Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την Ευρώπη;

26/3/20 | 4 | 4 | 792 εμφανίσεις

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου.

Η πανδημία του κορωνοιού με την εκατόμβη των νεκρών και την τεράστια οικονομική ύφεση που σηματοδοτεί αλλάζει τις διανοητικές αντιλήψεις των λαών για το περιεχόμενο της ζωής αλλά και την πολιτική που θα πρέπει να υιοθετηθεί για την επίτευξή του.

Ένα είναι βέβαιο: Η επιδημία έχει ήδη σε λίγες ημέρες αποκαθηλώσει στη συνείδηση των ευρωπαίων το οικοδόμημα της Συνθήκης του Μάαστριχτ και έχει αναδείξει την αξία των κοινωνικών κατακτήσεων που ισοπέδωσε η νεοφιλελεύθερη πολιτική των Βρυξελλών.

Έχει απαξιωθεί ο ρόλος της Γερμανίας ως ηγέτιδας της ΕΕ αφού τα συστήματα υγείας των κρατών μελών έχουν καταρρεύσει με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που επέβαλε το Βερολίνο με το σύμφωνο Σταθερότητας.

Σήμερα είναι ολοφάνερο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να οικοδομηθεί σε διαφορετικές αρχές. Το γεγονός ότι η επιδημία πλήττει κατ’ εξοχήν τις εστίες της παγκοσμιοποίησης εντός της ΕΕ με τα πολυπληθέστερα κράτη μέλη, οπωσδήποτε θα προσδώσει ισχυρή δυναμική  στο κίνημα της αμφισβήτησης που ογκούται καθημερινά.

Ήδη ο πρόεδρος Μακρόν σε διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό τόνισε ότι στον κόσμο που θα αναδυθεί όταν ξαναπεράσουμε την δοκιμασία, το δημόσιο σύστημα υγείας, καίριες υποδομές και το κοινωνικό κράτος οφείλουν να αναστηλωθούν και να μείνουν έξω από τους νόμους της αγοράς. Μάλιστα ο πρωθυπουργός του Εντουάρ Φιλίπ, ανήγγειλε ότι καίριες επιχειρήσεις θα εθνικοποιηθούν προκειμένου να μην κλείσουν.

Βέβαια κανείς δεν μπορεί να εμπιστεύεται τις υποσχέσεις των πολιτικών σε αυτή τη συγκυρία που σκοπό έχουν να αμβλύνουν την οργή των πολιτών για τα δεινά που υφίστανται από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές τους που απαξίωσαν το δημόσιο σύστημα υγείας κάθε χώρας. Γιατί; Διότι όπως υποστήριζε ο γάλλος διανοητής Ζακ Ρανσιέρ, «η κάποτε σκανδαλώδης θέση του  Μαρξ ότι οι κυβερνήσεις είναι απλώς ατζέντηδες του διεθνούς κεφαλαίου, αποτελεί σήμερα πασιφανές γεγονός στο οποίο συμφωνούν “φιλελεύθεροι” και “σοσιαλιστές”. Η απόλυτη ταύτιση της πολιτικής με τη διαχείριση του κεφαλαίου έχει πάψει να αποτελεί το επαίσχυντο κοινό μυστικό των κατά τα άλλα διαφορετικών “μορφών” δημοκρατίας. Αποτελεί την ανοιχτά διακηρυγμένη αλήθεια μέσω της οποίας οι κυβερνήσεις μας αποκτούν νομιμοποίηση».

Πως λοιπόν η Γαλλία ενταγμένη στις δομές της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα υπερβεί τους ισχύοντες περιορισμούς και θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες του Μακρόν; Αποτελούν όλα αυτά το προανάκρουσμα μιας επερχόμενης ρήξης της Γαλλίας με τη Γερμανία; Διότι η ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής οικονομίας σε κοινωνική κατεύθυνση, όχι μόνον συγκυριακά, με αφορμή την επιδημία, η στρατιωτική υπεροχή της Γαλλίας που της επιτρέπει να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η μόνιμη θέση που κατέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, της παρέχουν σήμερα τη δυνατότητα να αμφισβητήσει την ηγεμονία του Βερολίνου στην ΕΕ, ανατρέποντας τους συσχετισμούς στον γαλλογερμανικό άξονα στον οποίο μετά την επανένωση της Γερμανίας και τις συνεχείς διευρύνσεις έχει περιοριστεί σε ρόλο ακολούθου του Βερολίνου.  Με αποτέλεσμα όλες οι προτάσεις του προέδρου Μακρόν για μεταρρυθμίσεις, προκειμένου το Παρίσι να ανακτήσει μέρος της παλιάς ισχύος του που είχε στα πλαίσια της ΕΟΚ, να απορρίπτονται από το Βερολίνο.

Ήδη ως πρώτη ομάδα κρατών που υιοθετεί τις απόψεις Μακρόν για μεταρρυθμίσεις με αφορμή την επιδημία του κορωνοιού θα πρέπει να θεωρηθούν τα εννέα κράτη με επικεφαλής την Γαλλία που συνυπέγραψαν την επιστολή με την οποία ζητούν την έκδοση ευρωομολόγου για τον κορωνοιό την οποία απέρριψε η Γερμανία δια του υπουργού Οικονομίας Πήτερ Αλτμαιερ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt: «Συμβουλεύω επιφυλακτική στάση, όταν παρουσιάζονται δήθεν νέες ιδέες, οι οποίες ουσιαστικά συνοψίζουν παλιότερες ιδέες που έχουν από καιρό απορριφθεί».

Η συζήτηση για τα ευρω-ομόλογα είναι ένας «διάλογος -φάντασμα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Είναι αξιοσημείωτο ότι καμιά κυβέρνηση κράτους μέλους της Ανατολικής και της Βόρειας Ευρώπης που χαρακτηρίζονται ως δορυφόροι του Βερολίνου δεν προσυπέγραψε την επιστολή. Άσχετα από τη μελλοντική στάση της Γερμανίας και τους τυχόν συμβιβασμούς στο θέμα αυτό, ήδη σχηματοποιείται εντός της ΕΕ η ομάδα κρατών της γαλλικής επιρροής.

Αλλά πέραν όσων αναφέρθηκαν, όταν το Βερολίνο δεν κατόρθωσε τριάντα χρόνια μετά την επανένωση της χώρας να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας και συνεχίζει να “τιμωρεί” τους ανατολικογερμανούς σε τι μπορούν να ευελπιστούν τα κράτη μέλη για το μέλλον τους εντός της ΕΕ υπό γερμανική ηγεμονία;

Όσον αφορά τη χώρα μας είναι ολοφάνερο ότι θα ακολουθήσει τα βήματα της Γαλλίας, για λόγους εθνικής ασφαλείας απέναντι στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και έναντι της επιθετικότητας της Άγκυρας. Η πολιτική της ουδετερότητας που προκρίνει η Άγκελα Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά αλλά και στο πρόβλημα του προσφυγικού χάρις των γερμανικών συμφερόντων δεν συνάδει με τα εθνικά μας συμφέροντα.

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

26-3-2020

 

 

 

 

Category: Προτεινόμενα άρθρα

( 4 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν. says:

  Πολύ ενωρίς για σοβαρά συμπεράσματα για το μέλλον της Ευρωπαικής Ενώσεως και για επανίδρυση του γνωστού κοινωνικού κράτους -φυσικά όχι κομμουνιστικής κόπιας-γιατί το όποιο περισσότερο κοινωνικό κράτος θέλει πολλά χρήματα και όπως μάθαμε πια ο καλός Σαμαρείτη δεν ήταν φτωχός ,-όπως συνέβαινε σε όλες τις κομμουνιστικές χώρες- και άρα πρέπει το κράτος να ”βγάλει χρήματα” για να μπορεί να τα μοιράσει,όπως τώρα που τα δίνει-δανείζει όλα και σε όλα τα μέλη της η ”κακούργα” Ευρωπαική Ένωση,για να τα μοιράζουμε.
  Τα πάντα όλα,θα αλλάξουν ,αγαπητέ φίλε ,μέχρι και πολέμους θα δουν τα μάτια μας.
  Αγρίεψαν τα πράγματα και πολύ νωρίς .Ο Θεός να βάλει το χέρι του .

 2. 2
  Μακροδημόπουλος Δημήτρης says:

  Αγαπητέ ΣΑΝ
  τ
  Τα έχεις μπερδέψει τα πράγματα.
  Κατ’ αρχήν τον “κομμουνισμό” ως έννοια δεν τον “ανακάλυψε” ο Μαρξ. Αναφέρεται πριν χιλιάδες χρόνια από την κοινωνία των γενών, όπου τα πάντα ήσαν κοινά παρόλο που οι άνθρωποι διέφεραν μεταξύ τους. Τον κομμουνισμό και τη συλλογικότητα τα βρίσκουμε στις πρωτοχριστιανικές κοινωνίες. Η χριστιανική διδασκαλία ενέπνευσε όλες τις μεγάλες επαναστάσεις. Την Αγγλική, την Αμερικανική, την Γαλλική. Άσχετα αν επικράτησαν τελικά οι επαγγελματίες. Είναι αδύνατο να υποστηρίζει κανείς ότι είναι χριστιανός και ταυτόχρονα ότι αποδέχεται τον καπιταλισμό ως ιδεολογία. Άλλο οτι ζω σε μια καπιταλιστική κοινωνία υποχρεωτικά και για να επιβιώσω κινούμαι στο πλαίσιό της και άλλο ότι ασπάζομαι αυτή την απάνθρωπη ιδεολογία στη σημερινή της εκδοχή. Το δίλημμα λοιπόν που τίθεται σε κάθε χριστιανό είναι. Ασπάζεσαι τη χριστιανική διδασκαλία ή την Εκκλησία. Διότι δεν μπορείς να πιστεύεις στον Χριστό αν δεν είσαι κομμουνιστής ενώ η Εκκλησία αποτελούσε πάντα μέρος και έκφραση της εκάστοτε εξουσίας. Δεν είναι το ίδιο. Η Εκκλησία δεν έχει καμιά σχέση με τη διδασκαλία του Χριστού. Εσείς νομίζω ότι είστε της Εκκλησίας! Όλοι θέλουμε την Ευρώπη ενωμένη αλλά χωρίς νταβατζή που λειτουργεί υπέρ του δικού του μόνον λαού. Ο Θεός δεν θα βάλει το χέρι του. Ο Θεός έδωσε μόνον μυαλό και τίποτα παραπάνω. Πως θα είχε διαφορετικά ο άνθρωπος το αυτεξούσιο;

  • 2.1
   Σ.Α.Ν. says:

   Αγαπητέ μου φίλε
   Άκουσα” από τα μικράτα μου”εκεί στον Έβρο μας, μια διάλεξη εμβριθούς αριστερού μαρξιστού ,που προσπαθούσε να ”ρίξει δίκτυα” στους χριστιανούς εξομοιώνοντας τον εκ του Χριστού ,του Θεανθρώπου , Χριστιανισμό με το φιλοσοφικό κατασκέυσμα του Μαρξ, που ο άθλιος και πεπερασμένος ”τρύγησε” σχεδόν όλους τους δικούς μας Αρχαίους φιλοσόφους μαζί με την διδασκαλία του Χριστού .Φυσικά κανένα σχεδόν δεν έπεισε ο κ.ομιλητής ,γιατί είχαν εν τω μεταξύ εμφανιατεί οι Λένιν και Στάλιν ,που επέβαλαν με μυριάδες εξοντώσεις την δικατορία του προλεταριάτου επί του προλεταριάτου ,που είδε και έπαθε ,μέχρι να καταρρεύσει αυτό το απάνθρωπο σύστημα από ολόκληρη την αναγεννηθείσα από τον 13ον μ.Χ. αιώνα.
   Ο Μάρξ με το Κεφάλαιο του είναι ένας στοχαστής αλλά στην πράξη διαψεύσθηκε παταγωδώς και στην οικονομία από τότε που τεχνική παράγει άπειρα προιόντα ,για τις ανάγκες των προλεταρίων,όπως γίνεται τώρα στην Κίνα .
   Σε κάθε περίπτωση είναι ύβρις για όλους τους χριστιανούς κάθε δόγματος , τους μουσουλμάνους και τους Ιουδαίους η εξομοίωση της διδασκαλίας του Χριστού με οποιονδήποτε μεταΧρισόν φιλόσοφο,χωρίς φυσικά να απαγορεύεται κάτι τέτοιο.
   Εντάξει δεν σας έπεισα ,αλλά πάντως λιγοστεύουν και οι Μαρξιστές μετά το 1989.

 3. 3
  Μακροδημόπουλος Δημήτρης says:

  Επανέρχομαι για να αποκαταστήσω τα πράγματα. Ο μαρξισμός δεν είναι θρησκεία για να ανταγωνίζεται τη χριστιανική θρησκεία και οποιαδήποτε άλλη θρησκεία. Όμως η ουτοπική του προοπτική συμπίπτει με τη χριστιανική ουτοπία. Ο Μαρξ σίγουρα τρύγησε όπως λέτε τους αρχαίους Έλληνες αφού ήταν θαυμαστής τους, το διδακτορικό του αφορούσε τον Επίκουρο και το Κεφάλαιο βρίθει αναφορών στους αρχαίους φιλοσόφους μας. Είχε πει συγκεκριμένα: ‘Αν οι αρχαίοι Έλληνες θα μένουν για πάντα δάσκαλοί μας, αυτό χρωστιέται στο ότι απελευθέρωσαν τις τέχνες και τη σκέψη από τη θρησκεία και έφτασαν έτσι στις επιστήμες”. Μάλιστα η Έλλη Παππά, σύζυγος του Μπελογιάννη, είχε γράψει το βιβλίο: “Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς στο Κεφάλαιο του Μάρξ” (Εκδόσεις Άγρα. Θα πρέπει να γίνει κάποτε αντιληπτό ότι ο Λένιν ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΎΘΗΣΕ ΤΟΝ ΜΑΡΞΙΣΜΟ. Διότι ο Μαρξ είχε πει ότι της δικτατορίας του προλεταριάτου και του σοσιαλισμού προηγείται η αστικοδημοκρατική επανάσταση. Ότι ο καπιταλισμός αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να φθάσουμε στον σοσιαλισμό. Το βιβλίο του Τέρι Ίγκλετον:”Γιατί ο Μαρξ είχε δίκιο” είναι αποκαλυπτικό περί αυτού. Ο Λένιν ακολούθησε την ιστορική συγκυρία που δημιούργησε ο Α παγκ. Πόλεμος. Σήμερα, η Κίνα πιθανότατα να είναι σε αυτό το δρόμο. Το μέλλον θα δείξει. Ποιος είναι αυτός που στην Αλεξ/πολη προσπάθησε να “ψαρέψει” Χριστιανούς;

 4. 4
  Σ.Α.Ν. says:

  Στέκομαι στον χαρακτηρισμό σας ως ουτοπία του Μαρξισμού-που σίγουρα είναι ,όπως και η Πλατωνική Πολιτεία-και του Χριστιανισμού ,που επί 2000 χρόνια επεκράτησε στις καρδιές και στο μυαλό όλων με τον Καλό Σαμαρείτη και το αγαπάτε και τους εχθρούς σας -ταξικούς και μη- και δημιούργησε τα καλύτερα και μεγαλύτερα μνημεία του πολιτισμού μας από την Αγία Σοφία μας μέχρι τις εξαίρετες εκκλησίες της Μόσχας και της Αγίας Πετρουπόλεως-όχι του Λενιγκραντ-τι όνειδος ,της Ρώμης και παντού,σε αντίθεση με τον Μαρξισμό-Κομμουνισμό ,που άφησε στα αζήτητα το Μαυσωλείο του Λένιν.
  Τέλος ,όπως και εσείς ”ψαρεύετε” με τα σημερινά σχόλια σας εμένα και άλλους χριστιανούς , έτσι και τότε τολμούσαν και οι ”θεοσεβούμενοι”κομμουνιστές και ”θεούσες” κομμουνίστριες να συγκρίνουν τα ανόμοια.
  Ακόμη η αναμενόμενη από εσάς εξέλιξη του καπιταλισμού σε σοσιαλισμό -την σήμερον ημέραν θα γίνει -αν γίνει -μόνο με την δικτατορία του διαδικτύου, που θα εξοντώσει αντίθετες φωνές και γραφές των ανθρώπων και σίγουρα αυτό δεν το θέλουν ούτε οι λάτρεις του Μαρξισμού-Κομμουνισμού και ΤαχαΣοσιαλισμού.
  Χαιρετισμούς στους ήρωες-Ελληναράδες για σας- του Έβρου μας ,που έδειξαν στις Καστανιές ότι η Τουρκία δεν είναι ανίκητη.

  • 4.1
   Μακροδημοπουλος Δημητρης says:

   Για ποιους Ελληναραδες λέτε. Αν εννοείτε το στρατό και την αστυνομία, συμφωνώ απόλυτα και επαυξάνω. Κανείς άλλος δεν μπορεί αυθαίρετα να παίρνει το δίκαννο και να υποκαθιστά το κράτος.

   • 4.1.1
    Σ.Α.Ν. says:

    Για όσους -και ήταν πολλοί- που συνέδραμαν τον Στρατό και την Αστυνομία στο μήνα αυτό και οι οποίοι έδωσαν το παράδειγμα και στους συνέλληνες που δεν κατοικούν στα σύνορα τι θα πει άδολος , ανιδιοτελής και πραγματικός πατριωτισμός .
    Ώρες να πείτε Ελληνιιδάρες και τις γυναίκες της Πίνδου ,που κουβαλούσαν πολεμοφόδια και ρούχα στους πολεμιστές της Πίνδου.
    Μη κολλάτε σε ένα δίκανο ,που τρόμαξε όλους τους βολεμένους αριστεροπροοδευτικούς ,που τον Έβρο τον γνωρίζουν μόνο από τον χάρτη και τρέμουν μη χάσουν την κομματική πελατεία τους.
    Στον ηρωικό μας Έβρο ζείτε.

    • 4.1.1.1
     Μακροδημόπουλος Δημήτρης says:

     Αγαπητέ ΣΑΝ. Ενω ήμουν πατέρας και ζούσαμε οικογενειακά και μόνιμα στη Θεσνικη υπηρέτησα 30 μήνες στη Θράκη, στα κάλυτερα και πλέον παραγωγικά χρόνια της ζωής μου. Η δουλειά μου στον Έβρο δεν είχε ωράριο, καθημερινή ή Κυριακή, μέρα ή νύχτα. Επομένως δεν κολλάω σε διλήμματα δήθεν εθνικοφροσύνης. Ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας έλαβαν εντολή να διασφαλίσουν τα σύνορα της χώρας στον Έβρο και το έπραξαν με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη ταλαιπωρία. Αυτό θα κάναμε όλοι μας όταν υπηρετούσαμε. Αυτό έκαναν όλοι οι Έλληνες στην επιστράτευση άσχετα αν η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και μειοδοτούσα.
     Ο παραλληλισμός σας με τις γενναίες γυναίκες της Πίνδου είναι εντελώς άστοχος. Τότε είχαμε απέναντί μας τον ιταλικό στρατό και οι γυναίκες συνέδραμαν με τον ηρωισμό τους τους άνδρες και τα αδέλφια τους που πολεμούσαν ενώ στον Έβρο είχαμε μερικές χιλιάδες ξυπόλυτους που τους αξιοποίησε ο Ερντογάν στις διαπραγματεύσεις του με την ΕΕ. Όλοι αυτοί οι απελπισμένοι και ξυπόλυτοι που τους συνέδραμαν λίγοι τούρκοι ακραίοι ήσαν του χεριού μας. Το μόνο που χρειάζονταν ο Στρατος μας ήταν ένας ελάχιστος αριθμός οδηγών που γνώριζαν τα περάσματα του ποταμού Έβρου. Μην ξεχνάς ότι στον Έβρο η Ακροδεξιά με όλες της μορφές λαμβάνει υψηλό ποσοΣτό ψήφων. Είναι ολοφάνερη η προσπάθεια του Μητσοτάκη να προσεταιρισθεί τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και της Ελληνικής Λύσης του Βελόπουλου που είναι τόσο Χριστιανός ώστε να διαθέτει επιστολές του Χριστού γραμμένες στα ελληνικά(άλλο θαύμα και αυτό!!)αλά από την άλλη θέλει να πετάξουμε ανθρώπινες ψυχές στα ξερονήσια. Αυτή τη χριστιανική διδασκαλία της έχετε αλλάξει τα φώτα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΟΞΑΣΙΕΣ. Και κάτι σοβαρότερο για να μην βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο Στρατός ΕΠΙΤΈΛΕΣΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΊΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΉ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΤΈΘΗΚΕ. ΔΕΝ ΝΙΚΗΣΑΜΕ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΟΠΩς ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΟΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. ΑΠΛΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. Μακάρι να μη χρειατεί κάτι τέτοιο διότι οι απώλειες εκατέρωθεν θα είναι οδυνηρές. Όμως ενώ Στρατος και Σωματα Ασφαλείας πετυχαν στην αποστολή τους ο Μητσοτάκης απέτυχε και ηττηθηκε σε όλα τα μέτωπα. Στη διάσκεψη για τη Λιβυη που μας αφορούσε άμεσα μας έγραψαν κανονικά οι ευρωπαίοι εταίροι μας. Στη σύσκεψη για το προσφυγικό μεταξύ Ερντογαν, Τζόνσον, Μακρον, Μέρκελ μας αγνόησαν επιδεικτικά αν και εμάς κυρίως ενδιαφέρει άμεσα το πρόβλημα. ΜΑς ΈΧΟΥΝ ΜΕΤΑΒΆΛΛΕΙ ΣΕ ΑΠΟΘΉΚΗ ΠΡΟΣΦΎΓΩΝ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΊΖΟΥΝ ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ Ως ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΌ ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Δεν τολμά ο Μητσοτακης να σηκώσει ανάστημα απέναντι τους.
     Αγαπητέ ΣΑΝ αν μου απευθύνετε άλλη φορά τέτοια ψευτοδιλήμματα περί πατριωτισμού που τα χαρακτηρίζω προβοκατόρικα δεν πρόκειται να σας απαντήσω

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  AΡΙΑΔΝΗ ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΓΗ Χτες δεν ακούστηκε η σπηλαιώδης φωνή της. Βγήκα στις δύο το πρωί, στις τρεις. Ούτε η βαριά φιγούρα της να ψάχνει στους κάδους και να κόβει με το βλέμμα τα αυτοκίνητα σαν τσομπάνισσα που φυλάει το βοσκοτόπι ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο