Ποια θα είναι η εξωτερική Πολιτική του Μπάιντεν;

6/11/20 | 0 | 0 | 941 εμφανίσεις

του John Kiriakou* 5

Τζο Μπάιντεν, προεδρικός υποψήφιος, στο Henderson, Νεβάδα, Φεβρουάριος 2020 (Gage Skidmore, Wikimedia Commons)

Πολλοί από εμάς έχουμε ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από το γραφείο του, από την Ουάσιγκτον, από τη ζωή μας και από τον καθημερινό κύκλο επικαιρότητας. Με το θάνατο της επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου Ρουθ Μπάντερ Γκίνσμπεργκ, είναι ακόμη πιο επείγον να αντικατασταθεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά τι θα πετυχαίναμε με  «Πρόεδρο» τον Τζό Μπάιντεν; Με τι θα μοιάζει η εξωτερική πολιτική του Τζο Μπάιντεν;

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια ομάδα πρώην Γερουσιαστών και Ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου ενέκρινε την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν για πρόεδρο, λέγοντας ότι ήταν καλύτερα καταρτισμένος από τον Τραμπ για να ηγηθεί της χώρας. Την ίδια στιγμή, μια μεγάλη ομάδα επαγγελματιών των πληροφοριών και της εξωτερικής πολιτικής, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν εργαστεί για Ρεπουμπλικάνους προέδρους, υποστήριξαν επίσης τον πρώην αντιπρόεδρο. Αυτό ακούγεται πολύ περίεργο. Αλλά ας εξετάσουμε τι ακριβώς σημαίνει. Αυτό σημαίνει ότι πιστεύουν πως ο Μπάιντεν θα ακολουθήσει μια επεμβατική, νεοφιλελεύθερη και φιλοπόλεμη εξωτερική πολιτική.

Τζον Νεγκρεπόντε

Τζον Νεγκρεπόντε (κέντρο) σε στρατόπεδο στην Ονδούρα τον Απρίλιο του 1984 (Alisjuli, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons)

 

 

 

 

Ο πρώην πρέσβης Τζον Νεγκροπόντε είναι ένας από τους επαγγελματίες των πληροφοριών που υποστήριξαν τον Μπάιντεν. Ο Nεγκροπόντε είναι ο Darth Vader [χαρακτήρας του Πολέμου των Αστρων] της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής του τελευταίου μισού αιώνα.

Ο Nεγκροπόντε υπηρέτησε ως Πρέσβης στην Ονδούρα κατά τη διάρκεια της υπόθεσης Ιράν-Κόντρα, μέσω του οποίου τα μυστικά κονδύλια της CIA έφταναν στους αντάρτες των Κόντρα, πρεσβευτής στο Μεξικό όταν τα καρτέλ ναρκωτικών εδραίωσαν την εξουσία τους ενάντια σε μια διεφθαρμένη κυβέρνηση, πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να κηρύξουν πόλεμο με βάση μια καταφανώς ψεύτικη ιστορία για τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής, πρέσβης στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής αυτής της χώρας και διευθυντής εθνικών μυστικών υπηρεσιών κατά την εφαρμογή του προγράμματος βασανιστηρίων του Προέδρου Τζορτζ Μπους

Κανείς δεν κατηγόρησε ποτέ τον Nεγκροπόντε ότι είναι προοδευτικός με οποιαδήποτε έννοια της λέξης. Αγαπά τον πόλεμο και έχει δείξει πόσο χαρούμενος είναι να τον κηρύξει με όλη του την καρδιά. Και με χαρά και πολύ δημόσια υποστήριξε τον Μπάιντεν.

Ο Nεγκροπόντε είπε πρόσφατα στο Daily Beast τι βρισκόταν πίσω από την υποστήριξή του. Η συνέντευξη λέει τόσα πολλά για τον Μπάιντεν όσο και για τον Νεγκροπόντε. Αρχικά, ο Νεγκροπόντε είπε: “Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Τραμπ και δεν είμαι σίγουρος ότι η χώρα μπορεί να αντέξει τέσσερα ακόμη χρόνια με έναν άντρα που έχει δείξει τόσο περιφρόνηση για το αξίωμα”. Συμφωνώ μαζί του. Αυτό ισχύει όμως για όλους σχεδόν τους Δημοκρατικούς. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι κακός. Αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Ηλεκτρονική παρακολούθηση χωρίς ένταλμα

Ο Nεγκροπόντε επεσήμανε στη συνέντευξη ότι με τα χρόνια είχε διαφωνήσει με τον Μπάιντεν για σημαντικά (απροσδιόριστα) ζητήματα, αλλά ότι ο Μπάιντεν ήταν «έμπειρος πολιτικός», «μετριοπαθής» και «γνωστικός Κύριος». Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, είπε ότι τάσσεται υπέρ της χωρίς δικαστική απόφαση παρακολούθησης των Αμερικανών πολιτών.

Ο Τζον Νεγκρεπόντε (δεξιά) όταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ εμφανίζει ένα φιαλίδιο άνθρακα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 5 Φεβρ. 2003. Aριστερά ο πρώην διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ. (Wikimedia Commons)

Ωστόσο, η δήλωση ήταν ελλιπής. Ο Μπάιντεν υποστήριξε επίσης τη χωρίς δικαστική απόφαση παρακολούθηση των τηλεφωνικών κλήσεων, ψήφισε την Patriot Act όταν ήταν γερουσιαστής το 2001, ψήφισε επανειλημμένα για τις μεταγενέστερες επανεξουσιοδοτήσεις του και στη συνέχεια αντιτάχθηκε στην αποδυνάμωση του μέτρου όταν ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομπάμα.

Υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους ο Nεγκροπόντε και μια ομάδα πρώην Ρεπουμπλικανών αξιωματούχων των πληροφοριών και της εξωτερικής πολιτικής συνασπίστηκαν με τον Μπάιντεν.

Ο πρώην αντιπρόεδρος αντιτίθεται στην απόσυρση στρατευμάτων από την Ευρώπη, λέγοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ενθάρρυνε τους Ρώσους, παράδειγμα. Υποστηρίζει μια πιο ενεργή στρατιωτική πολιτική κατά της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Υποστηρίζει την επέκταση της πολιτικής του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη διατήρηση στρατιωτικών βάσεων σε περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των προχωρημένων επιχειρησιακών βάσεων στην Αφρική.

Πολύ συγκεκριμένα και κυριολεκτικά, το τελευταίο πράγμα που θα έκανα είναι να παροτρύνω οποιονδήποτε να ψηφίσει Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πρόεδρος υπήρξε καταστροφή με κάθε έννοια της λέξης, σε θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής. Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει τέσσερα ακόμη χρόνια από την προεδρία του Tραμπ. Αλλά ο Μπάιντεν δεν είναι πανάκεια. Είναι κεντροδεξιός αντικαταστάτης. Ο Nεγκροπόντε το επιβεβαίωσε.

Εάν πιστεύετε ότι τα πράγματα στην εξωτερική πολιτική θα αλλάξουν υπό την προεδρία του Μπάιντεν, απατάστε. Θα είναι η ίδια παλιά επεκτατική και στρατιωτική πολιτική που είχαμε με τον Μπιλ Κλίντον και τον Μπαράκ Ομπάμα. Επομένως, μπείτε στο θάλαμο ψηφοφορίας με τα μάτια σας ορθάνοιχτα.

*Ο Τζον Κυριακού είναι Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA για θέματα τρομοκρατίας και πρώην ανώτερος ερευνητής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Ηταν ο έκτος από αυτούς που κατηγορήθηκαν από την κυβέρνηση Ομπάμα βάσει του νόμου κατασκοπείας. Πέρασε 23 μήνες στη φυλακή επειδή αντιτάχτηκε στο πρόγραμμα βασανιστηρίων της κυβέρνησης Μπους.

Πηγή: Consortium News, John Kiriakou , 06-10-2020

 

Category: Διπλωματία, Κυριο Θεμα

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    23/7/21 | (0 σχόλια)
    Οι Αττίλες, με τον προχθεσινό, είναι τέσσερις. 1ος 20 Ιουλίου 1974 2ος 14 Αυγούστου 1974 3ος 14 Νοεμβρίου 1983 (Ανακήρυξη ψευδοκράτους) 4ος 20 Ιουλίου 2021 Η Τουρκία προχωρά και εμείς μετράμε. Συνήθης τακτική από τότε που, ουσιαστικά, παραδοθήκαμε. Το καθεστώς της Αμμοχώστου είναι διαφορετικό ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο