ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη που για λόγους ακατανόητους δεν απασχολεί, όσο πρέπει, την κοινή γνώμη. Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου θα καταστήσει μη δυνατή την επιβίωση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού τον χειμώνα.
Δεν μιλάμε για μια αύξηση 10-20% Μιλάμε για τεράστιες αυξήσεις. Πρέπει να είναι παράλογοι όλοι όσοι αναμιγνύονται στην τιμή του φυσικού αερίου αν πιστεύουν πως με την οικονομική δυνατότητα που έχει το 80 με 90% του πληθυσμού θα μπορέσει να πληρώσει τους λογαριασμούς.
Μια μικρή οικογένεια πλήρωνε περίπου εκατόν ογδόντα ευρώ το δίμηνο για φυσικό αέριο. Τώρα θα πληρώνει 650 και περισσότερα ευρώ. Και εναλλακτική λύση δεν υπάρχει σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη. Οι καυστήρες βρίσκονται σε κάθε διαμέρισμα και δεν υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης του αερίου με άλλο μέσο προμήθειας ενέργειας.
Το γεγονός, βεβαίως, αναδεικνύει το μικρό πολιτικό δέμας της πολιτικής ηγεσίας της Ευρωπης που δεν προέβλεψε την εξέλιξη της οικονομίας μετά την πανδημία και την τυφλή υποταγή της στα αμερικανικά κελεύσματα. Η αμερικανική ψυχροπολεμική στάση απέναντι στη Ρωσία, απο τη μια, και η αδυναμία της Ουάσιγκτον να δημιουργήσει τις απαιτούμενες εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών αναγκών απο την άλλη, οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο.
Με την υπάρχουσα κατάσταση είναι εντελώς παράλογη η αμερικανική αντίθεση στον Nord Stream 2. Ας μας πούν οι αμερικανοί πως θα τροφοδοτηθούν οι ευρωπαίοι με αέριο;
Η αποχώρηση των ΗΠΑ απο την περιοχή αποτελεί μια αφορμή για την διαμόρφωση μιας πιο ανεξάρτητης Ευρώπης χωρίς ψυχροπολεμικές κοκορομαχίες με τη Ρωσία και την Κίνα.
Κάποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Και αν πστεύουν πως θα τον πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα πλανώνται. Η πτώση τους απο την εξουσία είναι βεβαία.
Μπροστά στο φάσμα της αδυναμίας επιβίωσης γαία πυρί μιχθήτω.
spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο παραλογισμός της ενέργειας έχει δύο σκέλη. Το εξωτερικό σκέλος, όπως σωστά επισημαίνει το άρθρο, όπου εμπλέκονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία και οι Άραβες (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, ΗΑΕ, κ.λ.π). Η ενέργεια, πέραν της οικονομικής ισχύος, λειτουργεί ως εργαλείο των γεωπολιτικών επιδιώξεων του κάθε κράτους εμπλεκόμενου. Η Ευρώπη και η Ελλάδα πληρώνουν τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό κυρίως μεταξύ ΗΠΑ (LNG) και Ρωσίας (φυσικό αέριο).

  Το εσωτερικό σκέλος έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μετά και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (στο Ιταλικό δημόσιο!) έχουν εκχωρηθεί όλες οι πηγές ενέργειας (LNG, πετρέλαιο, ΑΠΕ, LNG) στους ιδιώτες και εκεί που λογικά ο ανταγωνισμός θα οδηγούσε σε καλύτερες τιμές στον καταναλωτή, οι ιδιώτες τα βρίσκουν μεταξύ τους και καθορίζουν την τιμολογιακή πολιτική.

  Ο υπουργός ενέργειας στις 14 Σεπτεμβρίου κάλεσε τους ιδιώτες να μειώσουν τις τιμές και οι ιδιώτες τον επέπληξαν διότι εμπλέκεται στην ελεύθερη αγορά. Έτσι η κυβέρνηση μη έχοντας την πολιτική βούληση να μειώσει τους φόρους (φοβάται την αντίδραση των ιδιωτών) προβαίνει σε ανακοινώσεις επιδομάτων από τον Π/Υ.

  Αυτό είναι το αποτέλεσμα των μνημονίων και της εγχώριας πολιτικής κουλτούρας, όπου οι ξένοι μας δάνεισαν με απαίτηση της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και το πέτυχαν. Επίσης έπνιξαν σε φόρους τα προγράμματα ΑΠΕ των μικρομεσαίων για να αναγκαστούν τα παραδώσουν στους μεγάλους επιχειρηματίες. Κανονικά η Ελλάδα με τον ήλιο και τον άνεμο που έχει θα έπρεπε να είναι αυτάρκης και να εξάγει ενέργεια. Οι καπετάνιοι (αυτοί που κυβερνούσαν και κυβερνούν) όμως έχουν αντιρρήσεις.

  Τα σοβαρά κράτη δεν ξεπουλούν νερό, φως, τηλεπικοινωνίες, λιμάνια, αεροδρόμια και ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Η Ελλάδα τα ξεπούλησε όλα και τώρα τρέχει είτε στην ΕΕ είτε σε διμερείς συμφωνίες να πετύχει τη διάσωσή/ εξιλέωσή της. Μάταια όμως γιατί ο κόσμος διαμαρτύρεται έντονα, κυρίως στην βόρεια Ελλάδα.

  Οπότε καλό θα ήταν να μην μετατοπίζονται οι ευθύνες μόνο στον εξωτερικό παραλογισμό, αλλά να αποτυπώνονται συνολικά. Ψάχνουμε προστάτες στην άμυνα, τώρα το ίδιο και στην ενέργεια? Δηλαδή τίποτα δεν θα μπορούσε να έχει κάνει μόνο του το σύγχρονο Ελληνικό κράτος. Για όλα φταίνε οι ξένοι?

 2. Το Ελληνικό πολίτευμα όπως περιγράφεται στο σύνταγμα της χώρας είναι καθεστώς «Προεδρευομένης κοινοβουλευτικής ολιγαρχίας» με πρόβλεψη για τη σταδιακή ενσωμάτωσή του σε υπερεθνικούς οργανισμούς (Άρθρα 27, 28). Το ότι έχουμε τέτοιο καθεστώς (το οποίο ονομάζεται «δημοκρατικό») είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων:
  Α. Των εξωχώριων δυνάμεων (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) που εγκατέστησαν από το 1944 και μετά
  υποτελείς σε αυτές κυβερνήσεις,
  Β. Της πλειοψηφικής υποτέλειας των Ελλήνων σε αυτές.
  Μιά υποτελής ολιγαρχική εξουσία, με υποτελείς πολίτες δέν έχει τα εχέγγυα να δημιουργήσει «σοβαρό
  κράτος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
26,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα