Παντ. Κουλούκης: Μη μου τους κύκλους τάραττε …

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 του Παντελή Κουλούκη*

Τελικά μετά από δεκαετίες  αναζήτησης λύθηκε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στις διεθνείς σχέσεις .

Το δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής  αποκρυπτογραφήθηκε.

Είμαστε με  ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΔΥΣΗ και σταθερά με τον ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟ και την -σε γενικές γραμμές- ΑΔΡΑΝΕΙΑ.

Έχουμε εξειδικευτεί στην  αναζήτηση κάθε πιθανής – απίθανης διαδικασίας προσέγγισης με την …φίλη και σύμμαχο… ΤΟΥΡΚΙΑ που πλέον αναγνωρίζει και η ίδια πως η προβλέψιμη Ελλάδα ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμη να αποδεχθεί σχεδόν την οποιαδήποτε λύση της σερβιριστεί .

Αρκεί ένα νεύμα της Άγκυρας για μια συμβιβαστική λύση και η Αθήνα θα πετάξει από χαρά την σκούφια της.

Το πρόβλημα όμως εδώ ξεκινά από την ίδια την γείτονα χώρα που απλά διαβλέπει ότι αν περιμένει μπορεί να διεκδικήσει ακόμα περισσότερα.

Το μόνο που έχει να κάνει είναι να ακολουθήσει τις προσταγές μιας μερίδας της εγχώριας πεφωτισμένης ακαδημαϊκής κοινότητας που κάνει τα αδύνατα δυνατά να μας πείσει πως απλά δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση. Εξάλλου αν υπήρχε θα την είχαμε ανακαλύψει εδώ και 50 χρόνια!

Είπαμε και τα συμφωνήσαμε,  η χώρα μας σωστά θέλει την προσφυγή στην ΧΑΓΗ και  θα εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες προκειμένου να το πετύχει. Το πως είναι ένα μυστήριο καθώς η λεγόμενη βαριά ατζέντα μεταξύ των δυο χωρών κολλάει εδώ και μισό αιώνα περίπου. Λεπτομέρειες θα πείτε …

Πέρα από αυτό ( ΧΑΓΗ) υπάρχει το κενό. Μια επικίνδυνη μαύρη τρύπα που είναι απλά αδύνατον να την διαβείς διότι θα σε φάει το μαύρο σκοτάδι και το άγνωστο .

Think out of the box μας λένε εδώ και  περίπου μια δεκαπενταετία στις πωλήσεις σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία. Άπειρα τα σεμινάρια για έννοιες όπως ενσυναίσθηση,  προσαρμοστικότητα, ανθεκτικότητα, πρωτοβουλία, ανάλυση, διαφοροποίηση και  ευελιξία. Μιλάνε για εναλλακτικές με συνδυασμό  ανθρωποκεντρικής,   πελατοκεντρικής και πολυκαναλικής προσέγγισης και  εμείς οι έμπειροι τους ανταπαντάμε ότι όλα αυτά είναι μαξιμαλιστικά -υπερβολικά, εμπεριέχουν ρίσκο, προϋποθέτουν επανεκπαίδευση, αλλαγή τρόπου σκέψης  και εν τέλει … που να τρέχουμε τώρα…

Έλα όμως που αυτοί επιμένουν και μας βάζουν σε κάτι περίεργα  workshops-σεμινάρια όπου εξειδικευμένα στελέχη μας παρακινούν, άκουσον άκουσον, να ανακαλύψουμε  στρατηγικές βελτιστοποίησης της απόδοσης.

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΘΡΑΣΣΟΣ ‼️

Εμείς βέβαια τον χαβά μας . Τους λέμε δεν γίνετε τίποτα, αν το κάνουμε θα καταστραφούμε , είναι  ανεφάρμοστα και κυρίως ανατρέπουν ΤΗΝ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ.

Αυτοί όμως οι …ακατονόμαστοι  … εξακολουθούν να πιέζουν και να ευαγγελίζονται  αλλαγές .

Ώσπου μια μέρα έρχονται τα αποτελέσματα πωλήσεων  που επανειλημμένως υποδεικνύουν ότι κάτι λάθος πράττουμε , καθώς έχουμε πάρει την κάτω βόλτα. Η παλιά δοκιμασμένη  συνταγή επιτυχίας μας τελείωσε. Μας λένε λοιπόν σε αγγλική ορολογία κάτι τσιτάτα-παλαβά   για swot (δυνατά -αδύνατα σημεία-απειλές-ευκαιρίες ) και pest ( Μακροπεριβάλλον ) ανάλυση και για best practice ( διαμοιρασμός μιας έξυπνης ιδέαςσυνδυαστικά με μια έκφραση περί leading by example.

Εμείς όμως ανένδοτοι. Απαιτούμε περισσότερες παροχές, γκρινιάζουμε για τον ανταγωνισμό και μοιρολατρικά κατηγορούμε όλους τους άλλους χωρίς καμία διάθεση για αυτοκριτική και αυτοβελτίωση.

Και το δράμα συνεχίζετε. Κάτι εταιρικοί  χαρτογιακάδες του τμήματος ανάλυσης (πεταμένα λεφτά που λένε  και στο χωριό  μου) μας παραθέτουν στοιχεία ΠΩΛΗΣΕΩΝ της τελευταίας δεκαετίας και προχωρούν σε μια προβολή στο μέλλον ξεστομίζοντας μια  κακόβουλη για εμάς λέξη :  projection ( πρόβλεψη ) . Εν ολίγοις μας λένε πως αν συνεχίσουμε με τον ίδιο τροπο πάμε για φούντο. Φτάνουν σε σημείο να μας ζητάνε να μετασχηματίσουμε  .. the way we conduct business… ( να αλλάξουμε τον τρόπο δουλειάς ).

Εμείς στυλώνουμε τα πόδια. Οι παλιοί μας έμαθαν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αυτόν εμπιστευόμαστε και με αυτόν θα πορευτούμε στο διηνεκές.

Τέλεια και ΠΑΥΛΑ! Δεν αλλάζουμε. Ο φόβος του αγνώστου και η πιθανότητα της αποτυχίας μας καθηλώνει .

Η κόντρα πλέον μεγαλώνει καθώς η εταιρεία μας προτρέπει να  ξεφύγουμε από το  comfort zone (ζώνη άνεσης ) όπου νιώθουμε μια επίπλαστη ασφάλεια και να πάρουμε ρίσκα.

Με πρόσχημα την …γελοία δικαιολογία περί ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ το upper management ( διοίκηση) της εταιρείας προχωρά τελικά σε δομικές αλλαγές του τμήματος ΠΩΛΗΣΕΩΝ αμφισβητώντας την ικανότητα του να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις.

Προκαλείτε αναστάτωση από την ανάλγητη διοίκηση που θέλει να να μας βλάψει ξεκάθαρα ‼️

Ακολουθεί μια περίοδο εσωτερικής  αναδιάρθρωσης  όπου εμφανίζονται νέοι συνεργάτες με digital δεξιότητες (!) , με διάθεση να ακολουθήσουν το νέο μοντέλο ΠΩΛΗΣΕΩΝ  σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον  …

Και κάπου εδώ προκύπτει αβίαστα ένα ερώτημα :

Τι σχέση μπορεί να έχει η στρατηγική μιας ιδιωτικής εταιρείας που περιλαμβάνει έννοιες όπως  η βελτιστοποίηση , η ευελιξία, η επανεκπαίδευση, ο μετασχηματισμός , η βιωσιμότητα, η αμφισβήτηση, η πρόβλεψη ,το εξωτερικό περιβάλλον,  η πεπατημένη , η εναλλακτική και η αλλαγή δόγματος [μείγμα]  με την ελληνική εξωτερική πολιτική και  τα ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ;

Μα απολύτως καμία .

Με τα εθνικά θέματα ΔΕΝ παίζουμε. Είναι σοβαρά πράγματα και τα αφήνουμε  στους απανταχού ειδικούς!

Εγώ απλά  φλυαρώ  αναμένοντας το επόμενο βαρυσήμαντο ακαδημαϊκό άρθρο για την εμμονική  προσήλωση μας στην στρατηγική της Χάγης ( που δεν θέλει ή κωλυσιεργεί  η Τουρκία) και την ανάγκη για μια ακόμη  εξαντλητική χρήση του εργαλείου των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Αυτό και  τίποτε άλλο.

Όλα τα υπόλοιπα αφορούν war junkies που έχουν δει επανειλημμένως και με μανία την τετραλογία των ταινιών RAMBO.

Ρε μπάς και τελικά πρέπει κάτι να αλλάξουμε

Τρίχες . Όλα βαίνουν καλώς ‼

ΚΟΥΛΟΥΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ  *Master of Arts in Governance, Development and Security

 

 

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ”Περισπούδαστη” ανάλυση και άρθρο ,ειδικά η τελευταία του φράση, που την ακούμε σε καφενεία.
    Δεν την επαναλαμβάνουμε ως σχόλιο σε ένα κάτοχο μάστερ ,μάλιστα. Πολλά μαθαίνουμε κάθε μέρα.
    Α..και καλό μήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
26,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα