Παναγιωτόπουλος μετά τη συνάντηση με Γκαντζ: Ισχυρή βούληση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Μπέντζαμιν Γκαντζ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, είχε σήμερα ο Ελληνας ΥΠΕΘΑ,  Ν. Παναγιωτόπουλος.

Κατά τις συνομιλίες των δύο Υπουργών επαναβεβαιώθηκε η σημασία των ισχυρών, διαχρονικών δεσμών φιλίας Ελλάδας και Ισραήλ και της στρατηγικής αμυντικής σχέσης τους, για την ασφάλεια και την άμυνα των δύο χωρών, αλλά και τη σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

Υπογραμμίστηκε, επίσης, το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο και η δυναμική της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Ισραήλ, η υλοποίηση σημαντικών, αμοιβαίως επωφελών, προγραμμάτων, στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας και η κοινή επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Ο κ. Υπουργός συνεχάρη τον Ισραηλινό ομόλογό του για την πρόσφατη Συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου, η οποία δημιουργεί προηγούμενο και αποτελεί παράδειγμα για όλες τις χώρες της περιοχής.

Καταδεικνύει, επίσης, σαφώς, ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι εφικτή υπό την θεμελιώδη προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Μετά το πέρας της συναντήσεως, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε:

«Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει, μια στρατηγική σχέση, η οποία εδράζεται στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και στο κοινό μας όραμα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τον κοινό μας στόχο και επιθυμία να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία έχει ανέλθει σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια.

Οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών μας έχουν ενδυναμωθεί μέσω των πολλών κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας και της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτή τη, συνεχώς αυξανόμενη, δυναμική, αλλά και να εμπλουτίσουμε την, αμοιβαίως επωφελή, συνεργασία μας στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας με νέες δραστηριότητες και σημαντικά έργα, όπως το εμβληματικό έργο του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πτήσεων στην Καλαμάτα.

Για τη Ρωσία

«Με τον Υπουργό κ. Γκαντζ, συζητήσαμε», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος «τον αδικαιολόγητο και βάναυσο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, μια απόπειρα αλλαγής των συνόρων με τη χρήση βίας.

Ο επιθετικός αναθεωρητισμός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην περιοχή μας και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη διεθνή έννομη τάξη.

Συζητήσαμε επίσης την κατάσταση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας, για την ευημερία των χωρών μας, αλλά και με πολλές προκλήσεις και απειλές

Εκφράσαμε την ισχυρή βούληση, δέσμευση και αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις».

Και στη δήλωσή του ο κ. Παναγιωτόπουλος καταλήγει:

«Η Ελλάδα πάντα υποστηρίζει πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες με το Ισραήλ και άλλες χώρες, οι οποίες συμμερίζονται το ίδιο όραμα, ώστε να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας.

Οι πρωτοβουλίες μας βασίζονται, πάντοτε, στο σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και στην αρχή της καλής γειτονίας.

Ακριβώς για το λόγο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ τον Υπουργό κ. Γκαντζ για την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, η οποία δημιουργεί προηγούμενο και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις χώρες της περιοχής. Καταδεικνύει περίτρανα ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι δυνατή, υπό τη θεμελιώδη προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων του διαλόγου».

Photo: Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανταλλάσσει χειραψία με τον Ισραηλινό υπουργό Εθνικής Άμυνας, Μπένι Γκάντζ κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, μετά το τέλος της συνάντησής τους, στο υπουργείο στην Αθήνα, Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022. Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Άμυνας, Μπένι Γκάντζ πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Παναγιωτόπουλος μετά τη συνάντηση με Γκαντζ: Ισχυρή βούληση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αφού τον έφτισε για να πάει στην Τουρκία τώρα τον υποδέχθηκε με δάφνες
    Το Ισραήλ πλην ΗΠΑ δεν χτίζει στρατηγικές σχέσεις, παρά μόνο ευκαιριακές όπως με την Ελλάδα.
    Η προσκόλληση στο Ισραήλ αποτελεί στρατηγικό λάθος των Ελληνικών κυβερνήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα