ΠΓΔΜ: Απέρριψε τον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών – αλβανικών κομμάτων ο Ιβάνοφ

2/3/17 | 0 | 0 | 385 εμφανίσεις
REUTERS

Αρνήθηκε να αποδεχθεί την κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ και τα αλβανικά κόμματα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, λόγω του αιτήματος της αλβανικής πλευράς για ευρύτερη επισημοποίηση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης γλώσσας του κράτους.

Η απόφαση του Ιβάνοφ δέχθηκε επικρίσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών είχε κερδίσει 49 έδρες, ενώ το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι VMRO – DPMNE είχε κερδίσει 51 έδρες – αποτέλεσμα που κατέστησε απαραίτητη τη συμμετοχή των αλβανικών κομμάτων στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

Την περασμένη εβδομάδα, τα τρία αλβανικά κόμματα δήλωσαν την υποστήριξή τους στον Ζάεφ, καθώς αυτός συμφώνησε να υποστηρίξει την κατάθεση νομοσχεδίου για να γίνει η αλβανική γλώσσα επίσημη σε όλο το εύρος της επικράτειας με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί κύμα διαδηλώσεων στα Σκόπια.

«Δεν μπορώ να δώσω την εντολή σε κάποιον που απειλή την εθνική κυριαρχία της χώρας», σχολίασε ο Ιβάνοφ.

Το VMRO – DPMNE απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση νωρίτερα τον περασμένο μήνα.

«Σε μία δημοκρατία, πρέπει να γίνονται σεβαστές οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, ακόμα και εάν αυτό δεν είναι αρεστό», σχολίασε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα διεύρυνσης, Γιόχανες Χαν.

“Καθημερινή”

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    23/9/20 | (3 σχόλια)
    Η επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Καρδίτσα, ανεξαρτήτως της κινητοποίησης ή μη των αγανακτισμένων του Συριζα, δείχνει πως το πολιτικό σκηνικό είναι, ακόμη, ρευστό. Τα πολιτικά αισθήματα του κόσμου αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή. Η σημερινή πολιτική κυριαρχία του Μητσοτάκη ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας