«Παρά τα μεγάλα λόγια, η Ελλάδα δεν επένδυσε ποτέ στην έρευνα. Δεν την αξιοποίησε.»1

Η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) έχει επανειλημμένα αναδείξει τα διαχρονικά και συνεχώς διογκούμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Έρευνα στην Ελλάδα, όπως η απουσία εθνικής στρατηγικής, ο κατακερματισμός των ερευνητικών φορέων, η έλλειψη χρηματοδότησης, η υποστελέχωση των ερευνητικών φορέων, ο διαχωρισμός της έρευνας από την Aνώτατη Eκπαίδευση και των Ερευνητικών Κέντρων (EK) από τα Πανεπιστήμια (AEI) κ.ά.
Οι παραιτήσεις του Καθηγητή Σπύρου Αρταβάνη-Τσάκωνα (Ιατρική Σχολή, Harvard University USA), Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) από το 2019, και των Καθηγητών Άγγελου Χανιώτη (Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών, Princeton University USA), και Πέτρου Κουμουτσάκου (Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Harvard University USA) μέλη του ΕΣΕΤΕΚ από το 2022, δεν προκαλούν έκπληξη στην ερευνητική κοινότητα, αλλά απογοήτευση.

Τρεις κορυφαίοι Έλληνες Επιστήμονες που διακρίνονται στο εξωτερικό και ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρόσκληση της Ελληνικής Κυβέρνησης να συμβάλουν στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Ανάπτυξη της Καινοτομίας στην Ελλάδα, ήρθαν αντιμέτωποι με την αδιαφορία και την απαξίωση του έργου τους από την πολιτική ηγεσία.

Οι αιτίες των παραιτήσεων του Προέδρου και των μελών του ΕΣΕΤΕΚ (ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Ν. 4635/2019) αφενός επιβεβαιώνουν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζει η Ερευνητική Κοινότητα και συνολικά η Έρευνα στην Ελλάδα, αφετέρου, δυστυχώς, αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά την «περιφρόνηση» της Κυβέρνησης.

Ως ΕΕΕ, στις προτάσεις/θέσεις που έχουμε διατυπώσει για την αναδιοργάνωση του Εθνικού Ερευνητικού Συστήματος και τη διασύνδεσή του με την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Καινοτομία2, υποστηρίζουμε ότι το ΕΣΕΤΕΚ θα πρέπει να αποτελεί το κύριο γνωμοδοτικό όργανο παρά τω Πρωθυπουργώ για τον Εθνικό Σχεδιασμό της Ερευνητικής Πολιτικής που θα αφορά στο σύνολο της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα (ΑΕΙ και ΕΚ).

Για πολλοστή φορά η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών επισημαίνει ότι:

 η Έρευνα είναι Επένδυση και όχι Πολυτέλεια για τη χώρα,
 η Έρευνα αποτελεί προϋπόθεση για την Καινοτομία, την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη

Για πολλοστή φορά ως Ένωση Ελλήνων Ερευνητών ζητάμε:

 την εγκαθίδρυση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Τεχνολογίας,
1 Ο τίτλος και η παραπάνω φράση προέρχονται από το ομότιτλο κύριο άρθρο της «Καθημερινής», 1/2/2025: https://www.kathimerini.gr/society/563446771/ichires-paraitiseis-logo-adiaforias-gia-tin-ereyna/
2 https://www.eee-researchers.gr/theseis-kai-protaseis-tis-eee-gia-ti-diakyvernisi-tis-ereynas-kai-technologias/
 την άμεση θεσμική επαναφορά της εποπτείας Έρευνας & Τεχνολογίας, της ΓΓΕΚ και των εποπτευόμενων Ερευνητικών Κέντρων στον «φυσικό» τους χώρο που δεν είναι άλλος από το Υπουργείο Παιδείας ή σε ένα νέο Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας μαζί με τα ΑΕΙ,
 τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τη σταθερή, επαρκή χρηματοδότηση μιας Εθνικής Ερευνητικής Πολιτικής,
 ένα ευέλικτο πλαίσιο λειτουργίας και διαχείρισης κονδυλίων έρευνας χωρίς αγκυλώσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Για την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών
Η Πρόεδρος
Ο Γενικός Γραμματέας
Μαρία A. Κωνσταντοπούλου
Δημήτρης Σακελλαρίου
Κοινοποίηση:
Γραφείο Πρωθυπουργού
Κύριο Χρήστο-Γεώργιο Σκέρτσο, Υπουργό Επικρατείας, [email protected]
Κύριο Μαυρουδή Βορίδη, Υπουργό Επικρατείας, [email protected]
Κύριο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, Υπουργό Ανάπτυξης, [email protected]
Κύριο Κυριάκο Πιερρακάκη, Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, [email protected]
Κυρία Ζωή Ράπτη, Υφυπουργό Ανάπτυξης, [email protected]
Κύριο Αναστάσιο Γαϊτάνη, Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, [email protected]
Κύριο Νικόλαο Παπαϊωάννου, Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, [email protected]
Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας
Σύνοδο Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων, [email protected]
Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων ΔΕ Ελληνικών Πανεπιστημίων, [email protected]
Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ, [email protected]
Προέδρους και Τομείς Έρευνας, Καινοτομίας και Παιδείας Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το συγκεκριμένο άρθρο με τις βαθύτατες προεκτάσεις, όπου περιγράφεται η αδιαφορία των κυβερνώντων γι’ αντιστροφή της πορείας προς την άβυσσο, διαβάστηκε από ελάχιστους.
    Συμπέρασμα: δεν νοσεί βαρύτατα μόνο η παρούσα κυβέρνηση και γενικότερα το πολιτικό σύστημα. Νοσεί και το εκλογικό σώμα.
    Χωρίς έρευνα και καινοτομία δεν υπάρχει μέλλον. Δεν γίνεται να εισάγουμε τα πάντα. Πρέπει και να παράγουμε. Πως θα γίνει αυτό, χωρίς έρευνα και καινοτομία;

  2. Έρευνα και καινοτομία… γλυκές λέξεις. Και σε ένα κράτος που έχει περίσσια μυαλά από αυτό. Θα έλεγα ότι θα μπορούσαμε να είμασταν η Ινδία της Ευρώπης. Φοβερά μυαλά. Εγκλωβισμένα σε μια γραφειοκρατία που έχει βαλθεί να τα θάψει. Έχω δουλέψει στο οικονομικό κομμάτι της διαδικασίας επι χρονια. Ξέρω καλά το αντικείμενο. Προωθείς τα μέτρια προς κακά, προκειμένου να δημιουργήσεις ελίτ πλουσίων και αφήνεις πίσω τα μυαλά, αυτούς που θα σου φέρουν τον πραγματικό πλούτο.
    Αν τους είχαμε εκμεταλλευτεί όλους αυτούς, γιατί είναι πολλοί πάρα πολλοί, στις επιστήμες, ο Σόιμπλε δεν θα είχε καν αποτολμήσει να μας συμπεριφερθεί με τον τρόπο που μας συμπεριφέρθηκε. Ατμομηχανή στις ανακαλύψεις άλλων χωρών.
    Ντροπή μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
39,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Τελευταία Άρθρα