του Παντελή Σαββίδη
Ο κ. Τσίπρας απένειμε, χθές, βραβεία “για την Ειρήνη και τη Συνεργασία των Βαλκανικών λαών με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών”, όπως είναι ο εύηχος τίτλος της εκδήλωσης. Η αίθουσα εδώ δείχνει να είναι το αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του γνωστού εργαστηρίου του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών που προκάλεσε αντιδράσεις. Και φοιτητές που βραβεύθηκαν ανήκουν στο Τμήμα αυτό.
Δεξιά στη φωτογραφία ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Στέλιος Κατρανίδης, ένας πρύτανης που προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να κρατήσει ισορροπίες.
Αριστερά, την κυρία δεν την γνωρίζω και δίπλα της ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.
Υπενθυμίζω πως ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με την ηγεσία της γειτονικής χώρας και αποδέχτηκε ότι υπάρχει Μακεδονικό έθνος που δεν είναι ελληνικό και μακεδονική γλώσσα η οποία δεν είναι μια απο τις αρχαιοελληνικές διαλέκτους.
Ένα συνονθύλευμα εθνοτήτων αυτοαποκλήθηκε μακεδόνες, ο αυτοπροσδιορισμός τους υποστηρίχθκε απο τον Τίτο και τον Στάλιν έγινε αποδεκτός απο τους Αμερικανούς για δικούς τους λόγους και ταλάνισε- και συνεχίζει να ταλανίζει- τα Βαλκάνια.
Είναι οι μπαχαλάκηδες των βαλκανίων.
Ο κ. Τσίπρας ή αγνοεί στοιχειώδη πράγματα απο την ιστορία, ή εξετέλεσε διαταγές της Ουάσιγκτον, μέρος της οποίας τον επαναφέρει στο προσκήνιο, ή λειτούργησε ιδεοληπτικά ως αριστερός γαρ.
Μου φαίνεται συντρέχουν και οι τρείς λόγοι. Οι αμερικανοί του το ξεπληρώνουν.
Θα διδάξει στο Χάρβαρντ, λένε πως έμαθε αγγλικά και θα τον επαναφέρουν στο πολιτικό σκηνικό.
Πρέπει, όμως, οι Αμερικανοί να βρουν και ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν εκτός και αν έχουν μεριμνήσει και γι αυτό. Τόσα εκατομμύρια μεταναστών κάπου θα φανούν χρήσιμα.
Τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης πρώτη φορά τον βλέπω σε τέτοια εκδήλωση. Συμμερίσθηκε το περιεχόμενό της.
Να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τα “νέα” πρόσωπα της πόλης.
Οι Αθηναίοι ποτέ δεν αποδέχθηκαν την ελληνικότητα των μακεδόνων αλλά αυτό ήταν ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας που ένοιωθαν και συνεχίζουν να νοιώθουν. Αναφέρομαι στους αθηναίους με την ιδεολογία της Αθήνας του Δημοσθένη, που θεωρούσε οτι η ελληνική ιστορία σταμάτησε στη Μάχη της Χαιρώνειας. Ούτε και οι κοραϊστές θεωρούν τους Μακεδόνες Έλληνες. (Αυτοί δεν θεωρούν ελληνικό και το Βυζάντιο, ούτε στον πολιτισμό του).
Όσοι εκ των αναγνωστών θελήσουν να διαμαρτυρηθούν γι αυτά που γράφω, να πιέσουν, πρώτα, την κυβέρνησή τους να τοποθετήσει στο Σύνταγμα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Αριστοτέλη και του Δημόκριτου και μετά να αρχίσουν τα σχόλια.
Οι τρείς μεγαλύτερες μορφές της αρχαιότητας, Αλέξανδρος, Αριστοτέλης και Δημόκριτος λείπουν απο την κατ όνομα Ελληνική πρωτεύουσα.
Είναι η Αθήνα πρωτεύουσα της Ελλάδας; Ή η Ελλάδα βρίσκεται υπο αθηναϊκή κατοχή;
Ο υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Κ. Τσιάρας προχθές στον Έβρο ήταν σαφέστατος: πρώτη φορά βγαίνω εκτός Ελλάδας δήλωσε στα ΜΜΕ του Έβρου. Εκτός Ελλάδας ήταν ο Έβρος.
Για το σύνολο της Αθήνας η Ελλάδα βρίσκεται στο λεκανοπέδιο.
Για εμάς, το λεκανοπέδιο κάθε άλλο παρά Ελλάδα θυμίζει. Ελλάδα είναι ο ελλαδικός χώρος εκτός Αθηνών και βρίσκεται υπο αθηναϊκή κατοχή.
Αν δεν απατώμαι, νομίζω ότι η κυρία είναι η σύζυγος του κου Τσίπρα.
Οσόν αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, αυτή ήταν επιδίωξη του συμμαχικού παράγοντα την οποία ο κ Τσίπρας έφερε είς πέρας! Τό ότι ο ίδιος μίλησε για ‘δρακογενιά’ και την παρουσίασε ως δικαίωση της 5ης ολομέλειας του ΚΚΕ, αυτό αφορά στον εσωτερικό πολιτικό χειρισμό. Το δεδομένο είναι ότι για τον συμμαχικό παράγοντα ο κ Τσίπρας είναι συστημικός παράγων σε ότι αφορά στη χώρα.
Διαβάζοντας το κείμενο του κ. Σαββίδη αυθόρμητα μου έρχεται ως αντίδραση η απόρριψη. Είναι όλα αυτά που κουβαλάμε μέσα μας με τις νοητικές αντιλήψεις όπως μας τις διαμόρφωσαν με τα σχολικά βιβλία, με τις εξελίξεις, με τα ΜΜΕ, καθημερινά με τις ειδήσεις. Αλλά και η εξάρτηση: Η επίλυση όλων των προβλημάτων κατοικοεδρεύει στην Αθήνα. Όσο όμως απελευθερώνεται η σκέψη μου, μέσα από τα βιώματά μου τον δικαιώνω. Ζω 45 χρόνια στη Θράκη. Μέχρι το 1991 η Θράκη ήταν αποκομμένη από Βορρά και Ανατολή, ήταν μια εγκαταλειμμένη περιοχή. Παρόλα αυτά είχε αναπτύξει λίγες βιομηχανίες, βιοτεχνίες είχε δημιουργήσει βιομηχανικές ζώνες, είχε σιδηρόδρομο, δηλαδή μεταφορές εντός της χώρας. Από το 1991 με τη διάλυση της ΕΣΣΔ και του Συμφώνου τςη Βαρσοβίας αποτελεί την περιοχή με τη μεγαλύτερη γεωπολιτική, γεωοικονομική και γεωστρατηγική αξία μεταξύ των περιφερειών της χώρας. Κυριολεκτικά εκτοξεύθηκε, απέκτησε ενδοχώρα μέχρι την Σκανδιναβία. Η ΕΕ το είδε και από το 1992 χρηματοδότησε και τους άξονες και το λιμάνι. Η πορεία όμως της περιοχής ήταν έκτοτε αντιστρόφως ανάλογη της αξίας που απέκτησε. Κυριολεκτικά ερήμωσε. Το ίδιο ισχύει για το σύνολο της Β. Ελλάδας με την τεράστια ενδοχώρα της. Απαξιώνεται συν τω χρόνω.
Η ψευδοελίτ του Κολωνακίου, που λειτουργεί διαχρονικά σαν σερβιτόρος του εκάστοτε “προστάτη” του ελλαδικού χώρου, δεν είναι “η Αθήνα” γενικώς και αορίστως.
Νομίζω, ότι μεταξύ Σκοπίων και ψευδοκράτους του Κοσόβου εδρέυει η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στον κόσμο.
Ο Μίτσκοσκι ήταν ένας από τους ελάχιστους ευρωπαίους ΠΘ, που προσεκλήθησαν στην ορκωμοσία Tραμπ.
Ο λόγος για τον οποίο δεν τοποθετούνται αδριάντες όσων αναφέρατε δεν είναι ότι εμείς οι “τρισκατάρατοι” Αθηναίοι είμαστε θιασώτες του Δημοσθένη ή του Κοραή. Καμμία σχέση.
Τα Σκόπια είναι ακόμα μία αιχμή του δόρατος της “συλλογικής Δύσης” στα Βαλκάνια, πρωτίστως ΗΠΑ και Γερμανίας.
Το σκάνδαλο Siemens είναι επίσης σε όλους γνωστό με ό,τι συνεπάγεται αυτό, για την δυνατότητα των ελλαδικών κυβερνήσεων ν’ αντιστέκονται στις έξωθεν πιέσεις.
Η τοποθέτηση ενός αδριάντα π.χ του Αλεξάνδρου στην πλ. Συντάγματος δεν σκοντάφτει σε εμάς, αλλά στην αδυναμία του πολιτικού προσωπικού ν’ αντιταχθεί στα συμφέροντα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Γερμανίας στην περιοχή.
Στις βιβλιοθήκες των πιό ονομαστών πανεπιστημίων των ΗΠΑ τα ιστορικά βιβλία για την Μακεδονία προπαγάνδιζαν τον “μακεδονισμό” πολύ πριν τον Τίτο και τον Στάλιν.
Η αρχαιολόγος Λ. Σουβαλτζή έχει αναφέρει σε συνέντευξή της, ότι ο Πάγκαλος της είχε πει, το 1996, ότι η κυβέρνηση Σημίτη δεν επιθυμεί την συνέχιση των ανασκαφών στην Αίγυπτο, γιατί, αν βρισκόταν ο τάφος του Αλεξάνδρου, θα δημιουργούσε στους Έλληνες εθνισμό. Επί λέξει. Εθνισμό, όχι εθνικισμό.
Μιάς κι ο λόγος γι’ αγάλματα, πριν λίγα χρόνια κάποιοι ψυχασθενείς αποκεφάλισαν το γνωστό άγαλμα της αλυσσοδεμένης Β. Ηπείρου. Επειδή το συμβάν έλαβε χώρα στην Αθήνα, κατ’ εσάς κ. Σαββίδη ευθυνόμαστε εμείς;
Πουθενά στην Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει ο όρος “έθνος”, ούτε στο πρωτότυπο ο όρος nation. Υπάρχει ο αμφίσημος όρος “people’, ο οποίος μπορεί να μεταφραστεί ως “πληθυσμός” ή “λαός”. https://www.mfa.gr/images/docs/eidikathemata/agreement.pdf Στην ελληνική μετάφραση της Συμφωνίας, μεταφράζεται ως “πληθυσμός”. Αυτό αποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση – και είναι κρίμα που ο κ. Σαββίδης παραπληροφορεί ως δημοσιογράφος τους αναγνώστες του. https://www.government.gov.gr/…/prespes_26.6%CE%A735.5…
Το ότι στην Β. Μακεδονία ζούνε Μακεδόνες, είναι αυταπόδεικτο, όπως το ότι στην Ανατολική και Βόρεια Θράκη ζούνε Θράκες, στην Β. Ήπειρο ζούνε Ηπειρώτες και στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο ζούνε Κύπριοι. Η ονομασία ενός πληθυσμού δεν συνιστά έθνος ωστόσο. Αν ο κ. Σαββίδης γνωρίζει ο ίδιος κάποιο εργαλείο εξαναγκασμού του όποιου πληθυσμού να δηλώνει μια διαφορετική ταυτότητα από εκείνη που επιθυμεί, δεν έχετε παρά να το υποδείξει.
Όσον αφορά τη μακεδονική γλώσσα, υπενθυμίζω:
* Η μακεδονική γλώσσα εντάχθηκε ως επίσημη γλώσσα της Γιουγκοσλαβίας στο Σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας το 1963 (άρθρο 131): https://en.wikisource.org/…/Constitution_of_Yugoslavia…
* To 1977, στην περίφημη γλωσσολογική Διάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα, αναγνωρίσαμε πως υφίσταται “μακεδονικό αλφάβητο” (https://unstats.un.org/…/3rd-uncsgn…/e_conf_69_4_en.pdf σελ. 31). Σημειωτέον μάλιστα, πως στη Διάσκεψη εκείνη, ήμασταν η μόνη εθνική αντιπροσωπεία, στην οποία μετείχε ειδικό στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, ο βαλκανιολόγος Ευάγγελος Κωφός https://postimg.cc/phCv44jq, o οποίος κατέθεσε και την εθνική αναφορά της Ελλάδος (https://unstats.un.org/…/UN_Conf_1-11_docs_web_Jan_2018… σελ. 22).
* Στις ενστάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα στον ΟΗΕ δεν γίνεται καμμία αναφορά στην ονομασία της μακεδονικής γλώσσας παρά μονάχα στο όνομα της χώρας https://www.mfa.gr/…/fyrom/resolution_unsc_817_1993.pdf
* Το 1988, η μακεδονική γλώσσα εντάχθηκε στον διεθνή γλωσσικό κώδικα ISO-639 με τα αρχικά MK – https://kodi.wiki/view/List_of_language_codes_(ISO-639:1988).
* Με τον τρόπο αυτό, με τα αρχικά ΜΚ του διεθνούς γλωσσικού κώδικα, καταγραφόταν η μακεδονική γλώσσα στα επίσημα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, όπου αντιπρόεδρος ήταν ο “μακεδονομάχος” κ. Τζιτζικώστας https://postimg.cc/v1VQRKgJ χωρίς κανένα πρόβλημα ή ένσταση από τον ίδιο. Πριν την Συμφωνία των Πρεσπών βεβαίως βεβαίως.
* Η Ενδιάμεση Συμφωνία που είχε υπογράψει η Ελλάδα με την FYROM το 1995, η οποία όριζε και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. δεν περιελάμβανε καμία αναφορά στην μακεδονική γλώσσα. https://www.mfa.gr/…/1/docs/fyrom/interim_accord_1995.pdf
* Η μακεδονική γλώσσα ονομαζόταν ολογράφως ακόμα και σε επίσημα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα ελληνικά, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:52008IP0172 ΄(παρ. 17) χωρίς ενστάσεις από τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Σημειωτέον ότι το εν λόγω έγγραφο δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2009, έναν χρόνο μετά το “βέτο” (εντός εισαγωγικών) της Ελλάδας το 2009 στο Βουκουρέστι, κατά της εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
* Ακριβώς λόγω του ότι η ονομασία της γλώσσας δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, ο ειδικός απεσταλμένος-διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς είχε δηλώσει πως τα ζητήματα ταυτότητας ήταν εκτός διαπραγμάτευσης. https://www.mononews.gr/…/mathiou-nimits-ektos…
Το γιατί μπήκε η μακεδονική γλώσσα στη Συμφωνία εφόσον δεν αποτελούσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης, θα έπρεπε να είναι γνωστό στον κ. Σαββίδη. Μπήκε κοινή συναινέσει, ώστε να εισαχθούν και τα υπόλοιπα “εκτός διαπραγμάτευσης” ταυτοτικά ζητήματα:
– Η αναφορά ότι η μακεδονική γλώσσα που αποτελεί σλαβική γλώσσα, δεν έχει καμία σχέση με τα σλαβικά ιδιώματα της Βορείου Ελλάδος (άρθρο 7 παρ. 4) https://www.government.gov.gr/…/prespes_26.6%CE%A735.5… αποθαρρύνοντας έτσι οποιαδήποτε κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας θα επιθυμούσε να θέσει ζήτημα γλωσσικής μειονότητας στην Ελλάδα, προκειμένου στη συνέχεια να αναβαθμίσει τις αξιώσεις της σε εθνοτικές.
– Η αλλαγή των σχολικών βιβλίων ιστορίας στη Β. Μακεδονία (άρθρο 8 της Συμφωνίας) με τη δέσμευση αφαίρεσης των αλυτρωτικών αναφορών. Γιατί όποιος έχει στοιχειώδη γνώση του περιεχομένου των σχολικών αυτών βιβλίων, γνωρίζει ότι σε αυτά η Ελλάδα δεν εγκαλείται μονάχα για την προσάρτηση και κατοχή της Μακεδονίας, αλλά και για γενοκτονία (sic) των Μακεδόνων.
– Η απόδοση της ιστορικής πολιτισμικής κληρονομιάς της Β. Ελλάδος στην Ελλάδα – η επιγραφή κάτω από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στα Σκόπια, ότι “προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μιας ιστορικής φυσιογνωμίας που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά”. (https://www.candiadoc.gr/…/topothetithike-pinakida-sto…/ φωτογραφία).
Ο κ. Σαββίδης υιοθετεί την προπαγάνδα της ακροδεξιάς, θεωρώντας τον Τσίπρα “ιδεοληπτικό ως αριστερό γαρ” ή ενεργούμενο της Ουάσιγκτον. Αν αυτό είναι ο Τσίπρας, γιατί δεν μας εξηγεί ο κ. Σαββίδης, με ποιον τρόπο μία ελληνική κυβέρνηση θα αφαιρούσε την ονομασία της μακεδονικής γλώσσας από όλα τα επίσημα έγγραφα των διεθνών οργανισμών όπου αναγραφόταν – και ας μας εξηγήσει γιατί ποτέ κανένα κόμμα δεν μπήκε στον κόπο να μας πει τον τρόπο.
Ας μας εξηγήσει γιατί ο ίδιος ο Νίκος Μέρτζος, ο επί δεκαετίες πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και διοργανωτής των συλλαλλητηρίων του 1992, ανέφερε ρητά πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένας “επώδυνος συμβιβασμός” που «έθιξε βαθιά το αίσθημα των Ελλήνων», αλλά «δεν αφήνει ανοικτές πληγές στο σώμα της Ελλάδος», παρά αντιθέτως «εξοικονομεί πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο για άλλα πολύ σοβαρότερα μέτωπα, διασφαλίζει τη ρευστή βαλκανική ενδοχώρα μας, ανοίγει ευρύ πεδίο σε ήδη προγραμματισμένα διεθνή δίκτυα ενέργειας και μεταφορών σε ενιαίο πλέον ευρωατλαντικό χώρο και αναβαθμίζει κατακόρυφα τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδος»…
Πουθενά στην Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει ο όρος “έθνος”, ούτε στο πρωτότυπο ο όρος nation. Υπάρχει ο αμφίσημος όρος “people’, ο οποίος μπορεί να μεταφραστεί ως “πληθυσμός” ή “λαός”. https://www.mfa.gr/images/docs/eidikathemata/agreement.pdf Στην ελληνική μετάφραση της Συμφωνίας, μεταφράζεται ως “πληθυσμός”. Αυτό αποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση – και είναι κρίμα που ο κ. Σαββίδης παραπληροφορεί ως δημοσιογράφος τους αναγνώστες του. https://www.government.gov.gr/wp-content/uploads/2019/01/prespes_26.6%CE%A735.5_5.pdf
Το ότι στην Β. Μακεδονία ζούνε Μακεδόνες, είναι αυταπόδεικτο, όπως το ότι στην Ανατολική και Βόρεια Θράκη ζούνε Θράκες, στην Β. Ήπειρο ζούνε Ηπειρώτες και στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο ζούνε Κύπριοι. Η ονομασία ενός πληθυσμού δεν συνιστά έθνος ωστόσο. Αν ο κ. Σαββίδης γνωρίζει ο ίδιος κάποιο εργαλείο εξαναγκασμού του όποιου πληθυσμού να δηλώνει μια διαφορετική ταυτότητα από εκείνη που επιθυμεί, δεν έχετε παρά να το υποδείξει.
Όσο για την μακεδονική γλώσσα, υπενθυμίζω:
* Η μακεδονική γλώσσα εντάχθηκε ως επίσημη γλώσσα της Γιουγκοσλαβίας στο Σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας το 1963 (άρθρο 131): https://en.wikisource.org/wiki/Constitution_of_Yugoslavia_(1963)
* To 1977, στην περίφημη γλωσσολογική Διάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα, αναγνωρίσαμε πως υφίσταται “μακεδονικό αλφάβητο” (https://unstats.un.org/unsd/geoinfo/ungegn/docs/3rd-uncsgn-docs/e_conf_69_4_en.pdf σελ. 31). Σημειωτέον μάλιστα, πως στη Διάσκεψη εκείνη, ήμασταν η μόνη εθνική αντιπροσωπεία, στην οποία μετείχε ειδικό στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, ο βαλκανιολόγος Ευάγγελος Κωφός https://postimg.cc/phCv44jq, o οποίος κατέθεσε και την εθνική αναφορά της Ελλάδος (https://unstats.un.org/unsd/ungegn/documents/UN_Conf_1-11_docs_web_Jan_2018.pdf σελ. 22).
* Στις ενστάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα στον ΟΗΕ δεν γίνεται καμμία αναφορά στην ονομασία της μακεδονικής γλώσσας παρά μονάχα στο όνομα της χώρας https://www.mfa.gr/images/docs/fyrom/resolution_unsc_817_1993.pdf
* Το 1988, η μακεδονική γλώσσα εντάχθηκε στον διεθνή γλωσσικό κώδικα ISO-639 με τα αρχικά MK – https://kodi.wiki/view/List_of_language_codes_(ISO-639:1988).
* Με τον τρόπο αυτό, με τα αρχικά ΜΚ του διεθνούς γλωσσικού κώδικα, καταγραφόταν η μακεδονική γλώσσα στα επίσημα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, όπου αντιπρόεδρος ήταν ο “μακεδονομάχος” κ. Τζιτζικώστας https://postimg.cc/v1VQRKgJ χωρίς κανένα πρόβλημα ή ένσταση από τον ίδιο. Πριν την Συμφωνία των Πρεσπών βεβαίως βεβαίως.
* Η Ενδιάμεση Συμφωνία που είχε υπογράψει η Ελλάδα με την FYROM το 1995, η οποία όριζε και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. δεν περιελάμβανε καμία αναφορά στην μακεδονική γλώσσα. https://www.mfa.gr/archive/1/docs/fyrom/interim_accord_1995.pdf
* Η μακεδονική γλώσσα ονομαζόταν ολογράφως ακόμα και σε επίσημα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα ελληνικά, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:52008IP0172 ΄(παρ. 17) χωρίς ενστάσεις από τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Σημειωτέον ότι το εν λόγω έγγραφο δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2009, έναν χρόνο μετά το “βέτο” (εντός εισαγωγικών) της Ελλάδας το 2009 στο Βουκουρέστι, κατά της εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
* Ακριβώς λόγω του ότι η ονομασία της γλώσσας δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, ο ειδικός απεσταλμένος-διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς είχε δηλώσει πως τα ζητήματα ταυτότητας ήταν εκτός διαπραγμάτευσης. https://www.mononews.gr/first-top-stories/mathiou-nimits-ektos-diapragmatefsis-taftotita-ton-skopianon-den-tha-epireasti-apo-onoma-video
Το γιατί μπήκε η μακεδονική γλώσσα στη Συμφωνία εφόσον δεν αποτελούσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης, θα έπρεπε να είναι γνωστό στον κ. Σαββίδη. Μπήκε κοινή συναινέσει, ώστε να εισαχθούν και τα υπόλοιπα “εκτός διαπραγμάτευσης” ταυτοτικά ζητήματα:
– Η αναφορά ότι η μακεδονική γλώσσα που αποτελεί σλαβική γλώσσα, δεν έχει καμία σχέση με τα σλαβικά ιδιώματα της Βορείου Ελλάδος (άρθρο 7 παρ. 4) https://www.government.gov.gr/wp-content/uploads/2019/01/prespes_26.6%CE%A735.5_5.pdf αποθαρρύνοντας έτσι οποιαδήποτε κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας θα επιθυμούσε να θέσει ζήτημα γλωσσικής μειονότητας στην Ελλάδα, προκειμένου στη συνέχεια να αναβαθμίσει τις αξιώσεις της σε εθνοτικές.
– Η αλλαγή των σχολικών βιβλίων ιστορίας στη Β. Μακεδονία (άρθρο 8 της Συμφωνίας) με τη δέσμευση αφαίρεσης των αλυτρωτικών αναφορών. Γιατί όποιος έχει στοιχειώδη γνώση του περιεχομένου των σχολικών αυτών βιβλίων, γνωρίζει ότι σε αυτά η Ελλάδα δεν εγκαλείται μονάχα για την προσάρτηση και κατοχή της Μακεδονίας, αλλά και για γενοκτονία (sic) των Μακεδόνων.
– Η απόδοση της ιστορικής πολιτισμικής κληρονομιάς της Β. Ελλάδος στην Ελλάδα – η επιγραφή κάτω από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στα Σκόπια, ότι “προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μιας ιστορικής φυσιογνωμίας που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά”. (https://www.candiadoc.gr/2019/08/16/topothetithike-pinakida-sto-agalma-toy/ φωτογραφία).
Ο κ. Σαββίδης υιοθετεί την προπαγάνδα της ακροδεξιάς, θεωρώντας τον Τσίπρα “ιδεοληπτικό ως αριστερό γαρ” ή ενεργούμενο της Ουάσιγκτον. Αν αυτό είναι ο Τσίπρας, γιατί δεν μας εξηγεί ο κ. Σαββίδης, με ποιον τρόπο μία ελληνική κυβέρνηση θα αφαιρούσε την ονομασία της μακεδονικής γλώσσας από όλα τα επίσημα έγγραφα των διεθνών οργανισμών όπου αναγραφόταν – και ας μας εξηγήσει γιατί ποτέ κανένα κόμμα δεν μπήκε στον κόπο να μας πει τον τρόπο.
Ας μας εξηγήσει γιατί ο ίδιος ο Νίκος Μέρτζος, ο επί δεκαετίες πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και διοργανωτής των συλλαλλητηρίων του 1992, ανέφερε ρητά πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένας “επώδυνος συμβιβασμός” που «έθιξε βαθιά το αίσθημα των Ελλήνων», αλλά «δεν αφήνει ανοικτές πληγές στο σώμα της Ελλάδος», παρά αντιθέτως «εξοικονομεί πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο για άλλα πολύ σοβαρότερα μέτωπα, διασφαλίζει τη ρευστή βαλκανική ενδοχώρα μας, ανοίγει ευρύ πεδίο σε ήδη προγραμματισμένα διεθνή δίκτυα ενέργειας και μεταφορών σε ενιαίο πλέον ευρωατλαντικό χώρο και αναβαθμίζει κατακόρυφα τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδος»… https://www.voria.gr/article/mertzos-i-simfonia-ton-prespon-den-afini-pliges-sto-soma-tis-elladas
Να το πρώτο ΜΠΑΜ ,αγαπητέ Μακεδόνα και συντοπίτη κύριε Παντελή Σαββίδη .
Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης ,εκ του ΠΑΣΟΚ ορμώμενος και προσωπικός φίλος του Μακεδόνα καμάρι -κατά τα άλλα -των Θεσσαλονικέων , με εμπειρία από όλα σχεδόν τα υπουργεία όλων κ. Ευαγγέλου Βενιζέλου, είναι παρακαθήμενος του persona non grata για όλους τους Μακεδόνες ό,που γης κ. Τσίπρα ,ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΛΛΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ,Η ”ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ” Αρχής στην φωτογραφία τουλάχιστον.
ΤΙ ΘΑ ΠΑΘΑΙΝΕ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΙΣΤΑΤΟ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ;.
Η συμμετοχή του στην εκδήλωση αυτή είναι σαν της απερχομένης Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου στο ”γλέντι” των ομοφύλων μετά την ψήφιση του νόμου για την ισότητα των φύλων και στον γάμο.
Για το ”ταλαίπωρο” άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα ΤΩΡΑ.
Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γεώργιο Παππά το 1972 , αποκτήθηκε το 1992 από το Υπουργείο Πολιτισμού , το 2001 (επί υπουργού- του προαναφερθέντος κ. Βενιζέλου-) ΔΩΡΗΘΗΚΕ στον Δήμο Αθηναίων ,το 2015 (επί δημάρχου κ. Καμίνη) αποφασίσθηκε η τοποθέτησή του στην συμβολή των λεωφόρων Βασιλίσσης Αμαλίας και Βασιλίσσης Όλγας ,αλλά έκτοτε πολλοί άλλοι χώροι ερίζουν για την τοποθέτησή του και η αρμοδία υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων το θέτει σε συνεχή ”διαβούλευση” και κατά πως φαίνεται τώρα με τον ”προοδευτικό” νέο Δήμαρχο των Αθηνών δεν θα τοποθετηθεί μέχρι τη λήξη της θητείας του το 2028 και ίσως και ποτέ.
Μη ξεχνάμε ότι οι αρχαίοι Αθηναίοι τον Αριστοτέλη θα σκότωναν μόλις έμαθαν τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου-τον βδελύσσονται από τότε αυτό και τον μοναδικό πατέρα του Φίλιππο-.
Τώρα εγώ αν, επαναλάβω ότι χωρίς τους Μακεδόνες Καραμανλήδες μη περιμένετε- περιμένουμε κάτι παραπάνω στην Βόρειο Ελλάδα, θα παρεξηγηθώ πάλι .
Υ.Γ Η Συμφωνία των Πρεσπών του 2018 ”αγκαλιάστηκε” αι από τους Πασόκους (το 30% πήγε στον Σύριζα) , γιατί είναι η συνέχεια της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 με το Β’ μέρος ,την τότε FYROM ,η οποία ουδέποτε κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή .
Όσοι αμφιβάλλουν ας την διαβάσουν .
ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΣ ΔΙΑΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΓΙΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ Κ.ΤΣΙΠΡΑ -ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΚΟΜΗ -ΠΟΥ ”ΠΟΔΟΠΑΤΕΙΤΑΙ” ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟ-ΣΛΑΒΟ-ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ”ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ” ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ . Ζούμε σε εθνικό ”βούρκο” κύριε Σαββίδη-άδικα ονειρεύεστε -ας προσγειωθούμε όλοι -περίσσεψε η εθνική παρακμή-αναζητείται αρχηγός με νέο όραμα όπως το 1974.
Σταύρος Αθαν .Ναλμπάντης.
Στό ἐρώτημά σας κ. Σαββίδη, νομίζω γιά ἀπάντηση παίζει ρόλο τί ἐντύπωση ἀποκόμισε ὁ καθένας ἀπό τά μαθητικά χρόνια καί ἴσως ἀπό τίς πεποιθήσεις τοῦ περιβάλλοντος. ᾿Εγώ μεγαλωμένη στήν ᾿Αθήνα καί μέ ἱστορικές μαθητικές γνώσεις πού κάλυπταν ὅλες τίς ἱστορικές περιόδους τοῦ ῾Ελληνισμοῦ, δέν εἶχα μία ἐντύπωση διαχωρισμοῦ ᾿Αθηναϊκῆς Δημοκρατίας, Μακεδονικῆς ἱστορίας, Βυζαντινῆς περιόδου, παρά μόνο σέ συνέχεια καί ἀνάλογα μέ τά πολιτιστικά ἐπιτεύγματα τῆς κάθε ἐποχῆς καί βέβαια τά ἱστορικά γεγονότα.
Πολλοί οἱ Ἀλέξανδροι ἀλλά μόνο ἕνας Μέγας ᾿Αλέξανδρος μέ τήν παγκόσμια γνωστή ἱστορία του στήν Μακεδονία, γι αὐτό ἐκεῖ θά πρέπει νά τιμᾶται ἰδιαιτέρως ὡς διακριτό κεφάλαιο τῆς ἱστορίας μας, ἄν τόν ἀναζητήσει κάποιος ξένος πού ἐπισκέπτεται τήν χώρα μας, γιατί ἐκεῖ εἶναι ἡ καταγωγή του ἐκεῖ θά τόν βροῦν. Καί βέβαια μέ γνώση καί ἔρευνα πού ὀφείλεται ἀπό τόν Ἑλληνισμό γιά τίς πόλεις πού ἵδρυσε καί τήν πορεία του. Στήν ᾿Αθήνα ἔχει τοποθετηθεῖ τό ἄγαλμά του καί σχετικά γι αὐτό καί τήν ἱστορία τοῦ πῶς τό φιλοτέχνησε ὁ γλύπτης Γιάννης Παππᾶς στόν παρακάτω σύνδεσμο.
Η περιπέτεια του παρεξηγημένου και άτυχου αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου | LiFO