Πολεμικός συναγερμός στην Μεσόγειο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πολεμικός συναγερμός στην Μεσόγειο

Οι Γάλλοι στέλνουν το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ στην Κύπρο – Μετά τις απειλές του Ερντογάν

Εγκλωβίστηκε σαν το ποντίκι στη φάκα ο θρασύδειλος… Σουλτάνος, Ερντογάν, που απειλεί με πόλεμο την Κύπρο, την Ελλάδα αλλά και τα ξένα πολυεθνικά μεγαθήρια, που έχουν αναλάβει τις γεωτρήσεις στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Απαντώντας στις τουρκικές προκλήσεις οι Γάλλοι στέλνουν στην περιοχή των ερευνών το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ. Πρόκειται για μια κίνηση, που δεν περίμενε με τίποτα ο Σουλτάνος που έχει διατάξει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να συνεχίσει τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά, σε απόσταση αναπνοής από το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε μια προσπάθεια να απεμπλακεί από τα δραματικά αδιέξοδα στο εσωτερικό της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να εξάγει την κρίση και να αποπροσανατολίσει το λαό του με εθνικιστικά παραληρήματα.

Προσέφυγε μάλιστα και στον ΟΗΕ καταγγέλλοντας την Κύπρο ότι δήθεν πραγματοποιεί έρευνα για υδρογονάνθρακες σε οικόπεδα που ανήκουν στην τουρκική ΑΟΖ! Τα επικίνδυνα παιχνίδια του Ερντογάν παρακολουθούν με προσοχή Ευρωπαίοι και Αμερικανοί. Για μια ακόμα φορά ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα χαρακτήρισε την Ελλάδα προμαχώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στο Αιγαίο αποθαρρύνει την τουρκική προκλητικότητα, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πού το πάει ένας τρελαμένος σουλτάνος, που δεν δίστασε να κλείσει στις φυλακές τους μισούς αξιωματικούς του τουρκικού στρατού.

Έμπρακτη είναι η απάντηση των Γάλλων οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν στρατιωτικά την επένδυση του πετρελαϊκού κολοσσού ΤΟΤΑΛ στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ που καταφθάνει στην επίμαχη περιοχή, είναι μόνο η αρχή.

Η Γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να στείλει στην περιοχή και άλλα πολεμικά πλοία στέλνοντας το μήνυμα στον Ερντογάν, ότι δεν υπολογίζει τις απειλές του. Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι εκτός από τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο Ερντογάν έχει ανακαλύψει και δήθεν τουρκική μειονότητα στα Δωδεκάνησα!..

Στην κατεύθυνση αυτή επιχείρησε να θέσει θέμα μειονότητας στη διάσκεψη των ισλαμικών χωρών, εγκλωβίζοντας δύο χώρες οι οποίες υιοθέτησαν τις ανιστόρητες και επικίνδυνες θέσεις του Ερντογάν.

Οι κινήσεις του Σουλτάνου και ειδικά οι απειλές κατά των Κυπρίων είχαν προβλεφθεί έγκαιρα από το ελληνικό πεντάγωνο. Σε ανύποπτο χρόνο ο Πάνος Καμμένος είχε αποκαλύψει ότι η Άγκυρα θα κορυφώσει τις προκλήσεις της τον Μάιο και τον Ιούνιο, δηλαδή με την έναρξη των γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Τότε κάποιοι παράγοντες της κυπριακής δημοκρατίας είχαν χαρακτηρίσει τις προβλέψεις Καμμένου ως ακραίες αλλά τώρα δικαιώνεται πανηγυρικά.

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές και ξένες μυστικές υπηρεσίες. Οι Αμερικανοί δεν αποκλείουν ένα θερμό επεισόδιο στην περιοχή, το οποίο μπορεί να προκύψει από ατύχημα. Ο συνωστισμός που παρατηρείται στα χωρικά ύδατα της Κύπρου αλλά και οι συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο, μπορεί να πυροδοτήσουν ανεπιθύμητες καταστάσεις. Γι’ αυτό βρίσκονται σε επιφυλακή οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ αλλά και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Το ελληνικό πεντάγωνο έχει θωρακίσει αμυντικά το σύνολο των νησιών, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν μεγάλες κλίμακας ασκήσεις, με συμμετοχή του ναυτικού, της αεροπορίας και του στρατού ξηράς, στη διάρκεια των οποίων αποδείχτηκε εμπράκτως το υψηλό αίσθημα ευθύνης η κατάρτιση και η επαγγελματικότητα των ενόπλων δυνάμεων.

Το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων αναμένεται να θέσει για μια ακόμα φορά ο Αλέξης Τσίπρας στον Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν στο περιθώριο της Συνόδου για το Δρόμο του Μεταξιού, που πραγματοποιείται τις επόμενες ημέρες στο Πεκίνο. Ανεξαρτήτως των διπλωματικών ενεργειών, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε καθεστώς επιφυλακής, γιατί το πεντάγωνο θεωρεί κρίσιμο το επόμενο δίμηνο και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να στηθεί από το Σουλτάνο ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή στην Κύπρο για τις επικοινωνιακές ανάγκες στο εσωτερικό της Τουρκίας.

kontranews.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα