Οι βουλευτές του βουλγαρικού κοινοβουλίου ψήφισαν σε πρώτη ανάγνωση τις τροποποιήσεις του νόμου για τη βουλγαρική ιθαγένεια, που αναφέρεται στη δημοσιοποίηση του μητρώου όλων των προσώπων που έχουν βουλγαρικό διαβατήριο.

Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Αντρέι Κοβάτσεφ, γνωστός για τις απόψεις του κατά των Σκοπίων, χαιρέτισε αμέσως αυτή την απόφαση των Βούλγαρων βουλευτών στο προφίλ του στο Facebook.

«Η τελετή για την απόκτηση της βουλγαρικής υπηκοότητας θα είναι πανηγυρική και δημόσια. Το μητρώο όλων των αποδεκτών βουλγαρικής υπηκοότητας γίνεται δημόσιο.

Με την τελευταία τροποποίηση, όλοι οι συμπατριώτες μας από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας που απέκτησαν βουλγαρική υπηκοότητα τα τελευταία 22 χρόνια βάσει αποδεδειγμένης βουλγαρικής καταγωγής και δήλωσης βουλγαρικής αυτοσυνειδησίας θα γίνονται δημόσια γνωστοί. Έτσι, αυτοί οι περισσότεροι από 120.000 Βουλγαρομακεδόνες, συμπεριλαμβανομένων πολλών πρώην και νυν πολιτικών, βουλευτών, υπουργών, δημάρχων, επικεφαλής τμημάτων, επικεφαλής κομμάτων, ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης και τηλεόρασης, δημοσιογράφοι, σχολιαστές, καθώς και οι οικογένειές τους θα προστατεύονται δημόσια από το μίσος, ομιλία και διακρίσεις των σκοπιανών θεσμών εξαιτίας αυτού που αισθάνονται ως Βούλγαροι. Όσοι «αναγκάζονται» να μετατραπούν σε δημόσιους Βούλγαρους μισητές μόνο και μόνο για να κρύψουν τη βουλγαρική καταγωγή και την αυτοσυνειδησία τους, δεν θα έχουν άλλο λόγο να το κάνουν.

»Περιμένω, μετά τη δεύτερη ανάγνωση, μια γρήγορη έγκριση των τροποποιήσεων του νόμου», έγραψε ο Κοβάτσεφ.

 Με τις προτεινόμενες αλλαγές, η γνώση της βουλγαρικής γλώσσας θα είναι υποχρεωτική για την απόκτηση βουλγαρικής υπηκοότητας.

Κατά την υποβολή αίτησης για βουλγαρική υπηκοότητα με βάση τη βουλγαρική καταγωγή, θα καταργηθεί η απαίτηση ότι ένας πρόγονος του αιτούντος πέθανε ως Βούλγαρος πολίτης. Το άτομο θα πρέπει να έχει καθαρό ποινικό μητρώο, όχι μόνο στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, αλλά και στη χώρα καταγωγής του, δηλαδή στη χώρα διαμονής του.

Νέο είναι επίσης ότι θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αιτήματος ιθαγένειας σε σχέση με την πολιτογράφηση και το άτομο θα πρέπει να υποβάλει αίτημα παραίτησης από την τρέχουσα ιθαγένεια.

mkd

Πανικός σε πολιτικούς: Η Βουλγαρία θα δημοσιοποιήσει όλα τα ονόματα Σκοπιανών που πήραν βουλγαρικό διαβατήριο