Την παραίτησή του από τη θέση του συμβούλου ασφαλείας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, υπέβαλε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος μετά τις δηλώσεις περί ερευνών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Orus Reis, τις οποίες στη συνέχεια ανασκεύασε.

Από την πρώτη στιγμή μετά τις δηλώσεις, η δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο Άμυνας για τον κ. Διακόπουλο ήταν έκδηλη, καθώς ο αντιναύαρχος ε.α. κινήθηκε τελείως αντίθετα από την επίσημη γραμμή, που έλεγε ότι το Oruc Reis δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει έρευνες, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονικά συγκυρία για τη χώρα.

Το Μαξίμου έσπευσε να τον «αδειάσει» και κυρίως έθεσε σε προτεραιότητα την ανασκευή των δηλώσεων Διακόπουλου προκειμένου να ανατραπεί το συμπέρασμα της αρχικής του «προσωπικής τοποθέτησης» πως το Oruc Reis έκανε έρευνες.

Ωστόσο, το απόγευμα της Τετάρτης, ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επιστολή παραίτησης

Όπως λέει ο κ. Διακόπουλος στην επιστολή παραίτησής του «η χθεσινή δήλωσή μου προκάλεσε σύγχυση και δημιούργησε πρόβλημα στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε πρόθεσή μου. Έχω υπηρετήσει την πατρίδα επί δεκαετίες κι έχω μάθει πάντα να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου».

«Ως εκ τούτου υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού. Θα συνεχίσω να βοηθώ την πατρίδα και την κυβέρνηση με όποιο τρόπο μπορώ, όπως έκανα μέχρι τώρα» προσθέτει.

Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση και ευχαρίστησε τον κ. Διακόπουλο για τις υπηρεσίες του.

Οι επίμαχες δηλώσεις

Το πρωί της Τρίτης, ο Αλέξανδρος Διακόπουλος προχώρησε σε δηλώσεις, οι οποίες αμέσως προκάλεσαν αίσθηση, με δεδομένο ότι κινούνταν σε διαφορετικό μήκος κύματος από την κυβερνητική γραμμή.

Ειδικότερα, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Open, ο αντιναύαρχος Διακόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με τη δραστηριότητα του τουρκικού σεισμογραφικού, παραδέχτηκε ότι το Oruc Reis έχει πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Έχει κάνει έρευνες, μην κοροϊδευόμαστε, αλλά είναι λίγο πιο πολύπλοκο το θέμα» ανέφερε ο κ. Διακόπουλος.

Εξήγησε ακόμη ότι τις πρώτες ημέρες δεν είχε απλώσει καλώδια, ωστόσο τις επόμενες ημέρες το πλοίο πραγματοποίησε έρευνες στο βυθό «μαρκάροντας» όπως είπε την περιοχή του.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση εάν το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια και εάν έχει πραγματοποιήσει έρευνες, ο κ. Διακόπουλος απάντησε:

«Ναι, αλλά είναι πιο πολύπλοκο το θέμα. Έχει κάνει έρευνες, για να μην κοροϊδευόμαστε. Δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός των ερευνών. Τις πρώτες μέρες δεν είχε κάνει καθόλου έρευνες, ούτε είχε απλώσει καλώδια, ούτε ακούγαμε-γιατί με τα υδροφωνικά ακούμε αν κάνει έρευνες ή όχι. Όταν εμείς «το σηκώσαμε» το θέμα και είπαμε ότι δεν κάνει έρευνες, άπλωσε καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή «σηκώθηκε» λίγο ο καιρός και σταμάτησε τις έρευνες. Ένα καλώδιο έχει, δεν έχει δύο. Για να σας δώσω μια μεταφορά: «μαρκάρει» την περιοχή του. Όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ».

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού μάλιστα συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».

Η διευκρίνιση

Στη συνέχεια ωστόσο ο ίδιος προχώρησε σε διευκρινιστικές δηλώσεις «για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις».

Οπως είπε ο κ. Διακόπουλος «σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε «προσπάθεια ερευνών», σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, «πραγματοποίηση», με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της» πρόσθεσε.

in.gr