Τον δρόμο για ενδεχόμενη είσοδό της στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης άνοιξε η ΔΕΠΑ με τη συμφωνία που υπέγραψε χθες με την εταιρεία Gastrade (όμιλος Κοπελούζου) που αναπτύσσει το έργο.
Οπως ανακοίνωσε επισήμως η ΔΕΠΑ, ο διευθύνων σύμβουλος Θεόδωρος Κιτσάκος και ο διευθύνων σύμβουλος της Gastrade A.E. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος υπέγραψαν χθες στην Αθήνα συμφωνία συνεργασίας με αντικείμενο τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος «Τερματικό ΥΦΑ Βορείου Ελλάδας» που αναπτύσσει η Gastrade στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Η συμφωνία προβλέπει τα επόμενα βήματα για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, καθώς και τις κοινές προσπάθειες των μερών για την περαιτέρω εμπορική ανάπτυξη του έργου. Το project του σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί στα έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. και προχωράει με την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ που τον βλέπουν ως ένα προνομιακό σημείο εισόδου του αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου για τη μεταφορά του μέσω του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB ) στις χώρες των Βαλκανίων, που σήμερα εξαρτώνται αποκλειστικά από το ρωσικό αέριο της Gazprom.
To έργο, όπως αναφέρει η ΔΕΠΑ στη σχετική ανακοίνωσή της, θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και περιφερειακής αγοράς της ΝΑ Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου. Η χθεσινή συμφωνία είναι αποτέλεσμα διετών επαφών μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gastrade αναφορικά με την προώθηση της συνεργασίας τους σε σχέση με το έργο, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και με τη δημιουργία του βέλτιστου σχήματος που θα το αναπτύξει και θα το λειτουργήσει. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2017 στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade εισήλθε η GASLOG Ltd, η ναυτιλιακή εταιρεία που διαχειρίζεται συνολικά 27 πλοία μεταφοράς LNG με ποσοστό 20% μέσω 100% θυγατρικής της.
Στο μεταξύ η ΔΕΠΑ και στο πλαίσιο ενός μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού προχωράει σε διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων LNG. O διαγωνισμός θα αφορά την περίοδο 2018-2020 και θα κληθούν να συμμετάσχουν μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες αλλά και αμερικανικές. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για να έρθουν στην εγχώρια αγορά οι πρώτες ποσότητες αμερικανικού LNG και σύμφωνα με πληροφορίες δύο αμερικανικές εταιρείες, και συγκεκριμένα η Tellurian και η Cheniere, έχουν εκφράσει ήδη ενδιαφέρον.
kathimerini.gr