ΠΙΟ ΑΣΧΗΜΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
Η μετεμφυλιακή πόλωση στρέβλωσε το πολιτικό σκηνικό. Το έκανε ανελαστικό. Δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν συμμαχικές κυβερνήσεις. Έτσι, καθιερώθηκαν οι μονοκομματικές.
Οι μονοκομματικές, όμως, προϋπέθεταν δύο πράγματα: έναν εκλογικό νόμο που θα έδινε κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα. Και πολυτασικά κόμματα.
Τα πολυτασικά κόμματα τα είδαμε εντόνως απο την δεκαετία του ’60. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ένωση Κέντρου αλλά και η ΕΡΕ. Ράλλης και Αβέρωφ, για παράδειγμα, δεν ήταν το ίδιο πράγμα.
Τα είδαμε και στην μεταπολίτευση. Πολυτασικό κόμμα ήταν το ΠΑΣΟΚ (απο τους πολιτικούς της Ενωσης Κέντρου μέχρι λενινιστές και τροτσκιστές), πολυτασικό κόμμα ήταν και η Νέα Δημοκρατία. Ο Καραμανλής γνώριζε ότι παρά τα προβλήματα έπρεπε να διατηρήσει στο κόμμα την ακροδεξιά, ακόμη και χουντικούς, αλλά και τους βασιλικούς αν ήθελε να πάρει την σχετική πλειοψηφία.
Αυτό γίνεται και στις μέρες μας. Στο Συριζα κατοικοεδρεύουν όλες οι τάσεις της αριστεράς, ασχέτως αν μετά την κυβερνητική διάψευση τον εγκατέλειψαν μερικές και στη Νέα Δημοκρατία εκπροσωπείται, επίσης, όλο το φάσμα της δεξιάς. Απο την ακρδεξιά μορφή της μέχρι την κεντρώα.
Ο υπουργοποιηθείς κ. Θάνος Πλεύρης είναι ένας ακροδεξιός της Νέας Δημοκρατίας με δηλώσεις κατά των Εβραίων,όπως λέει η ειδησεογραφία, κατά το παρελθόν.
Ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας υπόψη την εμπειρία του παρελθόντος, τον υπουργοποίησε διότι έπρεπε να εκφραστεί και η ακροδεξιά στην κυβέρνησή του (κατά την εκτίμησή του, πάντα) αλλά και ίσως, διότι θα του εκανε τη δουλειά στο υπουργείο υγείας.
Έλα, όμως, που είχε αντίρρηση το Εβραϊκό Συμβούλιο!
Πριν συνεχίσω να διευκρινήσω μερικά πράγματα:
-Είμαι αντίθετος με την ακροδεξιά
-Δεν διακατέχομαι απο τα γνωστά συμπλέγματα κατά των Εβραίων.
-Θεωρώ το ολοκαύτωμα μια απο τις τραγικότερες στιγμές της ιστορίας της ανθρωπότητας.
-Θεωρώ ότι το Ισραήλ δικαιούται πατρίδας, όπως, όμως, και οι Παλαιστίνιοι. Βρίσκομαι λίγο πολύ στο πνεύμα των συμφωνιών του Όσλο.
Μετά απο αυτά, θεωρώ ταπεινωτικό για τη χώρα να χρειάζεται να ζητήσει συγνώμη βουλευτής που ο πρωθυπουργός προτίθεται να κάνει υπουργό.
Ο υποψήφιος για τη θέση είναι εξ ορισμού ακατάλληλος. Διότι αν έκανε τις δηλώσεις για τις οποίες τον κατηγορούν (δεν τις έχω υπόψη μου) τότε δεν πρέπει να υπουργοποιηθεί. Αν είναι μωρό και δεν κατάλαβε τι έλεγε οι υπουργικές θέσεις δεν είναι για μωρά. Αν τις έκανε και μετάνοιωσε τόσο γρήγορα πάλι πρόκειται γα καιροσκόπο. Και οι καιροσκόποι έχουν τις γνωστές κυβερνητικές επιδόσεις.
Το θέμα το αναφέρω εισαγωγικά για να επισημάνω πως στην ελληνική πολιτική, ακόμη και στην σύνθεση της κυβέρνησης, δεν έχουν λόγο, μόνο, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. (δια της Γερμανίας και των Βρυξελλών, κυρίως).
Έχουν, επίσης, το Ισραήλ και η Τουρκία.
Για το Ισραήλ έχω υπόψη μου και άλλες περιπτώσεις. Δεν είναι, μόνο, η ιστορία που περιγράφω παραπάνω. Δεν μπορώ να τις αναφέρω.
Για την Τουρκία είμαι, επίσης, σίγουρος ότι οι εκάστοτε Έλληνες πρωθυπουργοί βάζουν στα υπουργεία άμυνας και εξωτερικών πρόσωπα που δεν θα ενοχλήσουν την Άγκυρα.
‘Επίσης, όπως κατήγγειλε ο αποθανών πρώην υπουργός της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός, ζήτησε απο τους κύπριους να μην προχωρήσουν με την Αίγυπτο σε υπογραφή συμφωνίας για την ΑΟΖ που θα ενοχλούσε την Τουρκία.
Ο νυν ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, δήλωσε πριν μερικούς μήνες οτι η Ελλάδα δεν θα κάνει γεωτρήσεις για ανεύρεση υδρογονανθράκων επειδή η κυβέρνησή του είναι οικολογικά ευαίσθητη. (Θα αφήσει τον χώρο να κάνει γεωτρήσεις η Τουρκία η οποία δεν είναι ευαίσθητη οικολογικά).
Αν και δεσμεύτηκα ότι δεν θα αναφέρω το γεγονός ο τρόπος που θα το παρουσιάσω δεν θα εκθέσει κανέναν. Παλαιότερα, ήρκεσε ένα υποβολιμιαίο δημοσίευμα της Χουριέτ για να ακυρωθεί η τοποθέτηση στη θέση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Κύπρου προσώπου ανεπιθύμητου στην Άγκυρα.
Μετά απο αυτά τα λίγα, έχει κανείς αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι ένα προτεκτοράτο;
Είναι κράτος αυτό;
π.Σαβ.
spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο “αντισημιτισμός” τού Θ. Πλεύρη εξάγεται από το ότι παρέστη ως συνήγορος υπερασπίσεως τού πατέρα του, Κων/νου Πλεύρη, όταν ο τελευταίος προσήχθη σε δίκη για το βιβλίο του “Οι Εβραίοι – Όλη η αλήθεια” το 2009. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν τον μήνυσε το Κ.Ι.Σ., αλλά το “Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι” (= Δημητράς). Πρωτοδίκως καταδικάστηκε, αλλά στην συνέχεια αθωώθηκε, ύστερα από αναίρεσή του στον Άρειο Πάγο. Ο Θάνος Πλεύρης δεν είχε απολύτως κανέναν λόγο να ζητήσει συγγνώμη από κανέναν και αυτό είναι αρκετά εξευτελιστικό τόσο για τον ίδιο, όσο και για την κυβέρνηση. Συμφωνώ, κ. Σαββίδη. Τέτοιοι άνθρωποι είναι ακατάλληλοι για υπουργοί. Συμφωνώ επίσης για πολλοστή φορά μαζί σας ότι η Ελλάς είναι ένα αξιοθρήνητο προτεκτοράτο.

 2. Μία παρατήρηση κ. Σαββίδη.
  Ὁ οἰκουμενικός ἑλληνισμός στηρίχθηκε στήν ζωντανή τότε ρίζα του πού ἐρχόταν ἀπό τήν ἀρχαιότητα, μέ γλώσσα, φιλοσοφία, ἰδέες, ἱστορία, πολιτισμό, τά ἔφερε ὅπου πατοῦσε. Ἡ ρίζα αὐτή πολεμιέται, ἀποδομεῖται, συκοφαντεῖται, μαζί καί ὅσοι πιστεύουν στά ἰδανικά του καί ἀνήκουν σέ αὐτήν τή ρίζα. Μόνο ὁ λαός ἀφουγκράζεται, ὅμως ἀλλότριες ἐξουσίες μποροῦν κάποιες φορές νά τόν ἀποδιοργανώνουν.
  Ὁ Μίκης Θεοδωράκης ἔχει πεῖ ὅτι ἄν κόψεις μάρμαρα μέ ὅλους τούς ὑπολογισμούς στά μέτρα τῶν μαρμάρων πού κτίσθηκε ὁ Παρθενώνας, δέν φτιάχνεις αὐτό τό ἔργο, γιατί ὁ Παρθενώνας γεννήθηκε μέ μία ἰδέα μέσα του πού αὐτή ἀκτινοβολεῖ.
  Συμφωνῶ μέ τίς προτάσεις τοῦ συνομιλητή σας ΕΠΙΛΟΓΟΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.
  Λείπουν νέες πολιτικές δυνάμεις, ἀπό τόν λαό, μέ ἐμπειρία ζωῆς, μέ ἰδεολογία, μέ γνώση της ἱστορίας, μέ στοχασμό, μέ μαθηματική σκέψη, μέ ἀγάπη γιά τόν Ἑλληνισμό. Μπορῶ νά σᾶς εὐχηθῶ τά καλύτερα καί βέβαια τό ταξίδι ἀξίζει, ὅ,τι καί νά γίνει.

  • “Μόνο ὁ λαός ἀφουγκράζεται…” Τι; Η γλώσσα καταστρέφεται, οι φιλόλογοι το επισημαίνουν και ο … λαός τι ακριβώς αφοουγκράζεται, αφού ο ίδιος την καταστρέφει; Ένα παράδειγμα μόνο.

   ¨Ὁ Μίκης Θεοδωράκης ἔχει πεῖ ὅτι ἄν κόψεις μάρμαρα μέ ὅλους τούς ὑπολογισμούς στά μέτρα τῶν μαρμάρων πού κτίσθηκε ὁ Παρθενώνας, δέν φτιάχνεις αὐτό τό ἔργο, γιατί ὁ Παρθενώνας γεννήθηκε μέ μία ἰδέα μέσα του πού αὐτή ἀκτινοβολεῖ.”

   Σαχλαμάρες. Στο Ενδιβούργο υπάρχει ένας άθλιος “Παρθενώνας”, που δεν βλέπεται, διότι είναι ολόστραβος, που όμως έχει κατασκευασθεί ακριβώς όπως τον αθηναϊκό. Ο λόγος είναι ότι ο φωτισμός είναι διαφορετικός. Οι κατασκαυαστές τού Παρθενώνος κοίταζαν από μακριά κι έφτιαχναν αναλόγως με το πώς “έκοβε” το μάτι τους. Ούτε μία ίσια γραμμή δεν έχει το μνημείο, κι όμως φαίνεται ολόισιο! Τι ιδέα μέσα του και πράσσειν άλογα;

   • Τό σχόλιό σου τό ἀντέγραψα στό σχόλιό μου στό ἄλλο ἄρθρο ὅπου ὁ σχετικός διάλογος, ὅπου σοῦ ἀπαντάω.

 3. Η επιλογή υπουργών με αποδεκτό προφίλ από άλλους δεν είναι νομίζω υποταγή. Είναιη προσωποποίηση της πολιτικής που αποφασίσθηκε απέναντι στον οποιον αφορά. Άλλο πράγμα είναι να σου επιβάλλουν πρόσωπα κι άλλο μέσω αυτών να δηλώνεις τις πολιτικές σου .

 4. Έχετε κοντή μνήμη κ. Σαββίδη και λυπάμαι που το λέω.

  Σαφώς και γίνεται και ΠΟΛΥ χειρότερα. Οι Συριζαίοι το 2015 πήγαν να τινάξουν όχι μόνο την Ελλάδα στον αέρα με την περίπτωση Μπαρουφάκη, αλλά και όλη την Ευρώπη με τους “πρόσφυγες” που λιάζονται. Ως γνωστόν το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του, πατρίδα μας είναι όλη η Γη κλπ.

  Τώρα για τα υπόλοιπα, φυσικά και η Ελλαδίτσα μας είναι προτεκτοράτο. Ανέκαθεν ήταν. Για να σε υπολογίζουν, πρέπει να χειραφετηθείς πρώτα.

  Αν θυμάμαι καλά, αρκούσε η ανυπακοή μιας νεαρής μαύρης για να δώσει τη θέση της σε λευκό στο λεωφορείο, για να συμβούν όσα επακολούθησαν τη δεκαετία του ’50 στην Αμερική.

  Η Ελλαδίτσα μας από την άλλη, έχει δείξει επανειλημμένως ότι είναι χώρα της πλάκας. Για να σηκώσουμε κεφάλι, θα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να ματώσουμε.

  Το παράδειγμά σας με αυτόν τον ανεκδιήγητο ΓΑΠ πολύ εύστοχο, θα έλεγα.

  Αυτά.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,637ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
17,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα