«Πετούσε» η ευρωπαϊκή οικονομία πριν τα νέα lockdowns

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης βρίσκονταν οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του έτους, πριν το δεύτερο κύμα της πανδημίας οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα και lockdowns. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν ότι η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη της Ευρώπης, πέτυχε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες την καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί εδώ και πενήντα χρόνια. Όμως οι αναλυτές γνωρίζουν καλά ότι αυτή η ανάκαμψη θα διακοπεί απότομα στο τέταρτο τρίμηνο, λόγω των lockdowns.

Ειδικότερα, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 8,2%, η γαλλική κατά 18,2%, η ιταλική κατά 16,1% και η ισπανική κατά 16,7%. Αύξηση του ΑΕΠ της κατά 13,2% ανακοίνωσε η Πορτογαλία και κατά 11,1% η Αυστρία.

Το ΑΕΠ ολόκληρης της Ευρωζώνης αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 12,7%, δηλαδή πολύ περισσότερο από το 9,4% που περίμεναν οι αναλυτές. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρωζώνη και έρχεται έπειτα από τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της, αφού τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου είχαν δείξει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 11,8%.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν καθώς δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης –η γαλλική και η γερμανική- εισέρχονται σε νέο lockdown, ενώ περισσότερα περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη, καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού αποδεικνύεται ισχυρότερο από το πρώτο.

Ευρωπαίοι πολιτικοί επικαλούνται τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου σε μία προσπάθεια να πείσουν ότι οι οικονομίες μπορούν να «αντέξουν» και το δεύτερο γύρο των περιοριστικών μέτρων. «Η οικονομία έχει σημαντικές δυνατότητες ανάκαμψης. Από το 2021 κιόλας, θα μπορέσουμε να έχουμε καλά στοιχεία ανάπτυξης», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. «Οι προτεραιότητες παραμένουν ίδιες, δουλεύουμε με ένα συντονισμένο τρόπο στην Ισπανία και την Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και εξακολουθούμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες», είπε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας, Νάντια Καλβίνο.

Ωστόσο, οι αναλυτές γνωρίζουν καλά ότι η ευρωπαϊκή οικονομία κινδυνεύει να βυθιστεί ξανά σε ύφεση, κάτι που έδειξε να παραδέχεται και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, χθες. Ουσιαστικά, η πρόεδρος της ΕΚΤ προανήγγειλε νέα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας το Δεκέμβριο, καθώς η οικονομική δραστηριότητα επιδεινώνεται ταχύτατα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα