Πολυτεχνείο: Το αίμα των εθνομαρτύρων και οι χαμένοι στόχοι τους.

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

του Σάββα Πεταλά

                Πως η ματωμένη ιερή Ελληνική σημαία της εξέγερσης,

μετατράπηκε σε βολικό «φερετζέ» αντεθνικών συμφερόντων.

Η εξέγερση, του υγιούς τότε φοιτητικού κινήματος, ήταν μία από τις ελάχιστες σημαντικές στιγμές έμπρακτης αμφισβήτησης του στρατιωτικού καθεστώτος της επταετίας.

Μία χούντα που πανικόβλητη αναγκάστηκε να ρίξει το προσωπείο της δρομολογούμενης «πολιτικοποίησης», εκτελώντας καταγεγραμμένα και αδιαμφισβήτητα εικοσιτέσσερεις ανθρώπους κάθε ηλικίας γύρω από το Πολυτεχνείο, χρησιμοποιώντας ελεύθερους σκοπευτές.

Με εξαίρεση την απόπειρα του παραλίγο τυραννοκτόνου Παναγούλη κατά του Παπαδόπουλου, τα γεγονότα της νομικής και το κίνημα του Ναυτικού, δυστυχώς το πολιτικό, το δικαστικό σύστημα, οι υπόλοιποι θεσμοί αλλά και ο Ελληνικός λαός αποδείχτηκε παθητικός και απρόθυμος να ανατρέψει τη Χούντα.

Πέρα από κάποιους διανοούμενους, καθηγητές και καλλιτέχνες όπως οι Σεφέρης , Μαγκάκης, Θεοδωράκης κ.α. η συντριπτική πλειοψηφία σιώπησε ή στην καλύτερη πήγε διακοπές στο εξωτερικό ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Βόλεψε λοιπόν πέρα από την πραγματική του διάσταση το Πολυτεχνείο, να μυθοποιηθεί για να καλλιεργηθεί ο μύθος της αντίστασης των Ελλήνων για να διασωθούν τα συστήματα εξουσίας και οι θεσμοί, που κατά βάση λούφαξαν.

Βόλεψε γιατί ένα σωρό πολίτες, πολιτικά πρόσωπα και κομματικές οργανώσεις, με αφορμή την πραγματική ή «κάλπικη» στήριξη ή και συμμετοχή τους στα γεγονότα, πήραν ψεύτικα πιστοποιητικά «pedigree» επαναστατικότητας και «αριστεροσύνης», λες και αυτές οι «αρετές» προϋποθέτουν και ικανότητα.

Βόλεψε γιατί ορισμένοι που συγκυριακά, λόγο αυθορμητισμού της ηλικίας, βρέθηκαν εκεί, στη συνέχεια χωρίς ουσιαστικά προσόντα κεφαλαιοποίησαν πολιτική καριέρα, δόξα και φυσικά πλούτο, ενώ χιλιάδες που υπέφεραν λόγω φρονημάτων με σεμνότητα πήγαν σπίτι τους.

Βόλεψε ώστε το αίμα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των φοιτητών να χρησιμοποιηθεί για να ξεπλυθεί αν όχι η ενοχή ή και η συνενοχή τουλάχιστον η ανοχή των πολλών απέναντι στη Χούντα.

Βόλεψε ώστε το αίμα των νεκρών εθνομαρτύρων να χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν οι πραγματικές αιτίες που έφεραν την Χούντα, ξεκινώντας από την απαράδεκτη εθνικά απόφαση του Δικτάτορα Παπαδόπουλου να αποσύρει την Ελληνική μεραρχία από την Κύπρο.

Βόλεψε για να καλλιεργηθεί ο μύθος ότι η Χούντα έπεσε από το Πολυτεχνείο, ενώ έπεσε υπό το βάρος της  προδοσίας που έκανε στην Κύπρο.

Βόλεψε για να «καλυφθεί» και να μην γίνει συνείδηση στο λαό μας,  ότι ένας από του κύριους λόγους που οι σύμμαχοι μας ευνόησαν την διατήρηση της Χούντας, ήταν για να δημιουργηθούν οι συνθήκες πολιτειακής ανωμαλίας ώστε να «πουληθεί» η Κύπρος.

Βόλεψε για να μην γίνει ουσιαστική έρευνα για την προδοσία της Κύπρου με αποτέλεσμα οι Χουντικοί φονιάδες και προδότες να δικαστούν μόνο για τους θανάτους του Πολυτεχνείου, ενώ ο περιβόητος φάκελος της «Κύπρου» ενταφιάστηκε αμετάκλητα.

Βόλεψε το κόκκινο αίμα, ώστε η όποια αντίσταση κατά της Χούντας να βαφτεί «εσκεμμένα»  κόκκινη και να αποδοθεί μόνο στην Αριστερά ενώ εξίσου σημαντικές στιγμές ήταν η αποτυχημένη απόπειρα του Ναυτικού, η ανταρσία του αντιτορπιλικού «Βέλος» όπως και η εξέγερση της Νομικής που αφύπνισε το φοιτητικό κίνημα.

Βόλεψε ώστε να αποσιωπηθεί ότι η αριστερά της εποχής αν και σε καθεστώς παρανομίας τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης την αποκήρυξε ως «πρακτορική» και «προβοκατόρικη» και έσπευσε εκ των υστέρων καιροσκοπικά να την υιοθετήσει.

Βόλεψε το μεταπολιτευτικό κομματικό κράτος, το παρακράτος, τους μπαχαλάκηδες, τους ψευτοεπαναστάτες, τους συνδικαλιστές, τους επαγγελματίες της αριστεράς στο όνομα αυτής της θυσίας να ασελγούν πάνω στην Ελληνική Δημοκρατία της μεταπολίτευσης και στην νοημοσύνη όλων μας.

Βόλεψε το αίμα αυτών των ανθρώπων, για να καλύψουν αρκετοί πολιτικοί μας ότι παρά τις φαινομενικές ιδεολογικές διαφορές τους, δίπολο αριστεράς-δεξιάς, έχουν τρία (3) κοινά χαρακτηριστικά:

 1. Την ανεπάρκεια
 2. Τις σχέσεις υποταγής και
 3. Την απουσία στρατηγικής συνεννόησης, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, με εγχώρια ή και ξένα οικονομικά συμφέροντα και «συμμαχικά» κράτη.

Γενικά το Πολυτεχνείο βόλεψε μέχρι σήμερα και ίσως βολεύει μέχρι την επόμενη Εθνική τραγωδία πολλούς ανεπαρκείς του πολιτικού συστήματος και οικονομικούς «ολιγάρχες» του Αθηνοκεντρικού συστήματος. Το αίμα των εθνομαρτύρων του Πολυτεχνείου όμως πλέον στέρεψε, όπως και ο χρόνος απέναντι στις προκλήσεις της ιστορίας και των σχεδιασμών επιθετικών γειτόνων.

Δεν έχουμε το χρόνο ή τα περιθώριά να επιτρέπουμε σε όσους χρησιμοποίησαν το Πολυτεχνείο, ως εργαλείο διχασμού ενώ στην πραγματικότητα υπήρξε σύμβολο εθνικής ενότητας, απέναντι στην τυραννία και τα ξενοκίνητα γεωπολιτικά συμφέροντα , να συνεχίζουν να το κάνουν.

Οφείλουμε σαν ελάχιστο φόρο τιμής αίματος της εξέγερσης να θυμόμαστε ότι  οι μόνες σημαίες που κράταγαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, απεικόνιζαν το ιερό σύμβολο του Ελληνικού Κράτους και Έθνους. Δεν υπήρχαν σημαίες η συνθήματα  του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, του Ολυμπιακού ή του ΠΑΟΚ.

Υποχρέωση όλων των Δημοκρατών Πατριωτών Ελλήνων  είναι το αίμα των εθνομαρτύρων που πότισε το Ιερό χώμα της Πατρίδα μας, τις Ιερές μας σημαίες που κρατούσαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, να αξιοποιηθεί για να ξεπλύνουμε το ψέμα, τους μύθους για να λάμψει η αλήθεια.  Ο Εθνικός μας ποιητής, ο Διονύσιος Σολωμός υποστήριξε: «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό, ό,τι είναι αληθινό».  Η Α-λήθεια πέρα από το να αποφύγουμε την Λήθη, προϋποθέτει να αποκαταστήσουμε την ιστορική μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αναδεικνύοντας τα πραγματικά γεγονότα υπό Εθνικό πρίσμα.

Το διακύβευμα του Πολυτεχνείου και όσων ακολούθησαν μέχρι την Κυπριακή τραγωδία, είναι πάλι επίκαιρα ως ιστορική και γεωπολιτική πρόκληση του τέλους της μεταπολίτευσης.

Μετά την οικονομική κρίση και τα τρία συνεχόμενα μνημόνια, την συνεχή οικονομική επιτροπεία είναι φανερό ότι σύμμαχοι και εχθροί μας , μας αντιμετωπίζουν ως ξοφλημένο κράτος (failed state), ενώ το Αθηνοκεντρικό σύστημα εξουσίας , δεν δείχνει σημάδια, τουλάχιστον δημόσια, ότι  ξυπνά από το μεταπολιτευτικό λήθαργο.

Έχουμε μόνο μία επιλογή, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως κράτος και ως έθνος στο μέλλον. Να ενωθούμε όλοι, όπως έκαναν τότε οι φοιτητές απέναντι σε όσα δύσκολα έρχονται.

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αν και ειναι πολλα τα ΒΟΛΕΨΕ του αρθρου , ομως ενεχουν ΟΛΑ μια πραγματικοτητα ,ΜΟΝΟ που ουδεις των (24) εθνομαρτυρων δεν εφονευθη εντος των χωρων του Πολυτεχνειου,-απο τους οποιους οι περισσοτεροι ”ζουν και βασιλευουν” καθως απεφανθη με το εμπεριστατωμενο πορισμα του ο αειμνηστος -απο τροχαιο ατυχημα- Εισαγγελεας Εφετων Δημητρης Τσεβάς .
  Α …και οτι ουδενα αλλον πλην της ΠΑΣΟΚΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΡΙΑΣ ΒΟΛΕΥΕ να βαφτει ”εσκεμμενα δε” κοκκινη η μονη αντισταση κατα της δικτατοριας και επειδη την ΒΟΛΕΥΕ ,-οπως καθε φορα απο το 1917- την καθιερωνει με ολες της τις δυναμεις , κυριως τους μυριαδες πνευματικους ιστρουχτορές της , -οπως και εγινε-και δεν λεει να τελειωσει 46 χρονια τωρα ,γιατι αν τελειωσει και αυτος ο μυθος και ο αντιαμερικανισμος της θα αυτοακυρωθουν ως Αριστεροκομμουνιστες .

  • Φίλτατε Σ.Α.Ν. Ο Τσεβάς στο πόρισμα του κατέληξε σε 15 νεκρούς πέριξ του χώρου του πολυτεχνείου και όχι μέσα όπως σε 24 καταγεγραμμένους κατέληξε μετεπειτα το Εθνικό ίδρυμα Ερευνών. Αυτοί πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές σίγουρα από το κτήριο του ΟΤΕ και του Δημοσίας Τάξης.
   Σε κάθε περίπτωση το άρθρο προσπαθεί να καταδείξει πέρα από ακριβη αριθμό νεκρών ότι το πολυτεχνείο αντί να ενώνει έγινε αφορμή από ορισμένους να ξαναδιχάσουν τον λαό πάνω σε ψευτοδιλήματα αντιαμερικανισμού ή αντικαπιταλισμού ενώ άπαντες κουκουλωσαν την κυπριακή προδοσία και ήταν υποτακτική στα ντόπια και ξένα συμφέροντα και πρεσβείες…..
   Επειδή πάλι κλεινει ο μεταπολιτευτικός κύκλος και έχουμε επερχομενες εθνικές απειλές απευθυνεται στο λαό και του λέει ξύπνα….
   Αυτά…..

   • Δεν ειναι δογμα , αλλα το επικαλουμεθα και το πιστευουμε -σχεδον ολοι-οτι ”Εθνικον ειναι το αληθες” .
    Ο Λαος θα ξυπνησει προ του κινδυνου καταστροφης των ”βωμων και εστιων του”,αλλα προ αυτου του απευκταιου , τον λαο τον ενωνεις οταν του πεις -μετανοιωμενος κιολας- την αληθεια, που για πολιτικες σκοπιμοτητες του απεκρυπτες 46 ολοκληρα χρονια ,στα οποια το επαναλαμβανομενο κατ’έτος ψεμμα εγινε ιστορικη αληθεια και ετσι θα μεινει με τοσες υπερβολες και απο τοσο υψηλα ισταμενους πολιτικους , δημοσιογραφους τηλεορασεις και ραδιοφωνα τιμωμενο ως φετιχ, παρ’οτι ωδηγησε στην δικτατορια του Ιωαννιδη ,που εκανε το πραξικοπημα κατα του Μακαριου και εξαιτιας αυτου επηλθε η Τουρκικη εισβολη στην Κυπρο.
    Για τους εκτος του Πολυτεχνειου νεκρους μη ξεχνατε οτι επεβληθη στρατιωτικος νομος , που δεν χαριζεται ιδιαιτερα τις νυχτες οχι μονο στην Ελλαδα , αλλα και στην Ουγγαρια το 1956 ,την Τσεχοσλοβακια το 1968 , την Πολωνια το 1981 και την Τουρκια με τα επανειλημμενα στρατιωτικα κινηματα , τετοια που ειχαμε και εμεις απο ”δημοκραταρους” πολιτικους απο το 1916-1935 ,που σκοτωναν ”αβερτα-κουβερτα”.
    Τιμη με σεμνες τελετες στα νιατα που συγκυριακα βρεθηκαν στο Πολυτεχνειο και στα Πανεπιστημια Θεσ/νικης και Πατρων και ετερον ουδεν , γιατι παντοτε τα νιατα ειναι ανυποτακτα μεχρι και την μετεφηβικη τους ηλικια , αλλα μετα και στις ”κυρες ” τους καθονται ”προσοχη”.
    Ορθως γραφετε για τους εκτος του Πολυτεχνειου νεκρους , αλλα ολα τα χρονια τιμαμε τους νεκρους του Πολυτεχνειου ,χωρις να υπογραμμιζουμε το αληθες οτι ουδεις νεκρος εντος του Πολυτεχνειου .
    Καληνυχτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα