ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΙΜΕ: H Ουκρανία έχασε τον πόλεμο, οι ΗΠΑ απέτυχαν…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι είναι ο μόνο Ουκρανός που πιστεύει ακόμα σε νίκη επί των Ρώσων, παρά την αντίθετη άποψη της στρατιωτικής ηγεσίας και του λαού….

Le personnage de l’année

Το νέο άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Time είναι πολύ αποκαλυπτικό:

«Κανείς δεν πιστεύει στη νίκη μας όσο εγώ». Ο αγώνας του Βολοντυρίρ Ζελένσκι για να κρατήσει την Ουκρανία στη μάχη. Time – 30 Οκτωβρίου 2023.

Αυτή η επίθεση έχει προχωρήσει με μη βιώσιμο ρυθμό και με τεράστιες απώλειες, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο για τον Ζελένσκι να πείσει τους εταίρους του ότι η νίκη είναι εφικτή. Με το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ, το να κρατάς απλώς την προσοχή του κόσμου στην Ουκρανία έχει γίνει μια μεγάλη πρόκληση.

Παραθέτοντας έναν στρατιώτη στο μέτωπο της αντεπίθεσης, ο Economist συμφωνεί:

«Δυσωδία πτωμάτων»

Ο « Αριστερόχειρας », ένας του πεζικού που πολεμά στο μέτωπο μεταξύ Robotyne και Verbove, λέει ότι οι απώλειες στην Ουκρανία έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, εν μέρει εξαιτίας των drone. Οι πεδιάδες του Zaporozhye έχουν γυρίσει την πλάτη στη ζωή, λέει. « Είναι κόλαση. Πτώματα, μυρωδιά πτωμάτων, θάνατος, αίμα και  φόβος. Ούτε μια ουγγιά ζωής, μόνο δυσωδία του θανάτου .» Μέλη μονάδων σαν το δικό του είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν παρά να επιζήσουν. « Εβδομήντα τοις εκατό – Τριάντα τοις εκατό. Μερικοί δεν φτάνουν ούτε στην πρώτη τους μάχη .»

Ωστόσο, ο Zελένσκι τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν:

Ο πόλεμος χάθηκε και οι Ουκρανοί το ξέρουν… 

Όμως οι πεποιθήσεις του δεν έχουν αλλάξει. Παρά τις πρόσφατες αποτυχίες στο πεδίο της μάχης, δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τον αγώνα ή να αναζητήσει ειρήνη.

Αντίθετα, η πεποίθησή του για την τελική νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας έχει σκληρύνει, σε σημείο να ανησυχεί ορισμένους από τους συμβούλους του. Είναι ακλόνητη, στα όρια του μεσσιανισμού. « Αυταπατάται », μου είπε απογοητευμένος ένας από τους στενότερους συνεργάτες του. « Δεν έχουμε  επιλογές. Δεν κερδίζουμε. Αλλά προσπαθήστε να του το πείτε».

Το πείσμα του Ζελένσκι, λένε κάποιοι από τους βοηθούς του, υπονόμευσε τις προσπάθειες της ομάδας τους να αναπτύξει μια νέα στρατηγική, ένα νέο μήνυμα. Καθώς συζητούσαν για το μέλλον του πολέμου, ένα θέμα παρέμενε ταμπού: η δυνατότητα διαπραγμάτευσης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Ρώσους. Κρίνοντας από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι Ουκρανοί θα απέρριπταν μια τέτοια κίνηση, ειδικά αν αυτό σήμαινε την απώλεια οποιουδήποτε κατεχόμενου εδάφους. 

Ο πόλεμος χάθηκε. Οι Ουκρανοί το ξέρουν. Αλλά δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια.

Οι άνθρωποι του Ζελένσκι κατηγορούν τους πάντες εκτός από αυτούς που προκάλεσαν το πρόβλημα. Είναι το μήνυμα της « νίκης » του Ζελένσκι και της ομάδας του που έχει οδηγήσει την κοινή γνώμη σε πλήρη εφησυχασμό.

Όπως ο τίτλος της Strana:

Η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο κατά της Ρωσικής Ομοσπανδίας λόγω της ανεπαρκούς αντίληψης της κατάστασης από την κοινωνία – Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Strana.news, 30 Oκτωβρίου 2023.

Από στρατηγικής άποψης, η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο λόγω της ανεπαρκούς αντίληψης της κατάστασης από την κοινωνία.

Αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουχαρτσούκ σε συνέντευξή του στο Channel Five . 

Ισχυρίζεται ότι στην αρχή του πολέμου, όλοι οι Ουκρανοί ήταν έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα και υπήρχαν πολλοί εθελοντές. Αλλά μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο, η κατάσταση άλλαξε.

Ναπολέων και Χίτλερ

« Αμέσως μετά, παρατήρησα ότι τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν το αφήγημα ότι πολεμούσαμε ενάντια σε άστεγους, ότι ο ρωσικός στρατός δεν ήξερε να πολεμήσει, ότι κατ ‘αρχήν η νίκη θα επιτυγχανόταν σε μία ή δύο εβδομάδες, το πολύ σ’ ένα μήνα. Πρώτα την άνοιξη, μετά το καλοκαίρι, ύστερα το φθινόπωρο, κατόπιν το χειμώνα, χωρίς να διευκρινίζουμε πότε θα πάμε στην Κριμαία. Η νίκη θα στέψει σίγουρα το στρατό μας. Προετοιμάσαμε τους ανθρώπους σε ένα ζεστό μπάνιο. Απορρίψαμε την άποψή τους για την πραγματικότητα. Αλλά αυτό δεν συνέβη στη Ρωσία. Οι Ρώσοι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι ο πόλεμος δεν επρόκειτο να είναι εύκολος για αυτούς. Κατάλαβαν ότι θα έπρεπε να πολεμήσουν για πολύ καιρό », είπε ο κ. Kουχαρτσούκ.

Προσθέτει ότι οι Ρώσοι « δυναμώνουν » κάθε μέρα και ότι αν η Ουκρανία είχε πραγματικά αντιμετωπίσει « εκφυλισμένους », θα τους είχε νικήσει εδώ και πολύ καιρό.

« Γι’ αυτό χάνουμε. Έχουν αυτές τις διαδικασίες σε εξέλιξη και η ετοιμότητά τους είναι πολύ υψηλότερη από αυτή της κοινωνίας μας. Και όταν μιλούν για μια πυρηνική βόμβα, για έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων, για τον έναν ή τον άλλο λόγο μου φαίνεται ότι είναι έτοιμοι για αυτές τις διαδικασίες », πρόσθεσε ο διοικητής του τάγματος.

Ο Ναπολέων, ο Χίτλερ και πολλοί άλλοι που επεδίωξαν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας έπρεπε να μάθουν να μην υποτιμούν ποτέ το βάθος των πόρων της. Σήμερα, το ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαίοι πληρεξούσιοί τους   μαθαίνουν αυτό το μάθημα.

Ο Ζελένσκι δεν διδάχτηκε ακόμα. Δεν θα υποχωρήσει: Το κρύο θα δυσκολέψει επίσης τις στρατιωτικές προόδους, εμποδίζοντας τις πρώτες γραμμές τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη. Όμως ο Ζελένσκι αρνείται να το παραδεχτεί. « Για μένα, το πάγωμα του πολέμου σημαίνει να τον χάσεις », δηλώνει. Πριν φτάσει ο χειμώνας, οι βοηθοί του με προειδοποίησαν να περιμένω σημαντικές αλλαγές στη στρατιωτική τους στρατηγική και σημαντική ανανέωση της ομάδας του προέδρου. Λένε ότι τουλάχιστον ένας υπουργός πρέπει να απολυθεί, καθώς και ένας υψηλόβαθμος στρατηγός υπεύθυνος για την αντεπίθεση, για να λογοδοτήσει για την αργή πρόοδο της Ουκρανίας στο μέτωπο. « Δεν προχωράμε », λέει ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ζελένσκι. Ορισμένοι διοικητές της πρώτης γραμμής, συνεχίζει, άρχισαν να αρνούνται εντολές να προχωρήσουν, ακόμη και όταν ήρθαν απευθείας από το γραφείο του προέδρου. « Θέλουν απλώς να μείνουν στα χαρακώματα και να κρατήσουν τη γραμμή », προσθέτει. « Αλλά δεν μπορούμε να κερδίσουμε έναν πόλεμο με αυτόν τον τρόπο ».

Όταν έθεσα αυτές τις ερωτήσεις σε έναν ανώτερο αξιωματικό, μου είπε ότι ορισμένοι διοικητές είχαν ελάχιστη επιλογή να αμφισβητήσουν εντολές της κορυφής. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποια στιγμή στις αρχές Οκτωβρίου, οι πολιτικοί ηγέτες στο Κίεβο ζήτησαν μια επιχείρηση για να « ανακαταλάβουν » την πόλη Horlivka, ένα στρατηγικό φυλάκιο στην ανατολική Ουκρανία που οι Ρώσοι κρατούν και υπερασπίζονται σθεναρά έκτοτε, σχεδόν μια δεκαετία. Η απάντηση είχε τη μορφή ερώτησης: «Με τι; Δεν έχουν ούτε τους άνδρες ούτε τα όπλα », δηλώνει ο αξιωματικός. « Πού είναι τα όπλα; Πού είναι το πυροβολικό; Πού είναι οι νεοσύλλεκτοι; 

Σε ορισμένους κλάδους του στρατού, η έλλειψη προσωπικού έχει γίνει ακόμη πιο σοβαρή από το έλλειμμα σε όπλα και πυρομαχικά. Ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ζελένσκι μου είπε ότι ακόμα κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους παρείχαν όλα τα όπλα που υποσχέθηκαν, « δεν έχουμε τον κόσμο να τα χρησιμοποιήσει ». 

Από την αρχή της εισβολής, η Ουκρανία αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει επίσημο αριθμό νεκρών και τραυματιών. Όμως, σύμφωνα με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εκτιμήσεις, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τις 100.000 και στις δύο πλευρές του πολέμου. Ο πόλεμος αποσάθρωσε τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας τόσο πολύ που τα γραφεία στρατολόγησης αναγκάστηκαν να χρησιμοποιούν όλο και πιο ηλικιωμένους ως προσωπικό, ανεβάζοντας τη μέση ηλικία ενός Ουκρανού στρατιώτη στα 43 περίπου. « Είναι ενήλικοι άντρες τώρα και δεν είναι πολύ καλά στην υγεία τους », λέει ο στενός συνεργάτης του Ζελένσκι. « Είμαστε στην Ουκρανία, όχι στη Σκανδιναβία. Εδώ δεν είναι Σκανδιναβία. 

Ο Ζελένσκι μετράει μέρες…

Τα παλιά προβλήματα της Ουκρανίας, ιδιαίτερα η διαφθορά, επιμένουν:

Πριν δέκα μήνες το ΤΙΜΕ είχε ανακηρύξει τον κ. Ζελένσκι πρόσωπο της χρονιάς, ενώ στο πρόσφατο τεύχος του αναγγέλλει την απομάκρυνσή του. Sic transit gloria…

Με όλη την πίεση για την εξάλειψη της διαφθοράς, υπέθεσα, ίσως αφελώς, ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι θα το σκεφτόντουσαν δύο φορές πριν δεχτούν δωροδοκία ή τσεπώσουν δημόσιους πόρους. Αλλά όταν έκανα αυτή την παρατήρηση σε έναν ανώτερο προεδρικό βοηθό στις αρχές Οκτωβρίου, μου ζήτησε να απενεργοποιήσω τη συσκευή εγγραφής ήχου για να μπορεί να μιλήσει πιο ελεύθερα. « Σάιμον, κάνεις λάθος », μου είπε. « Οι άνθρωποι κλέβουν σαν να μην υπάρχει αύριο ».

Γνωρίζοντας ότι το σκάφος βυθίζεται, μάλλον αυτό θα έκανα κι εγώ. Θα φόρτωνα ό,τι είναι διαθέσιμο στην προσωπική μου σχεδία ζωής και θα ετοιμαζόμουν να κόψω τους δεσμούς με το μητρικό πλοίο.

Το άρθρο του Time είναι ένα σήμα. Ανακοινώνει το τέλος του καθεστώτος Ζελένσκι. Είμαι βέβαιος ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, καθώς και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναζητούν πυρετωδώς μια εναλλακτική – και έναν τρόπο να σώσουν το πρόσωπο εφαρμόζοντας αυτήν την εναλλακτική.

Κάποιος φαίνεται να προστατεύει και να προωθεί τον Aλεξέι Αρέστοβιτς για αυτόν ακριβώς τον σκοπό: Αφού εγκατέλειψε το προεδρικό γραφείο μετά από ένα σκάνδαλο τον Ιανουάριο του 2023, ο Aρέστοβιτς, αν και άρχισε να επικρίνει τις ενέργειες των αρχών, το έκανε προσεκτικά μέχρι πρόσφατα.

Σήμερα, όμως, αρκείται να επικρίνει την ομάδα που βρίσκεται στην εξουσία. Ο Αρέστοβιτς εστιάζει σε δύο πράγματα: στις στρατιωτικές αποφάσεις των ηγετών της χώρας και στην εσωτερική τους πολιτική.

Η δεύτερη εκδοχή: Ο Αρέστοβιτς κέρδισε υποστήριξη από Αμερικανούς που θέλουν μεγαλύτερη πολιτική πολυμορφία στην Ουκρανία και δεν ενδιαφέρονται για τη μονοπώληση της εξουσίας από τον Ζελένσκι. 

Υπέρ αυτής της εκδοχής χρησιμοποιούν και το γεγονός που προαναφέρθηκε ότι η σκλήρυνση της ρητορικής του πρώην συμβούλου του προέδρου ξεκίνησε μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Από αυτή την άποψη, θυμούνται επίσης την τηλεοπτική του συνέντευξη στις αρχές Οκτωβρίου, στην οποία δήλωσε ότι εάν η Δύση αποφασίσει να τερματίσει τον πόλεμο χωρίς να επιτύχουμε τα σύνορα του 1991 και ο Ζελένσκι αντιταχθεί σε αυτό, τότε ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα «αλλάξει » . κατά τη διάρκεια των εκλογών.

«Είναι πιθανό ο Αρέστοβιτς να υποστηρίζεται από συγκεκριμένες δυτικές ελίτ, που ενδιαφέρονται για την ποικιλομορφία των απόψεων στην Ουκρανία. Λένε ότι η χώρα δεν μπορεί να μιλάει μόνο με τη φωνή του Ζελένσκι, αλλά ότι υπάρχουν και διαφορετικές κριτικές απόψεις », σχολιάζει στη Strana ο πολιτικός αναλυτής Ruslan Bortnik .

Στη μεγάλη στρατηγική του, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να στραφεί προς την Ασία. Αλλά οι ΗΠΑ είναι κυρίως απασχολημένες με την Ουκρανία, σε μια εντελώς περιττή σύγκρουση που οι ίδιες προκάλεσαν, και μετά, με τη Γάζα στις φλόγες, πάλι με  τη Μέση Ανατολή.

Πηγή: https://lesakerfrancophone.fr/la-guerre-est-perdue-zelenski-va-partir-la-maison-blanche-a-echoue από Moon of Alabama

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
27,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα