Πιθανότατα στις 16 Απριλίου το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Διχασμένη η τουρκική κοινωνία

Πιθανότατα στις 16 Απριλίου το δημοψήφισμα στην Τουρκία
Με την υπογραφή του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο σχετικό πακέτο νόμων δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση που θα γίνει σε 60 περίπου μέρες.

Ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε σήμερα το πακέτο νόμων για την αμφιλεγόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση σύμφωνα με την οποία αποκτά ο ίδιος περισσότερες εξουσίες. Το πακέτο θα τεθεί σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο. Το κυβερνών συντηρητικό κόμμα AKP υπερψήφισε το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο στις 21 Ιανουαρίου, ενώ η αντιπολίτευση συνεχίζει να κάνει λόγο για δικτατορία στην Τουρκία.

Δώδεκα μέρες πέρασαν από την κρίσιμη ψηφοφορία στην τουρκικής Εθνοσυνέλευση που υπερψήφισε το πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Γιλντιρίμ και στήριξε το ακροδεξιό κόμμα του Ντεβλέ Μπαχτσελί. Σήμερα ο Ταίπ Ερντογάν υπέγραψε το πακέτο και το επέστρεψε ως είθισται στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με το νόμο από τη στιγμή που ο πρόεδρος υπογράψει πρέπει να περάσουν 60 ημέρες, και το δημοψήφισμα λαμβάνει χώρα την πρώτη Κυριακή μετά την πάροδο των 60 ημερών. Η πιθανότερη λοιπόν ημερομηνία είναι η 16η Απριλίου ωστόσο η ημερομηνία πρέπει να ανακοινωθεί επίσημα από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Διχασμένη η τουρκική κοινωνία ενόψει του δημοψηφίσματος

Αν στο δημοψήφισμα οι πολίτες ψηφίσουν υπέρ των αλλαγών η Τουρκία γυρίζει σελίδα. Το πολίτευμα μετατρέπεται από προεδρευόμενη δημοκρατία σε προεδρική δημοκρατία με ευρύτατες εκτελεστικές υπερεξουσίες στον πρόεδρο και αποδυνάμωση της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου. Το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο και ανανεώνεται ανά τρίμηνο, και με την ηγεσία του φιλοκουρδικού κόμματος στη φυλακή εν αναμονή δίκης με την κατηγορία της τρομοκρατικής δράσης. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης περιορίζει σημαντικά την προεκλογική εκστρατεία όσων είναι κατά του νέου συντάγματος καθώς οι απόψεις τους μπορεί να εκληφθούν ως προσβολή κατά του θεσμού του προέδρου. Πάντως οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν την κοινωνία διχασμένη και προβληματισμένη. Από την αντιπολίτευση, το ακροδεξιό κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί συμπράττει απόλυτα με την κυβέρνηση όμως τα άλλα δυο κόμματα, το ΡΛΚ και το Φιλκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών διαφωνούν απόλυτα.

Αριάνα Φερεντίνου, Κων/πολη

tovima.gr
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα