Παραδοχή-σοκ από Γαλλία: «Όντως αποσύρουμε τον στόλο μας από τη Μεσόγειο επειδή το ΝΑΤΟ αφήνει την Τουρκία να αλωνίζει»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Απίστευτο αλλά αληθινό: Δικαιώθηκε ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι

Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής των γαλλικού Ναυτικού στις ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο Θάλασσα, λόγω της παρενόχλησης του γαλλικού πολεμικού πλοίου από τουρκικά πολεμικά στις 10 Ιουνίου!

Την αναστολή της συμμετοχής του Παρισιού στις ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο Θάλασσα ανακοίνωσε και επισήμως η Γαλλία, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης με την Τουρκία, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του Τούρκου πρέσβη στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, το Παρίσι έστειλε την Τρίτη επιστολή στο ΝΑΤΟ γνωστοποιώντας την απόφασή του. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η αναστολή της συμμετοχής στην επιχείρηση Περιφρούρησης της Θάλασσας θα είναι προσωρινή.

Επήλθε, μάλιστα, όπως εξήγησε, ως συνέχεια του πορίσματος των ερευνητών του ΝΑΤΟ για το περιστατικό μεταξύ γαλλικών και τουρκικών φρεγατών στη Μεσόγειο, στις 10 Ιουνίου του 2020.

Ταυτόχρονα, το γαλλικό υπουργείο έθεσε και κάποιου όρους για την επιστροφή του, μεταξύ των οποίων η «επιβεβαίωση των χωρών του ΝΑΤΟ στην τήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη», το οποίο επιτηρείται από ναυτική δύναμη της ΕΕ.

Το Παρίσι έχει επανειλημμένως κατηγορήσει την Άγκυρα ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, ενώ έχει χαρακτηρίσει την τουρκική κυβέρνηση ως εμπόδιο για τη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Το ΝΑΤΟ απάντησε στην γαλλική ανακοίνωση λέγοντας πως «θα το κοιτάξουμε».

Πώς ξεκίνησε η σύγκρουση Παρισιού-Άγκυρας

Σύμφωνα με το Παρίσι, τα τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο με πιθανή κατεύθυνση τη Λιβύη, φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών».

Από την πλευρά της, η Τουρκία διέψευσε τους γαλλικούς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι τα τουρκικά πλοία χρησιμοποίησαν την κάμερα, η οποία είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ τους, για να «παρακολουθήσουν το γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμό σε πολύ μικρή απόσταση».

«Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ θα ερευνήσουν για να διασαφηνίσουν την κατάσταση και να ρίξουν φως στο περιστατικό» είχε διαβεβαιώσει, μετά το περιστατικό, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά χωρίς φυσικά να προχωρήσει σε κάποια κίνηση που να «δυσαρεστεί» την Τουρκία.

Του παραπάνω επεισοδίου ακολούθησε ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ των Προέδρων Εμανουέλ Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιρρίπτοντας εκατέρωθεν ευθύνες για την κατάσταση στη Μεσόγειο και τη Λιβύη.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/892549_paradohi-sok-apo-parisi-ontos-aposyroyme-ton-stolo-mas-apo

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα