Πολεμικό Ναυτικό: Η πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων για τις νέες φρεγάτες

19/7/20 | 0 | 0 | 594 εμφανίσεις

 

Τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει πληθώρα δημοσιευμάτων αναφορικά το πρόγραμμα απόκτησης των νέων φρεγατών Belharra για το ΠΝ και της αρνητικές εξελίξεις επί τούτου.  Όπως είναι γνωστό το τελευταίο δίμηνο υπήρξε σημαντική πρόοδος στη πορεία των διαπραγματεύσεων καταλήγοντας στη τελική τεχνική διαμόρφωση των δυο πλοίων και ήταν γνωστό πως οι δυο πλευρές είχαν έρθει πολύ κοντά στην τελική συμφωνία.

Η τελευταία εξέλιξη την οποία και σας παρουσιάζουμε με πλήρη ακρίβεια και διασταύρωση των πληροφοριών μας κατά αποκλειστικότητα ήταν η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα Patrick Maisonnave. Η συνάντηση των δυο υψηλόβαθμων αξιωματούχων Ελλάδας και Γαλλίας έγινε την Πέμπτη στο Υπουργείο Οικονομικών και ώρα 16.00.

Εκεί όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, η ελληνική κυβέρνηση μολονότι είχε θετική εισήγηση και ειλημμένη απόφαση για άμεση υπογραφή του προγράμματος ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, εντούτοις ζήτησε τη χρονική μετατόπιση της τελικής συμφωνίας για το μετέπειτα χρονικό διάστημα. Η αιτία αυτής της απόφασης όπως αναφέρθηκε στον Γάλλο πρέσβη ήταν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, χρήματα τα οποία σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών άμεσα θα δοθούν.

Φυσικά υπήρξε δυσφορία της γαλλικής πλευράς αφού η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης που ως τότε διεμήνυε και διατυμπάνιζε στους πάντες την υπογραφή της συμφωνίας στα τέλη του Ιουλίου τίθεται εν αμφιβόλω.

Η ελληνική κυβέρνηση δυστυχώς αποδείχθηκε αναξιόπιστη για πολλοστή φορά με πρόσχημα τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Βέβαια εδώ γεννάται το εξής ερώτημα:

Με τα αναδρομικά θα πολεμήσουμε;

Η ουσία είναι πως για πολλοστή φορά άλλη μια κυβέρνηση βάζει πάνω από το εθνικό συμφέρον το κομματικό όφελος αφού αντί της άμεσης ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο κυριαρχούν οι αντιλήψεις περί κομματικού οφέλους.

Άλλωστε οι  φρεγάτες δεν φέρνουν ψήφους. Τα αναδρομικά φέρνουν. Αυτή ήταν και η «λογική» του επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης.

Εκ των υστέρων η ελληνική πλευρά έσπευσε να τονίσει πως το προγραμμα δεν ακυρώνεται αλλά μετατοπίζεται χρονικώς με τη γαλλική πλευρά να ακυρώνει τις επόμενες συναντήσεις της προσεχούς εβδομάδας.

Την ίδια στιγμή εκκρεμούν ακόμα προγράμματα που αναλώνονται στην ατέρμονη ελληνική γραφειοκρατία και τον απαράδεκτο νόμο Βενιζέλου περί αμυντικών προμηθειών που η παρούσα κυβέρνηση ακόμα να αλλάξει προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακόμα να ληφθούν αποφάσεις για τις νέες τορπίλες και τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, το προγραμμα υποστήριξης των ΝΗ90 κτλ

Η κατάσταση των προηγούμενων ημερών μας θύμισε εποχές αείμνηστου Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Πάνου Παναγιωτοπουλου.

Μήπως θυμάστε την επική φράση «σιγά μην γίνει πόλεμος κύριε Ναύαρχε»;

Κάπως έτσι συνεχίζουμε και σήμερα.

www.defencereview.gr

Πολεμικό Ναυτικό: Η πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων για τις νέες φρεγάτες

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  19/9/20 | (1 σχόλια)
  Το δίλημμα «οικονομία ή υγεία» επανήλθε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο, καθώς ο αόρατος εχθρός όχι μόνο δεν υποχώρησε το καλοκαίρι, αλλά επανήλθε δριμύτερος. Ηχώρα βρίσκεται και πάλι μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Το δίλημμα «οικονομία ή υγεία» επανήλθε με δραματικό ...

Ροή Ειδήσεων

  20/9/20 | (0 σχόλια)
  Και το 2021 το Βερολίνο θα πρέπει να καλύψει με δάνεια σχεδόν το 25% του προϋπολογισμού. Βασική αιτία η μείωση εσόδων από φόρους. Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί από το 2022, αστάθμητος παράγοντας ένα νέο lockdown. Όπως και φέτος, έτσι και τον ...

  20/9/20 | (0 σχόλια)
  Επιστροφή στις κάλπες για τους Ιταλούς: Κυριακή και Δευτέρα ψηφίζουν για την ανανέωση επτά περιφερειακών συμβουλίων και των προέδρων τους, αλλά και για να εκφραστεί η λαϊκή βούληση σε δημοψήφισμα. Οι περιφέρειες στις οποίες γίνονται τοπικές εκλογές είναι η ...

  20/9/20 | (0 σχόλια)
  Ηλίας Μπέλλος 19.09.2020 • 14:43 μμ Ο επενδυτής έχει καταθέσει σχέδιο που προβλέπει αναβάθμιση των υπαρχουσών δομών, αγορά σύγχρονου εξοπλισμού, καθώς και επέκταση της δραστηριότητας και σε μη στρατιωτικά οχήματα και νέες στρατιωτικές τεχνολογίες. Θέμα λίγων εβδομάδων είναι η μεταβίβαση της ...

  20/9/20 | (0 σχόλια)
  Μια φωτοβολίδα με μικρό αλεξίπτωτο έπεσε το βράδυ του Σαββάτου, λίγο πριν από τις 10, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο ύψος της αμερικανικής πρεσβείας, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Στην ΕΛΑΣ σήμανε συναγερμός, ενώ στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας