνετε χειρότερα. Οφείλετε να ζητήστε μία ταπεινή συγγνώμη από τους δύο σχολιαστές για τις συκοφαντίες που τους απευθύνατε. Μία συγγνώμη χωρίς περιστροφές και κομματικές μπουρδολογίες.

     • Η πολυλογία και οι ανοησίες είναι το ίδιόν του. Να ζητήσει συγγνώμη, ή να παραδεχτεί λάθος του; Καλύτερα θα είχε να τού ξεριζώνανε τα νύχια.

      Εάν θέλομε να συνεχίσομε την σοβαρή και ενδιαφέρουσα συζήτησή μας, καλόν θα ήτο να σβηστούν τα σχόλια τού ΣΑΝ, τα οποία ήδη διέκοψαν και εξέτρεψαν τον διάλογο. Θα παρακαλούσα θερμά τον κ. Σαββίδη να δει λίγο το θέμα, διότι εγώ θα ήθελα να συνεχίσω, αλλά μού είναι αδύνατον με τέτοιες παρεμβολές. Ήδη ξεφύγαμε κι έχομε καταναλώσει άδικο χρόνο, χάριν αυτού τού γελοίου.

  • “σχολιαστές και αναγνώστες οι οποίοι δεν αποκλείεται να χρησιμοποιούν εργαζόμενους Αλβανούς ,με τους οποίους μπορεί να τα »κουτσοπίνουν» και να τους πληρώνουν με μαύρα.”

   Τι είναι αυτά που γράφεις, ρε άθλιε, στο γλοιώδες σχόλιό σου; Ποιον κατηγορείς, εμένα ή το ΑΔΔ; Νομίζεις ότι γλείφοντας ακόμη και τον αρθρογράφο και εξακοντίζοντας κατηγορίες ανυπόστατες εναντίον τον συνομιλητών του, θα σε εκτιμήσει;

 5. Πουθενά. Μέ ἀποδομημένη πλήρως τήν ῾Ελληνική ἱστορία καί τόν πολιτισμό μας, πουθενά δέν πηγαίνουμε ὡς ῾Ελληνισμός.
  Σκεφτεῖτε ἄν δέν ὑπῆρχε ὁ τουρισμός πού δημιουργήθηκε ἀπό τίς δυνατότητες τῶν ψηφιακῶν μέσων καί ἰδιωτικές πρωτοβουλίες, τί ὑπάρχει στήν ἑλληνική οἰκονομία, ποιά πρόνοια, ποιός σχεδιασμός. ῾Ο τουρισμός ὁδηγεῖ σέ μιά ἀνάπτυξη, οἱ ὑποδομές ὅπως τό ἀεροδρόμιο, τό μετρό πού εἶναι γεμάτο ἀπό τουρίστες μέ προορισμό τά νησιά, οἱ ἀκτοπλοϊκές συνδέσεις, ἡ ᾿Ιονία ὁδός, ἡ ᾿Εγνατία ὁδός, καί τό ὑπόλοιπο ὁδικό δίκτυο πού ἐκσυγχρονίζεται, εἶναι ἀπό τά καλά πού συμβαίνουν στήν ἐποχή αὐτή. ῾Υπάρχουν ὅμως καί πολλά ξένα κεφάλαια πού ἐπενδύονται σέ τουριστικές περιοχές, καί στό κέντρο τῆς ᾿Αθήνας πού ἀνακαινίζονται παλαιά κτίρια γιά τουριστική χρήση. Δέν γνωρίζω σέ μερικά χρόνια, μέ τήν πολυπολιτισμικότητα τί θά μείνει ῾Ελληνικό. Ἴσως τό brand name.
  Ἄνθρωποι πού δέν πιστεύουν καί δέν μελετοῦν τόν ῾Ελληνισμό, δέν ἐνδιαφέρονται γι αὐτόν. ᾿Ανακατεύουν τίς σελίδες τῆς ἱστορίας μας σάν τραπουλόχαρτα, φαντάζονται τήν περικεφαλαία τοῦ Κολοκοτρώνη στόν Μεγαλέξανδρο, τόν Μέγα ᾿Αλέξανδρο Κωνσταντίνο ἀκυρώνοντας τό ἔργο του, δέν γνωρίζουν τί εἶναι οἱ δικέφαλοι γιά τούς ᾿Ορθόδοξους Ἕλληνες, νομίζουν ὅτι μέ τό ὄνομα πού ἔχουν μποροῦν νά κάτσουν στήν θέση ἄλλου μέ ἴδιο ὄνομα, ἀγνοώντας τήν θεία πρόνοια. Ὄποια σελίδα τῆς ἱστορίας δέν τοῦς ἀρέσει τήν προσάπτουν στόν ἀντίπαλο, μήν πιστεύοντας σέ συνέχεια, σέ ἀλήθεια, σέ Θεό.

  ῾Η παιδεία στήν ῾Ελλάδα, μέ θαυμασμό στίς νέες τεχνολογίες μόνο, ἀποδομεῖται ὡς πρός τόν πολιτισμό καί τήν ἱστορική συνέχειά μας. Τί γίνεται σέ τομεῖς ὅπως ἡ γεωργία, ἡ κτηνοτροφία, ἡ ἀποκέντρωση πριμοδοτώντας τίς τοπικές δυνατότητες ὅπως στά πιό προηγμένα πρότυπα παγκοσμίως, ἡ φροντίδα στήν παραγωγική δυνατότητα μέ ὅλα τά σύγχρονα δεδομένα, ἡ προστασία τοῦ περιβάλλοντος;

  Πληθυσμιακά καί ὄχι κομματικά, ὑπάρχουν οἱ ἄνθρωποι τῆς γενιᾶς μου πού ἔχουν μεγαλώσει μέ τήν παιδεία ὅπως μᾶς διδάχθηκε, πολλοί ἱκανοί ἀπόγονοί τους ὅμως ἔχουν ἀναζητήσει ἐργασία σέ ἄλλες χῶρες πιό ὀργανωμένες, σέ ἐπιστημονικό ἐπίπεδο συνήθως. ᾿Από ὅσους ἔρχονται νά ἀναζητήσουν ἐργασία ἀπό ἄλλες χῶρες, οἱ Βορειοηπειρῶτες ἔχουν ἑλληνικές ρίζες καί αἰσθάνονται Ἕλληνες. Πολλοί ἔρχονται ἀπό πιό δυσμενεῖς συνθῆκες σάν βοηθητικό προσωπικό στήν πρώτη γενιά. ῾Η χώρα ὑπολείπεται σέ ἱκανό ἐπιστημονικό προσωπικό μέ ἀνταγωνισμό στίς πιό ὀργανωμένες χῶρες, ὄχι λόγω μή ἱκανότητας τῶν ἀνθρώπων πού ἔχουν μείνει ἐδῶ, ἀλλά ἐπειδή ἡ χώρα μας δέν στοχεύει σέ τέτοιο ἐπίπεδο, ὑποτιμώντας καί τόν πολιτισμό μας ἀκόμα.
  ῾Ο Μιττεράν νομίζω εἶχε προτείνει, θαυμάζοντας τόν πολιτισμό μας, νά συνδεθεῖ αὐτός ὁ πολιτισμός μέ κάθε ῾Υπουργεῖο, μέ κάθε τομέα ἀνάπτυξης.
  Ἄν δέν θέλουμε νά συνεχίσει ὁ Ἑλληνισμός, ἄν δέν σεβαστοῦμε τίς ρίζες μας, τήν συνέχειά μας, τόν πολιτισμό μας, ὅσο λίγοι ἀριθμητικά κι ἄν εἴμαστε πάντα, δέν ἔχουμε μέλλον ὡς ῾Ελληνισμός.

  • “῾Η χώρα ὑπολείπεται σέ ἱκανό ἐπιστημονικό προσωπικό μέ ἀνταγωνισμό στίς πιό ὀργανωμένες χῶρες, ὄχι λόγω μή ἱκανότητας τῶν ἀνθρώπων πού ἔχουν μείνει ἐδῶ, ἀλλά ἐπειδή ἡ χώρα μας δέν στοχεύει σέ τέτοιο ἐπίπεδο, ὑποτιμώντας καί τόν πολιτισμό μας ἀκόμα.”

   Καθόλου, παρά την φοβερή εξαγωγή επιστημόνων.

   Η συμβολή του ΙΤΕ στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου

   115 Πτέρυγα Μάχης: Η πρώτη «πράσινη» στρατιωτική μονάδα στον κόσμο

   Έχομε τα μέσα, έχομε τούς ανθρώπους, έχομε την όρεξη. Λείπει το ενδιαφέρον από πλευράς πολιτείας για την εκμετάλλευση αυτού τού πλούτου. Αν δεν φύγει αυτό το κατεστημένο, μην περιμένεις ότι θ’ αλλάξει κάτι. Και για να φύγει, ασφαλώς δεν αρκούν εκλογές κάθε 4 χρόνια. Αυτές είναι η αποκορύφωση τής γελοιότητας και τού εμπαιγμού.

   • «Έχομε τα μέσα, έχομε τούς ανθρώπους, έχομε την όρεξη. Λείπει το ενδιαφέρον από πλευράς πολιτείας για την εκμετάλλευση αυτού τού πλούτου.» Ὠραῖο πού τό τονίζεις.
    Αυτό πιστεύω καί εγώ, αὐτό τόνισα,
    ¨ὄχι λόγω μή ἱκανότητας τῶν ἀνθρώπων πού ἔχουν μείνει ἐδῶ, ἀλλά ἐπειδή ἡ χώρα μας δέν στοχεύει σέ τέτοιο ἐπίπεδο¨
    ὑπάρχουν σπουδαῖοι Ἕλληνες ἀναξιοποίητοι καί ἐντός καί ἐκτός, κάποιοι λίγοι τά καταφέρνουν, σέ σχέση μέ τήν δυναμική μας, ἐντός.

   • Δέν μπορῶ νά σκεφτῶ πῶς μπορεῖ νά γίνει αὐτό πού λές, τί σύστημα ἐννοεῖς. ῾Υπάρχουν ὅμως τομεῖς, ὅπως ἡ παιδεία, στούς ὁποίους ἡ κοινωνία, ἐμεῖς δηλαδή, θά πρέπει νά διεκδικήσουμε ὑπερκομματικές λύσεις. Παραθέτω ἕνα ἄρθρο ἐπίκαιρο, μέ ἐνδιαφέροντα σημεῖα.

    https://www.protagon.gr/apopseis/fragmos-stin-katrakyla-mono-mia-alli-sxoliki-paideia-44342712504

    • To σημερινό κομματικό σύστημα έχει σαπίσει, ή μάλλον ήταν σάπιο από τα γεννοφάσκια του. Αυτό πρέπει να φύγει και ν’ αντικατασταθεί με σύστημα, στο οποίο δεν θα κυβερνούν τα κόμματα. Αυτό εννοώ.

  • “…φαντάζονται τήν περικεφαλαία τοῦ Κολοκοτρώνη στόν Μεγαλέξανδρο, τόν Μέγα ᾿Αλέξανδρο Κωνσταντίνο ἀκυρώνοντας τό ἔργο του,…”

   Αγαπητή Ελένη, εδώ μπερδεύτηκα. Μπορείς να το εξηγήσεις το παραπάνω κάπως πιο αναλυτικά; Σε ευχαριστώ.

   • Ἔχει πεῖ ὁ ᾿Ελύτης
    «Τα πάντα εντέλει ανάγνωση επιδέχονται
    
Του μύρμηγκα ή μυστηριώδης διαδρομή και της μελίσσης
            το βόμβισμα»
    ῾Η ἱστορία ἐπιδέχεται ἀνάγνωση, τά γεγονότα ἔχουν γίνει, τά πρόσωπα εἶναι συγκεκριμένα. Δέν μπορεῖς νά φθάσεις στήν Βυζαντινή αὐτοκρατορία ἄν δέν ἔχει προηγηθεῖ ὁ Χριστιανισμός, πού διαδόθηκε σέ περιοχές ὅπου πέρασε ὁ Μεγαλέξανδρος καί ἄνθισαν τά ἑλληνικά γράμματα καί οἱ ἑλληνικοί τρόποι ἐν μέσω βαρβάρων, ἀφοῦ ὡς γνωστόν κι αὐτός εἶχε δάσκαλο τόν Ἀριστοτέλη.

    • Ευχαριστώ για την απάντηση. Περιγράφεις την εμβάθυνση στην ελληνική ιστορική συνέχεια. Συμφωνώ και επαυξάνω.
     Να προσθέσω μόνον μία πρόταση, ειλικρινά όχι από διδακτισμό, αλλά για να αποκαταστήσουμε όλοι μαζί μία θεμελιώδη ιστορική αλήθεια:
     Πρέπει να αναφερόμαστε σε Βυζαντινό κράτος, όχι σε Βυζαντινή αυτοκρατορία (βλ. Κοντογιώργη).

     • Δέν θέλω νά ὑπεισέλθω σέ τόσο ἐξειδικευμένα θέματα, ἀλλά ἔτσι διδάχθηκα τήν ἱστορία, μέ ὅλους τούς Βυζαντινούς Αὐτοκράτορες.
      ῾Η Ρωμαϊκή Αὐτοκρατορία ἦταν τό κράτος τῶν ἀρχαίων Ρωμαίων ἀπό τόν καιρό πού εἶχε αὐτοκράτορα, ὅπως γράφει ἡ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.
      Τό Βυζάντιο εἶχε Αὐτοκράτορες ἀπό τήν ἀρχή του καί σέ ὅλη τήν διάρκειά του.
      ῾Η ῾Ελένη Γλύκατζη- ᾿Αρβελέρ ἔχει γράψει βιβλίο
      «Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ» καί βέβαια πρόκειται γιά τό Βυζαντινό κράτος.

 6. Επισκέπτης April 30, 2023 At 3:08 pm:

  Σκέφτηκα και εγώ να ζητήσω από τον κ. Σαββίδη την διαγραφή του εν λόγω συκοφαντικού και αναιδούς σχολίου, αλλά από την άλλη προβληματίστηκα μήπως είναι καλύτερα να παραμείνει αυτό το έκτρωμα ως μόνιμη ντροπή αυτού που το έγραψε. Πάντως για την ηθική μας αποκατάσταση, ναι, μάλλον θα έπρεπε να διαγραφεί.
  Και εγώ ήθελα να συνεχίσω τον ουσιαστικό διάλογο, αλλά μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι όταν διάβασα αυτό το αίσχος.

  • Ο κ. Σαββίδης, όπως κι εγώ, ξέρει ποιος είναι και περί τίνος πρόκειται. Τελευταία επιδίδεται σε τέτοιου είδους αναίσχυντα σχόλια, προσπαθώντας να διαστρεβλώσει τα γραφόμενα από τούς άλλους, για να καταλήξει πάλι -πού αλλού;- στα κομματικά. Διάλογος σοβαρός με δικές του παρεμβολές δεν γίνεται. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Σαββίδης θέλει κι εκείνος να το πάμε, ει δυνατόν, μέχρι τέρμα με τον διάλογο. Ας κάμει, λοιπόν, με τον περί ου ο λόγος όπως νομίζει.

 7. Καλά καλοί μου άνθρωποι συνανιχνευτές -αναγνώστες και σχολιαστές- το άρθρο του κ. Σαββίδη με τίτλο ”που πάμε πολιτικά ,κοινωνικά , πολιτισμικά ”δεν ξεκίνησε με το άρθρο του κ. Καραμπελιά στις Ανιχνεύσεις ,που είχε τίτλο ”το τέλος της ταξικής Αριστεράς -διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις” και κατέληξε σε δύο παραγράφους με τα τέκνα Αλβανών μεταναστών ,που έχουν ελληνική παιδεία-ίσως και χριστιανική θρησκεία -και αυτή η πολύ καλή αναφορά του, γιατί ”φλέγεται” από την ανησυχία που έπρεπε να είναι εθνική ανησυχία και προτεραιότητα που αφορά στο δημογραφικό ;;;.
  Και εγώ τι πείραξε ,που σχολίασα αμφότερα τα θέματα -ένας φιλόλογος καθηγητής θα παρατηρούσε τους φίλους(και τον μονίμως υβριστή μου) σχολιαστές ότι είναι εκτός θέματος-,αφού δεν αναφέρθηκαν στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων του κ. Καραμπελιά.
  Δεν αναφέρθηκα ονομαστικώς στους εύθικτους κ.κ. Α.Δ.Δ και Επισκέπτη, αλλά αφού αναγνώρισαν τους εαυτούς τους στα σχόλιο μου ,ευχαρίστως τους ζητώ συγγνώμη.
  Κλείνω με το δημογραφικό -που πονάει περισσότερο εμάς στα βόρεια σύνορα της Πατρίδος μας-φυσικά και τον Σαββίδη που γιαυτό το έθιξε- ότι είναι καλοδεχούμενοι όσοι μετανάστες ή άλλοι ευρωπαίοι που προτιμούν να κατοικήσουν (αγοράζοντας σπίτια) στην Ελλάδα και αποκτούν την ελληνική παιδεία -θα θέλαμε να είναι και ορθόδοξοι χριστιανοί – να γεννούν παιδιά , που θα καταγράφονται ως Έλληνες και τα οποία , θα παραμείνουν και θα σπουδάσουν στην Ελλάδα , όπως αυτά τα τέσσερα των Αλβανών μεταναστών.
  Τώρα που οι Ελληνίδες σπουδάζουν και παραμένουν άγαμες μέχρι τα 40 τους χρόνια και πολλές προτιμούν να κυκλοφορούν με ένα κατοικίδιο και από φέτος θα καλύπτουν με ποσόστωση και το το 50% στην κεντρική πολιτική σκηνή-θα γίνει χαμός στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση- ποιες μάνες θα γεννήσουν ελληνόπουλα ;;;.
  Υ.Γ Ως βορειοελλαδίτες που για τον τοπικιστή -και υβριστή του Φιλίππου (πατρός του Μ. Αλεξάνδρου) Αθηναίο Δημοσθένη ήμασταν αμφιβόλου ελληνικότητος ,λατρεύουμε τον πανελληνιστή -και αυτόν Αθηναίο – τον Ισοκράτη , τις απόψεις του οποίου υιοθέτησε ο πρώτος Μέγας Έλλην Αλέξανδρος και οι διάδοχοί του , που ”σκόρπισαν” τον ελληνισμό στην δυτική Ασία και την βόρειο Αφρική . Το θέμα είναι ανεξάντλητο .ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

 8. Επισκέπτης April 30, 2023 At 4:27 pm:

  “Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι τούς ενδιαφέρει να το κάμουν. Ούτε οι Τουρκοκρήτες (εξισλαμισμένοι Κρητικοί) το έκαμαν ποτέ. Ούτε οι Τ/κύπριοι κλπ.”

  Ναι έτσι είναι, γιαυτό τοποθετήθηκα με επιφυλάξεις. Απλώς δεν ξέρω αν έχουμε και τίποτα να χάσουμε αν προσπαθήσουμε. Το κακό είναι η αδράνεια. Οι ολιγάρχες που καλούνται πολιτικοί αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους (ή καλύτερα στις κατευθυντήριες γραμμές του Λιάκου) και μετά βγαίνουν θριαμβολογώντας ότι, ορίστε, τα παιδιά των μεταναστών δεν θέλουν να γυρίσουν στην Αλβανία, άρα έγιναν Έλληνες, άρα η πολιτική μας πέτυχε κλπ.
  Παραδείγματα ανανήψεως στον ελληνισμό έχουμε βεβαίως, αλλά οπωσδήποτε είναι λίγα. Φαντάζομαι κάποια από αυτά είναι γνωστά:

  https://www.makthes.gr/mert-kaya-pos-anakalypsa-oti-echo-elliniki-katagogi-475271

  https://ardin-rixi.gr/archives/214324

  https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1404740

  Για να δούμε τι μπορεί να αποκαλύψει το μέλλον…. Αλλά απαιτείται εθνική στρατηγική, όχι ηττοπάθεια που χαρακτηρίζει τον μικροελλαδισμό της ελλαδικού προτεκτοράτου.

 9. Ελένη Π. May 1, 2023 At 8:39 pm:

  Αναμφιβόλως όλη η κατεστημένη ιστοριογραφία σε “Βυζαντινή Αυτοκρατορία” αναφέρεται. Αλλά ουδεμία βυζαντινή πηγή δεν χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο. Σημειωτέον ότι το Βυζάντιο είχε βασιλείς και βασίλισσες. Αυτοκράτωρ θεωρείτο ο αρχηγός του στρατεύματος, όχι ο πολιτικός άρχων. Είναι μεγάλη συζήτηση. Δεν πρόκειται για ένα τυπολατρικό ζήτημα φιλολογικής ακριβολογίας, αλλά κάτι πολύ ουσιαστικότερο: με την χρήση του όρου “Αυτοκρατορία” διαστρεβλώνεται πονηρά ολόκληρο το πολιτειακό υπόδειγμα του Ελληνισμού.
  Η Αρβελέρ, παρά την καλή της πρόθεση, είναι αιχμάλωτη των δυτικών ιδεοληψιών.

 10. ᾿Εκλεγμένος Αὐτοκράτωρ ἤ Βασιλιάς, καί ἐλέω Θεοῦ καί ἐκλεγμένος ἀκόμα κι ἀπό τόν λαό, πρόσωπο ἀκόμα καί ταπεινῆς καταγωγῆς ἀλλά ὑπερβατικά προτεινόμενο ἀπό τήν θεία θέληση. ῾Η ᾿Εκκλησία τοῦ Δήμου προεκτείνεται στήν ᾿Εκκλησία, δέν ὑπάρχει τίποτα πονηρά διαστρεβλωμένο, καί ἡ Δημοκρατία στήν ἀρχαία ᾿Αθήνα εἶχε σύνδεση μέ τό θεῖο.

  • Αν επιτρέπετε, είστε η Ελένη Π. ή άλλη σχολιάστρια; Το ρωτάω γιατί πλέον σε αυτόν τον ιστότοπο (χάριν στον κ. Σαββίδη βεβαίως) διατυπώνοντας τις ιδέες μας, προσωποποιούμαστε και μετέχουμε σε μία κοινωνική πράξη συνάντησης, έστω και διαδικτυακή, ψηφιακή. Και αυτό είναι σημαντικότατο.

   Επί του ζητήματος του Βυζαντινού πολιτεύματος: δεν υπονοήθηκε επ’ ουδενί ότι η σχολιάστρια Ελένη Π. (αν δεν είστε εσείς) διαστρεβλώνει πονηρά την ιστορική αλήθεια. Ίσα ίσα που με τα σχόλιά της εξέφρασε την ιστορική μας συνέχεια, που αυτό προέχει κυρίως να αντιληφθούμε στις μέρες μας.
   Εγώ απλώς προεξέτεινα τον προβληματισμό. Η πονηρή διαστρέβλωση, στην οποία αναφέρθηκα, προήλθε από την Δυτική ιστοριογραφία, όπου καταγράφηκε το ελληνικό πολιτειακό υπόδειγμα τους Βυζαντίου ως Αυτοκρατορία, άρα συνειδητά αποκρύφθηκε η δημοκρατική διάρθρωση των ελληνικών κοινών, ώστε το Βυζάντιο να έρθει στα μέτρα των απολυταρχικών καθεστώτων. Γιατί άμα το Βυζάντιο (που έτσι λεγόταν και όχι Ρωμανία -το αποδεικνύουν οι πηγές) χαρακτηριστεί “Αυτοκρατορία” και όχι πολίτευμα, αυτομάτως εξάγεται το συμπέρασμα ότι είχε δούλους ή δουλοπάροικους, άρα ήταν μία από τα ίδια με τα φεουδαλικά καθεστώτα ή τις Ανατολικές Δεσποτείες. Δεν είναι όμως έτσι. Σε μία Αυτοκρατορία υπάρχει ένας απόλυτος μονάρχης, μία ολιγαρχία με ενίοτε εθνοτικά χαρακτηριστικά και ένα σύνολο άλλων υποταγμένων εθνοτήτων ή μεγάλων λαϊκών στρωμάτων που είναι υπόδουλα στην κυρίαρχη εθνοτική ή πολιτική τάξη. Στο Βυζάντιο όμως όλοι οι κάτοικοι ήταν ελεύθεροι πολίτες. Δεν υπήρχαν νομοκατεστημένες τάξεις (αριστοκρατία, βασάλοι, ανώτατος και κατώτερος κλήρος, ιππότες, δουλοπάροικοι κλπ), ούτε κυρίαρχη εθνοτική ομάδα που επικάθεται πάνω σε άλλες υπόδουλες. Η δε Εκκλησία στο Βυζάντιο αποτελεί την εκκλησία του Δήμου των Πιστών, με πολεοκρατικού τύπου οργάνωση. Κάθε μητροπολίτης είναι ίσος έναντι όλων των άλλων και ουδείς άλλος μπορεί να παρέμβει στα όρια της ενορία του. Οι ιερείς και οι επίτροποι εκλέγονται ή εγκρίνονται από τον Δήμο.
   Με την διαστρέβλωση αυτή (χαρακτηρισμός του Βυζαντίου ως δήθεν αυτοκρατορία, άρα ανατολικού τύπου δεσποτεία) οι Δυτικοί ιστορικοί εξοβέλισαν το Βυζάντιο από την ιστορία της Ευρώπης και ανακήρυξαν το φεουδαλικό τους παρελθόν σε προστάδιο του κοινοβουλευτισμού. Πολέμησαν με άλλα λόγια την πραγματική Δημοκρατία η οποία παρουσιαζόταν μόνον στον ελληνικό κόσμο. Τα ιδεολογικά τους εργαλεία ήταν ο Διαφωτισμός και ο Μαρξισμός. Τα πολιτικά τους όπλα ήταν ο τοκογλυφικός δανεισμός, η επιβολή της Βαυαροκρατίας στην Ελλάδα, η οποία διέλυσε τα κοινά και οι εμπορικοί αποκλεισμοί με την μέθοδο της κανονιοφόρου. Τα ελληνικά κοινά άντεξαν στον Οθωμανοκρατούμενο ελληνισμό για 100 ακόμα χρόνα, αλλά τα αποτελείωσε οριστικά η μικρασιατική καταστροφή. Αυτή είναι η αιτία όλης της σημερινής κακοδαιμονίας τους ελλαδικού κρατιδίου – προτεκτοράτου, της κομματοκρατίας, του ενδοτισμού και της κλεπτοκρατίας.

   Ελπίζω να έγινα κατανοητός. Δεν υιοθετώ ούτε κατ’ ελάχιστον την αποδομητική σχολή ιστοριογραφίας που θέλει να μας πείσει ότι το ελληνικό έθνος είναι δημιούργημα του κράτους και λοιπά φληναφήματα. Οι εκφραστές αυτής της ιδεολογίας είναι βαθιά αντιδημοκράτες. Ο κ. Μπήτον για παράδειγμα είναι ένας από αυτούς. Φαντάζομαι ότι συμφωνείτε.

   • ¨Η πονηρή διαστρέβλωση, στην οποία αναφέρθηκα, προήλθε από την Δυτική ιστοριογραφία, όπου καταγράφηκε το ελληνικό πολιτειακό υπόδειγμα τους Βυζαντίου ως Αυτοκρατορία ¨
    Δέν καταγράφηκε τό Βυζάντιο ὡς Αὐτοκρατορία ἀπό τούς Δυτικούς ἀλλά ἦταν ἡ πρώτη Χριστιανική Αὐτοκρατορία. ῾Ο Χριστιανισμός πού πονηρά διαστρεβλώνεται ἤ ἀπαξιώνεται, δέν δέχεται τάξεις, δούλους, διαφορές ἀνδρῶν καί γυναικῶν σέ θέματα ἰσότητας κλπ., ὅλοι εἶναι μέτοχοι τῆς ἀθανασίας. Ὅλοι εἶναι ἴσοι ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ. Δέν εἶναι θέμα πολιτικῆς μόνο ἡ κατάργηση τῆς δουλείας, ἔγιναν ἀγῶνες γιά τήν ἰσότητα, ἀγῶνες ἀπό τήν ἀρχαιότητα, πού τούς ἀγνοοῦν γιατί δέν τούς γνωρίζουν ἤ τούς διαστρεβλώνουν, χρειάσθηκαν ἀγῶνες νά καταργηθεῖ καί σέ πολιτικό επίπεδο.
    Οἱ Δυτικοί εἶχαν διαφορές, ἄλλο οἱ Ρωμαῖοι, ἄλλο οἱ Γαλλικές ἄλλο οἱ Γερμανικές μοναρχίες, πού εἶναι τώρα διακριτά κράτη. Τό ὁμότροπον τοῦ ῾Ελληνισμοῦ δέν ἀλλάζει εἴτε ἔχουμε πόλεις-κράτη, εἴτε αὐτοκρατορίες, εἴτε κράτη. ῾Η σπουδή καί ἡ μαθητεία τῆς ἰσότητας πού ἔγινε σέ ὅλο τό Βυζάντιο, ὁ πνευματικός ἀγώνας, οἱ τρόποι, αὐτά πού περιγράφεις, εἶναι ἀπότοκοι καί συνέχεια τοῦ ῾Ελληνικοῦ τρόπου ἀπό τήν ἀρχαιότητα.
    Καί σέ ἕνα κράτος μπορεῖ νά εἰπωθεῖ τό ἴδιο, ὅτι ἔχει ὑπόδουλες πόλεις, ὅπως καί σέ μία αὐτοκρατορία. Δέν θά καταργήσουμε τήν ἱστορία μας γιατί οἱ Δυτικοί δέν μποροῦν νά τήν μελετήσουν.
    Γι αὐτούς ἦταν τό φεουδαλικό τους παρελθόν προστάδιο τοῦ κοινοβουλευτισμοῦ, γιατί ἔτσι ἐξελίχθηκαν, ἀλλά προηγήθηκε ἡ ᾿Αναγέννηση, ἡ ᾿Αναγέννηση δηλαδή τοῦ κλασσικοῦ ἀρχαιοελληνικοῦ πνεύματος, ἡ μελέτη ἐπάνω στήν δημοκρατία, στήν φιλοσοφία, στίς Τέχνες, στίς Ἐπιστῆμες. Οἱ Ρωμαῖοι διέδωσαν πρῶτοι τόν ἀρχαῖο ῾Ελληνικό πολιτισμό, ὅπως τόν κατανόησαν. Μποροῦμε νά μελετήσουμε τί συμβαίνει στήν Δύση, ὑπάρχουν πολλά πού ἀξίζουν, σημεῖα καί στόν Μπήτον, ἀλλά μελετώντας τον τρόπο μας βρίσκουμε καί τίς διαφορές. Ὅπως ἐντυπωσίαζε τότε τό Βυζάντιο, ἐντυπωσιάζει τώρα ἡ Δύση, γιά διαφορετικούς λόγους τόν καθένα, ἄλλοι εἶδαν καί θαύμασαν στό Βυζάντιο τήν πνευματικότητα, ἄλλοι τόν πλοῦτο, ἄλλοι μελετοῦν τίς ἀναζητήσεις τῶν διανοουμένων τῆς Δύσης καί ἄλλοι κρατοῦν ἀπό ὅλα αὐτά τήν ψηφιακή τεχνολογία.

    • Εντάξει, ίσως δεν χρειάζεται να επιμείνω σε ζητήματα ορισμού. Μου αρκεί ως κοινή αφετηρία διαλόγου η αναγνώριση της ελληνικής συνέχειας.
     Σε άλλη ευκαιρία μπορούμε να συζητήσουμε για την Πολιτειολογία και τον Πολιτισμό του Βυζαντίου βασισμένοι στις πηγές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,745ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα