Παρατηρητές ισχυρίζονται ότι το χάος στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να αναβιώσει την αποστολή της CIA κατά της τρομοκρατίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η αστάθεια του Αφγανιστάν «θα μπορούσε να οδηγήσει τη CIA σε μια σύνθετη αποστολή κατά της τρομοκρατίας για τα επόμενα χρόνια»

Η γρήγορη ανάληψη του ελέγχου του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και η πιθανή κάθοδος της χώρας σε ένα ακόμη βαθύτερο χάος, θα μπορούσε να αναγκάσει την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των Η.Π.Α. να αναβιώσει την αποστολή της κατά της τρομοκρατίας την οποία προσπαθούσε να βάλει σε χαμηλή προτεραιότητα τα τελευταία έτη.

Περί αυτού έγινε λόγος σε ένα διορατικό άρθρο που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στους New York Times από τους αρθρογράφους Julian Barnes, Adam Goldman και Mark Mazzetti (συγγραφέας των βιβλίων The Way of the Knife: The CIA, a Secret Army, and a War at the Ends of the Earth).

Οι τρεις δημοσιογράφοι επικαλούνται ανώνυμους «νυν και πρώην αξιωματούχους» που ισχυρίζονται ότι η κατακόρυφα αυξανόμενη αστάθεια του Αφγανιστάν «θα μπορούσε να οδηγήσει τη CIA σε μια σύνθετη αποστολή κατά της τρομοκρατίας για τα επόμενα χρόνια».

Αυτό προκύπτει, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «επεξεργάζονται σχέδια για την αντιμετώπιση των απειλών που θα μπορούσαν να προκύψουν από το χάος του Αφγανιστάν» σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Ο μεγαλύτερός τους φόβος είναι πως το Αφγανιστάν θα μπορούσε να αναδειχθεί ως σφηκοφωλιά για τους παραστρατιωτικούς εκάστης προελεύσεως και τάξεως, όπως ακριβώς συνέβη στη Συρία την δεκαετία του 2010 και πριν στο Αφγανιστάν την δεκαετία του 1990. Ακόμη και αν οι Ταλιμπάν θελήσουν να αποτρέψουν κάτι τέτοιο η CIA σε καμία περίπτωση δεν πιστεύει στις ικανότητές τους, σημειώνουν οι αρθογράφοι.

Τι μπορεί, όμως, να κάνει η CIA σχετικά με αυτό; Η κατασκοπευτική υπηρεσία έχει απολέσει το εκτεταμένο σύστημα σταθμών και φυλακίων της σε όλο το Αφγανιστάν. Τα δίκτυα των πρακτόρων της μέσα στην διαλυμένη από τον πόλεμο χώρα έχουν καταρρεύσει και δεν έχει καν πρόσβαση σε διπλωματικές εγκαταστάσεις των Η.Π.Α. ή άλλων δυτικών χωρών από τις οποίες θα μπορούσε να επιχειρήσει.

Επομένως, θα είναι αναγκαίο να διαπραγματευτεί με γειτονικές χώρες προκειμένου να δημιουργήσει εγκαταστάσεις που θα της επιτρέπουν να χειρίζεται πράκτορες και να διεξάγει επιχειρήσεις εντός του Αφγανιστάν. Αυτό, όμως, δεν θα είναι εύκολο δεδομένης της επιρροής του Πακιστάν, της Ρωσίας και της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή.

Το άρθρο επικαλείται έναν αριθμό «υψηλόβαθμων αξιωματούχων» που υποστηρίζουν ότι οι προτεραιότητες της CIA δεν θα αλλάξουν απαραίτητα μετά από αυτό που συνέβη τις τελευταίες βδομάδες στο Αφγανιστάν.

Παρόλα αυτά, δέχονται πως μπορεί να δοθεί προτεραιότητα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ύστερα από τη νίκη των Ταλιμπάν.

Όμως, σημειώνουν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απολύτως ικανές να χειριστούν «πολλαπλές προτεραιότητες ταυτόχρονα».

Αλλά το άρθρο παραθέτει και τον Don Hepburn, ο οποίος υπηρέτησε στη CIA καθώς και στο FBI, να λέει ότι το να εστιάσεις με την ίδια ένταση σε κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες δεν είναι πάντα τόσο απλό όσο ακούγεται κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου δηλώνοντας: «Η Υπηρεσία τραβιέται σε πολλές, πολλές κατευθύνσεις».

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: intelnews.org

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα