Πολιτική της Διασποράς: Οι Νέοι Πρεσβευτές της Τουρκίας στα Βαλκάνια

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Όλο και περισσότεροι Τούρκοι «έρχονται σπίτι» στα Βαλκάνια. Καθώς μια νέα κοινότητα της διασποράς ριζώνει, θα μεταφυτεύσει τις αξίες της «νέας Τουρκίας» του Ερντογάν;

Λίγα βήματα από τo ξύλινο οθωμανικό σιντριβάνι που αναβλύζει πάνω από την πλατεία Bascarsija στο κεντρικό Σεράγεβο, οι πελάτες ενός τουρκικού παντοπωλείου περιηγούνται ανάμεσα σε τσάι, μπαχαρικά και τουρκικές απολαύσεις.

Ο Murat Ozkaya, ιδιοκτήτης του καταστήματος, θεωρεί τον εαυτό του πρωτοπόρο. Ο πρώην χρηματιστής από την ανατολική τουρκική πόλη Malatya έχτισε την επιχείρησή του, αφού ερωτεύτηκε μια γυναίκα από τη Βοσνία και μετακόμισε στο Σεράγεβο πριν από 12 χρόνια για να την παντρευτεί.

Τότε, η μεγαλύτερη μετανάστευση μεταξύ των δύο χωρών γινόταν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όμως, μέσα στη δεκαετία από τότε που άνοιξε το κατάστημά του – μαζί με αρκετές άλλες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός τουρκικού καταστήματος υφασμάτων – παρακολούθησε την απογείωση της τουρκικής μετανάστευσης στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

«Ο πληθυσμός μας αυξάνεται, πολλοί έρχονται», δήλωσε ο Ozkaya, πίνοντας έναν τούρκικο καφέ σε ένα καφέ στην παλιά πόλη του Σαράγιεβο, κοντά στο μπακάλικο του. «Ελπίζω ειλικρινά, ότι κάποιος από εμάς θα μπει μία μέρα στο κοινοβούλιο [της Βοσνίας]. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα έχει πολιτικές για να υποστηρίξει αυτό το θέμα».

Στα Βαλκάνια, ένας αυξανόμενος αριθμός Τούρκων θέτει τις ρίζες του σε μέρη που ήταν κάποτε καρφίτσες στο χάρτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πολλοί προσελκύονται από ευκαιρίες για επιχειρηματική δραστηριότητα, επενδύσεις, εκπαίδευση ή αγάπη. Άλλοι έχουν ανακαλύψει και πάλι τις προγονικές σχέσεις με τα έθνη στο κατώφλι της Τουρκίας.

Όποια κι αν είναι τα κίνητρά τους, τα μέλη αυτής της νέας διασποράς φέρνουν την τουρκική γλώσσα, τον πολιτισμό και τις αξίες στις υιοθετημένες πατρίδες τους. Είναι τα καθημερινά πρόσωπα μιας πιο ισχυρής Τουρκίας, έναν αιώνα μετά την κατάρρευση της οθωμανικής κυριαρχίας.

Αναλυτές λένε, ότι η ευκαιρία να κινητοποιηθούν οι Τούρκοι στο εξωτερικό δεν χάνεται από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου η ολοένα και πιο αυταρχική κυριαρχία στην πατρίδα τον έχει φέρει σε αντιπαράθεση με τις Δυτικές δυνάμεις και έκανε τις ελπίδες της Άγκυρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση να φαίνονται ακόμα πιο απομακρυσμένες.

Ενώ ορισμένοι πρόσφυγες έφυγαν από μία καταστροφική καταστολή από τον Ερντογάν μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, πολλοί Τούρκοι εκπατρισμένοι υποστηρίζουν το όραμά του για μια «νέα Τουρκία» που χτίστηκε περισσότερο στον ισλαμιστικό εθνικισμό παρά στις κοσμικές και δυτικές αρχές του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος ίδρυσε την σύγχρονη τουρκική δημοκρατία το 1923.

«Θεωρούνται πρεσβευτές που θα μεταδώσουν τις αξίες της «νέας Τουρκίας» στα Βαλκάνια και τελικά θα γίνουν μέρος των βαλκανικών χωρών – με αποτέλεσμα να διευρυνθούν οι ήδη υπάρχουσες μικρές κοινότητες Τούρκων, ιδιαίτερα στη [Βόρεια] Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στην Αλβανία και σε μικρότερο βαθμό στη Βοσνία», δήλωσε ο Osman Softic, ένας ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής με έδρα το Σεράγεβο.

Η τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια έχει διεισδύσει εδώ και καιρό μέσω των επενδύσεων σε πανεπιστήμια, τζαμιά και υποδομές. Η Άγκυρα ασκεί επίσης μαλακή δύναμη μέσω πολιτιστικών κέντρων, της Υπηρεσίας Τουρκικής Βοήθειας και των κρατικών μέσων ενημέρωσης που εκπέμπουν σε περιφερειακές γλώσσες.

Όμως, καθώς οι αριθμοί των εκπατρισμένων διογκώνονται, κάποιοι βλέπουν επίσης την ευκαιρία να αναμορφώσουν το πολιτικό τοπίο. Ο ίδιος ο Ερντογάν παρότρυνε τους Τούρκους στα βαλκανικά κράτη να υποβάλουν αίτηση για δεύτερα διαβατήρια σε μια προφανή προσπάθεια για την οικοδόμηση φιλικών προς την Άγκυρα ψηφοφόρων σε ξένα εδάφη.

«Αν υπήρχαν περισσότεροι πολίτες στα Βαλκάνια που είχαν μεγαλώσει στην Τουρκία, η Τουρκία θα είχε μεγαλύτερη επιρροή», δήλωσε ο Rifat Sait, πρώην νομοθέτης του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος ηγείται μιας βαλκανικής οργάνωσης της διασποράς και είναι πρόεδρος του Βαλκανικού Στρατηγικού Ερευνητικού Κέντρου ενός think-tank στην Σμύρνη στην δυτική Τουρκία.

«Τα αποτελέσματα των εκλογών θα μπορούσαν να επηρεαστούν από εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί στην Τουρκία, όπου οι άνθρωποι θα ψηφίζουν για αυτά τα κόμματα που βρίσκονται κοντά στην τουρκική κυβέρνηση».

Ο Ερντογάν προτρέπει τους Τούρκους που ζουν στα Βαλκάνια να υποβάλουν αίτηση για δεύτερο διαβατήριο κατά τη διάρκεια προεκλογικού αγώνα στο Σεράγεβο το Μάιο του 2018. Φωτογραφία: EPA-EFE / Fehim Demir

Ο «σουλτάνος Ερντογάν»

Σε μια συγκέντρωση στο Σεράγεβο για να ξεκινήσει την τουρκική εκστρατεία επανεκλογής του και τις γενικές εκλογές τον περασμένο Μάιο, ο Πρόεδρος Ερντογάν περιέγραψε αυτό που περίμενε από τους Τούρκους στο εξωτερικό.

Είχε ταξιδέψει αεροπορικώς στην πρωτεύουσα της Βοσνίας αφού η Αυστρία, οι Κάτω Χώρες και η Γερμανία απαγόρευσαν παρόμοιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις, εκνευρισμένες από τις εκκλήσεις του Ερντογάν στους ψηφοφόρους της διασποράς στις πρόσφατες ολλανδικές και γερμανικές εκλογές να ψηφίσουν πρώτα ως Τούρκοι και μετά ως Ολλανδοί ή Γερμανοί.

Στο Zetra Olympic Hall, δεν είχε καμία έλλειψη υποστηρικτών για να απευθυνθεί.

Μεταξύ των 12.000 ανθρώπων που στριμώχθηκαν στην αρένα – πολλοί κυματίζοντας κόκκινες σημαίες – ήταν ο Bekir Tekin, ένας μηχανικός από την ανατολική πόλη του Κοσσυφοπεδίου Gjilan. Ο Tekin δεν είχε πάει ποτέ στην Τουρκία, αλλά είπε: «Ο Ερντογάν είναι Τουρκία, οπότε σήμερα η Τουρκία ήρθε σε μένα».

Αμέτρητοι άλλοι είχαν μετακινηθεί από όλες τις γωνιές των Βαλκανίων. Εθνοτικοί Τούρκοι από τη Βόρεια Μακεδονία αναμειγνύονται με συμπατριώτες από την περιοχή Sandzak που διασχίζουν τα σύνορα Σερβίας-Μαυροβουνίου. Εκείνοι από το Κοσσυφοπέδιο και τη Δυτική Θράκη στη βορειοανατολική Ελλάδα στέκονταν μαζί με τους Τούρκους εκπατρισμένους από το Μαυροβούνιο και την Αλβανία.

Ακόμη άλλοι έρχονταν από μακριά, όπως από την Γερμανία, την Αυστρία και την Ολλανδία – όλες τις χώρες με μεγάλες κοινότητες της τουρκικής διασποράς.

Όταν ο Ερντογάν ανέβηκε στη σκηνή, τραγούδια διαλαλούσαν το όνομά του ανάμεσα σε δυνατές εκρήξεις κρουστών. Ορισμένοι υποστηρικτές φώναζαν: « Ο Σουλτάνος ​​Ερντογάν!»

Ο Bakir Izetbegovic, ο βόσνιος βουλευτής της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας εκείνη την εποχή, ξεσήκωνε το πλήθος, φωνάζοντας: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν στάλθηκε από τον Αλλάχ σε εσάς».

Τούρκοι πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό, μπορούν να ψηφίσουν στις τουρκικές εκλογές χάρη σε νόμο του 2012 που εγκρίθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν. Απευθυνόμενος σε αυτούς τους εκπατριζόμενους, ο Ερντογάν κατέστησε σαφές, ότι δεν ήταν αρκετό να ψηφίσουν το ΑΚΡ.

«Πάρτε τις υπηκοότητες των χωρών, στις οποίες ζείτε», δήλωσε ο Ερντογάν. «Μην πείτε όχι. Πάρτε το. Αν το δώσουν, πάρτε το.»

Εξήγησε: «Είστε εκπρόσωποι στις χώρες σας. Θα πρέπει να μάθετε τη γλώσσα των χωρών σας, να ενσωματωθείτε με τη χώρα σας, να μπείτε στην πολιτική και να βελτιώσετε τις σχέσεις μας. Αλλά ποτέ να μην ξεχνάτε την τουρκική γλώσσα, τον πολιτισμό και την Τουρκία σας.»

Για τους εθνοτικούς Τούρκους που δεν έχουν τουρκική υπηκοότητα και δικαίωμα ψήφου, είχε διαφορετικές συμβουλές: να εμπλακούν περισσότερο στην τοπική πολιτική. «Πρέπει να βρίσκεστε σε αυτά τα κοινοβούλια αντί για εκείνους που προδίδουν τη χώρα μας», είπε.

Ο Ερντογάν ολοκλήρωσε την ομιλία του δηλώνοντας την πρόθεση της Τουρκίας να επενδύσει περισσότερο στα Βαλκάνια. Ανέφερε, ότι σχεδιάζει να ανοίξει έναν αυτοκινητόδρομο αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα συνδέει το Σεράγεβο και το Βελιγράδι με την τουρκική πρωτεύουσα.

Πάρτε τις υπηκοότητες των χωρών στις οποίες ζείτε. Μην πείτε όχι.

Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Τον επόμενο μήνα, τρία  εκατομμύρια ψήφοι της διασποράς προσμετρήθηκαν στις εκλογές που έδωσαν στον Ερντογάν πέντε ακόμη χρόνια ως πρόεδρος – επιπλέον στα 16 χρόνια που ήδη βρίσκεται στο τιμόνι της κυβέρνησης.

Η ψηφοφορία αποκάλυψε μια βαθιά διάσπαση μεταξύ των Τούρκων ψηφοφόρων στα Βαλκάνια. Ενώ σχεδόν το 60% των ψηφοδελτίων που προσμετρήθηκαν στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βόρεια Μακεδονία πήραν το μέρος του Ερντογάν, οι ψηφοφόροι στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Σερβία τείνουν να ευνοούν τον κύριο αντίπαλό του από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά, ότι πάνω από έξι εκατομμύρια Τούρκοι ζουν στο εξωτερικό – 5,5 εκατομμύρια στη Δυτική Ευρώπη. Αυτή η κοινότητα εκπατρισμένων αποτελεί σχεδόν το 8% του πληθυσμού της Τουρκίας των 79,5 εκατομμυρίων.

Και γίνεται όλο και μεγαλύτερο, διογκώνεται από την πολιτική αστάθεια και την οικονομική αναταραχή στην πατρίδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TurkStat), η τουρκική μετανάστευση σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε κατά 42,5% το 2017 από το προηγούμενο έτος, φτάνοντας σχεδόν στις 254.000.

Οι αναλυτές αναμένουν, ότι τα στοιχεία του 2018 θα είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Τα αριθμητικά στοιχεία είναι συγκεχυμένα για τον ακριβή αριθμό των Τούρκων υπηκόων που ζουν στα Βαλκάνια, αλλά οι στατιστικές που δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών στις αρχές Φεβρουαρίου δείχνουν, ότι περισσότεροι από 110.000 Τούρκοι είναι εγγεγραμμένοι σε ξένες αποστολές στην περιοχή.

Περίπου 60.000 Τούρκοι είναι εγγεγραμμένοι στη Βουλγαρία, ενώ 13.000 στη Ρουμανία, 12.000 στη Βόρεια Μακεδονία, 10.700 στη Βοσνία, 8.000 στην Αλβανία, 3.500 στο Κοσσυφοπέδιο, 2.000 στο Μαυροβούνιο, 600 στη Σερβία, 250 στην Κροατία και 200 στη Σλοβενία.

«Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο αριθμός των Τούρκων υπηκόων που κυκλοφορούν μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών των Βαλκανίων αυξήθηκε σε αριθμό», δήλωσε ο Gul Uret, ερευνητής στο Κέντρο Νοτιοανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Graz στην Αυστρία. «Αυτό είναι ένα φαινόμενο που συμβαδίζει με την αύξηση των σχέσεων Τουρκίας-Βαλκανίων σε κρατικό επίπεδο».

Επίσης αντικατοπτρίζει το μεταβαλλόμενο προφίλ της τουρκικής μετανάστευσης. Το 2017, πάνω από το 42% των Τούρκων μεταναστών ήταν ηλικίας 25-34 ετών, ενώ το 57% ήταν από μεγάλες πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, η Αττάλεια, η Μπούρσα και η Σμύρνη, σύμφωνα με το TurkStat.

«Η παλαιότερη διασπορά στη Δυτική Ευρώπη ήταν κυρίως άνθρωποι από αγροτικές περιοχές και αστικά κέντρα, σχετικά ανεπαρκώς μορφωμένοι και άτομα από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Softic.

«Η νέα τουρκική διασπορά στα Βαλκάνια είναι μορφωμένοι άνθρωποι, φοιτητές που αναζητούν εκπαίδευση και επιχειρηματίες που αναγνωρίζουν ευκαιρίες και θεωρούν τους εαυτούς τους ως μέρος του Βαλκανικού χώρου με τον οποίο μοιράζονται ιστορικές και πολιτιστικές εμπειρίες».

Πρόσθεσε, ότι ορισμένοι Τούρκοι υπήκοοι στα Βαλκάνια έχουν έρθει σε αναζήτηση των πατρογονικών πατρίδων – μαρτυρώντας αιώνες μετανάστευσης που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σύγχρονης Τουρκίας.

Οι δημογράφοι εκτιμούν, ότι τουλάχιστον το 20 τοις εκατό των Τούρκων έχει προγονικούς δεσμούς στα Βαλκάνια, ενώ ένα άλλο 20 τοις εκατό έχει ρίζες στον Καύκασο και αλλού.

Εθνοτικοί Τούρκοι στα Βαλκάνια

Κατά τη διάρκεια αιώνων οθωμανικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια, πολλές τουρκικές φυλές από τη Μικρά Ασία, την Κεντρική Ασία, το Καύκασο και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ως μέρος των προσπαθειών των σουλτάνων για Τουρκοποίηση και Ισλαμοποίηση.

Ως αποτέλεσμα, ο τουρκικός πληθυσμός μεγάλωσε σε σημαντικό αριθμό σε ό, τι αργότερα έγινε η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, το Κοσσυφοπέδιο και αλλού.

Ενώ πολλοί εθνοτικοί Τούρκοι μετανάστευσαν στην Τουρκία μετά από τις ήττες των Οθωμανών στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913 και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σημαντικές τουρκικές εθνοτικές μειονότητες παρέμειναν σε αρκετές Βαλκανικές χώρες.

Οι εθνοτικοί Τούρκοι αποτελούν το οκτώ τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού της Βουλγαρίας – συνολικά περίπου 600.000 άτομα – ενώ πολλοί Βούλγαροι Τούρκοι ζουν και στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας, περίπου 150.000 εθνοτικοί Τούρκοι ζουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και άλλοι 25.000 ζουν σε ελληνικά νησιά.

Οι εθνοτικοί Τούρκοι αντιπροσωπεύουν το τέσσερα τοις εκατό του πληθυσμού της Βορείου Μακεδονίας των 2,1 εκατομμυρίων.

Στο Κοσσυφοπέδιο, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το δυο τοις εκατό των 1.9 εκατομμυρίων ανθρώπων της χώρας. Οι Τούρκοι εκπροσωπούνται από ένα από τα έξι αστέρια στη σημαία του Κοσσυφοπεδίου που σημαίνει τον πολυεθνικό πληθυσμό της χώρας.

Οι άνθρωποι που μιλάνε τουρκικά στο Κοσσυφοπέδιο και στη Βόρεια Μακεδονία ξεπερνούν κατά πολύ τον αριθμό των εθνοτικών Τούρκων και στις δύο χώρες – ένδειξη της σημασίας της τουρκικής γλώσσας από την εποχή των Οθωμανών. Πολλοί τουρκικοί διάλογοι είναι διακριτοί στην πόλη του Κοσσυφοπεδίου Prizren και στα Σκόπια, την πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας.

«Οι Τούρκοι του Κοσσυφοπεδίου γίνονται σεβαστοί ως νομοταγείς πολίτες του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Τούρκος Κοσσοβάρος πολιτικός Fikrim Damka. «Οι Τούρκοι του Κοσσυφοπεδίου βοήθησαν τις καλές σχέσεις της Τουρκίας με το Κοσσυφοπέδιο και διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αυξανόμενη βοήθεια και στήριξη της Τουρκίας για τη χώρα.»

(Όλα τα στοιχεία εκτός από αυτά για την Ελλάδα προέρχονται από το CIA Factbook.)

Ο Τούρκος καλλιτέχνης και σχεδιαστής Arzu Koca απολαμβάνει τον καφέ του στην παλιά πόλη του Σεράγεβο. Φωτογραφία: Hamdi Buyuk

«Φόβος και άγχος»

Ενώ πολλοί Τούρκοι στα Βαλκάνια είναι ένθερμοι υποστηρικτές του ΑΚΡ, άλλοι έχουν γυρίσει την πλάτη τους σε αυτό που περιγράφουν ως μια όλο και πιο καταπιεστική Τουρκία κάτω από τον Ερντογάν.

«Δεν θα μπορούσα να αναπνεύσω στην Τουρκία του Ερντογάν», δήλωσε η Arzu Koca, μία καλλιτέχνις και σχεδιάστρια που μετακόμισε στο Σεράγεβο το φθινόπωρο του 2018 για να παρακολουθήσει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Σεράγεβο. «Οι πολιτικές, οι κοινωνικές αλλαγές που προέκυψαν, η μεγάλη πίεση στον τρόπο ζωής των ανθρώπων – όλα με ώθησαν να φύγω».

Η οικογένεια της Koca έχει ρίζες στα Βαλκάνια. Ο πατέρας της είναι από τη βορειοανατολική βουλγαρική πόλη Razgrad, ενώ η μητέρα της είναι από την πόλη Prijepolje στη νοτιοανατολική Σερβία. Έχει υποβάλει αίτηση για να πάρει την ιθαγένεια της Σερβίας.

«Οι γονείς μου ήρθαν στην Τουρκία για μια καλύτερη ζωή, όπου όλες οι διαφορές γίνονταν αποδεκτές με μεγάλη ανοχή», είπε. «Αυτή ήταν η χώρα του Ατατούρκ, η οποία είναι κοσμική, ευημερούσα και πλούσια για όσους εργάζονται σκληρά».

Η Koca είναι μέλος της «γενιάς Gezi», ενός ψευδώνυμου που δόθηκε στους νέους που διαδήλωσαν στο Πάρκο Gezi της Κωνσταντινούπολης το 2013 – τις πρώτες μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος του Ερντογάν. Όπως και η Koca, πολλοί έχουν εγκαταλείψει από τότε την Τουρκία.

«Ήμασταν όλοι άνθρωποι της πόλης με ανώτερη μόρφωση, αλλά δεχτήκαμε βίαιη επίθεση με κανόνια νερού και δακρυγόνα από την αστυνομία του Ερντογάν, γιατί θέλαμε μια δημοκρατική αλλαγή», είπε.

Πρόσθεσε: «Η δημοκρατία του Ατατούρκ έχει χαθεί τώρα. Γιατί να άφηνα τη χώρα μου, εάν η κατάσταση ήταν διαφορετική;»

Οι ακαδημαϊκοί λένε, ότι το στερεότυπο του Τούρκου με τις βαλκανικές ρίζες είναι αυτό ενός πιο κοσμικού ατόμου, πολιτιστικά αλλά όχι θρησκευτικά συντηρητικού και πολιτικά πιο κοντά στα ιδανικά του Ατατούρκ από το πολιτικό Ισλάμ του Ερντογάν. Ο Ατατούρκ ήταν ο ίδιος Τούρκος των Βαλκανίων, με προγονικές σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα.

«Οι Τούρκοι πολίτες που έχουν βαλκανική καταγωγή, είναι παιδιά οικογενειών που έχασαν τα πάντα και έπρεπε να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές πατρίδες τους στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Kursat Guc, διδάκτορας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Άγκυρας. «Το κράτος, ο Ατατούρκ, η πατρίδα, η δημοκρατία, ο κοσμικός χαρακτήρας και άλλοι τέτοιοι όροι αποτελούν σημαντικά κίνητρα για τους Βαλκανικούς λαούς της Τουρκίας».

Ο πολιτικός αναλυτής Softic δήλωσε, ότι οι Τούρκοι που προσδιορίζονται ως Βόσνιοι ειδικότερα τείνουν να είναι λιγότερο ενθουσιασμένοι με τον Ερντογάν και το ισλαμιστικό κυβερνών κόμμα του.

«Σχεδόν όλες οι βόσνιες κοινότητες στην Τουρκία ήταν κάπως προοδευτικές και με αριστερό προσανατολισμό και ρεπουμπλικανικές [αναφερόμενος στο κυριότερο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, που ιδρύθηκε από τον Ατατούρκ] με την τουρκική έννοια και δεν αποτελούν ένα οχυρό για τον Ερντογάν και το κόμμα του», είπε.

«Οι νεώτερες βόσνιες και άλλες βαλκανικές γενιές στην Τουρκία, ειδικά οι μορφωμένοι, άρχισαν να αμφισβητούν την ταυτότητά τους και θέλουν να έρθουν και να επισκεφθούν και μερικοί ακόμη και να ζήσουν εδώ».

Η δημοκρατία του Ατατούρκ έχει χαθεί τώρα. Γιατί θα άφηνα τη χώρα μου διαφορετικά;

Τουρκάλα καλλιτέχνις και σχεδιάστρια Arzu Koca

Αλλά η πραγματικά κρίσιμη στιγμή για πολλούς επικριτές του Ερντογάν ήρθε τον Ιούλιο του 2016, όταν αδίστακτοι στρατιώτες στην Τουρκία ξεκίνησαν μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Η απάντηση του Ερντογάν ήταν γρήγορη και αδίστακτη. Κηρύσσοντας το νόμο έκτακτης ανάγκης, απέλυσε εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους και συνέλαβε πολλούς περισσότερους με την υποψία συμμετοχής στο πραξικόπημα, ανάμεσά τους δημοσιογράφους, δικαστές, στρατιώτες και αστυνομικούς.

Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω της καταστολής.

Πολλοί πήγαν στη Γερμανία, όπου περισσότεροι από 10.000 υπέβαλαν αίτηση ασύλου το 2018 μόνο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Μετανάστευσης και Προσφύγων, τα οποία επικαλείται το Die Welt. Άλλοι έχουν αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο σε βαλκανικές χώρες, όπως το Κοσσυφοπέδιο.

Το ΑΚΡ κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος τους υποστηρικτές του κληρικού Fethullah Gulen, πρώην συμμάχου του Ερντογάν που ζει στην εξορία στις Ηνωμένες Πολιτείες και επιμένει ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση.

Η Τουρκία ξεκίνησε μια μαζική εκκαθάριση σχολείων, κολλεγίων, ΜΚΟ, επιχειρήσεων και τραπεζών που συνδέονται με το διεθνικό θρησκευτικό και κοινωνικό κίνημα του Gulen, το οποίο ο Ερντογάν χαρακτήρισε ως «παράλληλο κράτος» και «τρομοκρατική οργάνωση».

Ένα θύμα της αντίδρασης ήταν ο Ahmet Kocyigit, ένας Τούρκος εκπατρισμένος στο Κοσσυφοπέδιο.

Προερχόμενος από τη νότια τουρκική πόλη της Αδάνα, ο Kocyigit εργαζόταν ως δάσκαλος φυσικής σε σχολείο φίλα διακείμενο στον Gulen στην Πρίστινα τη στιγμή της απόπειρας πραξικοπήματος. Σχεδόν σε μια νύχτα, ο ίδιος και η οικογένειά του έγιναν εξόριστοι – δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία και φοβούνται να επιχειρήσουν έξω από το σπίτι.

«Ζω με τον φόβο και το άγχος, του πότε θα μπορέσουν να μας συλλάβουν», είπε. «Όταν βγαίνω στο δρόμο, πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός. Κάθε φορά που κάποιος χτυπά στην πόρτα μου, πρέπει να βεβαιωθούμε ποιος είναι πριν την ανοίξουμε.»

Ο μικρότερος γιος του Kocyigit γεννήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Δεν έχει ταξιδιωτικά έγγραφα, δεδομένου ότι οι τουρκικές αρχές αρνούνται να εκδώσουν έγγραφα για παιδιά γονέων που εργάζονται για σχολεία του Gulen, ακόμη και αν ζουν εκτός Τουρκίας.

Με προγόνους από τη Βουλγαρία, ο Kocyigit σκέφτηκε να κάνει αίτηση για βουλγαρική ιθαγένεια. Αλλά για να πληροί τις προϋποθέσεις, θα έπρεπε να μεταφέρει την οικογένειά του – συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του και του 91χρονου παππού του – στη Βουλγαρία για τρία χρόνια.

«Σύμφωνα με τους κανόνες, τα παιδιά μου θα πρέπει να περιμένουν 12 χρόνια για την ιθαγένεια», δήλωσε.

Αντί αυτού, ζήτησε άσυλο στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά οι αρχές καθυστερούσαν να διεκπεραιώσουν την αίτηση του. Τέλος, αποφάσισε να δοκιμάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Καλύτερα να πάω στην Αμερική παρά να ζω με την ελπίδα να αποκατασταθεί το δικαίωμά μου να ανήκω στη χώρα μου», είπε. «Το Κοσσυφοπέδιο γίνεται μια άλλη εκδοχή της Τουρκίας του Ερντογάν. Δεν είναι τόπος για Τούρκους σαν εμένα.»

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ζητήσει άσυλο για τον εαυτό του και την οικογένειά του.

Σύμφωνα με τον μηχανικό Cemil Luma, ένας Τούρκος-Κοσσοβάρος διπλής εθνικότητας που ζει στην πόλη του Prizren στο νότιο Κοσσυφοπέδιο, τα επακόλουθα της απόπειρας πραξικοπήματος έχουν χαράξει ένα ρήγμα μέσα στην τουρκική κοινότητα της χώρας.

«Οι άνθρωποι έχουν διχαστεί και αποξενωθεί ανάλογα με τις απόψεις του Ερντογάν και του Γκιουλέν», δήλωσε. «Αυτό είναι επώδυνο και θα έχει συνέπειες εδώ για πολύ καιρό.»

Τα πρόσφατα απογραφικά στοιχεία δείχνουν, ότι υπάρχουν περίπου 19.000 εθνοτικοί Τούρκοι στο Κοσσυφοπέδιο, αριθμός που δεν περιλαμβάνει τούρκους εκπατρισμένους.

Ο Luma δήλωσε, ότι η θρησκεία είχε έρθει να διαδραματίσει έναν πιο κεντρικό ρόλο στη δημόσια ζωή της κοινότητάς του. «Σέβομαι τα θρησκευτικά τελετουργικά αλλά τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι μιλάνε μόνο για τη θρησκεία – και αυτό με ανησυχεί.»

Ωστόσο, θεωρεί τον εαυτό του υποστηρικτή του Ερντογάν. Χωρίς την επιρροή μιας ισχυρής Τουρκίας, η κοινότητα του στο Κοσσυφοπέδιο σύντομα θα εξομοιωθεί, είπε.

«Στη μάχη για κυριαρχία συμφερόντων μεταξύ διαφορετικών δυνάμεων, ο Ερντογάν κερδίζει στα Βαλκάνια», πρόσθεσε.

Το κίνημα Gulen

Το κίνημα Gulen είναι ένα διακρατικό θρησκευτικό και κοινωνικό κίνημα εμπνευσμένο από τον Τούρκο Μουσουλμάνο κήρυκα Fethullah Gulen, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Gulen ήταν στενοί σύμμαχοι μέχρι το 2013, ενώ χιλιάδες υποστηρικτές του Gulen ανέλαβαν θέσεις στον στρατό, την αστυνομία, τη δικαιοσύνη και τον δημόσιο τομέα.

Τα σχολεία του Gulen και άλλα ιδρύματα αναπτύχθηκαν επίσης σε όλο τον πλανήτη – και ειδικά στα Βαλκάνια, με την υποστήριξη της Άγκυρας.

Σε αντάλλαγμα αυτής της υποστήριξης, οι λεγόμενοι Γκιουλενιστές προώθησαν την Τουρκία και εργάστηκαν ως απεσταλμένοι του Ερντογάν στα Βαλκάνια.

Από το 2011 και μετά ωστόσο, οι Γκιουλενίστες άρχισαν να νοιώθουν άβολα με την εθνικιστική και ισλαμιστική ατζέντα του Ερντογάν και έγιναν ορατές οι πρώτες ρωγμές στην συμμαχία.

Ο Ερντογάν γύρισε τότε στον οργανισμό, ονομάζοντάς τον «παράλληλο κράτος» και «τον οργανισμό τρομοκρατικής οργάνωσης Fethullahist», ή FETO, εν συντομία.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν και το κίνημά του ως τους ιθύνοντες νους ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2016, αν και ο Γκιουλέν επιμένει, ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτό.

Η Τουρκία συνέλαβε χιλιάδες υποτιθέμενους ακολούθους του, κλείνοντας σχολεία, κολέγια, ΜΚΟ, εταιρείες και τράπεζες που συνδέονται με αυτόν.

Εν τω μεταξύ, Τούρκοι αξιωματούχοι πιέζουν το Κοσσυφοπέδιο και άλλα κράτη στα Βαλκάνια να καταργήσουν τις ΜΚΟ και τα κολέγια που συνδέονται με τον Gulen και να παραδώσουν τα μέλη του κινήματος Gulen.

Τα κράτη έχουν αντισταθεί στην έκκληση, αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει την Άγκυρα να φέρνει τους φερόμενους ως Γκιουλενιστές πίσω στην Τουρκία με τη βία.

Η τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών διεξήγαγε δύο επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μολδαβία, προκαλώντας οργή αφού συνέλαβαν δεκάδες εκπαιδευτικούς που εργάζονταν στα σχολεία Gulen.

Γενεαλογικό κυνήγι χρυσού

Τον Φεβρουάριο του 2018, η τουρκική κυβέρνηση εγκαινίασε μια ηλεκτρονική γενεαλογική υπηρεσία στον ιστότοπό της για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε με αριθμό πολίτη να μάθει πού και πότε γεννήθηκαν και πέθαναν οι πρόγονοί τους.

Σε μια χώρα, όπου ο νόμος απαγορεύει την καταγραφή του εθνοτικού υπόβαθρου των πολιτών και θεωρεί όλους τους πολίτες Τούρκους, η βάση δεδομένων πυροδότησε έντονο ενδιαφέρον.

Πολλοί χρήστες ανακάλυψαν, ότι οι πρόγονοί τους προέρχονταν από τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αρμενία, τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βοσνία, την Σερβία και αλλού.

Μέσα σε μια εβδομάδα από την κυκλοφορία του, ο ιστότοπος έπεσε αρκετές φορές. Τόσοι πολλοί χρήστες – περίπου έξι εκατομμύρια – είχαν κατακλύσει τη λειτουργία αναζήτησης, που η κυβέρνηση χρειάστηκε να ενισχύσει τους διακομιστές της με πρόσθετα μηχανήματα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

«Το άνοιγμα των μητρώων του πληθυσμού που κρατούνται μυστικά εδώ και δεκαετίες όχι μόνο ανοίγει για συζήτηση την ιστορία της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας», δήλωσε ο Uret από το Πανεπιστήμιο του Graz. «Εκθέτει επίσης ερωτήματα σχετικά με την Τουρκικότητα, την εθνικότητα, την ταυτοποίηση και την ένταξη. Με την αμφισβήτηση της σύγχρονης εθνικής ταυτότητας και της ιδέας της Τουρκικότητας που δημιούργησαν οι ιδρυτές της δημοκρατίας, τα αρχεία μπορούν έμμεσα να λειτουργήσουν υπέρ της σημερινής ηγετικής ελίτ.

Όμως, ο Oktay Aksoy, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του think tank του Τουρκικού Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής στην Άγκυρα, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω κίνητρα.

«Πολλά από τα αρχεία γεννήσεων είχαν καταστραφεί και το κράτος έδωσε τελικά αυτές τις πληροφορίες [online]», ανέφερε σε email. «Ήταν τόσο απλό όσο αυτό.»

Στην Κωνσταντινούπολη και αλλού σε ολόκληρη την Τουρκία, μια αυξανόμενη βιομηχανία κατ’ οίκον νομικών επιχειρήσεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων υπόσχεται να εξορθολογήσει τη διαδικασία της δεύτερης ιθαγένειας.

Ο Sait από το Βαλκανικό Στρατηγικό Κέντρο Ερευνών εκτιμά, ότι μέχρι και 18 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες έχουν βαλκανικές καταβολές με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

«Εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων Τούρκοι, Αλβανοί, Βόσνιοι, Torbeshes και πολλοί άλλοι ήρθαν στη Μικρά Ασία από τα Βαλκάνια σε τεράστια κύματα εξαιτίας των πολέμων και των πολιτικών αναταραχών τον 19ο και τον 20ό αιώνα», δήλωσε.

Σήμερα, υπολογίζει ότι περίπου 400.000 Τούρκοι έχουν το δικαίωμα σε δεύτερα διαβατήρια στην περιοχή – αν και μόνο η Σερβία κάνει τη διαδικασία απλή.

«Άλλες χώρες δεν έχουν διμερείς συμφωνίες με την Τουρκία για διπλή υπηκοότητα ή δεν είναι πρόθυμες να το προσφέρουν εξαιτίας της εύθραυστης εθνοτικής τους σύνθεσης», ανέφερε.

Ο ιστορικός και επιχειρηματίας Recep Skrijel κυματίζει με υπερηφάνεια μια τουρκική σημαία στο κοσμηματοπωλείο του στο Novi Pazar της Σερβίας. Φωτογραφία: Hamdi Firat Buyuk

Στη νοτιοδυτική Σερβική πόλη Novi Pazar, ο πρώην αντιδήμαρχος Faruk Suljevic συμφώνησε, ότι τα περισσότερα βαλκανικά κράτη ήταν δύσπιστα να ανατρέψουν το πολιτικό σχέδιο δίνοντας στους Τούρκους δεύτερα διαβατήρια.

«Οι αλβανικοί και τούρκικοι πληθυσμοί της Μακεδονίας θα μπορούσαν να αυξηθούν γρήγορα, όπως και ο βόσνιος πληθυσμός του Μαυροβουνίου… Αλλά η Σερβία δεν έχει τέτοια προβλήματα και φόβους», ανέφερε σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο, όταν ήταν ακόμα αντιδήμαρχος.

Ένας δικηγόρος στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος ασχολείται με τη δεύτερη υπηκοότητα στα Βαλκάνια, απαριθμεί τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι σε αναζήτηση διπλής εθνικότητας.

«Η Βουλγαρία δεν δίνει στους Τούρκους διαβατήρια [εύκολα] εξαιτίας της τοπικής της ιστορίας και δυναμικής και επειδή έχει ήδη μια μεγάλη εθνοτική τουρκική μειονότητα», δήλωσε, αρνούμενος να δώσει το όνομά του.

«Το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο άλλαξαν τους νόμους τους στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, και τώρα χορηγούν υπηκοότητα μόνο μετά από πολύ προσεκτικές έρευνες.

«Η [Βόρεια] Μακεδονία έχει επίσης σκληρύνει τις απαιτήσεις της για την ιθαγένεια, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η λεπτή εθνο-πολιτική ισορροπία στη μικρή χώρα, η οποία θα μπορούσε να μεταβληθεί σημαντικά από την αύξηση των ανθρώπων αλβανικής ή τουρκικής καταγωγής.

«Και η Βοσνία δεν έχει συμφωνία με την Τουρκία για διπλή υπηκοότητα για τους ίδιους λόγους όπως στη [Βόρεια] Μακεδονία ή το Μαυροβούνιο.»

Όσο για την Ελλάδα, δεν προσφέρει υπηκοότητα στους Τούρκους βασιζόμενη σε οικογενειακούς δεσμούς βάσει διμερών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί σχεδόν πριν από εκατό χρόνια, δήλωσε ο δικηγόρος.

Ο Tahsin Ibrahim, πρώην επικεφαλής της Μακεδονικής Ένωσης Τουρκοκυπριακών Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, στέκεται μπροστά στη Πέτρινη Γέφυρα των Σκοπίων. Φωτογραφία: Robert Atanasovski

Οι επιχειρήσεις ανθούν

Παρά τα εμπόδια, η γενεαλογική πρωτοβουλία ενέπνευσε ορισμένους Τούρκους βαλκανικής καταγωγής να δοκιμάσουν την τύχη τους.

Ο Hasan Cin, διευθυντής εξυπηρέτησης πελατών σε εμπορική εταιρεία στην Κωνσταντινούπολη, υπέβαλε αίτηση για την ιθαγένεια της Βόρειας Μακεδονίας με βάση τις ρίζες της μητέρας του στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία. Ο πατέρας του είναι από την πόλη Prizren του νότιου Κοσσυφοπεδίου.

«Είναι και οι δύο εθνοτικοί Τούρκοι που έπρεπε να φύγουν τη δεκαετία του 1960 εξαιτίας του [γιουγκοσλαβικού] κομμουνιστικού καθεστώτος και των πολιτικών του απέναντι στους Μουσουλμάνους», δήλωσε. Δεν έχει ακόμη μάθει, εάν η αίτησή του ήταν επιτυχής.

Στα Σκόπια, ο Tahsin Ibrahim προηγουμένως προήδρευσε στην Μακεδονική Ένωση των Οργανώσεων της Τουρκικής Κοινωνίας των Πολιτών, ένα δίκτυο ΜΚΟ που προωθεί τα οικονομικά και νομικά συμφέροντα των εθνοτικών Τούρκων στη χώρα – περίπου 75.000, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2002.

Ο Ibrahim ανέφερε, ότι όλο και περισσότεροι Τούρκοι πολίτες με οικογενειακούς δεσμούς με τη Βόρεια Μακεδονία προσέγγισαν την συμμαχία για να ζητήσουν νομική συνδρομή για την αποκατάσταση της κυριότητας επί των προγονικών εκτάσεων γης. Άλλοι ζήτησαν βοήθεια για την αίτηση ιθαγένειας.

«Πολλοί από αυτούς τους Τούρκους γεννήθηκαν εδώ στη [Βόρεια] Μακεδονία», είπε. «Γιατί δεν πρέπει να πάρουν διαβατήρια;»

Εξήγησε, ότι τα περισσότερα αιτήματα προέρχονταν από Τούρκους που είχαν εγκαταλείψει τη Βόρεια Μακεδονία μετά τη βίαιη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας στη δεκαετία του 1990. Τα προηγούμενα κύματα μετανάστευσης στην Τουρκία έγιναν το 1913, καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία υποχώρησε και το 1953, όταν πολλοί εθνοτικοί Τούρκοι διέφυγαν από τις καταπιεστικές γιουγκοσλαβικές πολιτικές.

Ωστόσο, στο Σαράγιεβο, ο εκπρόσωπος της Βοσνίας μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές ΜΚΟ της Τουρκίας, της Ένωσης Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, παραδέχτηκε ότι οι ελπίδες ενός δεύτερου διαβατηρίου ήταν μια ψευδαίσθηση για πολλούς Τούρκους.

«Το ζήτημα της δεύτερης ιθαγένειας μεταξύ των Τούρκων πολιτών με βαλκανικές καταβολές έγινε πολύ δημοφιλές, αλλά δεν το βλέπω ως κάτι άλλο παρά μια συναισθηματική στιγμή, όταν βλέπουν τις ρίζες τους στην online γενεαλογική υπηρεσία», δήλωσε ο Omer Sert, του οποίου οι πρόγονοι προήλθαν από την βόρεια περιοχή Krajina της Βοσνίας. «Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι ταυτοποιημένοι, και εγώ επίσης δεν σκοπεύω να πάρω ένα δεύτερο διαβατήριο.»

Πολλοί από αυτούς τους Τούρκους γεννήθηκαν εδώ στη Μακεδονία. Γιατί δεν πρέπει να πάρουν διαβατήρια;?

Tahsin Ibrahim, πρώην πρόεδρος της Μακεδονικής Ένωσης Οργανώσεων της Τουρκικής Κοινωνίας των Πολιτών

Τα εμπόδια στην ιθαγένεια δεν εμπόδισαν έναν αυξανόμενο αριθμό Τούρκων επιχειρηματιών να ανοίξουν καταστήματα σε βαλκανικές χώρες – πολλοί αποφεύγοντας οικονομικά προβλήματα στο σπίτι.

Η οικονομία της Τουρκίας έχει συρρικνωθεί από μια ραγδαία πτώση της τουρκικής λίρας και τον ασυγκράτητο πληθωρισμό, ωθώντας χιλιάδες επιχειρήσεις σε πτώχευση και παρακινώντας πολλούς επενδυτές να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.

«Από όλες τις χώρες των Βαλκανίων, το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία είναι οι πλέον κατάλληλες χώρες για να εργαστεί κανείς», δήλωσε ο Cem Ozkan, 30χρονος Τούρκος από την Κωνσταντινούπολη που διαχειρίζεται μια εταιρεία στο Prizren στο Κοσσυφοπέδιο που παράγει μεταλλικές περιφράξεις και πόρτες. «Νομίζω, ότι αυτές οι δύο χώρες παρέχουν ένα κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον.»

Ο Abdurrahman Balkiz, επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοσσυφοπεδίου-Τουρκίας και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας BKT του Κοσσυφοπεδίου, εκτιμά ότι πάνω από έξι εκατομμύρια εθνοτικοί Αλβανοί ζουν στην Τουρκία. Είπε, ότι οι τουρκικές επενδύσεις στο Κοσσυφοπέδιο ανήλθαν σε περίπου 382 εκατομμύρια ευρώ.

«Αισθάνομαι, ότι πολλοί Τούρκοι που έχουν ρίζες στα Βαλκάνια είναι πιο πρόθυμοι να έρθουν και να επενδύσουν εδώ [στο Κοσσυφοπέδιο]», δήλωσε. «Βλέπω, ότι ο αριθμός αυτός μόνο αυξάνεται.»

Στην Αλβανία, περισσότερες από 400 τουρκικές εταιρείες απασχολούν πάνω από 15.000 άτομα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κυβέρνησης. Οι κρατικές στατιστικές δείχνουν, ότι οι επενδύσεις τουρκικών εταιρειών στην Αλβανία ανέρχονται σε 2,6 δισ. Ευρώ.

Αλλά είναι ένα μικροσκοπικό Μαυροβούνιο που χτυπά πάνω από το βάρος του, όταν πρόκειται να προσελκύσει νέες τουρκικές επιχειρήσεις.

Πάνω από 2.100 τουρκικές επιχειρήσεις είναι εγγεγραμμένες στη χώρα των 622.000 ατόμων – ξεπερνώντας τόσο τις ρωσικές όσο και τις σερβικές επιχειρήσεις, δείχνουν τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης του Μαυροβουνίου. Περίπου 450 εταιρείες καταχωρήθηκαν το 2017 μόνο, δύο φορές περισσότερο από το προηγούμενο έτος.

Ο Ismail Guvenc, ένας Τούρκος επιχειρηματίας και ιδρυτής του Συνδέσμου Τούρκων Επιχειρηματιών στο Μαυροβούνιο, δήλωσε ότι το στάτους του Μαυροβουνίου ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, μαζί με κίνητρα για ξένους επενδυτές, το κατέστησαν πιο ελκυστικό από άλλες χώρες της περιοχής.

Η Σερβία προσφέρει επίσης κίνητρα στους Τούρκους επενδυτές, δήλωσε ο Salih Alkan, ο οποίος διαχειρίζεται μια εταιρεία διανομής συνθετικών πλαστικών υλικών στο Novi Pazar.

Ο Alkan ήταν ένας από τους πρώτους Τούρκους που πήραν τη σερβική υπηκοότητα – το 2006, πολύ πριν την γενεαλογική πρωτοβουλία – χάρη στους οικογενειακούς δεσμούς στο Novi Pazar και την κοντινή πόλη του Tutin.

«Οπωσδήποτε έχω πλεονεκτήματα από τη σερβική ιθαγένεια μου», είπε. «Μπορούμε να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη χωρίς βίζα, σε αντίθεση με τους Τούρκους πολίτες, γεγονός που καθιστά ευκολότερες όλων των ειδών τις επαφές.»

Ο Τούρκος επιχειρηματίας Burak Baglan στέκεται μπροστά από το ξύλινο συντριβάνι Sebilj του 18ου αιώνα στην πλατεία Bascarsija του Σαράγιεβο. Φωτογραφία: Hamdi Firat Buyuk

«Είμαστε όλοι Οθωμανοί»

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι τους για μετανάστευση, πολλοί Τούρκοι στα Βαλκάνια μιλούν για μια αίσθηση κοινής ταυτότητας με τους νέους γείτονές τους.

«Όταν ήρθα εδώ, η οικογένειά μου και εγώ είδαμε αυτή την απόφαση ως την αναβίωση των οικογενειακών μας ριζών», δήλωσε ο Sert από την Ένωση Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών στο Σεράγεβο. «Υιοθέτησα τη γλώσσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι, γιατί επέστρεψα στη χώρα του προγόνου μου.»

Άλλοι αισθάνονται ομοίως στο σπίτι.

«Οι Βόσνιοι ζουν την οθωμανική αυτοκρατορία και τις αξίες της πολύ καλύτερα από ό, τι τις ζούμε στην Τουρκία», δήλωσε ο Burak Baglan, επιχειρηματίας από τη νότια επαρχία Hatay της Τουρκίας, ο οποίος διευθύνει τουριστικό πρακτορείο που επίσης κάνει εισαγωγές και εξαγωγές. «Έχουμε πολύ ισχυρούς δεσμούς. Ερχόμαστε πιο κοντά μέρα με τη μέρα.»

Καθισμένος σε ένα καφέ του Σαράγιεβο που ονομάζεται Aksaraj και το οποίο παίρνει το όνομά του από μια ιστορική γειτονιά της Κωνσταντινούπολης, ο Baglan ανέφερε ότι περισσότεροι νεαροί Βόσνιοι μαθαίνουν τουρκικά με την ελπίδα να βρουν θέσεις εργασίας σε τουρκικά κρατικά και ιδιωτικά ιδρύματα στην περιοχή ή στην ίδια την Τουρκία.

«Οι Τούρκοι μαθαίνουν επίσης τη βοσνιακή γλώσσα», δήλωσε ο Baglan. «Μπορώ να μιλήσω στα τουρκικά με τους Βόσνιους φίλους μου. Μπορώ να παραγγείλω το τσάι και τον καφέ μου σε καφετέριες στα βοσνιακά και αντίστροφα, επειδή οι άνθρωποι ξέρουν τώρα τουρκικά ».

Ο Recep Skrijelj, ένας καθηγητής ιστορίας και ιδιοκτήτης καταστήματος κοσμημάτων στο Novi Pazar της Σερβίας, δήλωσε: «Όλοι είμαστε Οθωμανοί. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ζει ακόμα εδώ!»

Ο Skrijelj είναι Βόσνιος. Η σύζυγός του, Muberra, είναι τουρκάλα καθηγήτρια ιατρικής, της οποίας η οικογένεια προέρχεται από την πόλη του Prizren του Κοσσυφοπεδίου, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για μια ισχυρή τουρκική κοινότητα. Και οι δύο μιλούν άπταιστα τουρκικά, οι φράσεις τους εμπλουτισμένες με σλάβικες λέξεις και με βαλκανική προφορά.

Η υπερηφάνεια του ζευγαριού σε όλα τα τουρκικά πράγματα δεν είναι ασυνήθιστη στην περιοχή Sandzak της νότιας Σερβίας και του βόρειου Μαυροβουνίου.

«Όλα τα παιδιά μας θα μιλούν σύντομα τουρκικά», δήλωσε ο Skrijelj.

Οι Βόσνιοι ζουν την οθωμανική αυτοκρατορία και τις αξίες της πολύ καλύτερα από ό, τι τις ζούμε στην Τουρκία

Τούρκος επιχειρηματίας Burak Baglan

Στο Κοσσυφοπέδιο, ο διευθυντής του πολιτιστικού κέντρου του Yunus Emre Institute στην Πρίστινα, Mehmet Ulker, μιλάει λυρικά για τις «σχέσεις αδελφοσύνης» μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Τουρκίας.

«Την πρώτη μέρα που ήρθα στο Κοσσυφοπέδιο, κοιμόμουν βαθιά και άκουσα μουσική έξω», θυμάται. «Είπα: «Είμαι στο σπίτι μου. «Αμέσως, ξύπνησα και η μουσική συνεχίστηκε. Όταν βγήκα έξω, είδα ότι δεν ήμουν στο χωριό μου [στην Τουρκία] αλλά στην Πρίστινα.»

Πίσω στα Σκόπια, ο Ibrahim από τη συμμαχία των ΜΚΟ που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εθνοτικών Τούρκων της Βόρειας Μακεδονίας, αναγνώρισε στον Ερντογάν την πρωτοπορία για ένα νέο και εντυπωσιακό όραμα για το τι σημαίνει να είσαι Τούρκος στην περιοχή – εγγυημένο από αυξημένη χρηματοδότηση σε νοσοκομεία, σχολεία, γεωργία, τζαμιά και τράπεζες.

«Η τουρκική ταυτότητα δεν είναι εθνική ταυτότητα», είπε. «Διαδίδεται σε όλα τα έθνη. Ενδύεται σε άλλες ταυτότητες. Δεν είναι δεμένη με την Τουρκία. Είναι πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο ευρεία.»

Αλλά άλλοι ήταν λιγότερο ρομαντικοί σχετικά με την επιρροή του Ερντογάν στην περιοχή.

«Ο αγώνας του Ερντογάν με το κίνημα Gulen, οι επιδεινούμενες σχέσεις του με τη Δύση και η καταστολή του στην Τουρκία άλλαξαν το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού στα Βαλκάνια», δήλωσε ο αναλυτής Softic. «Φαίνεται να υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός κοινοτήτων της διασποράς που εμφανίζεται να επικρίνει τις κυβερνητικές πολιτικές στην Άγκυρα».

Η καταστολή του Ερντογάν μετά το πραξικόπημα

Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, τα αντίποινα του Ερντογάν εναντίον φερόμενων ως σχεδιαστών δεν έχουν έλεος.

Η καταστολή έχει πλήξει σοβαρά τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση. Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα ως δικαιολογία για να ξεκινήσει ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον των επικριτών του και για να εδραιώσει την εξουσία.

Μέρες μετά το συμβάν, ο Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κυβέρνησε την Τουρκία με προεδρικά διατάγματα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Ερντογάν απέλυσε περισσότερους από 170.000 δημόσιους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών του στρατού και της αστυνομίας, δικαστές, δασκάλους, γραφειοκράτες, γιατρούς και ακαδημαϊκούς σχετικά με υποτιθέμενους δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Περίπου 160.000 άτομα έχουν κρατηθεί από την αστυνομία ενώ 70.000 έχουν αποσταλεί στη φυλακή. Συνολικά, 155.000 έχουν ανακριθεί ή διωχθεί, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση έχει κλείσει επίσης 70 εφημερίδες, 20 περιοδικά, 34 ραδιοφωνικούς σταθμούς, 30 εκδοτικούς οίκους και 33 τηλεοπτικά κανάλια.

Περίπου 150 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν – δίνοντας στην Τουρκία την αμφίβολη διάκριση να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ, έχουν κλείσει χιλιάδες σχολεία, πανεπιστήμια, ενώσεις και ιδρύματα. Η κυβέρνηση έχει κλείσει αρκετές εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Περισσότεροι από 90 δημοτικοί δήμαρχοι, ως επί το πλείστον μέλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθαιρέθηκαν, ενώ αρκετοί νομοθέτες φυλακίστηκαν.

Οι τουρκικές εκλογές που διεξήχθησαν κατά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν προκαλέσει έντονες επικρίσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις και την αντιπολίτευση.

Μετά από ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017, στο οποίο ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη δήλωσε ότι 2,5 εκατομμύρια ψήφοι θα μπορούσαν να έχουν παραποιηθεί από την κυβέρνηση, ο Ερντογάν άλλαξε το σύνταγμα για να αναλάβει ανώτατες εξουσίες σχεδόν χωρίς καθόλου έλεγχο και ισορροπίες.

(Όλα τα στοιχεία για την κυβερνητική καταστολή είναι από τον Σεπτέμβριο του 2018.)

Το άρθρο αυτό εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Balkan Fellowship for Journalistic Excellence (BFJE), υποστηριζόμενου από το Ίδρυμα ERSTE και το Open Society Foundations, σε συνεργασία με το Balkan Investigative Reporting Network (BIRN). Ο Hamdi Firat Buyuk είναι δημοσιογράφος του BIRN με έδρα το Σεράγεβο και πολιτικός αναλυτής. Ο Alexander Clapp είναι freelanceδημοσιογράφος με έδρα την Αθήνα και BFJE fellow. Ο Serbeze Haxhiaj είναι ερευνητής δημοσιογράφος στην Πρίστινα. Επεξεργασία κειμένου από τονTimothy Large 

balkaninsight.com

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα