Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προσπαθεί να περιορίσει ένα ακόμη κύμα βίαιων διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, συναντήθηκε με δημάρχους την Τρίτη (4 Ιουλίου) και φέρεται να πρότεινε την ιδέα της ρύθμισης ή του περιορισμού της πρόσβασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάλογα με τη σοβαρότητα των απειλών και των ταραχών.
Μετά την αστυνομική δολοφονία του Ναέλ Μ. στις 27 Ιουνίου, εκτεταμένες ταραχές σάρωσαν τη Γαλλία, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές ύψους έως και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις εργοδοτικών οργανώσεων, ενώ πολλές από τις συγκρούσεις συντονίστηκαν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Snapchat, το TikTok ή το Instagram.
Σύμφωνα με το BMFTV, ο Μακρόν δήλωσε την Τρίτη ότι «αν τα πράγματα ξεφεύγουν, ίσως χρειαστεί κανείς να περιορίσει ή να κόψει την πρόσβαση [στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης]».
Φήμες ήθελαν τη γαλλική κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να κόψει την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών τις χαρακτήρισε «fake news» σε ένα tweet την Κυριακή.
Το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε το ίδιο την Τρίτη, επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για fake news και εξηγώντας ότι «είναι τεχνικά ανέφικτο και παράνομο στη Γαλλία».
Ωστόσο, η φημολογία εντάθηκε καθώς ο Ρομπέρ Μενάρ, ο ακροδεξιός δήμαρχος του Béziers, δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση LCI και το TF1 ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μακρόν πρότεινε «να σκεφτούμε να κόψουμε την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Snapchat, TikTok, Instagram» υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Αργότερα μέσα στην ημέρα, το τηλεοπτικό κανάλι BFMTV μετέδωσε ότι ο Μακρόν είπε ενώπιον των 220 δημάρχων των οποίων οι πειφέρειες βίωσαν τις πιο σοβαρές λεηλασίες και την περισσότερη βία ότι η Γαλλία πρέπει «να προβληματιστεί σχετικά με τη χρήση των κοινωνικών δικτύων από τους νέους […] και τα όρια που πρέπει να επιβληθούν», προτείνοντας τελικά να «κόψει την πρόσβαση» σε αυτά.
Σύμφωνα με πηγή που ήταν παρούσα στη συνάντηση και επιβεβαίωσε τα λόγια του Μακρόν στη EURACTIV, ο πρόεδρος δεν επιθυμεί να λάβει μια απόφαση ενώ οι ταραχές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Ωστόσο, πιστεύει ότι πρόκειται για «μια πραγματική συζήτηση που πρέπει να κάνουμε όταν τα πράγματα ηρεμήσουν», διότι «όταν [τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης] γίνονται εργαλείο συγκέντρωσης ή εργαλείο δολοφονίας, είναι ένα πραγματικό πρόβλημα».
Ισχυρισμοί αυταρχισμού
Το κλείσιμο του διαδικτύου χρησιμοποιείται συνήθως από αυταρχικά καθεστώτα στο πλαίσιο περισσότερο ή λιγότερο ανοικτών συγκρούσεων, ως απάντηση σε εκτεταμένες και δυνητικά βίαιες διαδηλώσεις, πριν από εκλογές ή προκειμένου να αποκρύψουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Υπογραμμίζοντας αυτό σε ένα κάπως ειρωνικό tweet, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (S&D), Ολιβιέ Φορ, έγραψε ότι «η χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τις μεγάλες δημοκρατίες της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν».
Το ακροαριστερό κόμμα La France Insoumise (GUE/NGL) επιτέθηκε στον Μακρόν επειδή πρότεινε μια τέτοια ιδέα, συγκρίνοντας τον με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.
Παράλληλα, ένας βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος Le Rassemblement National (ID) της Μαρίν Λεπέν μίλησε επίσης για «δραματική αυταρχική διολίσθηση».
Théophane Hartmann | EurActiv.com