ΠΑΡΑΖΑΛΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΟΥ, ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Οι Ανιχνεύσεις δημοσιεύουν σήμερα άρθρο του αμερικανικού War on the Rocks στο οποίο, ο αρθρογράφος Ryan Gingeras καθηγητής στο Τμήμα Υποθέσεων Εθνικής Ασφάλειας στη Ναυτική Μεταπτυχιακή Σχολή και ειδικός στην ιστορία της Τουρκίας, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής θεωρεί ενδεχόμενο έναν πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο αρθρογράφος κάνει μια εξαιρετικά πετυχημένη περιγραφή των εξελίξεων απο τότε που ο Ερντογάν άρχισε να απειλεί την Ελλάδα ότι θα έρθει μια νύχτα και παραθέτει και τους λόγους που μπορεί να αποθαρρύνουν την τουρκική ηγεσία απο μια στρατιωτική επιχείρηση και τους λόγους που την ενθαρρύνουν.
Οι αναφορές του είναι λίγο πολύ γνωστές.
Η λιγότερο συζητημένη είναι η αναφορά: “Εάν ο Ερντογάν πιστεύει, όπως το έθεσε ένας αρθρογράφος, ότι «η Αμερική είναι ο εχθρός μας και όχι η Ελλάδα», τότε είναι πιθανό να βλέπει τους κινδύνους μιας ρήξης ως ένα λυπηρό αλλά ουσιαστικό τίμημα που πρέπει να πληρωθεί στο όνομα της τουρκικής εθνικής ασφάλειας.”.
Δηλαδή ο Ερντογάν θα έρθει σε πόλεμο με την Ελλάδα επειδή νοιώθει ότι απειλείται απο την Αμερική.
Στην Τουρκία πιστεύουν πως η Αμερική τους περικυκλώνει και επικαλούνται γι αυτό τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ιδιαιτέρως, της Αλεξανδρούπολης, την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου και την αμερικανική υποστήριξη των Κούρδων της Συρίας.
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο το 87% του εμπορίου της Τουρκίας πριν τον covid γινόταν με πλοία σε λιμάνια των ακτών του Αιγαίου. Το επισημαίνω για να διαμηνυθεί στην τουρκική αστική τάξη πως σε περίπτωση έναρξης στρατιωτικών επιχειρήσεων θα περάσουμε σε πόλεμο. Το πάρτυ τελειώνει.
Υπάρχει μια σωρεία κινήσεων που θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να δώσει στην Τουρκία να καταλάβει πως ακόμη και αν πετύχει- που είναι αδύνατον- την κατάληψη ελληνικού νησιού, αυτό θα είναι η αρχή της διάλυσής της.
Κανένας πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να μείνει στην εξουσία στην Ελλάδα αν δεν οργανώσει έναν μακρόχρονο πόλεμο κατά της Τουρκίας που στο τέλος θα οδηγήσει στην διάλυσή της.
Με τις μικρές δυνατότητες που έχουμε θα θέσουμε το επόμενο διάστημα ορισμένα ζητήματα όπως η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ίμβρου και της Τενέδου απο την Τουρκία, η αμφισβήτηση της Σύμβασης του Μοντρέ, η δημιουργία συμμαχικών προύποθέσεων με δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής που θα τις συμφέρει να επιχειρήσουν κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που ανοίξει μέτωπο με την Ελλάδα και άλλα ζητήματα που δεν θέλει να θίξει η ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική επειδή φοβάται.
Αλλά όποιος φοβάται, λέει ένα γνωμικό, πάει σπίτι του. Πρέπει να περάσουμε στην διπλωματική και επικοινωνιακή επίθεση.
Η χώρα κινδυνεύει. Και σε περιόδους κινδύνου χρειάζονται τολμηροί και αποφασιστικοί ηγέτες.
Η δουλικότητα δεν εξασφαλίζει πάντα τα εθνικά συμφέροντα.
Αν οι κινήσεις που περιγράψαμε παραπάνω δεν εγκρίνονται απο το ΝΑΤΟ, τότε το ΝΑΤΟ να εγγυηθεί τη ασφάλεια της Ελλάδας απο την Τουρκία και οι κινήσεις να μην γίνουν.
Αν το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ελλάδας, τότε δεν έχει κανέναν λόγο στις προσπάθειες της χώρας να διασφαλίσει την ακεραιότητά της.
Η Αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας είναι η αδυναμία παραγωγής δικού της στρατιωτικού εξοπλισμού και για τη αδυναμία αυτή έχουν ευθύνες και οι κυβερνήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια που προϋπήρχαν οι οποίοι μετέτρεψαν τους χώρους παραγωγής σε κομματικές κολεκτίβες.
Ας τα σκεφθούμε όλα αυτά και ας αρχίσουμε μια προσπάθεια ανάταξης.
Η απειλή της Τουρκίας μπορεί να μας βοηθήσει να σοβαρετυούμε ως κράτος και ως κοινωνία.
Παντελής Σαββίδης
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ούτε η απειλή της Τουρκίας μπορεί να μας βοηθήσει να σοβαρευτούμε ως κράτος και ως κοινωνία.
    Το ίδιο πιστεύαμε με την οικονομική κρίση το 2010 και δεν έγινε τίποτα.
    Η Ελλάδα είναι δομημένη στον κοτσαμπασισμό από την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους, για αυτό σκότωσαν τον Καποδίστρια.
    Οι πολιτικοί είναι ο εκτελεστικός βραχίονας των αποφάσεων των κοτσαμπάσηδων. Δέκα οικογένειες κυβερνούν χωρίς ίχνος έθνους, πατρίδας και απειλών.
    Ας μην γελιόμαστε και δίνουμε άλλοθι και συγχωροχάρτια.
    Είδαμε τη έγινε με την ενέργεια το ίδιο θα γίνει και με τα ε/τ. Business as usual!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα