ΠΟΛΩΝΙΑ: Δυναμική διείσδυση Σόρος στα ΜΜΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Επιμέλεια: Ε.Δ. Νιάνιος

Ο Τζωρτζ Σόρος έχει διεισδύσει στην Γκαζέτα Βιμπόρτσα, την εφημερίδα – σύμβολο της Αλληλεγγύης που ανέτρεψε το κομουνιστικό καθεστώς στην Πολωνία.

Όπως γράψαμε στις 2 Φεβρουαρίου 2019, ο Tζωρτζ Σόρος ήταν έμμεσα μεταξύ των διεκδικητών για την απόκτηση των ραδιοσταθμών του πολωνικού ομίλου Eurozet: Radio Zet, Chillizet, Antyradio, Meloradio και Radio Plus, καθώς και ένα στούντιο παραγωγής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών. Αυτός ο όμιλος εξαγοράστηκε από την Τσεχική Daniel Kretinsky μέσω της Czech Media Invest για λογαριασμό της γαλλικής Lagardère την άνοιξη του 2018 για να διατεθεί στην αγορά από τον νέο ιδιοκτήτη μόνο λίγους μήνες αργότερα.

Πολλοί δυνητικοί αγοραστές εφανίστηκαν, αλλά τελικά ο όμιλος Agora είναι αυτός που θα αποκτήσει το 100% του Eurozet. Από το 2016, το επενδυτικό ταμείο Soros Investment Fund (MDIF) κατέχει το 11% των μετοχών της Agora, τα κύρια μέσα της οποίας είναι σήμερα η ημερήσια εφημερίδα Gazeta Wyborcza και το ραδιόφωνο Tok FM, δύο μέσα ενημέρωσης που αντιπολιτεύονται ενεργά το κόμμα  PiS* για περίπου δεκαπέντε χρόνια, ιδίως λόγω του σαφώς φιλελεύθερου-ελευθεριακού ιδεολογικού τους προφίλ. Η Agora κατέχει ήδη, μεταξύ άλλων περιουσιακών στοιχείων, αρκετούς τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και ένα δίκτυο κινηματογράφων.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2019 πληροφορηθήκαμε ότι υπογράφηκε σύμβαση σύμφωνα με την οποία η Czech Media Invest δεσμεύτηκε να πωλήσει το 40% των μετοχών του Ομίλου Eurozet στην Agora και το 60% των μετοχών στην τσεχική εταιρεία SFS Ventures LCC, της οποίας ο μέτοχος μειοψηφία (με το 24% των μετοχών) είναι η αμερικανική εταιρεία Salvatorska Ventures LCC που επίσης ανήκει στο ταμείο Soros MDIF. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Agora θα μπορέσει να αγοράσει το 60% της SFS Ventures εντός ενός έως τριών ετών, καθιστάμενη έτσι μοναδικός μέτοχος. Το κόστος της πρώτης δόσης μετοχών (40%) είναι 130 εκατομμύρια ζλότι (περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ), εκ των οποίων 75 εκατομμύρια χρηματοδοτούνται με τραπεζικό δάνειο.

Με το 11% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου Agora, το επενδυτικό κεφάλαιο MDIF έχει μόνο το 8% των ψήφων, αλλά αυτή η νέα επιχείρηση, στην οποία συμμετέχει μια άλλη εταιρεία στην οποία είναι παρούσα η MDIF, δείχνει ότι εκτός από τη χρηματοδότηση ενός νεφελώματος ΜΚΟ, ο Τζωρτζ Σόρος υποστηρίζει, μέσω των επενδυτικών του κεφαλαίων, την ανάπτυξη στην Κεντρική Ευρώπη μέσων ενημέρωσης ικανών να προωθήσουν τις ιδέες του. Ο όμιλος Agora ανακοίνωσε πέρυσι την πρόθεσή του να αυξήσει τον ετήσιο κύκλο εργασιών του κατά μισό δις ζλότι μέχρι το 2022 για να φτάσει τα 1,6 δις (370 εκατ. Ευρώ).

Ανταμ Μίσνικ

Αρχικά, η Agora ιδρύθηκε το 1989 στο διαμέρισμα του διάσημου κινηματογραφιστή Aντρέι Βάιντα για να μπορέσει ο Aνταμ Μίσνικ να αναλάβει τον έλεγχο της εφημερίδας Solidarność Gazeta Wyborcza (ο Aνταμ Mίσνικ εξακολουθεί να είναι και σήμερα ο αρχισυντάκτης). Η εφημερίδα αυτή είχε ιδρυθεί μετά τη συμφωνία  με τους κομμουνιστές εν όψει των ημιελεύθερων εκλογών του 1989. “Αυτό που έπαιξε ζωτικό ρόλο, ήταν η ανάθεση στον Aνταμ Mίσνικ της πρώτης νόμιμης εφημερίδας της αντιπολίτευσης, της Gazeta Wyborcza, και το παιχνίδι που έπαιξε για να περάσει αυτή η εφημερίδα σε μια ιδιωτική εταιρεία. Με αποτέλεσμα, η Gazeta Wyborcza να ανεξαρτητοποιηθεί από την Αλληλεγγύη και την Επιτροπή Πολιτών. Ο καθένας σκεφτόταν ότι ήταν η εφημερίδα του συνδικάτου ή της Επιτροπής Πολιτών, ή και των δύο. Κανείς δεν σκεφτόταν, που αποδείχτηκε εξαιρετικά αφελές, ότι ήταν ιδιωτική εταιρεία μερικών ανθρώπων που συνδέονταν με τους κύκλους της πρώην εσωτερικής αντιπολίτευσης του [κομμουνιστικού] συστήματος οι οποίοι υπερασπίζονταν μόνο τις δικές τους ιδέες.» εξηγούσε ο Γιάροσλαβ Καζύνσκι, ο σημερινός ηγέτης της PiS, εξήγησε στο βιβλίο Czas na zmiany, που εκδόθηκε το 1993.

Η εξαγορά του ομίλου Eurozet από τον όμιλο Agora δεν είναι τα πρώτα βήματα του Τζωρτζ Σόρος στην Πολωνία. Ήδη από το 1988, σε συμφωνία με το κομμουνιστικό καθεστώς που προετοίμαζε την αποχώρησή του, δημιούργησε το Ίδρυμα Batory, το οποίο συνεχίζει να χρηματοδοτεί μέσω των Ιδρυμάτων Ανοικτής Κοινωνίας (OSF) και το οποίο είναι ενεργά στρατευμένο, όπως και τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Agora, εναντίον του PiS και υπέρ της φιλελεύθερης-ελευθεριακής ιδεολογίας, κυρίως των διεκδικήσεων του λόμπι των ΛΟΑΤ καθώς και της υποδοχής των “μεταναστών”.

*Nόμος και Δικαιοσύνη, τίτλος του δεξιού πολιτικού κόμματος, το οποίο κυβερνά σήμερα την Πολωνία. Ιδρύθηκε το 2001 από τους αδελφούς Λεχ και Γιάροσλαβ Καζίνσκι.

.source:https://www.ojim.fr/soros-etend-son-influence-en-pologne/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα