Δ. Μακροδημόπουλος: Ποιός καταστρέφει τον Έβρο και τη Θράκη;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου

Εκείνο που με εντυπωσίασε ακόμη μια φορά, στην προκειμένη περίπτωση με τις φωτιές στην Αλεξανδρούπολη και στον Έβρο, που αποτιμήθηκαν ως οι χειρότερες στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, είναι πως αντί να αναζητήσουμε τις αιτίες που οδηγούν τη χώρα από τη μια καταστροφή στην άλλη, κάθε φορά επινοούνται σενάρια που αποσκοπούν να αφήσουν αλώβητη την πολιτική εξουσία. Στην περίπτωση μάλιστα του Έβρου έχουν αναδυθεί ως άλλοθι υπεράσπισης της κυβέρνησης τα χειρότερα ανθρώπινα ένστικτα που απειλούν να κυριαρχήσουν στην κοινωνία.

Έγραφε ο κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος στην “Καθημερινή” της 25ης Αυγούστου, στο άρθρο του “Πώς θα θεραπευτεί η κοινωνική ανασφάλεια;” ως αυτόκλητος μάρτυρας υπεράσπισης των “σερίφηδων” του Έβρου: “Συμπονώ την ανασφάλεια των μεταναστών. Συμπονώ όμως και την ανασφάλεια των κατοίκων του Έβρου. Ο τόπος τους καταστρέφεται ψάχνουν ενόχους – ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο – για να διαπιστώσουν ότι αυτό που υποψιάζονταν μπορεί να είναι και αλήθεια”.

Όσοι δεν ζουν την πραγματικότητα του Έβρου και της Θράκης δικαιολογούνται να γράφουν και να πιστεύουν όσα φαντάζονται, σε καμία όμως περίπτωση δεν δικαιολογείται ένας Εβρίτης να προσφεύγει στην αυτοδικία, τώρα άλλα και κατά την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από τον Ερντογάν τον Μάρτιο του 2020 όταν βγήκαν στα χωράφια με τις καραμπίνες για να δώσουν διέξοδο στα απωθημένα τους και  να διαρρήξουν την καταθλιπτική απομόνωση που βιώνουν στον Έβρο. Γιατί;

 Διότι, πρώτον, οι μετανάστες στα 20 και πλέον χρόνια που διέρχονται και μαζικά από την περιοχή, ποτέ μα ποτέ, δεν δημιούργησαν θέματα ασφάλειας στους ντόπιους. Τις επαναπροωθήσεις φοβούνται  και προσπαθούν μέσα από ατραπούς ή ακολουθώντας τη σιδηροδρομική γραμμή (πολλοί στο παρελθόν σκοτώθηκαν από τρένα) να βρουν διεξόδους. Ούτε οι Εβρίτες αισθάνονται ανασφαλείς, από τους πρόσφυγες, ούτε καν από την Τουρκία. Με τις Μεραρχίες και άλλες μονάδες του Δ’ Σώματος, με πλήθος συνοριοφύλακες που έχουν απορροφήσει το νεανικό παραγωγικό δυναμικό του νομού, πόσο ανασφαλής μπορείς να αισθάνεσαι; Αυτούς τους φόβους τους καλλιεργούν οι κυβερνώντες κάθε φορά για να επικαλύψουν την ανικανότητά τους, δημιουργούν όμως έτσι άλλοθι στους αυτόκλητους “σερίφηδες” να βγάλουν τα εσώψυχά τους, σήμερα στους πρόσφυγες και αύριο στην κοινωνία. Όταν τρεις κατορθώνουν να συλλάβουν και να “παστώσουν” σαν σαρδέλες 13 ή 25 μετανάστες στο τρέιλερ, ποιοί είναι οι επικίνδυνοι; Από ποιούς πρέπει να φυλαγόμαστε;

Δεύτερον, διότι ένας Εβρίτης, όπως και ένας Θρακιώτης, γνωρίζουν πολύ καλά ποιοί έχουν απαξιώσει την περιοχή την τελευταία τριακονταετία με την καταστροφική πολιτική τους. Είναι η πολιτική των κυβερνώντων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο που αντί να αξιοποιήσουν μετά το 1991 με τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας τη γεωπολιτική εκτίναξη της περιοχής που την κατέστησε το δυνητικό επίκεντρο της χώρας με όρους εθνικής οικονομίας,  την απαξίωσαν σε όλα τα επίπεδα. Οι τρεις βιομηχανικές ζώνες σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη μετατράπηκαν σε κουφάρια εργοστασίων, και χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν.

Τα δέκα σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ Έβρου – Θεσ/νίκης από τα οποία τα τέσσερα συνέχιζαν στην Αθήνα, μηδενίστηκαν, απεικονίζοντας την παραγωγική απαξίωση και την εγκατάλειψη της περιοχής.

Ενώ η ΕΕ ενέταξε από το 1992 τον σιδηροδρομικό άξονα Αλεξανδρούπολης – Ελληνοβουλγαρικών συνόρων στον Διευρωπαϊκό άξονα ΙΧ αξιοποιώντας τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, στάθηκαν ανίκανοι να τον αξιοποιήσουν διότι παρέμεινε αναξιοποίητο το λιμάνι παρά τη χρηματοδότηση από την ΕΕ και την ανακαίνιση του σιδηροδρομικού άξονα. Με αποτέλεσμα αντί το λιμάνι να αξιοποιείται παραγωγικά να έχει ενταχθεί σε στρατιωτικές σκοπιμότητες. Τα χωριά του νομού έχουν ερημώσει, η νεολαία μετανάστευσε στα ξένα για δουλειά. Θέλει ακόμη ερώτημα ποιοί έχουν καταστρέψει και συνεχίζουν να καταστρέφουν την περιοχή;

Ποιός λοιπόν μπορεί να πιστέψει ότι οι κυβερνώντες που εγκατέλειψαν  την περιοχή θα διέθεταν οικονομικούς πόρους για την περιβαλλοντική της προστασία, για στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού, για αντιπυρικές ζώνες, για δασική οδοποιία, για απομάκρυνση της καύσιμης ύλης πριν από κάθε καλοκαίρι;

          Ποιός όμως ευθύνεται για το προσφυγικό; Γιατί στη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου αλλά και μέχρι το τέλος του 20ου αι. δεν υπήρχαν προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και υπάρχουν τώρα;  Όταν ο Τέρι Ίγκλετον ρωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξή του το 2015 στην Αθήνα, είχε πεί: “Το προσφυγικό  είναι ένα προβλήμα που  συνεχίζει να ματώνει, κι ωστόσο η Ευρώπη το αντιμετωπίζει με ημίμετρα. Η Δύση πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει μια γραμμή που ενώνει άμεσα την 11η Σεπτεμβρίου με  το προσφυγικό πρόβλημα. Η 11η Σεπτεμβρίου έφερε την επέμβαση στο Ιράκ, που προκάλεσε την αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή,  κάτι που συν τω χρόνω ανέδειξε την ISIS δημιουργώντας  χάος στην περιοχή, και εντέλει τα κύματα προσφύγων προς την Ε.Ε. Πρέπει δηλαδή να δούμε την προϊστορία  των πραγμάτων. Και να αναγνωρίσουμε ότι η Δύση έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για το προσφυγικό. Δεν είναι ζήτημα αγαθοεργίας, αλλά πρόκειται για μια ηθική  υποχρέωση”.

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

27/8/2023

 

 

spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ως Δαδιώτης ,που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι την ενηλικίωση του στην ΔΑΔΙΑ- όλων μας πια-διάβασα ”απνευστί ” το εξαίρετο άρθρο του Εβρίτη κ. Μακροδημόπουλου και” απνευστί” θα καταθέσω -όχι για το ποιος ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ-αλλά για το ποιος ΚΑΤΑΚΑΙΕΙ την Δαδιά, την Θράκη και την Ελλάδα , που κάποτε παρά τους καύσωνες και τους ”αέρηδες” δεν κατακαίονταν .
  Την κατακαίουν δια παραλείψεων όσοι κατάργησαν αγροφύλακες, δασοφύλακες ,πυροφύλακες, δασικά παρατήρια και στρατιωτικές περιπολίες με στρατιώτες και εθνοφύλακες και αρκέσθηκαν στην ελλιπή πυρόσβεση από την διασπαρμένη με λειψανδρία Πυροσβεστική Υπηρεσία και στους ”εθελοντές” που μπαινοβγαίνουν στα δάση εθελοντικά με ένα φραπέ για να καταγράφουν ”μόρια” προς διορισμό τους στο Δημόσιο , ενώ δεν λείπουν και οι εθελοντές εμπρηστές ,ίσως για να διαφημίζουν το έργο τους , όπως οι ”παραστυνομικοι” που κάνουν διαρρήξεις για την ασφάλιση των ακινήτων τους .
  ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ μεγάλη ευθύνη φέρει και η πολυδιαφημιζόμενη WWF , η οποία ενώ απαγορεύει την πρόσβαση όλων στο προστατευόμενο Δάσος δεν εκπόνησε Σχέδια πρόληψης και άμεσης πυρόσβεσης στον χώρο αυτό και πέριξ αυτού .
  ΤΩΡΑ .
  Άμεση οικονομική βοήθεια στους κατοίκους της Δαδιάς και των υπολοίπων χωριών του Έβρου και άμεσος διορισμός εκατοντάδος -τουλάχιστον-δασικών υπαλλήλων για να ”αγκαλιάσουν” τα αγαπημένα τους δάση , την ξαναδημιουργία των οποίων θα αναλάβει η μάνα Φύση σε μια 10ετία .
  Υ.Γ ΟΙ μεταναστοπρόσφυγες , -που αυτό το καλοκαίρι αυξήθηκαν από τον Έβρο-θα εντοπίζονταν και δεν θα κυκλοφορούσαν ανώνυμοι από αγροφύλακες, δασοφύλακες, πυροφύλακες , περιπολούντες και ανησυχούντες και εθελοντές και πολύ δύσκολα θα τολμούσαν ”να μας κάψουν” είτε για να ζεσταθούν ,είτε κυριολεκτικά γιατί και ”είναι άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου” .
  Η ΟΠΟΙΑ ΑΥΤΟΔΙΚΙΑ -ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΣ -ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΕΝΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ” ΒΟΛΤΕΣ” ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ.
  Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης

  • “Την κατακαίουν δια παραλείψεων όσοι κατάργησαν αγροφύλακες, δασοφύλακες ,πυροφύλακες, δασικά παρατήρια και στρατιωτικές περιπολίες με στρατιώτες και εθνοφύλακες και αρκέσθηκαν στην ελλιπή πυρόσβεση από την διασπαρμένη με λειψανδρία Πυροσβεστική Υπηρεσία και στους ”εθελοντές” που μπαινοβγαίνουν στα δάση εθελοντικά με ένα φραπέ για να καταγράφουν ”μόρια” προς διορισμό τους στο Δημόσιο”

   Κάτι ανάλογο ανέφερε χθες ο κ. Θεοδωρίδης στην εκπομπή. Το γεγονός δηλ ότι έφυγαν αυτές οι αρμοδότητες από τις δασικές υπηρεσίες. Ε, ας λουστούμε τα καμένα δάση του Έβρου λοιπόν, μέχρι να καούν και τα υπόλοιπα.

   Επίσης και αυτό που είπε η κ. Μπόση περί πυροτρομοκρατίας, έχει βάση. Μέσα στο ΣΚ μπήκε φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην αρχαία Ολυμπία. Πως γίνεται και μπαίνουν φωτιές συνέχεια σε δύσβατες περιοχές, χαράδρες και γκρεμούς;

   Σε καμιά σοβαρότερη χώρα, θα τους έβρισκαν με drones. Στο Ελλαδιστάν απ’ την άλλη, κάνουμε συσκέψεις στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής.

   • Δεν άκουσα την εκπομπή ,αλλά γνωρίζω -και εσείς γνωρίζετε πότε (από το 1982-1998) και ποιοι κατάργησαν όσους θεσμούς και Υπηρεσίες λειτουργούσαν και προλάμβαναν στο μεγαλύτερο βαθμό τις πυρκαγιές και επέσπευδαν τις αναδασώσεις.
    Είναι αυτοί ,που και με τους ”Καποδίστρια και Καλλικράτη” κατάργησαν τις Κοινότητες , τα Αγροτικά Ιατρεία και τους Αστυνομικούς και Δασικούς Σταθμούς και τους δεσμούς που είχαν οι συγχωριανοί με τους τοπικούς ”άρχοντες” , αλλά και αυτοί που δεν τόλμησαν ”να τα βάλουν με το θεριό” και το 2004-2009 και όταν συγκυβέρνησαν από το 2012-2015, γιατί τότε πράγματι το ”θεριό” το αποτελούσαν οι 70 στους 100 Έλληνες ,που αμύνονταν για τα κεκτημένα τους από ”τα ωραία χρόνια του ΠΑΣΟΚ”.
    ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΛΑΞΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ”ΤΑΧΕΙΑΝ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ” ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΝΤΩΝ , -ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΛΑΥΣΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ ΜΟΥ, ΜΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΑΝΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΑΣΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥΣ ΑΕΤΟΥΣ ΤΟΥ-;;; .
    Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης.

 2. Δύο παρατηρήσεις.

  Είναι άτοπο να εκλαμβάνεται το ενδεχόμενο οι πυρκαϊές να είναι αποτέλεσμα εμπρησμών από ΛΑΘΡΟμετανάστες ή πράκτορες ως άλλοθι για την κυβερνητική εξουσία. Ώστε η μεν κυβέρνηση να το καλλιεργεί, η δε αντιπολίτευση να το απορρίπτει εκ προοιμίου.

  Τουναντίον, αν ευσταθούν αυτές οι υπόνοιες καταδεικνύουν μεγάλη ανεπάρκεια στις υπηρεσίες ασφαλείας, για την οποία κατ’ εξοχήν υπεύθυνη είναι η (εκάστοτε) κυβέρνηση. Διότι οι πόλεμοι δεν διεξάγονται μόνο με Rafale…

  Επίσης, είναι κάπως παρωπιδική η οπτική ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα οφείλεται κατά κύριο λόγο στις επεμβάσεις των ΗΠΑ στην Μ. Ανατολή. Είναι αλήθεια ότι η βίαιη πτώση των αυταρχικών μεσανατολικών καθεστώτων επέφερε μεγάλες πληθυσμιακές αναταραχές, αλλά πώς εξηγείται η ογκώδης μετανάστευση από χώρες της Ασίας (π.χ. Πακιστάν, Μπαγκλαντές) ή η σημαντική εμπλοκή της Τουρκίας με τις πάμφθηνες πτήσεις της “Turkish Arilines” από χώρες της Αφρικής;

  Μάλλον αλλού (και ευρύτερα) πρέπει να αναζητηθεί η εξήγηση της ανοχής στο φαινόμενο που επιδεικνύουν οι ηγεσίες της “Δύσεως”…
  https://press.un.org/en/2000/20000317.dev2234.doc.html
  https://www.un.org/development/desa/pd/sites/www.un.org.development.desa.pd/files/unpd-egm_200010_un_2001_replacementmigration.pdf

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα