Περισσότερες ερωτήσεις από ό,τι απαντήσεις για την έκρηξη στη Βηρυτό.

5/8/20 | 0 | 0 | 281 εμφανίσεις

By Hilal Khashan

Δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τι συνέβη στη Βηρυτό την Τρίτη. Δεν θα μάθουμε ποτέ την πλήρη αλήθεια για τη μαζική έκρηξη που κατέστρεψε το μεγάλο λιμάνι της χώρας, προκάλεσε αμέτρητες ζημιές σε ολόκληρη την πρωτεύουσα, προκάλεσε περισσότερα από 4.000 θύματα και άφησε άγνωστη την τύχη πολλών αγνοουμένων.
Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η έκρηξη συνέβη κατά λάθος σε μια περιοχή όπου δεν υπήρχαν μέτρα δημόσιας ασφάλειας. Οι συγκολλητές επισκευάζουν την πόρτα μιας παρακείμενης αποθήκης με πυροτεχνήματα όταν η υπερβολική θερμοκρασία και η συγκόλληση προκάλεσαν την εξάτμιση κάποιου νιτρικού αμμωνίου και την ανάμιξη με σκόνη σίτου που απελευθερώθηκε από τα κοντινά σιλό σίτου. Η αντίδραση προκάλεσε πιθανώς την καταστροφική έκρηξη. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι η έκρηξη που συνέβη σε μια χώρα με άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και υπερπληθωρισμό θα περιπλέξει περαιτέρω το πολιτικό αδιέξοδο του Λιβάνου.
Ωστόσο, έχουμε περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις.
Γιατί αποθηκεύτηκε στο λιμάνι μια αποστολή 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου για έξι χρόνια, και ποιος το είχε;
Γιατί αυτή η επικίνδυνη χημική ουσία αποθηκεύτηκε σε αποθήκη τόσο κοντά στις επιχειρήσεις και τις κατοικημένες περιοχές;
Η έκρηξη έρχεται σε μια ιδιαίτερα κακή στιγμή. Ο Λίβανος ήταν ήδη μια χώρα στο χείλος της καταστροφής, και τα πράγματα θα επιδεινωθούν.
Ο μόνος ωφελημένος από αυτό που συνέβη την Τρίτη είναι η Χεζμπολάχ, η οποία ήταν απρόθυμη να απαντήσει στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε έναν από τους μαχητές της στη Συρία.
Την Παρασκευή, το Διεθνές Δικαστήριο που εξετάζει τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι θα ανακοινώσει την απόφασή του για τέσσερις πράκτορες της Χεζμπολάχ που εμπλέκονται στη δολοφονία. Κανείς στον Λίβανο δεν έχει διάθεση αυτή τη στιγμή να περιγελάσει τη Χεζμπολάχ για την αμυντική στάση της έναντι του Ισραήλ ή να αναρωτηθεί για το ρόλο της στη δολοφονία του Χάριρι.

Category: Διπλωματία, Το σχόλιο της ημέρας

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    27/9/20 | (4 σχόλια)
    του Παντελή Σαββίδη Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ στην Ελλάδα. Το γεγονός προκαλεί εντύπωση γιατί δεν διαφαίνεται κάποιος, ιδιαιτέρως, σοβαρός λόγος ο κ. Πομπέο να βρεθεί για άλλη μια φορά στην ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας