ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
Γράφει ο Παντελής Σαββίδης
spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κάποτε πρέπει να αποφασίσουμε αγαπητές ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ αν πιστεύουμε ότι έχουμε ισχυρό Κράτος , το οποίο μπορεί να ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΕΙ τον ελληνικό λαό , όταν αυτός εδώ και 45 χρόνια θρυμματίζει καθημερινά αυτό το ισχυρό κράτος.
  Δυστυχώς ούτε κράτος έχουμε και ούτε κατεστημένο .

 2. Ωραίο κείμενο! Και τι ωραία που ξεκινάει με τη μοναδικότητα του ελληνικού λαού ως προς τη Σοφία και τη Σημασία που δίνει στην Ανάσταση! Ο Σεφέρης χαρακτήρισε την ελληνική εβδομάδα των Παθών ως την “ανώτερη μορφή Άνοιξης”…Και ο Παπαδιαμάντης έδειξε τη χυδαία αντίθεση των Γραικύλων της ελίτ των Αθηνών: Για να αρέσουν στον Κυρίαρχο, οι κυβερνώντες παριστάνουν τους κοσμοπολίτες και τους άθεους μοιάζοντας με “με νάνον ανορθούμενον επ’ άκρων ονύχων και τανυόμενον να φθάσει εις ύψος και φανή και αυτός γίγας”.
  Ο Αμερικανός όμως και ο Τούρκος διατηρούν την άγρια δύναμή τους επειδή διατηρούν την άγρια παράδοσή τους: τον ατομικισμό και τον δεσποτισμό, αντίστοιχα, των φιλοπόλεμων νομάδων του Βορρά, σε Δύση και Ανατολή. Μόνο με σεβασμό στην ιδιοπροσωπεία του, ο ελληνικός λαός θα βρει ξανά τη δική του δύναμη.
  Μπράβο στον Π. Σαββίδη που το τονίζει!
  Ο Ελύτης μας συμβούλεψε να μνημονεύουμε Παπαδιαμάντη, Σολωμό και Καβάφη στις δύσκολες στιγμές, αφού η ελληνική Ποίηση είναι η κιβωτός της Σοφίας μας. Στον “Λαμπριάτικο ψάλτη”, ο Παπαδιαμάντης κάνει αυτό που κάνει και ο σοφός Σαββίδης μας: “Ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο;” διερωτάται, ο νάνος-Γραικύλος με τον κοσμοπολιτισμό του; “Τὸ ἑλληνικὸν ἔθνος ἔχει καὶ θὰ ἔχῃ διὰ παντὸς ἀνάγκην τῆς θρησκείας του.”

 3. “Είναι αυτό που επιδιώκουμε; Ή δεν μας ρωτά κανείς;”

  α) Τι ακριβώς επιδιώκουμε, ποιοι;
  β) Ποιος να μάς ρωτήσει, τι;
  γ) Σαν λαός, απιτήσαμε ποτέ να μάς ρωτούν; Ενδιαφερόμαστε για τίποτε άλλο, εκτός από τον επιούσιο και το τομάρι μας;

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,740ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
21,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα