Ποιες ουσίες προστατεύουν από τον καρκίνο του εντέρου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ουσίες που περιέχουν τα βατόμουρα φαίνεται πως προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέως εντέρου, σύμφωνα με έρευνες από αμερικανούς επιστήμονες.

Για πρώτη φορά, επιστήμονες από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ σε συνεργασία με τους επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Rutgers, έβαλαν στο μικροσκόπιο τα βατόμουρα ώστε να ανακαλύψουν τους μηχανισμούς δράσης των αντιοξειδωτικών τους ουσιών.

Οι Αμερικανοί ερευνητές έκαναν πειράματα με 18 αρουραίους, χορηγώντας τους μία ουσία την azoxymethane, η οποία προάγει τη δημιουργία καρκίνου του παχέος εντέρου με ανάλογο τρόπο που αναπτύσσεται ο καρκίνος αυτός στον άνθρωπο. Στη συνέχεια, στους μισούς αρουραίους έδιναν ισοζυγισμένη καθημερινή διατροφή και στους άλλους μισούς την ίδια διατροφή αλλά εμπλουτισμένη με πτεροστιλβένη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επίδραση της ουσίας πτεροστιλβένη (pterostilbene) που προέρχεται από τα βατόμουρα είναι εξαιρετικά σημαντική έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η πτεροστιλβένη είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, η οποία εκτός από τα βατόμουρα υπάρχει και σε άλλες μορφές μούρων. Είναι ανάλογη της ρεσβερατρόλης που υπάρχει στα σταφύλια και στο κρασί και η οποία έχει ήδη αναγνωρισθεί από τους επιστήμονες για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες. Ωστόσο, όπως επεσήμαναν οι ειδικοί, η πτεροστιλβένη υπάρχει και στα σταφύλια, όμως ο λόγος που μελέτησαν τα βατόμουρα είναι επειδή τα επίπεδα της ουσίας αυτής είναι πολύ υψηλότερα σε αυτά.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι σε 8 εβδομάδες παρακολούθησης οι αρουραίοι που λάμβαναν την πτεροστιλβένη, είχαν κατά 57% λιγότερες προκαρκινικές βλάβες στο παχύ έντερο τους σε σύγκριση με τα ζώα που λάμβαναν κανονική διατροφή.

Επίσης, οι αρουραίοι στους οποίους χορηγήθηκε πτεροστιλβένη είχαν και μειωμένη δραστηριότητα πολλαπλασιασμού των κυττάρων του παχέος εντέρου και μείωση της δράσης γονιδίων που εμπλέκονται σε μηχανισμούς φλεγμονής. Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, ο αυξημένος ρυθμός πολλαπλασιασμού των κυττάρων του παχέος εντέρου και η φλεγμονή, είναι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο αυτό.

Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι η πρόσληψη της πτεροστιλβένης μέσω της κατανάλωσης βατόμουρων ή άλλων ειδών μούρων αποτελεί πρόληψη για τον καρκίνο του παχέως εντέρου αλλά δεν μπορεί να τον θεραπεύσει. Ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα υπάρχει κάποιο φάρμακο με την ουσία αυτή, ωστόσο δεν μπορούν ακόμα να υπολογίσουν κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικό.

Τέλος, ανέφεραν ότι κι άλλες μελέτες που έχουν κάνει για την ίδια ουσία, την πτεροστιλβένη, έδειξαν ότι έχει τη δυνατότητα μείωσης της χοληστερόλης, γεγονός που καταγράφεται επίσης ως πολύ σημαντικό εύρημα.

koutipandoras.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα