Ποια είναι η σημασία του καθορισμού ΑΟΖ της Αιγύπτου με τη Λιβύη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ποια είναι η σημασία του καθορισμού ΑΟΖ της Αιγύπτου στα δυτικά θαλάσσια σύνορά της στη «Μεσόγειο;»

Οι Αιγύπτιοι πολιτικοί και βουλευτές θεώρησαν την απόφαση για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης στη Μεσόγειο «ένα βήμα για την ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να εκμεταλλευθεί τον πλούτο της», ειδικά υπό το φως των διαδοχικών ανακαλύψεων δικαιωμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, έστω και από τη μία πλευρά, αντιπροσωπεύει ένα «μήνυμα προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη »την ανάγκη σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου, υπό το φως της έντασης μεταξύ ορισμένων χωρών της περιοχής σχετικά με την εξερεύνηση αερίου.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σαλίσι εξέδωσε απόφαση με την οποία καθορίζονται τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της χώρας στη Μεσόγειο. Το ΦΕΚ δημοσίευσε το κείμενο της απόφασης, το οποίο περιελάμβανε λίστες συντεταγμένων για τα σύνορα, εκτός από την κοινοποίηση της απόφασης στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και των συγκεκριμένων συντεταγμένων.

Ο Ahmed Yahya, αναπληρωτής της Επιτροπής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου, δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, έστω και μονομερώς, «είναι σωστή απόφαση από νομική και στρατηγική άποψη».

Τόνισε στο Asharq Al-Awsat ότι η απόφαση «στοχεύει στη διατήρηση του πλούτου και των δικαιωμάτων της Αιγύπτου στο φυσικό αέριο της Μεσογείου, ειδικά υπό το φως της παραμονής πολλών χωρών στην περιοχή και των νέων ανακαλύψεων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, τα οποία έχουν γίνει πολυπόθητα υπό το φως της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής δίψας, ειδικά για ενέργεια, στον απόηχο του πολέμου.”Ουκρανίας-Ρωσίας».

Η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της με τη Σαουδική Αραβία τον Απρίλιο του 2016 και με την Ελλάδα το 2020 και η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων με την Κύπρο.

Νωρίτερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναφέρθηκε στη σημασία αυτών των συμφωνιών, όταν ανέφερε, σε οικονομική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ότι «το κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr δεν θα είχε ανακαλυφθεί αν τα σύνορα με την Κύπρο και την Ελλάδα δεν είχαν οριοθετηθεί στη Μεσόγειο και της Σαουδικής Αραβίας» στην Ερυθρά Θάλασσα, «σημειώνοντας ότι αυτές οι συμφωνίες παρέχουν 120 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη λειτουργία σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Η συγγραφέας Farida al-Shobashi, μέλος του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, πιστεύει ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων της Αιγύπτου με τη Λιβύη «αντιπροσωπεύει ένα σαφές μήνυμα ότι η Αίγυπτος δεν θα περιμένει από κανέναν να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να προστατεύσει τα δικαιώματά της».

Εξήγησε στο Asharq Al-Awsat ότι ο πολιτικός διχασμός στη Λιβύη έχει γίνει θέμα που απειλεί την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, ειδικά με την κυβέρνηση του Abdul Hamid al-Dabaiba (απερχόμενη) να υπογράφει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία, τις οποίες «η Άγκυρα εκμεταλλεύεται προκειμένου να νομιμοποιηθεί η παρουσία της στη Λιβύη».

Η Al-Shobashi πρόσθεσε ότι η χρονική στιγμή της απόφασης «αντανακλά την αιγυπτιακή συνειδητοποίηση ότι η συνέχιση της κατάστασης στη Λιβύη όπως είναι τώρα έχει γίνει βάρος για τα αιγυπτιακά συμφέροντα» και ότι το Κάιρο προχωρά στην υπεράσπιση των συμφερόντων του με νομικές μεθόδους και διαθέσιμα νόμιμα εργαλεία που παρέχουν στις αιγυπτιακές αρχές την εξερεύνηση του πλούτου της στη Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι η οριοθέτηση των συνόρων επιτρέπει στις εταιρείες που ασχολούνται με την εξερεύνηση να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους χωρίς νομικές επιφυλάξεις.

aawsat.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα