Πορτογαλλικός φιλελληνισμός το ’21

23/2/21 | 0 | 0 | 134 εμφανίσεις

Η ημερήσια εφημερίδα DIÁRIO DE NOTÍCIAS, δημοσίευσε συνέντευξη  του Έλληνα Πρέσβη στη Λισσαβώνα, κ. Ιωάννη Μεταξά.

Το πρώτο μέρος, αφορά την φετινή επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και το δεύτερο προβάλλει την σημερινή θέση της Ελλάδας ως «παράγοντα ειρήνης στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων», αναφέρεται, δε, στις σχέσεις με την Τουρκία και με την Πορτογαλία:

Με άξονα  συζήτησης την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο Έλληνας Πρέσβης, μέσα από μια  εκτενή ιστορική αφήγηση, καταγράφει τα γεγονότα της περιόδου 1821-1832, που οδήγησαν στην συγκρότηση του νεώτερου ελληνικού Κράτους. Παράλληλα, επιχειρεί, σε αδρές γραμμές, μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του ελληνισμού, από την Αρχαιότητα, την Ρωμαϊκή περίοδο, την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και την τουρκοκρατία έως την Επανάσταση και την σταθεροποίηση του ελληνικού Κράτους στα σημερινά του σύνορα, αναδεικνύοντας την σταθερή και δυναμική  παρουσία των Ελλήνων, ακόμα και υπό συνθήκες υποταγής και δουλείας, καθώς και την διαχρονικότητα του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, στοιχεία που προσδιόρισαν και διαμόρφωσαν την σύγχρονη εθνική ταυτότητα. Παράλληλα, κεντρίζει την προσοχή του Πορτογάλου αναγνώστη με ιστορικούς παραλληλισμούς μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας (η οποία, το 1820, ζει την δική της φιλελεύθερη επανάσταση και, το 1822, αποκτά το πρώτο της Σύνταγμα) και με την υπόμνηση δύο ιστορικών γεγονότων άγνωστων στο ευρύ κοινό:

α) τη συμμετοχή στον ελληνικό Αγώνα του Πορτογάλου συνταγματάρχη και, μετέπειτα στρατηγού, António Figueira de Almeida, ο οποίος, καταταγείς στην φιλελληνική αποστολή του Γάλλου συνταγματάρχη Φαβιέρου, ετέθη στην υπηρεσία της Ελλάδας και, όντας φρούραρχος του Ναυπλίου, συνέλαβε τον έναν εκ των δύο δολοφόνων του Ι. Καποδίστρια.

β) την απόφαση, το 1822,  προσφοράς του στέμματος της Ελλάδας στον Πορτογάλο πρίγκιπα Dom Pedro και μετέπειτα βασιλιά της Πορτογαλίας, μέσω επιστολής που κόμισε στην Λισσαβώνα ο Έλληνας λοχαγός, Νικόλαος Κεφαλάς, επί κεφαλής μιας πολυάριθμης αποστολής στην πορτογαλική πρωτεύουσα, το 1822.

Στο δεύτερο μέρος, Πρέσβης κ. Μεταξάς υπογραμμίζει τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της, στηρίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων και επιδιώκοντας σταθερά σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας: «Όλες οι ελληνικές Κυβερνήσεις επιδιώκουν καλές σχέσεις με την Τουρκία, η οποία απέκτησε καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ, το 1999, με την στήριξη της Ελλάδας. Στηρίζουμε διαχρονικά μια καλή σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία. Οφείλει, όμως, η Τουρκία να αντιληφθεί ότι η σχέση αυτή προϋποθέτει τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του Δικαίου της Θάλασσας, όπως ορίζεται από την UNCLOS, η οποία αποτελεί επίσης ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κανείς στην Ελλάδα δεν επιθυμεί να χειροτερεύσουν οι σχέσεις με την Τουρκία».

Αναφερόμενος, τέλος, στις διμερείς σχέσεις με την Πορτογαλία, ο Πρέσβης ανατρέχει στην ιστορία των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, από την πρώτη επίδοση διαπιστευτηρίων το 1838 ως το 1946 που ιδρύεται, για πρώτη φορά, ελληνική Πρεσβεία στην Λισσαβώνα, υπογραμμίζει «την στενή συνεργασία» των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και «το περιορισμένο, αλλά σε σταθερή ανοδική τάση, διμερές εμπόριο», υπενθυμίζει τις πολλαπλές διμερείς συμφωνίες σε ισχύ και ευχαριστεί για την συμμετοχή πορτογαλικής ναυτικής δύναμης στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδών» στο Αιγαίο, αλλά και την υποδοχή προσφύγων από την Πορτογαλία. Ο Έλληνας Πρέσβης ολοκληρώνει, εκφράζοντας την υποστήριξη τις Ελλάδας στους στόχους της πορτογαλικής προεδρίας στην Ε.Ε. κατά το Α΄εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Category: Προτεινόμενα άρθρα

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    24/2/21 | (4 σχόλια)
    Όταν αγανακτισμένοι από την κακιά μας μοίρα θέλουμε να ρίξουμε τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας κάπου, λέμε ότι φταίει το Σύστημα. Το ίδιο όταν βλέπουμε να χειραγωγείται η κοινωνία και η πολιτική ζωή. Τι είναι το Σύστημα; Είναι, μάλλον, ένα ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας