Πολωνική «βεντέτα» για τα… μάτια του Τουσκ απειλεί να «τινάξει στον αέρα» τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

9/3/17 | 0 | 0 | 328 εμφανίσεις

Ο θάνατος του Λεχ Κατσίνσκι και οι θεωρίες συνωμοσίας

 

Η Βαρσοβία απειλεί με βέτο στο κείμενο συμπερασμάτων, καθώς αντιτίθεται στο ενδεχόμενο επανεκλογής του «δικού της», Ντόναλντ Τουσκ, στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Με βέτο στο κείμενο συμπερασμάτων της σημερινής Συνόδου Κορυφής απειλεί η Πολωνία, η οποία αντιτίθεται πλήρως στην πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξαιτίας μίας προσωπικής έχθρας με… γερές δόσεις συνωμοσιολογίας.

Για το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας, ο Ντόναλντ Τουσκ αποτελεί «κόκκινο πανί» για πολλούς λόγους, με την πρωθυπουργό Μπεάτα Στζίλο να τον κατηγορεί πως έχει «επανειλημμένα υπερβεί την ευρωπαϊκή του εντολή».

Την ίδια στιγμή, ο Πολωνός ΥΠΕΞ Βίτολντ Βαστσικόφσκι, απείλησε ευθέως τα υπόλοιπα κράτη-μέλη στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως, αν επιχειρήσουν να παρακάμψουν την Πολωνία και να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τουσκ, «η Πολωνία θα κάνει τα πάντα, για να το αποτρέψει».

Αντί του Τουσκ, η Πολωνία προσπάθησε ανεπιτυχώς να προωθήσει έναν δικό της υποψήφιο, τον Πολωνό ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γιάζεκ Βόλσκι, ο οποίος όμως διεγράφη άμεσα από την Ομάδα του ΕΛΚ και δεν φαίνεται να έχει ελπίδες.

Γιατί όμως μόνη της η πολωνική κυβέρνηση αντιτίθεται στην επανεκλογή ενός ομοεθνούς της, έστω και από άλλο κόμμα, δημιουργώντας μια ιδιότυπη κατάσταση, καθώς σχεδόν όλα τα άλλα κράτη-μέλη τον υποστηρίζουν;

Μια περίεργη έχθρα με δόσεις συνωμοσιολογίας

Η περίεργη αυτή κατάσταση είναι προϊόν της μακροχρόνιας εχθρότητας του επικεφαλής του κυβερνώντος πολωνικού κόμματος, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι και του Ντόναλντ Τουσκ, η οποία ξεκίνησε την εποχή που ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός της Πολωνίας, την περίοδο 2007-2014 και ο Κατσίνσκι ήταν στην αντιπολίτευση.

Το 2010, ο δίδυμος αδερφός του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, Λεχ Κατσίνσκι, τότε πρόεδρος της Πολωνίας, σκοτώθηκε σε ένα αεροπορικό δυστύχημα, μαζί με άλλους 95 επιβάτες, πηγαίνοντας στη Ρωσία για διακρατικές επαφές.

Παρά τις κρατικές έρευνες που έδειχναν λάθος του χειριστή, ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι θεωρεί τον Ντόναλντ Τουσκ «πολιτικά υπεύθυνο» για τον θάνατο του αδερφού του. Μάλιστα, το 2012 ο Κατσίνσκι είπε ευθέως στον Τουσκ στην πολωνική Βουλή πως, «πολιτικά μιλώντας, είσαστε πλήρως υπεύθυνος για την καταστροφή (του αεροσκάφους) στο Σμόλενσκ».

Ο πολιτικός αυτός «ανένδοτος αγώνας» κατά του Τούσκ λαμβάνει έτσι πρωτοφανείς διαστάσεις, καθώς απειλεί να τορπιλίσει τη Σύνοδο και τα συμπεράσματά της!

Το ουσιαστικό πλήγμα για την ΕΕ είναι το γεγονός πως το κείμενο των συμπερασμάτων εμπεριέχει και μια δήλωση ενότητας από τους «27» για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit. Συνεπώς, ένα ενδεχόμενο πολωνικό βέτο αποτελεί ένα τεράστιο συμβολικό πλήγμα για μία Ευρωπαϊκή Ένωση, που πολεμάει να πείσει πως διαθέτει ακόμα ομοψυχία και ενότητα.

Τυπικά, για την εκλογή ενός προέδρου του Συμβουλίου χρειάζεται η σύνθετη πλειοψηφία τουλάχιστον 21 κρατών-μελών, που εκπροσωπούν πάνω από το 65% του πληθυσμού της ΕΕ. Πέραν της Πολωνίας, μόνο η Ουγγαρία αντιτίθεται στην επανεκλογή Τουσκ.

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες, Ιωάννης Γ. Αντύπας
protothema.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας