Πανηγυρίζουν στην Άγκυρα για την απόφαση της Αιγύπτου να αποδεχθεί την τουρκική ΑΟΖ – Μεγάλες οι ευθύνες του ΥΠΕΞ

1/3/21 | 1 | 0 | 470 εμφανίσεις

Τουρκικά ΜΜΕ: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε σοκ και πανικό»

Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, αναφορικά με την κίνηση της Αιγύπτου να αποδεχθεί τα όρια της τουρκικής και όχι της ελληνικής εν δυνάμει ΑΟΖ  ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, γραμμή  που προκύπτει από την συμφωνία για την ελληνική και αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Όπως ήδη είχαμε αναφέρει η Αίγυπτος ανακοίνωσε την Πέμπτη την έναρξη διαγωνισμού για την εκμετάλλευση 24 οικοπέδων με πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων τόσο στη Μεσόγειο όσο και στον Κόλπο του Σουέζ.

Ωστόσο, σε ένα πεδίο το οποίο βρίσκεται ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ακολουθούνται τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά κοινοποιήθηκαν με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ στις 13 Νοεμβρίου 2019, λίγες ημέρες πριν από την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Αυτό σημαίνει ότι η Αίγυπτος αναγνωρίζει την τουρκική δικαιοδοσία για ΑΟΖ στην συγκεκριμένη περιοχή, την οποία έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει η Ελλάδα, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του ΥΠΕΞ, ότι θα προχωρούσε σε δεύτερο χρόνο σε διευθέτηση της ΑΟΖ ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού.

Κυρίως όμως, η αποτύπωση των νότιων ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας σε αυτό το σημείο του χάρτη αποτελεί και μια έμμεση πλην σαφή αποδοχή ότι το Κάιρο λαμβάνει αποστάσεις από τις απόψεις περί συνάντησης των ΑΟΖ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας και θεωρεί την Τουρκία ως συνομιλητή για το συγκεκριμένο σημείο και όχι την Ελλάδα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ, μιλούν για  «πανικό» της Ελλάδας και «σοκ», μετά από αυτή την απόφαση από το Κάιρο την οποία, όπως λένε οι Τούρκοι, η Αθήνα τη θεωρείο “προδοτική”. Οι ευθύνες όμως του ΥΠΕΞ για την κατάσταση αυτή όπως έχει διαμορφωθεί είναι τεράστιες.

 

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/967115_panigyrizoyn-stin-agkyra-gia-tin-apofasi-tis-aigyptoy-na

Category: Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. 1
    Επισκέπτης says:

    Η Ελλάδα δεν μπόρεσε ν’ ανακηρύξει ΑΟΖ, ούτε να επεκτείνει στα 12 νμ τα χωρικά της ύδατα, όταν έπρεπε. Δεν μπορούσε τουλάχιστον, εδώ και 15 κοντά μήνες, να στείλει στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες μαζί με την διαμαρτυρία για το τουρκο”λιβυκό” μνημόνιο, ώστε να στηρίξει, όπως προβλέπεται, τις αντιρρήσεις της; Δεν μπορούσε να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Βεγγάζη, διακόπτοντας αυτές με την φιλοτουρκική Τρίπολη; Μπορούσε, αλλά δεν το έκαμε. Γιατί; Μα διότι όλα είναι ήδη συμπεφωνημένα.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας