Παλιός γνώριμος των Ελλήνων ο νέος ΥΠΕΞ των Σκοπίων

30/5/17 | 0 | 0 | 1,100 εμφανίσεις

ΝΙΚΟΛΑ ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ

Ενας γνώριμος στους Ελληνες, ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις με την Ελλαδα στον ΟΗΕ για το όνομα, από το 2003 έως το 2008, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στη νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ κατέβαινε και στους δρόμους στη διάρκεια της λεγόμενης «πολύχρωμης επανάστασης»
Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ κατέβαινε και στους δρόμους στη διάρκεια της λεγόμενης «πολύχρωμης επανάστασης»

Ο τελευταίος τον επέλεξε ως ανεξάρτητο κομματικά, με ιδιαίτερη εμπειρία στο διπλωματικό σώμα, το οποίο υπηρέτησε 18 χρόνια για να παραιτηθεί το 2014, αρνούμενος να πάει ως πρέσβης στη Μόσχα, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του στο καθεστώς του τότε πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Ηταν ο νεότερος διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον το 2001, όπου παρέμεινε ως πρέσβης μέχρι το 2006.

Επίσης η επιλογή του έχει να κάνει με το γεγονός ότι διατηρεί στενές σχέσεις τόσο με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και την ευρωπαϊκή διπλωματία -έχει υπηρετήσει σε καίριες θέσεις- ενώ γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Στο τελευταίο είχε αναφερθεί το περασμένο φθινόπωρο σε μια περίοδο που κλιμάκωνε τις επιθέσεις του στον Ν. Γκρούεφσκι και την κυβέρνησή του, με δηλώσεις του στην D.W.: «Είναι μια ιστορική ευκαιρία να τιμωρήσουμε την κυβέρνηση και να πούμε όχι στις παλιές πολιτικές τους, έτσι ώστε να ξεφορτωθούμε την ντροπή και να φέρουμε πίσω την ελπίδα» έλεγε, προσθέτοντας ότι η χώρα βομβαρδίζεται συνεχώς με ιστορίες για προδότες και ξένους μυστικούς πράκτορες.

Η θέση του για το όνομα
Οσο για τις σχέσεις με την Ελλάδα ανέφερε ότι η διαμάχη για το όνομα και το συνακόλουθο εμπάργκο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για τη μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την ολοένα αυξανόμενη απομόνωση της χώρας. Ο ίδιος κατέβαινε και στους δρόμους στη διάρκεια της λεγόμενης «πολύχρωμης επανάστασης» τον περασμένο χρόνο, επαναλαμβάνοντας για τον Ν. Γκρούεφσκι ότι έχει χάσει τον ηθικό του προσανατολισμό.

ethnos.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    15/1/21 | (0 σχόλια)
    Αλέξης Παπαχελάς Οι διερευνητικές συνομιλίες θα αρχίσουν σε μερικές ημέρες. Η Αγκυρα έχει ξεκαθαρίσει, με όσο μεγαλύτερη σαφήνεια μπορεί, πως θα θελήσει να βάλει στην ατζέντα τα ζητήματα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και της ιδιοκτησίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων. ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας