Ποια είναι η φλεγόμενη Γάζα ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Τα γεγονότα της Γάζας, που βρίσκονται σε εξέλιξη την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, θεωρούνται από διεθνείς αναλυτές τα σοβαρότερα από τον πόλεμο του 2014. Η Γάζα είναι και πάλι στο επίκεντρο της ανανεωμένης βίας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής φιλο-ιρανικής και φιλο-τουρκικής οργάνωσης της Χαμάς. Για να καταλάβουμε καλύτερα τα εκεί τεκταινόμενα, ποια ακριβώς είναι η Λωρίδα της Γάζας ;

Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια έκταση 360 km2 κατά μήκος της Μεσογείου στα σύνορα της Αιγύπτου και του εβραϊκού κράτους, από την οποία προέρχονται χιλιάδες ρουκέτες με στόχο το Ισραήλ. Και την οποία ο ισραηλινός στρατός υποβάλει σε έναν συνεχιζόμενο έντονο αεροπορικό βομβαρδισμό και βομβαρδισμούς πυροβολικού από την περασμένη Δευτέρα. Μαζί με τη Δυτική Όχθη  είναι τα δύο εδάφη που διεκδικεί η Παλαιστινιακή Αρχή για να στεγάσει εκεί το μελλοντικό της κράτος.

Πρώην γη των Φιλισταίων τον 13ο αιώνα π.Χ., αυτή η περιοχή καταλήφθηκε και διοικήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ του 15ου και του 18ου αιώνα και στη συνέχεια πέρασε στη βρετανική κυριαρχία από το 1917. Ανακτήθηκε από την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της πρώτης Ισραηλο-Αραβικής σύγκρουσης του 1948, η Λωρίδα της Γάζας κατακτήθηκε το 1967 από το Ισραήλ, καταλήφθηκε στρατιωτικά και αποικειοποιήθηκε μέχρι τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο που ανέθεσαν την αυτόνομη διαχείρισή της στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Το 2005, η κυβέρνηση του Ariel Sharon (δεξιά) διέταξε μια μονομερή αποχώρηση του στρατού και των αποίκων από τη Γάζα. Από τις παλαιστινιακές εκλογές του 2006 και μια βίαιη σύγκρουση μεταξύ του ισλαμικού κόμματος Χαμάς, που κέρδισε τις εκλογές, και της Φατάχ του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, η Γάζα έχει βιώσει τρεις στρατιωτικές αντιπαραθέσεις μεγάλης κλίμακας με το Ισραήλ : το 2009, το 2014 και το 2018. Το Ιράν κατηγορείται από τις ισραηλινές αρχές για παράνομη παροχή στη Χαμάς όπλων και βαλλιστικής τεχνολογίας.

Κατοικημένη από περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους, η Γάζα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπινης πυκνότητας των χωρών μεσαίου εισοδήματος. Ο οικονομικός αποκλεισμός, που της έχει επιβάλλει το Ισραήλ, έχει ένα  σημαντικό αντίκτυπο στο ποσοστό ανεργίας της (ήταν 52% το 2019) και στην οικονομική της μεγέθυνση (το 56% του πληθυσμού της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας).

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα