Του ΚΩΣΤΑ Δ. ΜΠΛΙΑΤΚΑ
Ξέρει η Ευρώπη που πατά και που πηγαίνει; Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πάντως φέρεται έτοιμη και το ρεπορτάζ λέει ότι εργάζεται πυρετωδώς για την οριστικοποίηση του πακέτου των ενός τρισ. ευρώ που προβλέπεται να συγκεντρωθεί μέσω της έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων «ανάκαμψης» .
Αύριο Πέμπτη θα γίνει η εξαιρετικά κρίσιμη τηλεδιάσκεψη – αργούν ακόμα οι συνεδριάσεις με φυσική παρουσία ηγετών- Κορυφής μεταξύ των 27 ηγετών και επικεφαλής των κυβερνήσεων των κρατών – μελών της ΕΕ .
Το αποκλειστικό της θέμα ειναι η αναζήτηση συμφωνίας για την επίτευξη του στόχου αντιμετώπισης του τεράστιου κόστους που θα επιφέρει η πανδημία Covid-19 στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Η πρόεδρος της Κομισιόν βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους ηγέτες και τελικά το ποσό αυτό του φιλόδοξου σχεδίου για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους τουλάχιστον ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ προβλέπεται να συγκεντρωθεί μέσω της έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων (ανάκαμψης) και να διανεμηθεί μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο.
Το ποσό εν μέρει θα έχει τη μορφή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων και εν μέρει τη μορφή δανείων με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και αποπληρωμή σε βάθος τουλάχιστον 20 ετών.
Στο μεταξύ τον ήδη υπάρχοντα σκεπτικισμό για τη δυνατότητα πραγματοποίησης μεγάλων διοργανώσεων στην Ελλάδα με κορυφαίο τον θεσμό της ΔΕΘ ήρθε να επιτείνει η ματαίωση του φετινού Oktoberfest, της παραδοσιακής γιορτής της μπίρας που διοργανώνεται κάθε φθινόπωρο στο Μόναχο. Είναι μια δημοφιλής και πολύ μαζική εκδήλωση, ένα γλέντι της Μπύρας, με επισκέπτες από όλον τον κόσμο, που φέτος δεν θα γίνει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Μάρκους Σέντερ είχε ήδη πριν από μέρες υπονοήσει ότι επίκειται ακύρωση της φετινής διοργάνωσης, η οποία ήταν προγραμματισμένη για το διάστημα από 19 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου. Τα έσοδα από το φεστιβάλ αυτό ανέρχονται στο 1 δις € ετησίως.
Φίλοι αναρωτιούνται γιατί άραγε να φοβούνται τόσο πολύ οι Γερμανοί για τέλη Σεπτεμβρίου όταν εμείς δειχνουμε να μην φοβόμαστε να δεχτούμε χιλιάδες Ιταλούς, Άγγλους, Γάλλους, Ισπανούς, Αμερικανούς τον Ιούλιο;
Όλα αυτά δείχνουν το πόσο πολυσύνθετη και αβέβαιη στα σταδιά της θα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Ειδικά το θέμα της φετινής ΔΕΘ είναι κρίσιμο. Με πάμπολλες πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και βέβαια ιατρικές όπως και συμβολικές προεκτάσεις. Είναι μια δύσκολη απόφαση για την κυβέρνηση και δεν θα ληφθεί γρήγορα ή υπό πίεση που θα υποτιμήσει την πανδημία.